Kulttuuri

Elo­ku­va­teat­te­rei­den katsojamäärät alkavat olla vihdoin samalla tasolla kuin ennen vi­deo­ka­set­tien yleistymistä, sanoo Filmikamarin toi­mi­tus­joh­ta­ja

Starin yrittäjä Kari Kantala esitteli elokuvateatterin ykkössalin uutta 4K-digitaaliprojektoria ja Dolby Atmos -äänentoistojärjestelmää lokakuussa 2016. Arkistokuva. KUVA: Anssi Juntto
Kulttuuri 22.2.2019 7:16
Riitta Taulavuori

Elokuvateattereilla menee Suomessa yleisesti ottaen hyvin, vaikka paikkakuntakohtaisia eroja toki on.

Näin sanoo Suomen Filmikamari ry:n toimitusjohtaja, Suomen Elokuvateatteriliitto ry:n toiminnanjohtaja Tero Koistinen, joka vierailee lauantaina Oulussa Oulun Elokuvakeskuksen järjestämässä seminaarissa.

Tilaisuudessa Koistinen valottaa elokuvateattereiden tulevaisuuden näkymiä.

Viime vuosina elokuvateatterisalien määrä on kasvanut ja samalla niiden varuste- ja palvelutaso ovat parantuneet. Huikeimpia elokuvaelämyksiä tarjoillaan tällä haavaa esimerkiksi Oulussa 4K-projektoritekniikalla ja Dolby Atmos -äänentoistojärjestelmällä.

Eteläisen Suomen erikoisimpia elokuvasaleja puolestaan sisustetaan muhkeilla nahkaistuimilla sivupöytineen, ja nautiskella niissä voi paitsi itse elokuvasta myös jos jonkinmoisesta tapaksesta ja juomasta.

Elokuvasalien määrä notkahti Suomessa 2010-luvun alussa alle 300:n. Viime vuonna elokuvia voitiin näyttää Suomessa kuitenkin 346 salissa.

Viimeiset neljä vuotta elokuvissa on käynyt yli kahdeksan miljoonaa katsojaa vuosittain, ja vuonna 2017 hätyyteltiin jo yhdeksän miljoonan katsojan rajaa.

Katsojamäärät alkavat Koistisen mukaan olla samalla tasolla kuin ne olivat 1980-luvun alussa ennen kotien videonauhurilaitteiden ja VHS-kasettien yleistymistä.

Elokuvien katselu kotisohvalta on tänä päivänä monille yhä isompi houkutus Netflixin ja muiden suoratoistopalveluiden ansiosta. Eikö tämä ole aiempaa vakavampi uhka leffateatteribisnekselle?

– Ensisijaisesti elokuvateatterit kilpailevat kaikesta siitä vapaa-ajasta, mitä ihmiset viettävät kodin ulkopuolella. Elokuvateatterin pitääkin olla paikka, jonne halutaan mennä, Koistinen sanoo.

– Kovin kilpailu elokuvateattereiden ja suoratoistopalveluiden välillä liittyy siihen, säilyykö elokuvateattereilla yksinoikeus ensi-iltaelokuviin.

Koistisen mukaan iso trendi maailmalla ja Suomessa ovat edelleen monisaliset elokuvateatterit eli multipleksit.

– Kun käytössä on monta salia, se tarkoittaa sitä, että volyymi pyörii. Myös oheismyynti on näissä tärkeää.

Toisena trendinä Koistinen mainitsee erikoispalvelukonseptin mukaiset, kuten ruoka- ja juomatarjoilun mahdollistavat teatterit.

– Kolmas trendi ovat premium-salit, joissa elokuvaelämyksen tasoa nostetaan muun muassa esitystekniikan, äänentoiston ja istuimien avulla.

– Tietenkään ei pidä unohtaa elokuvien merkitystä. Eihän kukaan tule kovin pitkään pelkkää teatteria katsomaan. Kotimainen elokuva on suomalaisille elokuvateattereille suorastaan elintärkeä.

Elokuvien ohella elokuvateattereissa on alettu näyttää 2000-luvulla myös muunlaista ohjelmistoa, kuten ooppera- ja balettiesityksiä, musikaaleja sekä taidedokumentteja.

Koistisen mukaan esimerkiksi oopperaesitykset ovat kiinnostaneet yleisöä pieniä paikkakuntia myöten, alkuaikojen epäilyksistä huolimatta.

Elokuvissa käyntien perusteella Oulu on kuudenneksi suurin elokuvakaupunki Helsingin, Tampereen, Espoon, Turun ja Vantaan jälkeen.

Finnkino Plazan, Starin ja Elokuvakeskuksen näytöksissä käy lähemmäs puoli miljoonaa katsojaa vuodessa.

Koistisen mielestä Oulun tilanne on hyvä, koska elokuvayleisö ei ole yhden toimijan varassa. Koistinen ei malta olla kehaisematta Kantaloiden perheyrityksen pyörittämää elokuvateatteria.

– Se tunnetaan paitsi palvelustaan myös siitä, että siellä on osattu investoida oikeaan aikaan.

