Kulttuuri

Elokuva-alan täs­mä­kou­lu­tuk­sen toivotaan vetävän tuotantoja pohjoiseen –  koulutuksen järjestäjän suun­ni­tel­mis­sa on neljän tuotannon tekeminen Oulun alueella

Oululainen Tapani Launonen sanoo, että koulutukseen hakemista ei kannata ujostella. KUVA: Jukka-Pekka Moilanen
Kulttuuri 8.10.2019 10:08
Elina Ursin

Akuuttiin audiovisuaalisen alan osaajapulaan haetaan helpotusta Oulussa marraskuussa alkavalla koulutuksella. Elokuva-alan koulutuksen järjestäjä on MRP Matila Röhr Productions Oy Helsingistä.

Tuotantoyhtiölle koulutus on satsaus tulevaisuuteen, kertoo oululaistaustainen Ilkka Matila, elokuvatuottaja ja yksi tuotantoyhtiön omistajista.

– Yksistään MRP:llä on Oulun alueella neljän tuotannon suunnitelmat seuraavan viiden vuoden aikana. Toivon koulutuksen synnyttävän myönteisen kierteen tehdä tuotantoja pohjoisessa.

Matila törmäsi rekrytointiongelmaan tehdessään kesällä 2018 Kaikki synnit -rikosdraamaa Oulussa. Matilan toive oli rekrytoida henkilöstöä mahdollisimman paljon alueelta, mutta osaajien reservi on suppea.

Koulutusta ei järjestetä yhtä tuotantoa tai yhtiötä varten, vaan tarkoitus on lisätä Pohjois-Pohjanmaan alueen osaamista elokuva- ja tv-tuotannoissa sekä kouluttaa audiovisuaalisen alan yrityksille osaavaa teknistä työvoimaa, Matila korostaa.

Pohjoisen audiovisuaaliset ammattilaiset, PAVA ry vauhditti koulutuksen saamista Ouluun. PAVAn asiantuntijat ovat vaikuttaneet muun muassa koulutuksen sisällön laatukriteereihin.

PAVAn hallituksen jäsen, oululainen elokuvantekijä ja ohjaaja Jukka Vidgren Mutant Koala Picturesista on tyytyväinen koulutuksen alkamiseen ja kouluttajavalintaan.

– Varsinaista ongelmaa koulutus ei poista. Meidän toimialalle tarvitaan lisää liikkuvan kuvan koulutusta. Olemme kääntyneet Oulun ammattikorkeakoulun puoleen, mutta innostusta ei ole ollut, kertoo Vidgren.

Työtä on monenlaiselle osaajalle

Elokuva-alan teknisistä töistä kiinnostuneille suunnattu 40:n päivän täsmäkoulutus tarjoaa elokuva-alan perustietoa, taitoja ja kokemusta kuvauspaikkatyöskentelyyn.

Koulutuksen työssäoppimisjaksolla opiskelijoilla on mahdollista työskennellä MRP Matila Röhr Productionsin Oulun alueella talvella 2020 kuvattavassa draamasarjassa.

Koulutuksessa kouluttajana toimiva Matila toivoo kameran taakse audiovisuaalisen alan moniosaajia, tehtävästä toiseen ketterästi siirtyviä tekijöitä.

– Elokuvan tekeminen on siitä kiinnostava ala, että kaikista opituista taidoista on hyötyä. Työtä löytyy niin tietokonenörteille kuin käsitöistä kiinnostuneille. Laskutaito ei myöskään ole pahitteeksi, Matila luettelee.

Koulutukseen hakijan eduksi katsotaan audiovisuaalisen alan aikaisempi koulutus, mutta eritoten Matila toivoo hakijoilta innostusta alaan.

– Haemme ihmisiä, jotka ovat motivoituneita oppimaan ja ovat kiinnostuneita alasta. Elokuvien ja tv-tuotantojen kuvauspaikkatyöskentely edellyttää sosiaalisia taitoja sekä stressinsieto- ja aloitekykyä.

Alan työllisyystilannetta Matila vertaa loistavaan kauteen 1980-luvulla.

