Kulttuuri

Ete­lä­ko­rea­lai­nen Parasite teki Oscar-historiaa ja keräsi samalla eniten palkintoja – pääosa-Oscarit menivät odotetusti Phoenixille ja Zellwegerille

Parasiten ohjaaja Bong Joon-ho palkittiin parhaan ohjaajan Oscarilla. KUVA: ETIENNE LAURENT / EPA
Kulttuuri 10.2.2020 6:20 | Päivitetty 10.2.2020 7:18
STT

Parhaan elokuvan Oscar-palkinnon on saanut eteläkorealainen satiirinen trilleri Parasite. Tämä on ensimmäinen kerta, kun ei-englanninkielinen elokuva voittaa kyseisen palkinnon. Ranskalainen The Artist on aiemmin voittanut parhaan elokuvan Oscarin, mutta kyseessä oli mykkäelokuva.

Parasiten ohjaaja Bong Joon-ho palkittiin myös parhaan ohjaajan Oscarilla. Elokuva sai lisäksi parhaan kansainvälisen elokuvan ja alkuperäiskäsikirjoituksen Oscar-palkinnot.

Neljällä Oscarillaan se keräsi illan isoimman ja kirkkaimman potin.

Viime toukokuussa Parasite voitti Cannesin elokuvajuhlien pääpalkinnon Kultaisen palmun. Se on saanut myös lukuisia muita palkintoja.

Ohjaaja Bong Joon-ho on kommentoinut aiemmin, että elokuvan juuret ovat tiukasti eteläkorealaisessa yhteiskunnassa. Se kertoo mustalla huumorilla maan rikkaiden ja köyhien elintasoeroista.

Näyttelijäpalkinnoissa ei yllätyksiä

Parhaan miespääosan Oscar-palkinnon on voittanut Joaquin Phoenix elokuvasta Joker. Phoenix oli ennakkosuosikki palkinnon saajaksi. Hänet on palkittu fyysisestä roolistaan aiemmin jo muun muassa Golden Globe - ja Bafta-palkinnoilla. Oscar oli Phoenixille ensimmäinen.

Joker kertoo Batmanin häiriintyneen verivihollisen tarinan. Elokuva on herättänyt Yhdysvalloissa kiivasta keskustelua.

Parhaan naispääosan Oscarin on puolestaan saanut Renee Zellweger elokuvasta Judy. Myös Zellweger oli ennakkosuosikki.

Elokuva kertoo legendaarisesta laulaja-näyttelijä Judy Garlandista, joka nousi rakettimaisesti kansainväliseksi elokuvatähdeksi Ihmemaa Ozin pääosan myötä.

Oscar oli Zellwegerin uran toinen. Aiemmin hänet on palkittu sivuosa-Oscarilla elokuvasta Päämääränä Cold Mountain.

Pitt palkittiin miessivuosasta, Dern naissivuosasta

Parhaan miessivuosan Oscar-palkinnon on voittanut Brad Pitt roolistaan elokuvassa Once Upon a Time in Hollywood. Pittin voitto oli odotettu. Hän on saanut samasta roolista jo muun muassa Golden Globe- ja Bafta-palkinnot.

Palkinto oli Pittille ensimmäinen näyttelijätyöstä saatu Oscar.

Palkinto oli Pittille ensimmäinen näyttelijätyöstä saatu Oscar. Arkistokuva. KUVA: ETIENNE LAURENT / EPA

Pitt näyttelee Quentin Tarantinon ohjaamassa elokuvassa rentoa stunttimiestä 1960-luvun lopun Hollywoodissa.

–  Minulle sanottiin, että aikaa on vain 45 sekuntia, mikä on 45 sekuntia enemmän kuin senaatti antoi John Boltonille tällä viikolla, Pitt vitsaili kiitospuheensa aluksi viitaten presidentti Donald Trumpin virkarikosoikeudenkäyntiin.

–  Mietin, tekeeköhän Quentin siitä elokuvan, Pitt vielä jatkoi.

92. Oscar-gaala on parhaillaan käynnissä Los Angelesissa Yhdysvalloissa. Miessivuosan palkinto oli ensimmäinen illan aikana jaettu palkinto. Kaikkiaan pystejä jaetaan 24 kategoriassa.

Avioerojuristia näyttelevä Laura Dern sai parhaan naissivuosan Oscar-palkinnon. Dern sai palkinnon suoratoistopalvelu Netflixin elokuvasta Marriage Story.

Dern oli ennakkosuosikki palkinnon saajaksi. Oscar oli hänelle ensimmäinen.

Parhaan animaatioelokuvan Oscarin sai niin ikään odotetusti Toy Story 4. Parhaalla sovitetun käsikirjoituksen palkinnolla palkittiin Taika Waititi elokuvasta Jojo Rabbit ja parhaan alkuperäisen käsikirjoituksen Oscarin sai Bong Joon-hon ylistetty Parasite.

Dokumenttien parhaana palkittiin Amerikkalainen tehdas, joka kertoo ohiolaisen autotehtaan toiminnasta kiinalaisomistuksessa. Dokumentti on presidentti Barack Obaman ja tämän puolison Michelle Obaman tuotantoyhtiön ensimmäinen dokumentti.

Eniten ehdokkuuksia, kaikkiaan 11 kappaletta, on kerännyt Joker-elokuva. Kymmenen ehdokkuutta ovat keränneet The Irishman, Taistelulähetit – 1917 ja Once Upon a Time in Hollywood.

