Kulttuuri

En­si­ker­ta­lai­sen tarkkailijan kameraan tallentui pelottavan kylmä metropoli – haa­pa­jär­ve­läis­läh­töi­sen Aapo Huhdan Blockin pääosassa on be­to­ni­vii­dak­ko

Valokuvaaja Aapo Huhta ei ole halunnut nimetä teossarja Blockin yksittäisiä kuvia. KUVA: Jukka Leinonen
Kulttuuri 9.8.2019 20:30
Riitta Taulavuori

Pohjoisen valokuvakeskuksen galleriassa sisääntulosalin seinälle ripustetussa kuvassa ihminen katoaa varjoon.

Valokuvaaja Aapo Huhta kertoo ottaneensa kuvan New Yorkissa jossain päin Manhattania paikassa, missä silta langettaa mustan verhon kadun ylle. Hän muistelee kuvanneensa niillä paikoin aika pitkäänkin ennen kuin sai tallennettua näyttelyyn päätyneen näkymän.

Nimeämätön teos on osa Huhdan teossarjaa Block.

– On teoksia, joissa kuvan yhteydessä oleva teksti on olennainen osa kokonaisuutta. Näitä teoksia on kuitenkin kiinnostavampi tutkia ilman tekstejä. Kuvan informaatioarvo ei ole näissä niin suuri, vaan kuva rakentuu enemmän metaforien varaan.

Perjantaina Oulussa kulttuuritalo Valveella avautuva näyttely on valokuvaessee metropolista ja ihmisen paikasta siellä. Silmien eteen avautuu pelottava, dystooppinen kuva kylmästä ja rahalta haisevasta maailmasta.

Teossarjan nimi tarkoittaa korttelia, mutta enemmänkin se viittaa etäisyyteen ihmisten välillä. Teoskokonaisuus liikkuu dokumentaarisen kerronnan ja rakennetun kuvan rajapinnalla.

Kuvissa toistuu äärimmilleen viety pelkistys. Paria poikkeusta lukuun ottamatta kuvat ihmisistä on otettu etäältä. Pääosassa on betoniviidakko, mutta yhtä lailla ensi kertaa kaupungin kohtaava tarkkailija kameran takana.

Sellainen, ensikertalainen tarkkailija New Yorkissa Aapo Huhtakin oli kuvien ottamisen aikaan vuosina 2014 ja 2015.

– Opiskelin tuolloin Aalto-yliopiston valokuvataiteen linjalla ja olin vaihdossa School of Visual Artsissa New Yorkissa. Alun perin minulla ei ollut tarkoitusta alkaa tehdä mitään projektia. Kävelin kaupungissa lähes päivittäin pitkiä matkoja ja kuvasin kaikenlaista ilman suurempaa tarkoitusta.

Muutaman kuukauden kuluttua Huhta alkoi työskennellä tietoisemmin kaupunkiaiheen parissa. Kuvien kohteeksi valikoituivat paikat, joissa valo ja varjo muuttivat tilan toisenlaiseksi kuin arkikokemus.

Ennen Oulua sama teossarja on ollut esillä Fotografiskassa Tukholmassa ja Kehrer Galeriessa Berliinissä. Kotimaassa se on ollut nähtävillä Helsingissä ja Tampereella. Teos on julkaistu lisäksi valokuvakirjana.

Tällä viikolla Huhta on ripustanut osan samojen kuvien vedoksista pienempään näyttelyyn Oulunsalon kirjastoon.

Huhta jatkaa teossarjan esille vientiä edelleen hyvillä mielin.

– Itsekään en suhtaudu tähän enää niin ryppyotsaisesti kuin nuorempana. Blockiin on kiva palata, kun siihen on saanut etäisyyttä muiden töiden kautta.

Helsingissä asuva Aapo Huhta on kotoisin Haapajärveltä. Mitään unelma-ammattia ei nuorukaisella ollut, kun hän valmistui ylioppilaaksi. Oli vain kova hinku päästä Helsinkiin. Luokanopettajaopintoja kanditutkinnon verran suoritettuaan Huhta päätti hakea opiskelemaan valokuvausta Lahden muotoilu- ja taideinstituuttiin.

