Kulttuuri

Ex-kärppä Topi Jaakola keksi idean ja lahjoitti Perttu Häkkisen Säätiön pääoman – "Arvostin ja kunnioitin hänen ajatteluaan"

Topi Jaakola pelasi takavuosina Kärpissä. Ensi kaudella hän pelaa Lahden Pelicansissa.
Kulttuuri 10.6.2019 9:08
Heikki Uusitalo

Viime elokuussa menehtynyt toimittaja Perttu Häkkinen täyttäisi tänään 40 vuotta. Nyt perusteilla on hänen nimeään kantava säätiö.

Säätiön taustajoukot kertovat, että Perttu Häkkisen Säätiö tukee “marginaalipaskaa” eli omaehtoista taidetta ja tutkimusta. Säätiö jakaa apurahoja, stipendejä ja palkintoja “Häkkisen hengessä”.

Säätiön taustalla on entinen kärppäpuolustaja ja vuoden 2011 maailmanmestari Topi Jaakola, joka on keksinyt idean säätiön perustamisesta. Jaakola on myös lahjoittanut säätiön peruspääoman, joka on Ylen mukaan 50 000 euroa.

– En tuntenut Perttu Häkkistä henkilökohtaisesti, mutta arvostin ja kunnioitin hänen ajatteluaan. Häkkinen ei arvottanut ihmisiä yhteiskunnallisen statuksen, poliittisten aatteiden tai koulutustason perusteella, vaan suhtautui kaikkiin tasavertaisesti ja kunnioittavasti. Häkkinen jätti jälkeensä hengenperinnön, jota täytyy tukea myös tulevaisuudessa, Jaakola sanoo tiedotteessa.

Lue myös: Entinen kärp­pä­puo­lus­ta­ja Topi Jaakola on oman polkunsa tallaaja, jolle musiikki on tärkeä osa elämää

Perttu Häkkisen säätiön hallituksessa ovat sen perustajajäsenet toimittaja Panu Hietaneva, tuottaja Heidi Laaksonen, Topi Jaakola sekä lisäksi ohjaaja Otso Tiainen ja Startup Refugees -kansalaisjärjestön johtaja Elisa Vepsäläinen.

– Haluamme tukea asioita, jotka olivat lähellä Perttu Häkkisen sydäntä: muun muassa
salatieteiden ja uskontojen tutkimusta, undergroundkulttuuria, ITE-kirjallisuutta, valtavirrasta poikkeavaa kuvataidetta, omaperäistä tutkimustyötä ja marginaalisia kulttuuri-ilmiöitä, joiden tekijät saavat harvoin apurahoja, Panu Hietaneva kertoo.

Radiotoimittaja ja muusikko Perttu Häkkinen kuoli tapaturmaisesti elokuun alkupuolella. Häkkiselle tehtiin tuoreeltaan muistoteos Helsingin Laajasaloon.

Säätiöltä ei haeta apurahoja, vaan se myöntää niitä oma-aloitteisesti.

– Suomalaiset säätiöt tukevat vuosittain suurilla summilla suomalaista tiedettä, taidetta ja kulttuuria, mutta selvityksemme mukaan maastamme puuttuu säätiö, joka keskittyisi
alakulttuureihin ja marginaaleihin. Perttu Häkkisen säätiö eroaa muista säätiöistä myös siinä, ettei siltä haeta apurahoja, vaan myönnämme niitä itse kerran tai pari vuodessa. Perttu Häkkinen tunsi valtavan määrän ihmisiä, jotka toimivat valtavirtakulttuurin ulkopuolella. Olemme keränneet näistä ihmisistä asiantuntijaverkoston, jonka ansiosta tiedämme, millaisia kiinnostavia projekteja on käynnissä tieteen, taiteen ja kulttuurin parissa, Hietaneva sanoo.

Perustettavan säätiön väki kuitenkin huomauttaa, että omista tekemisistään kannattaa pitää ääntä.

Säätiön perustamiskirja ollaan jättämässä maanantaina Patentti- ja rekisterihallitukseen.

