Kulttuuri

Elokuvan sijasta työn alle tulikin tv-sarja – Kaikki synnit tuo pohjoismaisen rikosdraaman Oulun seudulle

OLYMPUS DIGITAL CAMERA KUVA: Anssi Juntto
Kulttuuri 18.12.2018 11:00
Anssi Juntto

Juttu on julkaistu Kalevassa ensimmäisen kerran 25. toukokuuta 2018.

Kaikki synnit on henkilövetoinen rikossarja Oulun seudulta. Merja Aakko ja Mika Ronkainen käsikirjoittivat yhdessä sarjaa puolentoista vuoden ajan. Ronkaisen ohjaaman sarjan kuvaukset alkavat ensi viikolla.

Mika Ronkaisen ohjaama ja yhdessä Merja Aakon kanssa luoma ja käsikirjoittama Elisa Viihteen alkuperäissarja Kaikki synnit tuo pohjoismaisen rikosdraamasarjojen buumin Oulun seudulle.

Fiktiiviseen Varjakan kuntaan sijoittuvan kuusiosaisen sarjan kuvaukset alkavat Oulussa ja lähikunnissa toukokuun lopussa.

– Rikossarjoissahan on ollut hirveän vahvat konventiot, ihan samoin kuin romanttisissa komedioissa. Me olemme pyrkineet tuomaan sen hyvin vahvasti tänne paikalliseen kulttuuriin, onkimaan täältä stooreja ja kehittelemään tarinaa paikallisten ihmisten kautta, Ronkainen kertoo.

– Emme yritä apinoida jotain amerikkalaista tai tanskalaista sarjaa muuten kuin ehkä jonkun ulkoisen konvention kautta. Sisältö on ehtaa meitä.

Aiemmin dokumenttielokuvien parissa kunnostautunut Ronkainen ja pitkään journalistina työskennellyt Aakko ovat kotoisin Haapavedeltä ja tunteneet toisensa ala-asteelta saakka.

Yhteistyö käsikirjoittamisen saralla alkoi, kun Aakko antoi romaanikäsikirjoituksensa Ronkaisen luettavaksi nelisen vuotta sitten.

Ronkainen piti lukemastaan ja ehdotti, että he rupeaisivat kehittelemään tekstin pohjalta pitkää elokuvaa.

Tuottaja Ilkka Matila innostui kaksikon käsikirjoitusversiosta, mutta koska rahoitusta ei saatu kasaan, hanke kaatui sillä erää siihen.

Niinpä Aakko ja Ronkainen ottivat puheeksi televisiosarjan, jota he olivat kehitelleet samaan aikaan elokuvan kanssa.

Ilkka Matila innostui myös sarjasta.

– Viimeisen 5–6 vuoden aikana tv-sarjat ovat alkaneet muuttumaan tosi kiinnostavaksi taiteenlajiksi. Niihin panostetaan oikeasti, ja kentälle on tullut uusia rahoittajia, Ronkainen sanoo.

– Sarjaformaatissa pystytään kertomaan niin paljon pitempiä tarinan kaaria ja menemään syvemmälle henkilöihin kuin leffoissa.

Tällä kertaa kaikki lähti nimenomaan henkilöistä.

Henkilövetoisen draaman päähenkilö on Johannes Holopaisen näyttelemä rikostutkija Lauri Räihä, joka palaa kotiseudulleen selvittämään murhien sarjaa.

Oman jännitteensä paluuseen tuo se, että Lauri on jättänyt konservatiivisen kotiseutunsa seksuaalisen suuntautumisensa takia eikä ole tavannut vanhempiaan kymmeneen vuoteen.

– Minustakin sarjassa on kiinnostavaa, että sitä voi tehdä huokoisemmin, ja henkilöt voivat olla moniulotteisempia. He voivat olla epäjohdonmukaisia, ja sitä kautta myös todempia, Aakko toteaa.

Aakon ja Ronkaisen työskentelytapaan kuuluu, että aluksi he käyvät läpi, mitä henkilöille tapahtuu, miten he muuttuvat, ja mitä he oppivat maailmasta. Kun kohtauksia lopulta ruvetaan kirjoittamaan, kaikki on jo hyvin selkeää.

