Kulttuuri

Euroviisu-pettymyksessä rypeminen on pitkä suomalainen perinne

Esiintyjät juhlivat jatkoon pääsemistä Kiovan Euroviisuissa tiistaina. KUVA: SERGEY DOLZHENKO / EPA
Kulttuuri 10.5.2017 9:11
Ossi Rajala

Finland - zero points. Suomi - nolla pistettä. Tämä on ollut kansan suussa jo vuosikymmeniä tuttu hokema, sillä Suomen huono menestys on käännetty jopa kansalliseksi erityispiirteeksi.

Vuonna 2006 Euroviisuista tehdyssä väitöskirjassa tosin muistutetaan, ettei viisuissa ole sanottu ääneen niitä maita, jotka saavat nolla pistettä. Suomessa on vuosien varrella vain rakennettu viisuidentiteettiä sen varaan, että olemme yksi vähiten menestyneitä maita.

– Suomi nolla pistettä -ilmaisun avulla on mahdollista esittää, että Suomella on pysyvä asema Eurovision laulukilpailussa, väitöskirjan tehnyt Mari Pajala kirjoitti.

Pajalan väitöskirjassa "Erot järjestykseen! Eurovision laulukilpailu, kansallisuus ja televisiohistoria” on perehdytty muun muassa pettymysten kansalliseen käsittelyyn. Menestymättömyyttä on Suomessa manattu Pajalan mukaan jo 1960-luvulta lähtien. Pajala pitää tätä joinakin aikoina hieman ristiriitaisena, sillä esimerkiksi 1970-luvulla Suomi selvisi usein ainakin puolen välin tienoille tulostaulukossa.

Vuosien varrella yleistä on ollut myös se, että viisuihin on lähdetty menestystä odottaen ja Suomi on ennakkoarvioissa luettu jopa ennakkosuosikkien joukkoon. Lopulta edessä on ollut pettymys, kuten kävi tänäkin vuonna.

Edessä on näin ollut pettymyksessä rypemistä lähes vuodesta toiseen. Poikkeuksena tietysti Lordin viisuvoitto vuodelta 2006. Poikkeus vahvistaa säännön?

Suomen tämän vuoden viisuedustajan Norma Johnin jääminen finaalin ulkopuolelle on otettukin sosiaalisessa mediassa vastaan perinteisin menoin.

Esimerkiksi Twitterissä on märehditty finaalista ulos jäämistä huumorin kera useissa viesteissä.

– Suomella on joka kevät ikioma brexit, finexit. Euroviisuista ennen finaalia, Jari Järvelä kirjoittaa.

– No kuinkas TAAS kävikään. Taas Suomi oli suosikki, mutta ei päässyt edes finaaliin, harmittelee Jari Kultalahti.

Joissakin viesteissä tappiofiilistä yhdistellään säätilaan tai jääkiekon MM-kisoihin.

- Suomi putoaa finaalista yhtä varmasti kuin lumihiutaleet toukokuiselta taivaalta, nimimerkki DanC kirjoittaa.

– MM-kiakko ja #Euroviisut pitäisi olla eri aikoina vuodesta, ei kansankuntamme kestä tällaista päähän potkimista kevätsään lisäksi, Mikko Lammi manaa.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Euroviisu voittoakin odotettiin ikuisuus ja sitten kun tupsahti, niin ei maistunut. Väärällä voitettiin. Lordin voittokin oli pettymys monelle suomalaiselle, kun oli niin kamalan näköinen ja kuuloinen, että miten ne kehtaa mennä esiintymään ihmisten eteen ja vielä voittamaan. Olisi pitänyt olla Siltsun Jartsa tai Katri Helena, mutta ei muistettu ettei iskelmätähdetkään olleet pärjänneet koitoksissa. Suomi on täynnä mielensäpahoittajia, kun mikään ei kelpaa, eikä muut ymmärrä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mutta olkaamme iloisia siitä, että olemme hyviä ainakin huonona olemisessa. Ja onko tämä jatkuva häviäminen mitenkään vaikuttanut meidän kisoihin osallistumiseemme. Minusta ei lainkaan. Joka vuosi suuri toivo rinnassa luulemme lähettäneemme sen koko potin korjaavan voittokappaleen, vaan maitojunalla kotiin palaillaan. Eikö näillä meriiteillä pääsisi jo Ennätystenkirjaankin?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Euroviisuihin osallistumisen voisi lopettaa kokonaan . Vieläkin hävettää koko Suomen puolesta se jonkin Lordin (?) voitto.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