Ensimmäinen kultakausi oli TV-markkinoiden vapauduttua 1980–1990 lukujen vaihteessa kaikkialla Euroopassa, ja toinen, nyt suoratoistopalveluiden ilmaannuttua uusina toimijoina markkinoille maailman laajuisesti.

– Tuotannon kasvaessa osaavan työvoiman kysyntä on kasvanut, ja Suomi on saanut osansa kysynnän kasvusta.

Ammattilaisista on kysyntää

Isot kansainväliset toimijat kuten Netflix, HBO, Amazon ja Apple ovat kiinnostuneita pienemmistä markkina-alueista.

– Sisällöntuotannossa Suomi tulee vähän jäljessä, mutta varmasti. Suomalaisilla televisiodraamasarjoilla on kysyntää ulkomailla, esimerkkeinä Sorjonen ja Kaikki synnit.

Kysyntä on paisuttanut tuotantojen budjetteja ja kasvattanut työvoiman tarvetta. Kun Matila viisi vuotta sitten suunnitteli Kaikki synnit -draamasarjan budjettia, se oli kolmannes siitä, millä ensimmäisen kauden sarja loppujen lopuksi syntyi.

– Yhtäkkiä edessä avautui aivan toisenlaiset markkinat. Nostimme laadun kotimaiselta kansainväliselle tasolle.

Uutta on myös se, että ulkomaalaiset toimijat tulevat Suomeen kilpailemaan alan työntekijöistä.

– Tällä hetkellä Pohjoismaissa sekä Virossa tehdään niin paljon, että henkilöstöstä on pula.

Elokuva-alaa on arvosteltu epätasa-arvoiseksi ja se on saanut negatiivista huomiota muun muassa metoo-keskustelun myötä. Alan työehdoista on käyty keskustelua esimerkiksi Tuntemattoman sotilaan kuvausten yhteydessä.

Matila tunnistaa ongelmat, mutta puolustaa alaa.

– Elokuva-ala saa osakseen paljon julkisuutta ja medianäkyvyyttä. Ei tarvita kuin yksi ihminen tai yhdessä tuotannossa ilmenneet epäkohdat, kun koko ala leimataan. Työnantajana minua suoraan sanoen harmittaa siivota toisten aiheuttamia sotkuja.

Tapani Launonen jakaa oppia eteenpäin

Elokuva-alan moniosaaja Tapani Launonen on kouluttajana Oulussa alkavassa elokuva-alan koulutuksessa. Eläintenohjaajana tunnettu Launonen on ollut mukana kymmenissä koti- ja ulkomaalaisissa lyhyt- ja mainoselokuvissa sekä elokuva- ja tv-tuotannoissa niin kameran takana kuin edessä.

Viime viikolla ensi-iltansa saaneeseen Diva of Finland -elokuvaan Launonen etsi kuvauspaikkoja ja pyöritti tuotannonjärjestelyjä elokuvan kuvauspaikoilla Pudasjärvellä ja Oulussa.

Launosen apuna kuvauksissa on oma pieni tuotantotyöryhmä: biologi ja tradenomi. Tuotannosta riippuen mukana ryhmässä on ollut kirvesmies, maalari, puuseppä, vapaalaskijoita ja autonkuljettajia.

– Elokuvan tekemisessä on paljon tukitoimia, joihin ei tarvita taiteellisen alan koulutusta, vaan ammattiosaajia ja kädentaitajia.

 

Oululainen Tapani Launonen sanoo, että koulutukseen hakemista ei kannata ujostella. KUVA: Jukka-Pekka Moilanen

 

Pitkän elokuvan tekeminen on kuninkuuslaji, ja harva pääsee joukkoon mukaan.

Kaikki synnit -draamasarjan tuotantoryhmässä eläintenohjaajana ja kuvauspäällikkönä mukana ollut Launonen ei näe eroja draamasarjan ja elokuvatuotannon välillä.

– Vaikka alalla ollaan tekemisissä parhaiden kanssa, se ei ole syy olla hakematta tuotantoon tai marraskuussa alkavaan koulutukseen. Ei kannata ujostella.

Elokuva-alan koulutuksessa Launosen osuus on perehdyttää opiskelijat muun muassa elokuvan tekoprosessiin, työturvallisuuteen, työsopimuksen tekemiseen sekä alan palkkaukseen.