– Helsinkiin muuttaessani olin ostanut kameran, digijärkkärin, ja aloin kuvata kavereita ja bänditouhuja, joissa olin mukana. Lahden muotoiluinstituutin pääsykokeissa tajusin, että palaset alkoivat loksahdella paikoilleen.

Tätä nykyä Huhta elättää itsensä tekemällä omien valokuvausprojektiensa ohella muun muassa lehtikuvauksia ja opetustöitä.

Parhaillaan hän viimeistelee valokuvakirjaa, jonka kuvat hän on kuvannut Namibiassa vuosina 2016–2018. Kehrer Verlagin kustantama kirja ilmestyy lokakuussa. Lisäksi työn alla on yhteisnäyttely, joka tulee esille Bolognaan Italiaan ensi keväänä.

Aapo Huhta

Syntynyt Haapajärvellä 1985. Asuu ja työskentelee valokuvaajana Helsingissä.

Tekee omien valokuvausprojektien lisäksi toimeksiantoina lehtikuvauksia ja muita kaupallisia töitä sekä opetustöitä vierailevana opettajana. Tekee lisäksi ajoittain kuvauksia Punaisen ristin kenttäviestintäyksikölle.

Valmistunut taiteen maisteriksi Aalto-yliopistosta vuonna 2015. Lopputyönä valokuvateos Block (Kehrer Verlag, 2015). Keskittyy työskentelyssään kokeelliseen dokumentarismiin.

Valittiin vuonna 2014 Magnum Photosin Top 30 Under 30 -valokuvaajan listalle sekä vuoden pohjoismaiseksi nuoreksi valokuvaajaksi 2015.

Harrastaa pesäpalloa ja purjeveneilyä.

Valittu Oulunsalo Soi -festivaalin vuoden kuvataiteilijaksi.

Block Pohjoisen valokuvakeskuksen galleriassa kulttuuritalo Valveella Oulussa 15.9. asti, osa kuvista myös Oulunsalon kirjastossa kauppakeskus Kapteenissa 31.8. asti.

MAINOS

Kommentoi

Uutisvirta

26.1.
Anita Korva näki valonpilkahduksia Rokualla OHS:n kansallisissa kisoissa
26.1.
Pysähtyvätkö paperitehtaat ja seisahtuvatko sellutehtaat? Metsäteollisuuden sovittelusta ei ole tihkunut tietoja, lakko uhkaa alkaa keskiyöllä
26.1.
OLS pullotti pinkin pyörremyrskyn – Pitkä tappioputki katkesi, kun huippujoukkue Classic kaatui Kastellissa
26.1.
Mediat: Ex-koripallotähti Kobe Bryant on kuollut helikopterionnettomuudessa – pidetään yhtenä kaikkien aikojen NBA-pelaajista
26.1.
Ynni otti voiton Kristika Turusta vuoristoratamaisen esityksen jälkeen, katso kuvia ottelusta
26.1.
Talvinen sää palaa Ouluun: Ensi viikolla taivaalta tulee lunta useampana päivänä, lämpötila pysyy pakkasen puolella
26.1.
Kapteeni täynnä tahdonvoimaa – Vili Hautala laittaa kroppaa peliin Ynnin puolesta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli muuttuu huonoksi aamuyöstä alkaen Satakunnan, Kanta-Hämeen, Päijät-Hämeen, Kymenlaakson, Pirkanmaan, Keski-Suomen, Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan maakunnissa sekä Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Koillismaata lumisateen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Keskusta korottamassa lapsilisiä!

210 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Paras asumismuoto?

Kun ei tarvi miettiä raha-asioita, vaan voi keskittyä pelkästään tuohon viihtyvyyteen, niin sehän on tottakai oma OKT, s... Lue lisää...
ESIMERKKI TODELLISUU...

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

27.1.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image