Kulttuuri

Aura Saarikosken valokuvissa sumu valtaa mielen ja maiseman: "Teoksissa on yritystä löytää vastauksia, mutta ne ovat tuhoon tuomittuja yrityksiä"

Harmaakortilla tehty vertaus maisemaan paljastaa todellisuuden värikkäämmäksi. Maisema ei asetu harmaakortin kontrolliin, Aura Saarikoski kuvailee. Harmaatutkimuksia (Itämeri) nähdään osana näyttelyä. KUVA: Aura Saarikoski
Kulttuuri 25.5.2019 8:15
Maiju Ylipiessa

Sumu on tietyllä tavalla epävarman aikamme ajankuva, sanoo kuvataiteilija Aura Saarikoski.

Sumun keskellä suunta on epävarma: ei voi täysin tietää, mihin on menossa tai mistä tulossa.

Epävarmuus on läsnä niin henkilökohtaisella kuin yleisellä tasolla Aura Saarikosken Harmaatutkimuksia -näyttelyssä, joka avautuu Pohjoisessa valokuvakeskuksessa tänä viikonloppuna. Näyttely koostuu valokuvista, teksteistä ja videolle tallennetuista performansseista.

– Tietyllä tavalla sumu on myös ajankuva. Tämä aika on epävarmaa, ja oman paikan löytäminen voi olla hankalaa. Se liittyy myös ilmastoon, saastesumuhan lisääntyy maailmassa koko ajan, Saarikoski kuvailee.

Yritetäänkö teoksissa sitten löytää suuntaa sumun keskellä, vai onko epävarmuus ennemminkin vain hyväksyttävä?

– Teoksissa on yritystä löytää vastauksia, mutta ne ovat tuhoon tuomittuja yrityksiä. Sumussa astuu aina tuntemattomaan ja joutuu vain hyväksymään epävarmuuden ja eksyksissä olemisen.

Saarikoski näkee sumun myös metaforana mielelle ja alitajunnalle. Sumun keskellä voi ehkä uskaltaa lähestyä asioita, jotka tuntuvat vierailta.

Esseekirja kokoaa projektin yhteen

Saarikoski sai isältään 15-vuotiaana harmaakortin, joka on näyttelyssä mukana sekä valokuvissa että fyysisenä esineenä. Harmaakortin avulla valokuvaaja voi kuvankäsittelyvaiheessa neutraloida kuvan sävyt. Saarikosken filmiaikainen harmaakortti on kuitenkin työvälineenä vanhentunut, ja siitä on tullut hänelle enemmän symbolinen väline.

– Harmaakortti on alkanut symboloida minulle yritystä saada säätila ja mielentila vastaamaan toisiaan, Saarikoski kuvailee.

Saarikoski alkoi työstää sumun teemaa viitisen vuotta sitten asuessaan Helsingissä saarella sijaitsevassa lähiössä, jossa aamut valkenivat usein sumuisina.

– Myös se ajanjakso tuntui itselleni sumuiselta, harmaita päiviä toistensa jälkeen.

Nyt taiteilija työstää sumuprojektinsa päätöstä. Tulevassa esikoiskirjassa hänen kirjoittamansa essee kokoaa projektin kuvat yhteen.

Maailman sumuisin paikka

Kuvat ovat syntyneet orgaanisesti silloin, kun sopivan sumuinen maisema on sattunut kohdalle.

Varta vasten sumun perässä Saarikoski on matkustanut kerran, selvitettyään meteorologilta, missä sijaitsee maailman sumuisin paikka. Periltä hän ei kuitenkaan löytänyt niitä vastauksia, joita oli lähtenyt hakemaan. Kotiin palattuaan hän päätti vielä kirjoittaa kaupunkiin satunnaiselle vastaanottajalle. Kirjeeseen vastasi sattumalta pilviä maalaava taidemaalari, jota Saarikoski matkusti vielä tapaamaan.