Edelleen alan tuotannoissa tarjotaan näkyvyyttä hävyttömän pienellä palkalla.

– Ei se mitään, jos itse suostuu ja haluaa näyttää kyntensä, mutta työstä pitää maksaa palkka.

Tuotannoille on ominaista intensiiviset kuvausjaksot. Seuraavasta työkiinnityksestä ei aina ole varmuutta.

– Epävarmuutta pitää osata sietää. Maailma on muuttunut ja minäkin teen nykyään ”oikeita töitä” eri tuotannoissa.

Täsmäkoulutus elokuva-alalle

MRP Matila Röhr Productions kouluttaa tulevia audiovisuaalisen alan ammattilaisia TE-toimiston elokuva-alan teknisen työryhmän koulutuksessa.

Koulutus kestää 40 päivää ja se jakaantuu lähiopetusjaksoon ja työssäoppimiseen.

Koulutuksen työssäoppimisjaksolla on mahdollista työskennellä Oulun alueella talvella 2020 kuvattavassa draamasarjassa.

Kouluttajina kokonaisuudessa toimivat elokuvatuottaja Ilkka Matila, tuotantoassistentteja kouluttava Joonas Kauppinen, oululainen Tapani Launonen, valaisijana työskentelevä Karri Pöykiö sekä kamera-assistenttina työskennellyt Mika Ailasmäki.

Koulutuksessa voi valita suuntautumisvaihtoehdoista valomies ja grip-assistentti, kamera-assistentti ja DIT tai tuotantoassistentti ja kuvaussihteeri.

Lyhyt vapaamuotoinen hakemus sekä CV osoitteeseen heli.kallio@matilarohr.com, viestin aiheeksi Elokuva-alan koulutus 2019.

Lisäksi koulutukseen tulee hakea TE-toimiston sivujen kautta Oma asiointi -verkkopalvelussa.

Haku päättyy 9. lokakuuta. Lisätietoja koulutukseen p. 0295 020 702 tai sähköpostilla koulutusneuvonta@te-toimisto.fi.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Hieman hämmennystä herättää. Alan amk-koulutus lopetettiin Torniosta käsittääkseni siksi, ettei valmistuneet työllisty alalle. Ei ainakaan pohjoiseen. Työpaikat ovat suurimmaksi osaksi keskittyneet pääkaupunkiseudulle.

Oulussa toistaiseksi vielä alan koulutus on, suuntautumisvaihtoehdot eivät vain suoraan elokuva-alalle ole. Ja ammattiopistot tässä on unohdettu kokonaan - sekä Oulussa että Torniossa koulutetaan media-alalle nuoria. Näille nuorille tällaiset projektit olisivat loistavia oppimisen paikkoja, jos nyt tuotantoyhtiö tahtoo assistentteja palkata. Tai palkkaus ehkä väärä sana - työharjotteluunhan tässä halutaan ilmaista työvoimaa.

Työvoimakoulutuksen tarkoitus on parantaa koulutukseen osallistuneiden työllistymismahdollisuuksia. Saavutetaanko tällä sitä tavoitetta? Tuskin. Eikä kyllä 40 päivän täsmäkoulutuksella välttämättä kovin syvää ammattitaitoa vielä saavuteta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Elokuvat ovat kalliita projekteja.
Suuri yleisö harvoin noteraa alta 100 miljoonan dollarin leffoja, valitettavasti.
Suomen elokuvabisnes on mennyt aina rahanpesulla eteenpäin.
Sellaiset ideat, jossa voi tehdä SUURTA pikku budjetilla ovat harvassa ja yleensä "selinit" eivät edes tajua sellaisen mahdollisuutta.
Helsinkiläinen ammattitaito on pitkälle buutsit jalassa kopinaa. motoristi suhteita, ZZ-Top avaimenperä ja yksi ammatisana, jota toistetaan:
"Deadline!"
Ole sinä hra. Mattila toisin, kuin muut Suomen Mattilat ja opeta...oivallusta ja ...
... muuta kuin rahanpesua, kiitos.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nyt en ymmärrä. Oulun ammattiopistosta valmistuu media-alan ja kuvallisen ilmaisun perustutkinnon suorittaneita ihmisiä. Heidät on koulutettu tekemään noita töitä, joita työvoimakoulutuksessa koulutetaan. Siis tutkinnon suorittanut ja oikeaa palkkaa vaativa ei kelpaakaan? Vai onko työvoimakoulutuksen tarkoituksena saada ilmaista harjoittelijatyövoima produktioihin?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Pätkätyöläisen elokuvakoulutus, 40 pv, vaatimuksena erittäin hyvä stressinsietokyku ja sosiaaliset taidot? Työnantaja maksaa huonon palkan ja ei takaa työn jatkuvuutta. Ei kiitos. Kannattaa tuoda ne tekijät mukananne sieltä etelästä, jos näitä hommia pitää täällä tehdä. Harrastuspohjaisena tämä menisi, mutta ei tällä elämän perusmenoja tulla maksamaan koskaan.

