Kulttuuri

Aura Saarikosken valokuvissa sumu valtaa mielen ja maiseman: "Teoksissa on yritystä löytää vastauksia, mutta ne ovat tuhoon tuomittuja yrityksiä"

Harmaakortilla tehty vertaus maisemaan paljastaa todellisuuden värikkäämmäksi. Maisema ei asetu harmaakortin kontrolliin, Aura Saarikoski kuvailee. Harmaatutkimuksia (Itämeri) nähdään osana näyttelyä. KUVA: Aura Saarikoski
Kulttuuri 25.5.2019 8:15
Maiju Ylipiessa

Sumu on tietyllä tavalla epävarman aikamme ajankuva, sanoo kuvataiteilija Aura Saarikoski.

Sumun keskellä suunta on epävarma: ei voi täysin tietää, mihin on menossa tai mistä tulossa.

Epävarmuus on läsnä niin henkilökohtaisella kuin yleisellä tasolla Aura Saarikosken Harmaatutkimuksia -näyttelyssä, joka avautuu Pohjoisessa valokuvakeskuksessa tänä viikonloppuna. Näyttely koostuu valokuvista, teksteistä ja videolle tallennetuista performansseista.

– Tietyllä tavalla sumu on myös ajankuva. Tämä aika on epävarmaa, ja oman paikan löytäminen voi olla hankalaa. Se liittyy myös ilmastoon, saastesumuhan lisääntyy maailmassa koko ajan, Saarikoski kuvailee.

Yritetäänkö teoksissa sitten löytää suuntaa sumun keskellä, vai onko epävarmuus ennemminkin vain hyväksyttävä?

– Teoksissa on yritystä löytää vastauksia, mutta ne ovat tuhoon tuomittuja yrityksiä. Sumussa astuu aina tuntemattomaan ja joutuu vain hyväksymään epävarmuuden ja eksyksissä olemisen.

Saarikoski näkee sumun myös metaforana mielelle ja alitajunnalle. Sumun keskellä voi ehkä uskaltaa lähestyä asioita, jotka tuntuvat vierailta.

Esseekirja kokoaa projektin yhteen

Saarikoski sai isältään 15-vuotiaana harmaakortin, joka on näyttelyssä mukana sekä valokuvissa että fyysisenä esineenä. Harmaakortin avulla valokuvaaja voi kuvankäsittelyvaiheessa neutraloida kuvan sävyt. Saarikosken filmiaikainen harmaakortti on kuitenkin työvälineenä vanhentunut, ja siitä on tullut hänelle enemmän symbolinen väline.

– Harmaakortti on alkanut symboloida minulle yritystä saada säätila ja mielentila vastaamaan toisiaan, Saarikoski kuvailee.

Saarikoski alkoi työstää sumun teemaa viitisen vuotta sitten asuessaan Helsingissä saarella sijaitsevassa lähiössä, jossa aamut valkenivat usein sumuisina.

– Myös se ajanjakso tuntui itselleni sumuiselta, harmaita päiviä toistensa jälkeen.

Nyt taiteilija työstää sumuprojektinsa päätöstä. Tulevassa esikoiskirjassa hänen kirjoittamansa essee kokoaa projektin kuvat yhteen.

Maailman sumuisin paikka

Kuvat ovat syntyneet orgaanisesti silloin, kun sopivan sumuinen maisema on sattunut kohdalle.

Varta vasten sumun perässä Saarikoski on matkustanut kerran, selvitettyään meteorologilta, missä sijaitsee maailman sumuisin paikka. Periltä hän ei kuitenkaan löytänyt niitä vastauksia, joita oli lähtenyt hakemaan. Kotiin palattuaan hän päätti vielä kirjoittaa kaupunkiin satunnaiselle vastaanottajalle. Kirjeeseen vastasi sattumalta pilviä maalaava taidemaalari, jota Saarikoski matkusti vielä tapaamaan.

– Sumu esti maalaria näkemästä kauniita poutapilviä, joita hän maalasi. Sumuisuus hälvenee siinä paikassa vuosi vuodelta ilmastonmuutoksen myötä, ja tuntui, että se jotenkin symboloi meidän tapaamistamme. Aihe muovautuu ja muuttuu. Mitä on sumun jälkeen, millaiseen aamuun sitten herätään?

