Kulttuuri

Bengt Pohjaselle kakku naamaan

Kulttuuri 14.2.2003 0:00
Leo Mäkinen

Kaleva
Kemi Maanmaineeseen kohonnut kirjailija Mikael Niemi piti Ruotsin Pajalassa torstaina tiedotustilaisuuden, miksi hän kakutti julkisella paikalla entisen ystävänsä, Bengt Pohjasen Överkalixissa keskiviikko-iltana.

Varsinaisesti uutta kerrottavaa Niemellä ei tunnin kestäneessä tilaisuudessa ollut eli syynä oli hänen mukaansa, että Pohjanen saattoi hänen vanhempansa perusteettomasti huonoon valoon uudessa elokuvassaan Fylla moppe.

Kakuttaminen tapahtui filmin Överkalixin ensi-illassa. Kiitospuheiden jälkeen Bengt Pohjasen puheille köpötti vanha nainen, joka kimeällä äänellä valitteli myöhästymistään, mikä johtui huonosta bussiyhteyksistä. Hän ojensi Pohjaselle komean kukkapuskan.

Mukanaan naiselle oli myös vanerilaatikko, jossa yleensä on kaupan poronlihaa. Nainen kuitenkin kaivoi laatikosta täytekakun ja painoi sen Pohjasen kasvoille. Todistajana oli koko ensi-iltayleisö, myös Bengt Pohjasen perhe. Tekonsa jälkeen kakuttaja riisui huivinsa ja peruukkinsa, esittäytyi Mikael Niemeksi, kiitti Pohjasta perheensä mustamaalaamisesta ja poistui paikalta.

Järkyttyneen oloinen Pohjanen veti pian kuitenkin pisteet kotiin toteamalla, "että se oli muikea kerma tässä kakussa". Hän kertoi tottuneensa pommeihin ja kuoleman uhkaan, mutta tämä tapaus oli hänen mukaansa pahinta, mihin hän on joutunut. "Nyt kun menen Pajalaan, minulla on koko ajan tunne, että täytyy vilkuilla selkäni taakse." Tapahtuneen hän sanoi kuitenkin innostavan häntä jatkuvaan työntekoon.

Mikael Niemelle kerrottiin tiedotustilaisuudessa Pohjasen järkyttymisestä ja kysyttiin, kaduttaako kakuttaminen. "Katumusta en tunne", Niemi toisti useaan kertaan. "Semmoinen oli tarkoituskin. Kuinka hän olisi sitten loukkaantunut, jos hänen sukuaan mustattaisiin syyttä tällä tavoin?"

Pohjanen kertoo, että hän on itse elänyt filmin tapahtumat, kuinka opettaja "moppasi" ja painosti häntä, koska hän puhui suomea ja poliisi muuten vain kovisteli. Niemen isä oli filmin kuvaamana aikana Pajalassa poliisina, äiti opettajana. Elokuvassa muun muassa kerrotaan, kuinka poliisi pääsi virkaansa käräyttämällä oman isänsä viinan kotipoltosta. Niemi kertoi kysyneensä tapauksesta isältään, joka ehdottomasti on kieltänyt oman isänsä ilmiantamisen. Viinaa isä toki kotona tiruutteli.

Niemi kertoi aluksi aikoneensa mennä kiitospuheiden jälkeen vain sanallisesti "kiittämään" Pohjasta elokuvasta, koska hän on ollut väkivallattomuuden kannalla jo Tukholman opiskeluvuosinaan. Hänen mieleensä muistui kuitenkin Microsoftin voimamiehen, Bill Gatesin taannoinen kakuttaminen. "Siinä se. Tuollainen teko ei ole väkivaltaa eikä täytekakku ase", Niemi järkeili. Hameet ja muut naamioitumisen naiselliset tykötarpeet hän lainasi teatterilta, täytekakun teetti.

Tiedotustilaisuudessaan Niemi pukeutui samoihin vanhan naisen vaatteisiin ja tekaisi täytekakunkin, mutta vain perunasalaatista. Sitä hän ei lyönyt "kelheen pärstään", koska ei saanut vapaaehtoista.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Kommentoi

Uutisvirta

26
Pakkasjakso jatkuu Oulussa ensi viikolla – alkuviikosta kylmyys hellittää hiukan
23
Oulu10:stä remontoidaan tukikohta palvelu-uudistukselle, joka toimii yhden luukun periaatteella – ajattelutapa palvelukonseptissa uusiksi
15
Täydellinen kuunpimennys näkyy Oulun taivaalla aamulla – lähetä kuva "superverisusikuusta"
15
Oulun yliopistossa on kehitetty ennätysluja ekobetoni – valmistetaan kuivista raaka-aineista ja vedestä
12
Pakkanen näkyy eläinlääkärin vastaanotolla Oulussa: Koirien anaalirauhasvaivat lisääntyvät – lähetä kuva lemmikin talviasusteesta
12
Analyysi: Pääministeri May yrittää maanantaina löytää ulos umpikujasta, mutta kova brexit lähestyy päivä päivältä
8
Harkimo vihjaa loikkauksesta: "Huomenna selviää, kuka kansanedustaja liittyy Liike Nyt -eduskuntaryhmään"

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Pakkasvaroitus: Maan pohjoisosassa sekä Varsinais-Suomen, Uudenmaan, Kanta-Hämeen, Päijät-Hämeen, Kymenlaakson ja Etelä-Karjalan maakunnissa esiintyy lähivuorokauden aikana kireää pakkasta.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Tuntematon sotilas 3.0

227 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Kuka on juoppo

Omasta vankasta juopon kokemuksestani sanon, että juoppo on henkilö joka löytää syyn alkoholin hankkimiseen ja juomiseen... Lue lisää...
juoppo evp.

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

21.1.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image