Niin ja miten tuosta nyt haiskahtaa vähän sekin läpi, että tämän koulutuksen varjolla vedetään jonkin ensi vuoden kuvaukset suurinpiirtein läpi, kun tekijöistä vain pula? Palkkaahan työnantaja ei tule maksamaan tästä työssäoppimisesta lainkaan.

"Oululainen Tapani Launonen sanoo, että koulutukseen hakemista ei kannata ujostella. "

Ei, koska kaikki kelpaa. Biologit, tradenomit ja vapaalaskijat. Kukapa ei ottaisi työntekijöitä ilmaiseksi töihin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

15:25
Kokoomuksen Janne Heikkinen: Pääradan suunnittelu pitää laajentaa Ouluun asti, Limingan ja Oulun välille tarvitaan kaksoisraide
15:11
Stora Enson kunnossapitoyhtiön yt-neuvottelut päättyivät Oulussa – 24 työntekijää irtisanotaan
14:28
Pudasjärven lentokentän vuokraamisesta tehty päätös peruttiin – Suviseurat järjestetään alueella joka tapauksessa
13:40
Köllöttely sai riittää – ulkomailta sopimusta hamunnut Julius Junttila tuo ratkaisuvoimaa Kärppien hyökkäykseen jo torstain HIFK-ottelussa Tilaajille
13:37
Toimittajamme Etiopiassa: Niinistö vieraili paikallisessa koulussa – "Vaikka Suomi on kaukana, olemme ystäviä"
13:24
Rovaniemelle suunnitellulla miljardin euron Joulupukin valtiolla on pitkä matka tarusta todeksi – hankeyhtiöltä loppuivat rahat jo heti alussa, mutta toivoa on taas Tilaajille
13:08
Virolainen Operail aloittaa rautatiekuljetukset Suomessa – liikennealueeksi tulee koko maa
99
Pohjantiellä sattui kolmen auton peräänajokolari – onnettomuus ruuhkautti aamuliikennettä
50
Kärpät helpotti CHL-putoamisen tuskaa pelaajahankinnalla – Julius Junttila palaa oululaisjoukkueen riveihin
38
Apuja ei tullut Ranskastakaan, Kärpät Skellefteå-voitosta huolimatta ulos Mestarien liigan pudotuspeleistä – Manner: ”Emme pystyneet parempaan, joten emme jatkopaikkaa ansainneetkaan”
36
Näyttelijä Joose Mikkonen vastaa Merja Larivaaran syytöksiin työpaikkakiusaamisesta Oulun Teatterissa – "Puhelun soittaja hoiti luottamustehtäviään. Asiaa ei koskaan annettu anteeksi"
27
Suomalaisten mielestä Euroopan unionissa on hyvä olla – eniten tavalliset kansalaiset arvostavat vapaata liikkuvuutta
22
Uusi miljoonien eurojen kädenojennus Taidetestaajille – kaikki Suomen kahdeksasluokkalaiset halutaan jatkossakin mukaan testaamaan taidetta
21
Virolainen Operail aloittaa rautatiekuljetukset Suomessa – liikennealueeksi tulee koko maa

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Sinulle kovakourainen hoitaja siellä jossain

Parempaa palkkaa, niin hoitokin on parempaa. Arvostusta hoitojia kohtaan, niin se näkyy myös hoidossa. Lue lisää...
Maksakaa

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

16.10.

Fingerpori

16.10.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image