No vikahan ei ollut kappaleessa vaan Eurovision laulukilpailujen absurdiudessa. Jos jonku pitäisi elokuvakäsikirjoittaa vastaava tilaisuus ja kisa niin kauaksi jäisi todellisuudesta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Miksi en ole yhtään yllättynyt että jatkopaikka meni? Oli jo lähtöpisteessä sellainen itkuvirsi, että huh huh. Ja hyvä vaan ettei ainakaan pidemmälle mennyt, tuo kun olisi radiosoittoaikaa saanut, niin pää kai siinä olisi hajonnut kun joka kanavalta olis tuutattu tulemaan. Tai ei ihan joka kanavalta, Cityllä nyt kuitenkin joku taso on noidenkin biisien kanssa...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Miksi Euroviisuissa menestyminen on suomalaisille niin tärkeää? Euroviisut muuttuu yhä avoimemmin freakshow tyyppiseksi irstailukisaksi. Laulukilpailu se ei ole ollut ikiaikoihin. Politiikka tuli mukaan kun Euroopan ulkopuoliset maat saivat osallistua Euroviisuihin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

19:00
Edes aivoinfarkti ja paha eteisvärinä eivät pysäyttäneet Harri Heliniä – entinen Kempeleen Kirin pelaaja on tuomaroinut pesäpalloa jo 50 vuotta Tilaajille
18:40
Osuuskauppa Keskimaa Keski-Suomessa testaa, miten työnhakijan valintaan vaikuttaa, jos työtä haetaan nimettömänä
17:57
Kova tuuli aiheutti yllättäviä hankaluuksia Röyttä Rockissa – festarivieraita kuskattiin mantereelle meripelastajien veneillä
17:39
Juutalainen seurakunta harkitsee rikosilmoitusta epäillystä ilkivallasta hautausmaallaan Hietaniemessä
17:11
Veitsi-iskuyritystä tutkitaan terroristisena – poliisin mukaan jalkakäytävälle ajaneen auton tapauksessa on kyse onnettomuudesta
17:08
Maaseutuvihreiden puheenjohtaja jättäisi maatalouden ilman kriisitukea – "On löydettävä kestävämpiä tapoja parantaa kannattavuutta"
17:04
Poliisi puuttuu humalassa pyöräilyyn vain harvoin – maistissa ajamisesta tulee rikos vasta kun aiheuttaa vaaraa muille
114
Iinattiin rakennetaan Liikuntamaa – alueelle tulossa maastopyöräreittejä, fitness-puisto ja kuntoportaat
108
Oulun kaupungintalon mittava remontti alkaa vuodenvaihteessa – rakenteista ja sisäilmasta paljastui laajoja ongelmia
79
Kommandopipoinen mies ryösti kaupan Intiössä, pakeni skootterin kyydissä – poliisi pyytää havaintoja
66
EU:lta tylyä postia: Ei rahaa jäsenmaiden kuivuuskriisiin – Ruotsi auttaa viljelijöitään 120 miljoonalla eurolla, MTK toivoo samaa Suomen hallitukselta
42
Vorojahdin lopputulos: ”Valistuneet kansalaiset vs. rosvot 3-0” – Oulun poliisilaitoksen partio otti kiinni ulkomaalaisporukan
36
Metoo-liikkeen keskushahmo Asia Argento hiljensi syytökset hyväksikäytöstä rahalla – väitetty uhri oli 17-vuotias
35
AC Oululle uusi suuromistaja

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Kantaväestön sopeuduttava ja suvaittava?

vanhusten elämä paremmaksi? Ei se parane sillä, että tuotetaan joku meidän kulttuurista erillinen porukka tänne, muka ho... Lue lisää...
Miten niin

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

20.8.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image