Aura Saarikoski: Harmaatutkimuksia Pohjoisessa valokuvakeskuksessa Valveella Oulussa 25.5.–30.6.

Aura Saarikoski

Vuonna 1987 syntynyt helsinkiläinen kuvataiteilija.

Valmistunut taiteen maisteriksi Aalto-yliopiston valokuvataiteen koulutusohjelmasta 2017 ja kuvataiteilijaksi Turun AMK:n Taideakatemian valokuvataiteen osastolta 2012.

Sumun tematiikkaa luotaava teoskokonaisuus on ollut aiemmin esillä eri vaiheissaan ja variaatioina muun muassa Mäntän Kuvataideviikoilla 2014, Pariisin Suomi-instituutissa 2015, Valokuvagalleria Hippolyte Studiossa 2015, Galleria Å:ssa 2016, Galleria Harmaassa 2017, Suomen Valokuvataiteen museossa 2018 ja Galleria Oksasenkatu 11:ssa 2018.

MAINOS

Kommentoi

Uutisvirta

12:03
Kultarannassa pääministeri Rinne ja oppositiojohtaja Halla-aho väittelivät maahanmuutosta – "Laitetaanko rautaa rajalle?"
11:55
Suojelupoliisin päällikkö Antti Pelttari uusista tiedusteluvaltuuksista: "Kestää aikansa ennen kuin kone käy kaikilla sylintereillä"
11:46
Jo yksi aktiivinen murtaja tai rikollisporukka voi kääntää asuntomurtojen määrän kasvuun – "Rajat ylittävä rikollisuus on suuri haaste", poliisi muistuttaa
11:00
Kahdeksan Kalevan yleisöarvijoijaa liikkuu Oulun juhlaviikoilla
11:00
Pihlajalinna aloittaa yt-neuvottelut – vähennyksiä tehdään 380 henkilötyövuoden verran
10:51
Kolme oululaismiestä kuuli syytteet teloitustyyliin tehdystä murhasta – Soramontulla surmatun ruumis löydettiin vasta kuukausien kuluttua
10:32
Oulu kasvaa keskimäärin 1 000 asukkaalla vuodessa – enemmistö poismuuttaneista voisi harkita palaavansa Ouluun
22
Kaupunkiviljely siirtyy kohti Oulun keskustaa: Palstoja saatetaan jopa lakkauttaa, kun taas viljelylaatikot ovat täynnä vuodesta toiseen
20
Lipolta lipsahti piste Pöytyälle – voitto irtosi vasta kotiutuslyöntikilpailussa
17
Pohjantien remonttisumaan tulossa helpotusta: Alennettuja nopeusrajoituksia puretaan kesän aikana, siltatyömaa vaikuttaa liikenteeseen vasta syksyllä
16
Suomen muuttovoitto pieneni viime vuonna – maahanmuutto väheni ja maastamuutto kasvoi
13
Rinteen hallitus tekee paluun 1970-luvulle Lukijalta
12
Puolustusministeri Kaikkonen väläyttää 2-3 kuukauden kansalaispalvelusta – Päätökset kuitenkin jäämässä seuraavalle hallitukselle
9
Oulu kasvaa keskimäärin 1 000 asukkaalla vuodessa – enemmistö poismuuttaneista voisi harkita palaavansa Ouluun

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Metsäpalovaroitus annetaan tänään klo 12 Keski-Suomen, Pohjois-Savon, Etelä-Pohjanmaan ja Kainuun maakuntiin sekä seuraaviin Pohjois-Pohjanmaan kuntiin: Pudasjärvi,
Taivalkoski ja Kuusamo ja seuraaviin Lapin kuntiin: Posio, Kemi, Keminmaa ja Ylitornio. 
Metsäpalovaroitus on voimassa Varsinais-Suomen,
Satakunnan, Uudenmaan, Kanta-Hämeen, Päijät-Hämeen, Kymenlaakson, Etelä-Karjalan, Pirkanmaan, Etelä-Savon ja Pohjois-Karjalan maakunnissa sekä Pohjois-Pohjanmaan
maakunnan länsiosassa.


Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

onnea kaaharit nyt se on tullut

EVVK. Jos tavoitan hitaamman, menen ohi. Jos nopeampi tavoittaa minut, päästän edelle. Ei ongelmaa. Lue lisää...
Pannarimies

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

17.6.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image