Kulttuuri

Dome Karukoski vähäsanainen Tolkien-elokuvasta: ”En voi kom­men­toi­da”

Ohjaaja Dome Karukoski on ohjannut muun muassa elokuvat Tyttö sinä olet tähti, Tummien perhosten koti, Kielletty hedelmä, Napapiirin sankarit, Leijonasydän, Mielensäpahoittaja ja Tom of Finland. Arkistokuva. KUVA: Pekka Ala-aho
Kulttuuri 25.7.2017 0:24 | Päivitetty 25.7.2017 12:09
STT

Ohjaaja Dome Karukoski on kiinnitetty ohjaamaan elokuva brittiläisen fantasiakirjailija J.R.R. Tolkienin nuoruusvuosista. Taru Sormusten herrasta -kirjoistaan tunnettu Tolkien on ollut elokuvamaailmassa kuuma nimi jo kauan. Sormusten herra- ja Hobitti -trilogioiden yhteenlaskettu liikevaihto pelkästään elokuvateattereissa on yli viisi miljardia euroa.

Asiasta kertoi ensimmäisenä Hollywoodin elokuvabisnestä seuraava Deadline-sivusto, jonka mukaan elokuvan nimi on Tolkien ja näyttelijöitä etsitään paraikaa.

- En voi kommentoida kuin sen, että Deadlinen tiedot pitävät paikkansa, Karukoski kertoo Lontoosta.

- Koska kyseessä on Hollywood-studio, minun pitää sopimussyistä olla hyshys.

Karukoski sanoo, että enemmän hankkeesta kerrotaan studion omien kanavien kautta. Uutinen nousi heti luetuimpien joukkoon Deadlinessa, joka on vienyt Variety-lehden aseman tärkeimpänä elokuva-alan skuuppien kertojana.

Harvinainen Hollywood-debyytti

Mikäli elokuva toteutuu, Karukoskesta tulee ensimmäinen suomalainen Hollywood-ohjaaja sitten Renny Harlinin läpimurron kauhuelokuvallaan Painajainen Elm Streetillä 4 vuonna 1988.

Käsikirjoituksen ovat laatineet irlantilainen David Gleeson ja britti Stephen Beresford, joka on voittanut Bafta-palkinnon eli brittiläisen Jussi-palkinnon vastineen menestyskomedian Pride kirjoittamisesta. Elokuvaa tuottaa Chernin Entertainment yhteistyössä levitysyhtiö Fox Searchlightin kanssa.

Vuonna 1994 perustettu Fox Searchlight on osa 20th Century Fox -viihdejättiä. Cherninin tuotantoja ovat muiden muassa viimeisimmät Apinoiden planeetta -menestyselokuvat.

Elokuvan kerrotaan käsittelevän Tolkienin opiskeluvuosia Oxfordissa ja ensimmäisen maailmansodan alkua. Se on ollut kehitteillä jo vuodesta 2013.

Deadline ei kerro, onko Tolkienin perikunta antanut hyväksyntänsä hankkeelle. Aiemmin Mirkwood-niminen elokuvahanke, jonka piti kertoa Tolkienin koodinmurtajatyöstä toisen maailmansodan aikana, kariutui perikunnan vastustukseen.

Perikunta suojelee oikeuksiaan voimakkaasti. Heinäkuun alussa se ja Warner Bros -studio sopivat oikeuden ulkopuolella 70 miljoonan euron kiistan Taru Sormusten herrasta -elokuvien tulonjaosta.

Tom of Finland vie maailmalle

Karukosken ohjaama Tom of Finland -elokuva saa ensi-iltansa kesän aikana useissa Euroopan maissa. Iso-Britannian vuoro on ensi viikolla.

- Yhdysvaltojen levitys on ajoitettu lokakuulle, awards seasonin alkuun, Karukoski kertoo.

- Harvinaista, että suomalaisella elokuvalla on pitkälle mietitty strategia.

Awards seasonilla tarkoitetaan kautta, jona amerikkalaiset levitysyhtiöt tavoittelevat alan palkintoehdokkuuksia. Kukin maa voi nimetä Oscar-ehdokkaaksi vain yhden elokuvan, ja siinä Tom of Finland kilpailee Aki Kaurismäen elokuvan Toivon tuolla puolen kanssa. Golden Globe-ehdokkuus on silti mahdollinen.

Tom of Finlandin levittää Yhdysvalloissa pieniin taide-elokuviin erikoistunut Kino Lorber.

- Kino Lorber vaikuttaa todella ammattitaitoiselta ja kokeneelta levittäjältä, Karukoski luonnehtii.

Ranskassa elokuva tuli levitykseen viime viikolla ja sai tärkeimmiltä lehdiltä kolmen ja kahden tähden arvosteluja.

Linkki juttuun

MAINOS

Kommentoi

Uutisvirta

23.1.
Ruotsin sprinttitykin takareidessä repeämä – MM-kisat jäävät todennäköisesti väliin
23.1.
Norjan poliisi: Viimeisen lumivyöryn suomalaisuhrin etsinnät lopetetaan – "Valitettavasti on odotettava nyt kevättä"
23.1.
Oppositiojohtaja julistautui Venezuelan presidentiksi – Trump tunnusti uuden johtajan vain minuuteissa
23.1.
Kapinaryhmä ehdottaa brexitin siirtämistä vuoden loppuun – May tiukkana: "Ei ratkaise mitään"
23.1.
Pieni vauva jäi pakkasella autoon Iskon Nesteellä – äiti oli tankkaamassa ovien napsahtaessa lukkoon, palokunta ja hinauspalvelu hätiin
23.1.
Hailuodon jäätie työn alla, avaamiseen vaadittavasta jään paksuudesta puuttuu vielä kymmenisen senttiä
23.1.
Meiju Suvas kasvoi Frederikin taustalaulajasta lavatähdeksi – "Minun tekisi mieli sanoa, että opin Frederikiltä, mitä ei pidä tehdä"

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Pakkasvaroitus: Maan itä- ja pohjoisosassa lukuun ottamatta Pohjois-Lappia esiintyy lähivuorokauden aikana kireää pakkasta.

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Eläkeläiset töissä

Eli rahan perässä olet elämäsi juossut. Oletko osannut nauttia elämästä, Oikeasti? Minä kunnioitan ihmisiä jotka jäävät... Lue lisää...
Raukka

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

24.1.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image