Kulttuuri

Ensin olivat "al­ku­don­ne­rit" – his­to­rial­li­nen totuus saa kunnon selkäsaunan Ylen ko­me­dial­li­ses­sa sarjassa, joka kuvaa Suomen historiaa kivikaudelta it­se­näi­syy­teen

Suomen historia uudella tavalla -sarjassa Suomeen eksyvät neandertalilaiset (Emma Klingenberg, Dennis Nylund ja Samuel Karlsson). KUVA: Anders Lönnfeldt
Kulttuuri 9.2.2020 7:00
Armi Auvinen

Suomen historia uudella tavalla

★★ Tiesitkö, että Suomen ensimmäiset kehätiet saivat alkunsa kun neandertalilaiset kiersivät kehää ja yrittivät päästä pois Suomesta? Poloisilla kun oli vasen jalka hieman lyhyempi kuin oikea, ja näin ollen heillä oli taipumusta kulkea vain ympyrää.

Tämä ja paljon muuta selviää Ylen uudesta Suomen historia uudella tavalla -sarjasta (Finlands historia som du aldrig sett den tidigare).

Kuka oikeasti tappoi venäläisen ihmeparantajan Grigori Rasputinin? Mistä ristiretket saivat alkunsa? Ja mitä tekemistä joulupukilla on Viron laivalla?

Komediasarja seurailee Suomen historiaa kivikaudelta itsenäisyyteen. Totuus saa siinä kunnon selkäsaunan, ellei jopa rökityksen.

Yksi jäätynyt pylly johti neanderitalilaisten katoon

Matkan varrella opimme esimerkiksi sen, kuinka demokratia ja tuomioistuin saivat alkunsa kivikautisten asukkien kostonhimosta. Neandertalilaisten katoon Suomesta ja homo sapiensin jalkautumiseen taasen vaikutti yksi jäätynyt pylly.

Ennen heitä Suomessa kun asui vain edesmennyttä Jörn Donneria kovasti muistuttavia alkudonnereita.

Se, kuinka hauska tämä historian väännös on, on puhtaasti makuasia. Toisaalta yksi jakso kestää vain kuusi minuuttia, eikä siten vaadi kovin syvää paneutumista eikä ainakaan vakavaa mieltä.

Ruotsinkielisessä historiasarjassa on 11 osaa ja suomenkielinen tekstitys.

MAINOS

Kommentoi

Toivottavasti kehätievitsi ei edusta parasta mitä sarja tarjoaa. Ainakin uutisesta luettuna ontuu vitsinä, on parhaimillaankin heikon "puujalan" tasoa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ruotsalaishuumorin tason tiesi jo Petelius aikoinaan - liekö pyytänyt anteeksi...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Saako tästä nyt pahoittaa mielensä? Ruotsalaiset vääntävät vitsiä suomesta.
Ihan ajan hengen mukaan, anteeksipyyntöä odotellessa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Oletko kuullut ruotsinkielisistä suomalaisista? Heitä asuu mm. rannikolla Etelä-Suomesta Pohjanmaalle saakka.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

22:47
Uusien elämysten iltapäivä – Lentopalloseura Etta sai Iissä uusia ystäviä: "Tällaiset pelit ovat lajille älyttömän tärkeitä" Tilaajille
22:02
Son Tottenhamin sankari – Arsenal juhli murskavoittoa
21:23
Hallitus aikoo muuttaa potilasdirektiivin toimeenpanoa sote-uudistuksen yhteydessä
21:09
Miten hallita aikaa niin, että rentoutumisellekin jää tilaa? Oululaisopiskelija: "Tärkeintä jaksamiselle on ehtiä möllöttää välillä kotona"
19:46
Iin uudessa liikuntahallissa lähes 500 katsojaa, Ettan peliesitys ei riittänyt
19:45
Lentopallohuumaa Iissä – nimikirjoitukset menivät kuin kuumille kiville, vaikka Ettan esitys pelikentällä jäi pahasti vajaaksi
19:41
Tuuletus täynnä tunnetta – Oulun Pyrinnön 19-vuotias Samuel Purola täräytti 200 metrillä kotimaisen huippuajan 20,85
60
Jokaisessa julkisessa laitoksessa ei voi käydä vessassa Oulussa, vaikka kyseessä olisikin verovaroin kustannettu laitos – "Hädässä olevaa ihmistä yleensä autetaan"
47
Kätilöliiton mukaan huoli synnyttäjien ja vauvojen turvallisuudesta on maanlaajuinen – "Arvostammeko me uusien lasten syntymää ja perheitä satsaamalla heihin?"
41
Pohjois-Pohjanmaan museon kellarikerros jouduttiin sulkemaan – tutkimuksissa löydettiin terveydelle vaarallisia rakennusmateriaaleja
34
"On vain ajan kysymys, milloin osastolla tapahtuu potilasvahinko" – Yle: Oysin kätilöt ovat huolissaan potilasturvallisuudesta ja kannelleet aville, vastuualuejohtaja kiistää väitteet
34
Merivesi voi nousta rajusti Perämerellä, merivartiosto varoittaa: "Näin kovat ennustukset ovat todella harvinaisia"
33
Puheenaihe: Keskittyykö uutismedia liikaa Suomessa? "Digitaalinen julkaisutoiminta syrjäyttää painettua mediaa, murros vaatii resursseja ja osaamista"
28
Suomen teillä kurvailee tuhansia alaikäisiä autoilijoita – 12 000 alle 18-vuotiasta sai viime vuonna poikkeusluvan, ja tuhansia hakemuksia on jonossa

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on erittäin huono Etelä-Lapissa ja Keski-Lapissa sekä seuraavissa Pohjois-Pohjanmaan kunnissa: Pudasjärvi, Taivalkoski ja Kuusamo lumisateen vuoksi.
Ajokeli on huono Pohjois-Karjalan ja Kainuun maakunnissa sekä Pohjois-Lapissa lumisateen vuoksi.

Tuulivaroitus maa-alueille: Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan maakunnissa etelän ja lounaan välinen tuuli on vaarallisen voimakasta aluksi, tuulen nopeus puuskissa 25 m/s.
Maan etelä- ja itäosassa sekä Satakunnan, Pirkanmaan, Keski-Suomen, Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa etelän ja lounaan välinen tuuli on voimakasta, tuulen nopeus puuskissa 20 m/s.
Etelä-Lapissa etelän ja lounaan välinen tuuli on voimakasta yöllä ja aamulla, tuulen nopeus puuskissa 20 m/s.
Ahvenanmaan, Varsinais-Suomen, Uudenmaan ja Kymenlaakson maakunnissa lounaistuuli on voimakasta iltapäivällä ja illalla, tuulen nopeus puuskissa 20 m/s.

Keski-Suomen, Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan, Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa sekä Etelä-Lapissa jalkakäytävät ovat erittäin liukkaita, koska niillä olevan jään päällä on vettä.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Marinin kallis vedätys

158 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Miksi asuntojen arvo laskee koko suomessa?

kysykääpä itseltänne että missäpäin oulua haluaisitte asua, jos olisi varaa. Siellä eivät hinnat laske. Kaikki eivät näe... Lue lisää...
Sijaintisijainsijain...

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

15.2.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image