Elokuussa 2018 tapaturmaisesti menehtynyt toimittaja, tietokirjailija ja muusikko Perttu
Häkkinen ehti urallaan työskennellä muun muassa Helsingin Sanomissa, Yle Puheessa ja YleX:ssä. Hän myös kirjoitti tietokirjoja.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Rohkea aloite Topilta. Elämässä on muutakin kuin kiekkoilu. Taidetta ja kulttuuria tieteellistä työtä tukemaan. Tiedotusta säätiön tukemisesta odotetaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Yllättävä, positiivinen veto Topi Jaakolalta, kertoo että mielessä pyörii muutakin kuin urheilu. Olihan Perttu Häkkinen merkittävimpiä toimittajia YLE:ssä pitkään aikaan. Hänen tapansa toimia oli poikkeuksellista, hän ei arvioinut ihmisiä heidän statuksensa mukaan. Arvostukseni Jaakolaa kohtaan nousi entisestään, urheilijakuoren sisällä asuu syvällisesti ajatteleva ihminen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Loppuu se takki auki kulkeminen kun tuleva kausi on täysi floppi. Uhkaa mestis ja konkurssi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eikö olisi löytynyt tärkeämpiäkin lahjoituskohteita? Oikeasti pohjoiseen osuvia kohteita, vielä hengissä olevien pelastamiseksi ja arjen helpottamiseksi??!!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tämä on hieno lahjoituskohde ja toki kukin saa lahjoittaa varojaan mihin haluaa, ei ole kenelläkään siihen mitään sanomista.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Topi Jaakolan antelias aloite osoittaa, että hän harrastaa syvällistä mietiskelyä kiekkoilun lisäksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Säätiön toimintaperiaatteet apurahojen myöntämisen suhteen ovat kannustavat. Säätiö tarkoitus on tukea aktiivisesti uuden tieteen tekemistä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jaa enpä tiedä ihmiset lukkee muka toisen ihmisen ajatuksia korjoituksia ja sen perusteella tekee omat johtopäätökset

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Perusteilla oleva säätiö tukee myös kulttuuria, taidetta, tiedettä, omaehtoista tutkimusta, näillä kaikilla on liittymäkohtia tieteelliseen tutkimukseen. Pelkästä ajatusten lukemisesta ei siis ole kysymys vaan huomattavasti laajemmasta kokonaisuudesta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Vau! Upea teko, kiitos Topi Jaakola. Positiivinen yllätys, että ug-kulttuuri ja taiteen tukeminen kiinnostavat, stereotypiat murenee.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Apurahoja on vaikea saada mihin hyvänsä hankkeeseen. Tämä säätiö on enemmän kuin vain tarpeen, sillä vaihtoehtoisia tutkimushankkeita kannattaa tukea, niiden avulla ihmisten ymmärrys laajenee ja syvenee, 'maailma on ihmeellinen paikka'.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

P. Häkkinen oli huikea toimittaja. Säätiön perustaminen on upea teko kunnioittaa hänen muistoaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Maailmaan mahtuu tutkittavaa. Säätiölle on tilausta. Tuettavia projekteja on ja tulee olemaan. Apurahoista tulee nytkin kilpailu.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Missä Topi vaimonsa kanssa nykyisin vaikuttavat, Helsingissä ilmeisesti? Hieno homma ja ihan kunnon summan lohkaisi peluri omistaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

25.6.
Kieli keskellä suuta, pallo keskellä mailaa – KeKin ulkopeli antoi mahdollisuuden
25.6.
UN Womenin raportti: Suurin osa perheistä ei sovi ydinperhemuottiin, perhepolitiikassa huomioitava erityisesti naisten ja tyttöjen asema
25.6.
Mies etsii alaikäistä seuraa Suviseuroille Youtubeen ladatulla seuranhakuvideolla – poliisi tutkii tapausta
25.6.
Tehtaanmyymälät ovat aarreaittoja automatkan varrella – listasimme Pohjois-Suomessa toimivia myymälöitä
25.6.
Japanin kruununprinssi saapuu Suomeen heinäkuussa – "Tämä on harvinainen vierailu"
25.6.
Apulaisoikeusasiamies pitää kaupunginvaltuutettu Moilasen ihmisroskapuheenvuoroa "epäasiallisena, epäkunnioittavana ja loukkaavana"
25.6.
Reissusa: Isommin suunnittelematta Pyhä-Luoston kansallispuistoon Karhunjuomalammen 10 kilometrin reitille
3
Oulun poliisilaitoksen sisäilmaongelmat jatkuvat, osa väestä välttelee Hiukkavaaran tiloja – Työsuojeluvaltuutettu: "Kyllä siellä aika tyhjää on"
3
Nuorella karhulla on ollut etujalassaan kiinni näätärauta jo yli vuoden – nyt viranomaiset pähkäilevät, mitä eläimelle tulisi tehdä Tilaajille
2
Lisää kylmää vettä niskaan – valmentajaa vaihtanut AC Oulu maalasi kotikentällä kahdesti, mutta menetti hyppysissä olleen voiton lisäajalla
1
Tehtaanmyymälät ovat aarreaittoja automatkan varrella – listasimme Pohjois-Suomessa toimivia myymälöitä
1
Hallitus päätti perustaa eläinasiamiehen viran, mutta koska ja millä nimellä? – Eläinten hyvinvointilaki on myös uuden hallituksen työlistalla
1
Britannian Boris Johnson: Theresa Mayn neuvottelema brexit-sopimus on kuollut
1
Kasvatusalan valintakokeen pisteitä tallentunut väärin Oulun yliopistossa – joukossa viisi hakijaa, joiden todelliset pisteet eivät riitä opiskelupaikan saamiseen

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Juhannusjuhlat 1944

170 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Suomen on aika ottaa markka takaisin

Kansa voisi olla tyytyväinen kunnes ensimmäinen devalvaatio tai muu markan arvon romahdus nostaisi tuontitavaroiden ja p... Lue lisää...
Devalvaatio

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

26.6.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image