Kulttuuri

Elokuva-ala ehkäisee seksuaalista häirintää uudella oh­jeis­tuk­sel­la

Kulttuuri 7.2.2018 12:53 | Päivitetty 7.2.2018 19:20
STT

Elokuva- ja tv-ala lanseerasi tänään ohjeistuksen seksuaalisen häirinnän ehkäisyyn. Ohjeistus antaa toimintaohjeet sekä seksuaalista häirintää kohtaaville että työnantajille ja esimiesasemassa oleville.

Ohje neuvoo muun muassa, että seksuaalista häirintää kohtaavan tulee kirjata ylös aika ja paikka, jolloin häirintää on tapahtunut sekä se, keitä on ollut läsnä tilanteessa.

Esimiehen puolestaan pitää selvittää tapahtumien kulku puolueettomasti heti, kun hän saa ilmoituksen seksuaalisesta häirinnästä. Esimiehen pitää myös ryhtyä toimiin ja seurata niiden vaikutuksia.

Työnantajan tulee myös selvästi ilmaista, että työpaikalla ei hyväksytä seksuaalista häirintää. Jos tuotanto sisältää vaikkapa alastonkohtauksia tai improvisointia, tilanteet pitää käydä läpi etukäteen ja kysyä osallisten suostumus. Työnantajan vastuulla on myös esimiesten kouluttaminen seksuaalisen häirinnän havaitsemiseen, selvittämiseen ja poistamiseen.

- Ohjeistus on tärkeintä, mitä alallamme on tapahtunut pitkiin aikoihin. Näemme tulevaisuudessa, onko pelkkä ohjeistus riittävä. Toivon, että tuotannot ottavat siitä vaarin, kommentoi STT:lle näyttelijä ja näyttelijäntyön professori Elina Knihtilä, joka on myös Women in Film & Television Finland -yhdistyksen puheenjohtaja.

Tekijöillä vastuu tarinoiden luomasta todellisuudesta

Ohjeistuksen on allekirjoittanut toistakymmentä elokuva- ja tv-alan järjestöä. Ohjeistus ei kuitenkaan ole sitova, vaan sen käyttöönotto jää alan toimijoiden vastuulle.

- Meistä järjestöistä yksikään ei ole mikään viranomainen, joka voisi sanktioita kenellekään määrätä. Emme voi väkisin sitouttaa tahoja ohjeisiin. Suosittelemme, että yritykset tekisivät asiasta omat, sisäiset toimintaohjeensa, sanoo Elokuvatuottajien toiminnanjohtaja Sari Väänänen.

Tuottajien järjestö, Suomen elokuvasäätiö ja Aalto-yliopisto järjestävät elokuva- ja tv-alalle tänä keväänä myös koulutustilaisuuden, jossa häirinnän ehkäisyä ja siihen puuttumista käsitellään.

Knihtilän mielestä ohjeistus ja koulutukset ovat hyvä alku, mutta enemmänkin voisi tehdä.

- Rakenteet, jotka ovat mahdollistaneet häiriökäyttäytymisen ja sen suojaamisen, pitää avata. Pitää tuoda läpinäkyvyyttä muun muassa päätöksentekoprosesseihin.

Lisäksi tekijöiden pitäisi pohtia myös sitä, minkälaista arvomaailmaa ja todellisuutta tarinoissaan esittävät, eli vahvistetaanko stereotypioita vai tuetaanko niitä.

Knihtilän mukaan vastuu tästä on lopulta portinvartijoilla, jotka päättävät tuotantojen rahoituksessa. Näitä ovat muun muassa Elokuvasäätiö, Audiovisuaalisen kulttuurin edistämiskeskus Avek ja tv-kanavat.

- Toivotan heille viisautta päätöksissään.

MAINOS

Kommentoi

Ahdistelijoiden nimiä ei ole vielä tuotu tarpeeksi julkisuuteen ja nuo kaapeissa piileskelevät kulttuuri-ihmiset olisi syytä saattaa päivänvaloon, jotta heitä tietäisi varoa. Ei käy laatuun, että ensin väitetään seksuaalisen häirinnän olleen maan tapa kulttuurialalla, mutta sitten ei löydy muita kuin tuo Törhönen. Ei kai Törhonenkään ole ehtinyt kaikkia ahdistelemaan, keitä siis suojellaan ja minllä perusteilla?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

103
Vuokra-asunnot odottelevat asukkaita – "Oulussa on vuokralaisrintamalla hiljaisinta"
86
Kerro meille: Viillokkia, vatkulia, pinaattikeittoa – mikä kouluruoka oli herkkua, mikä ei mennyt alas millään?
63
Esirippu laski, yksi aikakausi päättyi – alkaako Lipossa uuden rakentaminen lahjakkaiden juniorien varaan vai onko seuran taru lopussa?
52
Oulun tornitaloista ja muista korkeista rakennuksista tarkka selvitys - kaupunki aikoo perehtyä korkean rakentamisen hyödyntämiseen ja kehittämiseen
42
Festivaalien talkootyöläisten verotuskäytönnöt puhuttaneet viime päivinä – Oulun suurfestivaalit vakuuttavat veroasioiden olevan kunnossa
40
Ruotsin autotuhopoltoista epäilty otettu kiinni Turkin rajalla
37
Oulun kaupunki hyväksyi Hailuodon pengertien suunnitelman

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Suomessa ei ole korruptiota vaan koko järjestelmä on läpimätä!

Suomen koko järjestelmä on läpeensä korruptoitunut, jos korruptio määritellään globaalisti. Suomessa on piilokorruptioa ... Lue lisää...
Virkamies itsekin

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

15.8.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image