Elokuvateatteriemme nykytila ja tulevaisuus -seminaari elokuvateatteri Studiossa (kulttuuritalo Valve, Hallituskatu 7, 2. krs) 23.2. kello 11–13.30. Vapaa pääsy.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Voisi käydä enemmänkin, mutta ääni on liian kovalla. Turha lähteä sinne earinpuolikkaat korvissa istumaan.
Toinen asia mikä häiritsee, on suomalaisten elokuvien tekstitys, ei mitään järkeä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä näiden 1800 - luvun peruja olevoiden ilmastonmuutosta aiheuttavien turhien tilojen verotusta pitää kiristää. Mitä järkeä on että ihmiset kulkevat tahallaan kaupuntien keskustoihin katsomaan jonkun tarinan ketä näkee netistä?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Olenkin lisännyt elokuvissa käyntiä. Mielestäni nimenomaan Starissa on monenlaisia elokuvia eikä vain valtavirtaa. Parasta kuitenkin on tunnelma ja palvelu.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Itse olen vähentänyt elokuvissa käyntiä lähinnä mainosten ja lippujen hinnoittelun vuoksi. Miksi maksaa blueray-levyn verran elokuvalipusta, jolla pääsee katsomaan puolen tunnin mainospläjäyksen. Onneksi sentään paikallinen yrittäjä on älynnyt jättää mainokset pois.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eipä tule käytyä usein elokuvateatterissa katsomassa elokuvia, kun siellä äänet aina tulee liian kovaa. Eikö nykytekniikalla voi laittaa jokaiselle katsojalle kuulokkeita, joista voi säätää äänen omalle korvalle sopivaksi. Minulle riittäisi ihan pelkkä 2-kanavainen äänijärjestelmä, en kaipaa mitään 7.1 äänijärjestelmiä tai Dolby systeemejä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Joo, liian täysillä tulee äänet mutta kuvakin on liian kirkas ja häikäisee! Minulle riittäisi sekin, että ei kuuluisi ääntä eikä näkyisi kuvaa. En kaipaa mitään äänijärjestelmää enkä mitään kuvaakaan! Varmaan arvaatkin? En käy elokuvissa ollenkaan. En katso edes teeveetä, kun sieltä tulee vain tositeeveesontaa. SIispä enimmäkseen nukun mutta jätän unetkin katsomatta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kävisin useammin, mutta ns. laatuelokuvia (kyllä, juuri niitä outojen nirsoilijoiden ja nörttien elokuvia) saisi olla enemmän, kuten myös rohkeasti kokeilevampaa - ännännen salin ulkopuolellakin.

Uusikaa ne 2k-tykit jo pois. Ei kai kukaan halua katsella pikseleitä vuonna 2019, kun kaupasta saa 4k-television muutamalla satasella.

Kiitos kuitenkin muistutuksesta, siellähän on listoilla pitkästä aikaa pari mielenkiintoista leffaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Starissa on mukava käydä. Henkilökunta on huippumukavaa ja elokuva alkaa ilmoitettuna alkamisaikaja eikä kuten finkinolla, että ensin tulee 20 minuutin mainosputki.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

10:05
Analyysi: Altavastaajan rooli sopii Suomelle – keltanokkamiehistöltä vaaditaan täydellistä onnistumista, jotta matka jatkuu Bratislavan mitalipeleihin Tilaajille
10:05
Auto suistui bussipysäkin liikennemerkkiin ja mäntyyn Oulun Maikkulassa
9:58
STUK on saanut niukasti lupa-aineistoa Fennovoimalta tänä vuonna – yhtiö oli aikonut lähettää suuren osan lupa-asiakirjoista tämän vuoden alussa
9:46
St. Louis Blues etenee Stanley Cupin finaaleihin – Joonas Donskoin San Jose lähtee kesälaitumille
9:43
USA:n osavaltio sallii ihmisruumiin kompostoinnin vaikka puutarhan lannoitteeksi
9:32
Kysely paljasti teattereiden työskentelykulttuurissa hälyttäviä piirteitä – Oulun teatterissa mittarit näyttävät nyt vihreää Tilaajille
9:27
Metsähallitus: Munarosvoja saattaa liikkua myös Suomessa – keräilijät ovat kansainvälisesti verkostoituneita
28
Kasvihuonekaasujen päästöt kasvoivat Oulussa hieman – yhtä syytä kasvuun ei ole vaan kyse on monesta pienestä tekijästä
22
Talentia tyrmää Kelan ehdotuksen etuisuuksien hakemisesta asiakkaan puolesta: "Miksi hakemuksia pitäisi tehdä kunnan sosiaalitoimessa?"
12
Liikennevalot saivat kyytiä – kaksi ajoneuvoa kolaroi Oulun keskustassa
11
Oulun yliopiston rehtoriksi kuusi hakijaa
9
Rinne: "Tämän hallituksen ei tarvitse leikata menoja, rahaa voi käyttää lisää sekä pysyviin menolisäyksiin että investointimenoihin"
9
Lapset puheeksi tukee opettajan työtä – se ei tee opettajasta psykoterapeuttia tai sosiaalityöntekijä, vaan opettaja pysyy ammattiroolissaan Lukijalta
8
Kenkäjätit vaativat Trumpia lopettamaan kauppasodan – tullien nostaminen iskee kohtuuttomasti amerikkalaiseen työväenluokkaan

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Työvoimapula pötypuhetta

Töitä kyllä on. Niitä täytyy vain itse etsiä, pelkkä rekryfirmoissa käyminen ja hakemusten lähettäminen eivät riitä. Eli... Lue lisää...
Lukija Kempeleestä

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

22.5.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image