Kulttuuri

Esi­kois­kir­jai­li­ja Riikka Pulkkinen sai Kaarlen palkinnon

Oululaissyntyinen Riikka Pulkkinen palkittiin perjantaina esikoisteoksestaan Kaarlen palkinnolla.
Kulttuuri 27.1.2007 0:00
Kaleva
Oululaissyntyinen esikoiskirjailija Riikka Pulkkiselle sai perjantaina Kaarlen palkinnon, joka on arvoltaan 5  000 euroa. Pulkkisen teos Raja (Gummerus) nousi syksyn arvostelu- ja myyntimenestykseksi. Kirjasta on vastikään otettu neljäs painos ja sitä on myyty noin 10 000 kappaletta.

"Riikka Pulkkisen Raja edustaa uuden polven suomalaista kirjallisuutta. Se on klassisella tavalla suuri tarina, joka käsittelee suuria aiheita. Romaani on taiteellisesti erittäin korkeatasoinen ja puhuttelee monenlaisia lukijoita", perustelee Gummeruksen kotimaisen kaunokirjallisuuden kustannuspäällikkö Mikko Aarne.

"Kirjoitin esikoisteostani kuutisen vuotta ja tuntui hienolta, kun se viimein julkaistiin. Rajan positiivinen vastaanotto julkisuudessa tuntui hyvältä ja olen riemuinnut myös runsaasta lukijapalautteesta. Palkinnon turvin on hyvä jatkaa seuraavan kirjan parissa", Pulkkinen iloitsee.

Kaarlen palkintoa on jaettu vuodesta 1970. Palkinto myönnetään vuosittain ansiokkaasta kirjallisesta teoksesta tai tuotannosta.

Raja luotaa harvinaisen kypsästi ihmisyyden suuria kysymyksiä. Romaani on syvästi ajateltu kertomus kolmesta eri-ikäisestä naisesta, joiden rinnakkain kulkevat kohtalot risteävät ja resonoivat niin, että Raja jää pitkäksi aikaa mieleen soimaan.

Rajan päähenkilö Anja Aropalo, 53-vuotias kirjallisuuden professori, on tehnyt Alzheimerin tautia sairastavalle miehelleen lupauksen: hän auttaa miestä kuolemaan sitten, kun tämä ei enää muista. Vähä vähältä mies riisuutuu muistoistaan ja Anjan pitäisi lunastaa raskas lupauksensa.

Rajan toinen ihmiskohtalo kerrotaan Anjan sisarentyttären, lukiolaistyttö Marin näkökulmasta. Mari rakastuu kaikella nuoruuden voimalla äidinkielenopettajaansa Julianiin, joka yllättäen vastaa hänen tunteisiinsa.

Julian, Marin äidinkielenopettaja ja kuusivuotiaan Annin isä, on romaanin ristiriitaisin hahmo. Hän ei ole hyvä eikä paha, vaan ihminen. Anni näkee halun lapsen tavalla, hän ei käsitä näkemäänsä. Anni näkee isänsä ja vieraan tytön suhteen eikä täysin ymmärrä. Hän näkee myös kuoleman rajalinjan, kaiken määrittäjän, ja kantaa tietoa tästä rajasta kuusivuotiaan vakavalla hartaudella. ¨

Riikka Pulkkinen opiskelee Helsingin yliopistossa kirjallisuutta ja filosofiaa. Nuoruusvuosinaan hän on juossut kilpaa, ja pitkään hänen tavoitteenaan oli juosta nopeammin kuin kukaan muu. Sittemmin hän on kasvanut ajattelevaksi ihmiseksi ja hahmottanut, ettei ajassa olennaisinta ole nopeus.

Hänen suurimpia ilojaan ovat traagiset kertomukset, tanssiminen ja toukokuu pohjoisessa Suomessa, josta hän on kotoisin. Riikka Pulkkisen esikoisteos Raja oli syksyllä 2006 Helsingin Sanomain kirjallisuuspalkintoehdokkaana ja Akateeminen kirjakauppa palkitsi romaanin vuoden myydyimpänä esikoiskirjana.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Kommentoi

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

miten syntyvyys nousuun

107 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Osittainen varhennettu vanhuuseläke

Kuuleppas Y. Sinä et näköjään ole ymmärtänyt kuinka lyhyt ihmiselämä pisimmilläänkään on. Vanhempani on 82 ja 78v ja asu... Lue lisää...
TRJ

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

20.11.

Fingerpori

20.11.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image