Muutenkin Aakko ja Ronkainen ovat tunteneet toisensa niin kauan, että he voivat kirjoittaa ikään kuin yhtenä henkilönä.

– Meillä on netissä toimiva käsikirjoitusohjelma, jossa kumpikin näkee, mitä toinen tekee, ja meillä on sellainen sopimus, että toinen saa vapaasti editoida toisen tekstiä. Kumpikaan ei ole siitä mustasukkainen, Ronkainen selvittää.

– Joskus toki on jotain sellaisia ”darlingseja”, joita toinen hävittää ja toinen yrittää käydä laittamassa takaisin, Aakko naurahtaa.

Kaikki synnit -sarjaa kirjoitettiin jaksoittaisesti puolentoista vuoden ajan.

Synopsis päätyi paperille vuonna 2015, ja lopulliseen kuosiin käsikirjoitus saatiin loppuvuodesta 2016.

– On ollut hyvä, että käsikirjoitus on ollut välillä lepäämässä. Sitten kun on taas palannut siihen, on nähnyt vähän eri perspektiivistä, Aakko sanoo.

Lopullinenkaan käsikirjoitus ei ole kiveen hakattu.

Ronkainen kertoo tekstin ruvenneen elämään omaa elämäänsä, kun sitä on harjoiteltu näyttelijöiden kanssa.

– En ole ollut mustasukkainen omasta tekstistäni. Nythän se herää eloon. Toki on ollut sellaista luopumisen surua, kun en ole ollut niin intensiivisesti enää mukana, Aakko toteaa.

Näytelmä ja musiikkivideo valmistivat fiktioon

Koska Kaikki synnit on Mika Ronkaisen ensimmäinen iso fiktio, hän halusi tv-sarjaansa kuvaajan, jolla on kokemusta sekä fiktion että dokumentin parista.

Ratkaisulla ohjaaja halusi varmistaa sen, että tuleva aisapari puhuu samaa kieltä.

Pelkästään fiktiota ja mainoselokuvia tekevä kuvaaja tulee visuaalisesti ja tarinankerronnallisesti aivan eri maailmasta.

Kuvaajaksi valikoitui Jani Kumpulainen, jonka meriittilistalta löytyy niin fiktioelokuvia, dokumentteja kuin tv-sarjojakin. Parivaljakko otti tuntumaa toisiinsa tekemällä musiikkivideon Jonna Tervomaan kappaleeseen Oo mun kaa.

– Myös lavastaja Päivi Kettunen oli mukana. Se oli sellainen harjoituskierros, jolla testasimme, tulemmeko toimeen, Ronkainen kertoo.

Varsinaisen valmistautumisensa fiktioon siirtymiseen Ronkainen aloitti ohjaamalla Laulu koti-ikävästä -dokumenttielokuvansa pohjalta näytelmän Oulun kaupunginteatterissa.

Tuolloin Ronkainen sai kolmen kuukauden ajan hioa tekstiä sekä hakea tuntumaa näyttelijöihin ja siihen, kuinka heidän kanssaan ollaan.

– Iso havainto oli se, että siinä ei ole viime kädessä juuri mitään eroa siihen, miten ollaan dokumenttielokuvan henkilöiden kanssa. Tietenkin näyttelijöille syötetään enemmän asioita, mutta perusasia on, että molemmissa puhutaan tunteista, Ronkainen toteaa.

Yhtä lailla dokumenttitaustasta on etua fiktiota tehdessä.

– Dokumentissa tavallaan ollaan aina tekemisissä amatöörinäyttelijöiden kanssa. Niillä ihmisillä ei ole sellaisin tekniikoita, millä he saavat luotua uskottavuuden vaikutelman, joten heidän oleminen kameran edessä täytyy olla oikeasti uskottavaa, ja sen tunnistaminen on yksi vahvuuksiani, Ronkainen selvittää.

– Siihen samaan pyrin näiden henkilöhahmojen kanssa, että ne eivät olisi ohuita eikä paperisia, vaan ne tuntuisivat oikeilta ihmisiltä.

