Kulttuuri

Eino Leinon elämänkaaren loppunäytös – draa­ma­kon­ser­tis­sa kuullaan 22 Risto Vähäsarjan säveltämää runoa

Kulttuuri 11.7.2018 20:20
Aino Isojärvi
Eino Leino (Martti Niskanen) ja L. Onerva (Katri Kantola) ihastelevat Rooman maisemia. Pariskunnan vihkimättöminä tehty matka oli aikansa skandaali. KUVA: Seppo Kämäräinen

Runoilijasta kertovan draamakonserttitrilogian päätösosa saa ensi-iltansa torstaina.

Runoilija Eino Leinon elämästä kertova draamakonserttisarja saa päätöksensä, kun kolmas osa Eino Leino jumalien keinussa nähdään torstaina ensi-illassa Paltaniemellä.

Trilogian päätösjakso punoutuu taiteilijan henkilökohtaisiin vaiheisiin, alkaen ylioppilaskeväästä 1895, kiitäen halki hänen väkevimmän luomiskautensa sekä voimakkaimmat vastoinkäymisensä, ja päättyen lopulta kohtalokkaaseen kuolinhetkeen.

Draamakonsertin säveltäjä, esityksen säestäjä Risto Vähäsarja luonnehtii Leinoa monisyiseksi tulkitsijaksi ja muistuttaa, että kynäniekan mittavaan teoskavalkadiin sisältyi lyriikan lisäksi lukuisia lehtiartikkeleita ja proosaa.

– Vaikka usein niin ajatellaan, Leino ei suinkaan ollut pelkästään herkistelijä tai taipuvainen ainoastaan synkkyyteen. Tässä draamakonsertissa käsitellään riemua ja juhlantuntua sekä rohkeitakin aiheita pateettisten suvantojen ohella. Ei ole vain yhdenlaista Leinoa.

Konsertissa esitetään 22 Vähäsarjan säveltämää runoa, joista 13 on aikaisemmin kuulemattomia. Vaikka Vähäsarjan mukaan lähes 200 säveltäjää on jo tunnelmoinut Leinon tuttuja teoksia, hän arkailemattomasti nimeää uudelleen säveltämänsä neliääniset versiot Elegiastaja Nocturnestaomiksi suosikeikseen konsertissa niiden tuoreen näkökulman vuoksi.

Esityksessä kuullaan lisäksi muun muassa vähemmän tunnettu, elämänmakuinen ihmissuhdekuvaus Loukatut, jonka Vähäsarja sävelsi alkujaan jo 1970-luvulla, sekä eräs rakastaja L. Onervan runo.

– Leinon sanottiin olevan parempi etärakastaja – lempi kyllä kirjeillään, mutta siihen se sitten jäi, naurahtaa draamakonsertin käsikirjoittaja, opettaja ja kirjailija Seppo Kämäräinen.

Kämäräinen kertoo, että nimikkoruno Jumalien keinu on Leinon elämäkerrallinen tilitys, joka kuvastaa kirjoittajansa toistuvia kausia vaihdellen melankolisesta maailmantuskasta hilpeään nautiskeluun.

Leino esimerkiksi leimattiin valkoisen Suomen runoilijaksi, mutta kun itsenäistymisen hinta alkoi selvitä, ja laillisuuden taakse naamioidut vangitsemiset ja teloitukset tulivat ilmi, hän alkoi kynäillä pasifistisia, ihmisyyttä puolustavia runoelmia. Yksi näistä, Punavankien puolesta, esitetään myös konsertissa.

Kämäräisen mukaan Leino on aina ajankohtainen, ja kaikessa värikkyydessäänkin hyvin inhimillinen hahmo.

– Jos hän eläisi tänä päivänä, nykyinen iltapäivälehdistö olisi kertomassa Eino-pojan tempauksista tämän tästä, Kämäräinen luonnehtii.

Käsikirjoituksen asiantuntijalähteenä on toiminut Kainuun Eino Leino -seuran puheenjohtaja Esko Piippo.

Eino Leino jumalien keinussa

Kolmiosaisen draamakonserttisarjan päätösosa.

Ohjaus Anne Ballini, käsikirjoitus Seppo Kämäräinen, sävellys ja säestys Risto Vähäsarja.

Rooleissa: Martti Niskanen, Sisko Haataja, Katri Kantola, Lea Niskanen ja Juha Vähäsarja.

Tuotanto: Kainuun Eino Leino -seura.

Ensi-ilta Paltaniemen kesä­teatterissa Kajaanissa torstaina 12.7. kello 19.

Muut esitykset: Ylitalon oopperanavetta Vaala, su 15.7. kello 15. Paltaniemen kesäteatteri, Kajaani, ti 17.7. kello 18. Työväentalo, Sotkamo, pe 20.7. kello 15 ja 18. Paltamon kesäteatteri, Paltamo, su 12.8. kello 16.

MAINOS

Kommentoi

Uutisvirta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Tuulivaroitus maa-alueille: Maan länsiosassa, Kymenlaakson maakunnassa, Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Koillismaata sekä Lounais-Lapissa lounaistuuli on voimakasta päivällä, tuulen nopeus puuskissa 15 m/s.

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Hyvätuloisten asumistuki

Ei muuta, kuin ala teettämään remonttia ja palkkaa remonttia tekemään joku firma, niin saat sinäkin kotitalousvähennykse... Lue lisää...
OLD ENOUGH

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla. 24.6. - 26.9.

Naapurit

20.9.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image