Kulttuuri

Erkki Mikkola tutki ja kuvasi Pohjois-Suomea

Lampi Rokuanvaaran harjumaastossa Nuojuan-Neittävän maantien varrella. KUVA: Kuva Erkki Mikkolan kirjasta Kainuu kuvissa
Kulttuuri 6.12.2007 0:00
Riitta Mäkelä
Jos kirjahyllyssäsi ovat kirjat Erkki Mikkola: Inari-Lappi ja Petsamo sekä Erkki Mikkola: Kainuu kuvissa, 1938, niin suhtaudu niihin arvostaen. Teokset ovat harvinaisuuksia, kirjastojen aarteita, jos kirjastoissakaan.

Kirjat ovat ensimmäisiä suomalaisia valokuvateoksia, joiden maisemakuvat on otettu panoraamakameralla.

Kamerasta johtuen ja mahdollisesti myös kuvaajan taiteellisena tehokeinona maisemassa on useimmiten laajaa kaarevuutta, joka lisää kuvan avaruuden tuntua. Samoin korkealta kuvatun maiseman tuntua.

Henkilöt kuvassa ovat kuin perspektiivin mittatikku. Useimmiten kuvaaja työskenteleekin kohteensa tasalla.

Kainuu kuvissa on 1930-luvun lopun dokumentaarinen matka Vaalan kurkusta kohti itärajaa Kuhmoon sekä ylemmäs Puolangalle ja Suomussalmelle.

Panoraamakuvat eivät esitä mielikuvien nälkämaata, vaan hyvinvoivien maatilojen ja huikaisevien luonnonnäkymien aluetta moderneine kaupan ja teollisuuden keskuksineen.

Kirjojen tekijä Erkki Mikkola (1904-1940) oli helsinkiläinen maantieteilijä ja geologi, joka jo opiskelijana kiinnostui valokuvauksesta sekä Lapista ja Petsamosta. Mikkolan tieteelliset tutkimukset 1920-luvun lopusta lähtien liittyvät Lappiin. Postuumina ilmestyi 1941 teos Suomen geologinen yleiskartta: lehdet B7-C7-D7 Muonio-Sodankylä-Tuntsajoki: kivilajikartan selitys.

Mikkola oli maantieteen professori J.G. Granön oppilas ja apuna kuvaamassa pohjoisia alueita muun muassa Granön Suomen maantieteelliset alueet (1932) -teokseen. Hän oli 1930-luvulla myös oman alansa aktiivi kirjoittaja ja keskustelija. Hän kirjoitti artikkeleita aikakauslehti Valvoja-Aikaan, muun muassa 1936 arvion professori Iivari Leiviskän kirjasta Maailman kulttuurit ja maantiede, 1936.

Erkki Mikkola kaatui talvisodassa Taipaleessa 12.2.1940 35-vuotiaana.

Reino Lounimo liitti 1965 Mikkolan kirjoituksen "Lapin luonto" kirjaansa Lappi väreissään.

Kirjaharvinaisuudet Inari-Lappi ja Petsamo sekä Kainuu kuvissa ansaitsivat uudet painoksensa.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Kommentoi

Uutisvirta

10:12
Ulkoministeriö: Suomen suurlähetystön toimintaa on tutkittu Turkissa jo kuukausien ajan: "Epäillään, että tätä järjestelmää on käytetty väärin"
10:09
Oulu-Koillismaan pelastuslaitoksen tehtävämäärissä huomattava kasvu – Riskienhallintapäällikkö: "Mitä ihmiset puuhastelevat lähtiessään töistä kotiin?"
9:51
Korkein oikeus ei myöntänyt Nokian teippisurmaajalle valituslupaa
9:46
KRP ja Rajavartiolaitos tutkivat: Suomen Ankaran-suurlähetystöstä myönnetty Schengen-viisumeita väärin perustein – selviteltävinä satoja viisumeita
9:41
Matkailuporoksi koulutettu kesy poro varastettiin Ylitorniolla marraskuussa
9:34
Maailman kallein polttoaine synnytti väkivaltaiset protestit – väärinkäytökset tutkitaan, lupasi Zimbabwen presidentti Mnangagwa
9:28
Kolumni: Kärpillä on käsissään positiivinen ongelma – juniorijoukkueiden taso on äärimmäisen kova

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli muuttuu huonoksi iltayöstä alkaen Ahvenanmaan, Varsinais-Suomen, Satakunnan, Kanta-Hämeen, Pirkanmaan, Keski-Suomen, Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan, Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan, Keski-Pohjanmaan, Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa lumisateen, pöllyävän lumen ja sään lauhtumisen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Tuntematon sotilas 3.0

200 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Amerikkalaisprofessorin väitös; Suomi olisi voinut välttää talvisodan

Jopas on herra Stephen Kotkinilla s.17.2.1959 puheet ja tutkimustulokset. Suomi oli itsenäinen maa, joten miksi Stalin h... Lue lisää...
Sotamies

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

22.1.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image