Kaikki synnit

Mika Ronkaisen ohjaama ja Ilkka Matilan tuottama rikosdraamasarja.

Käsikirjoitus Ronkainen ja Merja Aakko.

Kuvaus Jani Kumpulainen.

Rooleissa muiden muassa Johannes Holopainen, Maria Sid, Kreeta Salminen, Taavi Pesonen, Tuula Väänänen, Heli Haapalainen, Janne Raudaskoski ja Risto Tuorila. Mukana myös monia tuoreita kasvoja.

45 kuvauspäivästä kolme kuvataan Helsingissä ja loput Oulussa ja lähikunnissa.

Elisa Viihteen alkuperäissarja. Tulee katsottavaksi keväällä 2019.

Sarjan kansainvälisen levityksen hoitaa Sky Vision.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Uutisvirta

15:55
Puolustusministeriö: Varusmiehille tullaan maksamaan ruokarahaa vapaajaksojen aikana
15:48
Taivalkoskella terveyskeskuksessa tulipalon sytyttäneelle naiselle ehdollista vankeutta – nainen vetosi olleensa teon aikana alkoholipsykoosissa
15:36
Koronakriisi uhkaa monen toimeentuloa – mikä neuvoksi, jos työttömyyskassa ruuhkautuu ja rahat ovat kerta kaikkiaan lopussa? Tilaajille
15:33
Kainuussa yhteensä kuusi todettua koronatartuntaa – Ristijärven terveysaseman vastaanotto suljetaan
15:12
AC Oulun pelaajat hakevat maaseudulle kausitöihin – "valmiita tekemään raskastakin työtä"
15:00
Zeppelinin ravin­to­la­y­rit­täjät vapautetaan vuokrasta kahdeksi kuukaudeksi – liiketoiminnan jatkaminen halutaan turvata
14:29
Keskustan Kurvinen omistajaohjauksen linjauksesta: "Tiedossani ei ole, että asia olisi erityisen riitainen tai juntturassa"
24
Pohjois-Pohjanmaalla kolme uutta koronatartuntaa, hoidossa edelleen neljä potilasta – OYS siirtää kiireettömiä vastaanottoaikoja syksylle
22
Etäopetuksen laatuun tulee kiinnittää huomiota – etäopetusta ei ole se, että Wilmassa lähetetään ohjeita ja kirjalliset vastaukset pyydetään palauttamaan Wilmaan Lukijalta
22
Yle: Sairaalat saivat varmuusvarastoista jopa kahdeksan vuotta sitten vanhentuneita hengityssuojaimia
22
Koronatartuntojen määrä kääntyi uudelleen nousuun - tartuntoja tulee lisää nyt eri puolilla maata
21
Osingot tulisi maksaa – osinkotulot ovat monelle tarpeellinen lisä jatkuvasti ostovoimaansa menettävän eläketulon jatkeeksi Lukijalta
19
IS: Oulun yliopistossa on yli kymmenen koronavirustestissä käytettävää laitetta, yhdellä laitteella voi käsitellä yli 200 näytettä vuorokaudessa
15
Stora Enso aloittaa yt-neuvottelut Oulun ja Kemin tehtailla – koko henkilöstön lomauttamiseen varaudutaan

Etusivulla nyt

Mainos

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on huono tai muuttuu huonoksi Etelä-Karjalan, Etelä-Savon, Pohjois-Karjalan, Satakunnan, Pirkanmaan, Keski-Suomen, Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan, Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan, Keski-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa sekä Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun Koillismaata lumi- tai räntäsateen vuoksi.

Lukijakuvat

Katsotuin tänään

Kohti huomista
Esa Kauppi

Uusin lukijakuva

Jonxku

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

En ymmärrä yrittäjien "ahdinkoa"

317 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

siipeilijöitten ytk.kassa ei pysty maksamaan työttömille korvauksia ajoissa??Puhkeaako kupla??

YTK:n kyvyttömyys maksaa normaalisti siipeilijöiden päivärahaa osoittaa, että työnantajien perustama YTK on keskittynyt... Lue lisää...
Kupla puhkeaa

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jarin piirrokset arkistossa.

Naapurit

2.4.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image