Kulttuuri

Elina Karjalainen luottaa sadun voimaan

Kulttuuri 3.6.2002 0:00 | Päivitetty 14.8.2006 15:01
STT
Kirjailija Elina Karjalainen on 75-vuotispäivänään tyytyväinen siihen, että sadut ovat jälleen kunniassa. "Jossain vaiheessa lapsille selitettiin kirjoissa, miten aikuisilla on vaikeaa. Nyt kerrotaan satuja. Satu on hyvä kasvattaja."

25 Uppo-Nalle-teosta julkaissut kirjailija on saanut uransa aikana lapsilta niin paljon palautetta, että hän luottaa kirjan tulevaisuuteen. "Kirja ei lakkaa olemasta vaikuttaja. Se ei anna kaikkea valmiina. Lapsi voi itse kuvitella, minkä näköinen päähenkilö on."

Uppo-Nallen äiti viettää eläkepäiviään leskenä Kuopiossa. Omat lapset ovat olleet jo kauan maailmalla, mutta Uppo-Nalleja tulee uudelleen joka vuosi.

Ensi syksyn uutuus on Uppo-Nallen kokkikirja, joka sisältää reseptejä ja satuja.

Elina Karjalainen on ehtinyt jo julkaista kolmiosaiset muistelmansa, joista viimeinen oli nimeltään Koskesta suvantoon. Sana suvanto ei pidä ottaa ihan kirjaimellisesti, sillä kirjoittaminen jatkuu entiseen tahtiin.

Ensi syksynä ilmestyy uuden Uppo-Nallen lisäksi WSOY:n kustantama reportaasiteos aunuslaisesta kylästä, jossa hän on vieraillut vuosittain. Utajärven uljaat naiset -teoksen tuotto menee kyläläisten hyväksi.

Itärajan taakse Elina Karjalaista vetävät jo sukujuuret. Hän on syntyisin Viipurista, mutta sota paiskasi perheen Kuopioon.

Välillä Helsingin yliopistossa opiskellut nuori nainen palasi taas Kuopioon avioituneena. Kirjoittajan ura alkoi proosallisesti rahapulasta. "Aviomiehen palkka oli 150 markkaa ja vuokra 250 markkaa. Menin Savon Sanomiin ja kysyin, olisiko töitä."

"Siihen aikaan toimittajia otettiin vielä kadulta töihin. Kukaan ei kysynyt, oletko maisteri tai tohtori. Siitä vaan reportaasia tekemään. Nyt portit ovat ahtaammat."

Savon Sanomissa oppia antoi muun muassa legendaarinen pakinoitsija Aapeli.

1960-luvun alussa ammatissa kouliintunut toimittaja rupesi avustaman Kotiliettä ja Suomen Kuvalehteä. Kuvalehden vakinaisena toimittajana hän ehti olla 15 vuotta. Työ vei ympäri Suomea ja ympäri maailmaa, vaikka koti pysyi Kuopion Jännevirralla.

"Toimittajan piti hakea jutut paikan päältä. Ei niitä saanut internetistä."

Elina Karjalainen ei tarvinnut muitakaan vempaimia. Hän oli alalla tunnettu siitä, ettei hän tehnyt haastatellessaan minkäänlaisia muistiinpanoja. Toimittajan pitää vaan muistaa ja varsinkin ymmärtää. Lehtijutut eivät pitkän päälle riittäneet kirjoittajalle. Ensimmäinen kansien välissä ilmestynyt teksti oli elämänkertateos arkkipiispa Paavalista vuonna 1973. Paavali oli Elina Karjalaiselle suuri opettaja, jonka vaikutuksesta hän liittyi myös ortodoksiseen kirkkoon. Vaikutteet toki tulivat jo veren perintönä, sillä äiti oli ortodoksi.

Kolme vuotta myöhemmin ilmestyi ensimmäinen Uppo-Nalle. "Se oli alun perin kirje pienelle tytölle, joka oli sairaalassa. Hän toipui ja on nykyisin ihan kelvollinen proviisori."

Nallesatuja lukee jo toinen sukupolvi, eikä kirjoittaja lupaa lopettaa. "Samassa postissa on tullut lapsilta 26 kirjettä, joissa kaikissa pyydetään jatkamaan. Pitää vain totella."

Kirjojen lisäksi Uppo-Nalle on seikkaillut yhdeksässä näytelmässä Kuopion Rauhalahdessa, jossa sijaitsee kesäisin Uppo-Nallen koti. Kymmenes näytelmä nähdään tänä kesänä.

Jatkossa suuri haaste on siirtää nallehahmo animaatioksi. Kirjailijan mukaan suunnitelmat täyspitkäksi filmiksi ovat pitkällä, mutta tässä vaiheessa muiden tekijöiden nimiä ei vielä julkisteta.

"Se on kahdeksan vuoden projekti. Pyysin äskettäin lääkäriltäni, että pitää minut hengissä sen aikaa." Kuopion yliopistollisen sairaalan lastenosasto nimettiin viime vuonna virallisesti Uppo-Nallen sairaalaksi. Elina Karjalainen käy siellä säännöllisesti juttelemassa lasten kanssa.

"Lapsi pysyy samana, mutta aikuiset sotkevat asioita. Minä sain elää Viipurissa rauhallisen lapsuuden, mutta nyt lapsilla isät ja äidit vaihtuvat. Maailma on käynyt lapsille pahemmaksi."

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Kommentoi

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Osittainen varhennettu vanhuuseläke

Ei eläkejärjestelmän tuotto ole riippuvainen jatkuvasta talouskasvusta, Nyt tuli nimellisellä 1%:n voitolla eläkekassaa... Lue lisää...
Vaahteramäen Eemeli

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

20.10.

Fingerpori

19.10.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image