– Sumu esti maalaria näkemästä kauniita poutapilviä, joita hän maalasi. Sumuisuus hälvenee siinä paikassa vuosi vuodelta ilmastonmuutoksen myötä, ja tuntui, että se jotenkin symboloi meidän tapaamistamme. Aihe muovautuu ja muuttuu. Mitä on sumun jälkeen, millaiseen aamuun sitten herätään?

Aura Saarikoski: Harmaatutkimuksia Pohjoisessa valokuvakeskuksessa Valveella Oulussa 25.5.–30.6.

Aura Saarikoski

Vuonna 1987 syntynyt helsinkiläinen kuvataiteilija.

Valmistunut taiteen maisteriksi Aalto-yliopiston valokuvataiteen koulutusohjelmasta 2017 ja kuvataiteilijaksi Turun AMK:n Taideakatemian valokuvataiteen osastolta 2012.

Sumun tematiikkaa luotaava teoskokonaisuus on ollut aiemmin esillä eri vaiheissaan ja variaatioina muun muassa Mäntän Kuvataideviikoilla 2014, Pariisin Suomi-instituutissa 2015, Valokuvagalleria Hippolyte Studiossa 2015, Galleria Å:ssa 2016, Galleria Harmaassa 2017, Suomen Valokuvataiteen museossa 2018 ja Galleria Oksasenkatu 11:ssa 2018.

MAINOS

Kommentoi

Uutisvirta

14:52
Ainutlaatuista kuvaa Titanicista ensimmäistä kertaa 14 vuoteen: Tältä näyttää loistoristeilijä, joka vajosi merenpohjaan yli vuosisata sitten
14:37
Allas Sea Poolin lykkääminen vuodella oli välttämätöntä – Töölö Urban: "Ei voi sanoa, että mikään olisi mennyt varsinaisesti pieleen"
14:32
Venäjä laukaisi avaruuteen ihmistä muistuttavan Fedor-robotin, jonka on tarkoitus työskennellä Kansainvälisellä avaruusasemalla
14:15
Kaleva oikaisee
13:22
Kosovon parlamentti hajotettiin, uudet vaalit 45 päivän sisällä
13:22
RKP:n viesti budjettiriiheen: Koulutusrahoista ei saa tinkiä – Henrikssonin mukaan raharatkaisu on tehtävä heti syyskuussa
13:19
"Kaveriporukan videot näyttävät aika samoilta kuin ison viestintätoimiston tekemät" – OMVF:n tuomari Ville Pirinen kehuu musiikkivideoiden voivan Suomessa hyvin
85
"Jos on huono marjavuosi, niin se on Arinan syy" – Kari Juntunen on päivätyönsä ohella Osuuskauppa Arinan hallituksen varapuheenjohtaja, joka kummastelee Arinan saaman kritiikin määrää
72
Oulun Allas Sea Poolin aikataulua jatkettiin vuodella – nyt merikylpylän arvioidaan avautuvan keväällä 2021
51
Ouluun halutaan rakentaa maailman pohjoisin mallastamo, hankkeelle haetaan rahoittajia: "Tarvitaan paikallista mallasta, paikallista humalaa ja paikallista hiivaa"
42
Analyysi: Putin sysäsi asevarustelun yksin amerikkalaisten syyksi – eikä eurooppalaisten huoli venäläisten kansalaisoikeuksista saa vastakaikua
33
EU-jäsenyys hyödyttänyt Suomen taloutta – eurolla ollut ensin myönteinen, sitten kielteinen vaikutus
23
Sykkelit saadaan viimein käyttöön ensi viikolla, viimeiset kaupunkipyörät asennetaan paikoilleen viikonlopun aikana
19
Oulu palkkaa ulkopuolisen selvittäjän etsimään säästökohteita – "Oulu ei ole mikään kriisikaupunki, mutta työtä pitää tehdä"

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Työssä käyvät, tykkäätkö työstäsi?

En tykkää. Eikä se johdu työpaikasta tai sen huonosta ilmapiiristä. Työnteko ei vain kiinnosta. Raha ainoa motivaattori ... Lue lisää...
Patonki

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

22.8.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image