Monae avasi vauhdikkaasti

Hollywoodin arvostetuin elokuvagaala alkoi muusikko Janelle Monaen vauhdikkaalla elokuvaa juhlivalla esityksellä. Lavalla nähtiin myös Billy Porter ja suuri joukko tanssijoita.

–  Tänä iltana juhlimme tarinankerronnan taitoa, Monae julisti.

Esityksensä aikana hän laittoi yleisössä istuvia elokuva-alan ammattilaisia laulamaan mikkiin ja otti kantaa muun muassa siihen, ettei parhaan ohjauksen Oscarista kisaa tänä vuonna yhtään naisehdokasta.

–  Tänään juhlimme kaikkia upeita lahjakkuuksia tässä salissa. Juhlimme kaikkia naisia, jotka ohjasivat ilmiömäisiä elokuvia. Ja olen ylpeä seistessäni tässä mustana queer-taiteilijana, Monae totesi.

Oscareita on jälleen kritisoitu myös valkoisuudestaan.

Oscar-gaalassa ei tänäkään vuonna nähdä yhtä virallista juontajaa, mutta avauspuheenvuorosta vastasivat koomikot Steve Martin ja Chris Rock.

–  Enää ei oikein ole juontajia. Miksi ei? Martin kysäisi puheen aikana.

–  Twitterin takia, Rock vastasi ja viittasi viime vuoden kohuun, jonka seurauksena koomikko Kevin Hart joutui jättäytymään pois juontajan paikalta.

Syynä olivat Hartin vanhat, uudelleen julkisuuteen nostetut, homofobiset tviitit.

Rock ja Martin piikittelivät myös yleisössä istunutta upporikasta Amazon-johtajaa Jeff Bezosia ja nostivat esiin sen, ettei näyttelijöiden Oscar-palkintoehdokkaiden joukossa ole kuin yksi ei-valkoinen ehdokas.

Juttua päivitetty kello 7.18: Lisätty alkuun osuus, jossa kerrotaan Parasiten saamat palkinnot sekä pääosapalkinnot.

MAINOS

Kommentoi

Yleensä Oscar on merkinnyt sitä, että elokuva on huono. Saapa nähdä, miten on nyt tilanne. Jotain hyvää on se, että nyt uskalletaan antaa pääpalkinto ei-englanninkieliselle elokuvalle. Oscarien jako on suuri mainostilaisuus. Suomalainen media ei kerro esim. Cannesin ja Berliinin elokuvajuhlista, joissa elokuvien taso on eri luokkaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

16.2.
CNN: Yli tuhat USA:n oikeusministeriön ex-työntekijää vaatii ministerin eroa – Barrin epäillään taipuneen Trumpin painostukseen
16.2.
Uusien elämysten iltapäivä – Lentopalloseura Etta sai Iissä uusia ystäviä: "Tällaiset pelit ovat lajille älyttömän tärkeitä" Tilaajille
16.2.
Son Tottenhamin sankari – Arsenal juhli murskavoittoa
16.2.
Hallitus aikoo muuttaa potilasdirektiivin toimeenpanoa sote-uudistuksen yhteydessä
16.2.
Miten hallita aikaa niin, että rentoutumisellekin jää tilaa? Oululaisopiskelija: "Tärkeintä jaksamiselle on ehtiä möllöttää välillä kotona"
16.2.
Iin uudessa liikuntahallissa lähes 500 katsojaa, Ettan peliesitys ei riittänyt
16.2.
Lentopallohuumaa Iissä – nimikirjoitukset menivät kuin kuumille kiville, vaikka Ettan esitys pelikentällä jäi pahasti vajaaksi

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on erittäin huono Etelä-Lapissa ja Keski-Lapissa sekä seuraavissa Pohjois-Pohjanmaan kunnissa: Pudasjärvi, Taivalkoski ja Kuusamo lumisateen vuoksi.
Ajokeli on huono Pohjois-Karjalan ja Kainuun maakunnissa sekä Pohjois-Lapissa lumisateen vuoksi.

Tuulivaroitus maa-alueille: Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan maakunnissa etelän ja lounaan välinen tuuli on vaarallisen voimakasta aluksi, tuulen nopeus puuskissa 25 m/s.
Maan etelä- ja itäosassa sekä Satakunnan, Pirkanmaan, Keski-Suomen, Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa etelän ja lounaan välinen tuuli on voimakasta, tuulen nopeus puuskissa 20 m/s.
Etelä-Lapissa etelän ja lounaan välinen tuuli on voimakasta, tuulen nopeus puuskissa 20 m/s.
Ahvenanmaan, Varsinais-Suomen, Uudenmaan ja Kymenlaakson maakunnissa lounaistuuli on voimakasta iltapäivästä alkaen, tuulen nopeus puuskissa 20 m/s.

Keski-Suomen, Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan, Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa sekä Etelä-Lapissa jalkakäytävät ovat erittäin liukkaita, koska niillä olevan jään päällä on vettä.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Marinin kallis vedätys

159 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Miksi asuntojen arvo laskee koko suomessa?

kysykääpä itseltänne että missäpäin oulua haluaisitte asua, jos olisi varaa. Siellä eivät hinnat laske. Kaikki eivät näe... Lue lisää...
Sijaintisijainsijain...

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

15.2.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image