Kulttuuri

Arvio: Oulun Täh­ti­sir­kuk­sen Muu­ra­hais­py­ra­mi­di on huippu

Oulun Tähtisirkuksen wau-elementti: Tiina Kumpumäen, Uoti Huotarin ja Roni Heimon muurahaispyramidi. Muurahaisten asut tuntosarvineen ja paksuine takamuksineen ovat kekseliäät ja toimivat. KUVA: Vili Kellokumpu
Kulttuuri 17.4.2019 13:19
Eeva Kauppinen

Akrobaattiset sirkusopettajat ovat Oulun Tähtisirkuksen esityksessä esimerkillisen monitaitoisia.

Oulun Tähtisirkuksen ohjaajat Tiina Kumpumäki, Uoti Huotari ja Roni Heimo hyppäävät lasten maailmaan esityksessä Jättiläishyppy. Se loikka kannattaa, sillä kouluikäisten arjesta irtoaa monta ihmeteltävää asiaa.

Lavasteita ei juuri ole, vain yksi möhkäle näyttämön takaosassa. Pikkutyttö katsomosta sanoi sitä kiveksi, mutta ruskea kartio paljastuikin kuhisevaksi muurahaiskeoksi.

Yksi muurahainen litistyy, kun kolmikon esittämät raitapaitaiset ja polvihousuja pitävät lapset yrittävät muurahaispesässä istumisen ennätystä. Kaikkia naurattaa, kun paikalle saapuu leluautoambulanssi ja murkku virkoaa leikisti defibrillaattorilla.

Lasten elämä on kuvattu hyvin toiminnalliseksi. Akrobaattiset sirkusopettajat ovat esimerkillisen monitaitoisia. Vaikka he ovat aikuisia, pikku katsojat voivat samastua heihin kuin ihailtuun isoveljeen tai isosiskoon.

Näyttää siltä, että esiintyjillä on kivaa toistensa, hyppynarujen, vanteiden, jongleerauspallojen, keppien ja yksipyöräisten parissa. Aito ilo tarttuu myös yleisöön.

Esitys on kevyesti juonellinen. Kaikenlainen irrottelu kuuluu ikään kuin koulun välituntien tapahtumiin. Kun välitunti päättyy, kello soi kolme kertaa, eivätkä vilkkaat pojankoltiaiset malttaisi mennä luokkaan. Tiina Kumpumäen esittämä opettaja on sellainen komeljanttari, joka ohjaa veijarit heittämään kuperkeikkoja eteen ja taakse.

Kaikkien villein hyppy tehdään mittakaavassa. Esittäjät muuttuvat yhtäkkiä muurahaisiksi, ja muurahaisina he muodostavat hämmästyttäviä pyramideja.

Oulun teatterin uusi taiteellinen johtaja Alma Lehmuskallio kaipaa teatterin esityksiin tanssia ja sirkustaidetta. Jättiläishyppy-esitys paljastaa, että Värtön suunnalta löytyy siihen tarpeeseen huikeaa akrobaattista osaamista.

Nuorisotutkimusverkoston vastaavan tutkijan Mikko Salasuon mukaan lasten liikunnan harrastamisen pitäisi olla kivaa vapaa-ajan toimintaa, vastapainoa koulutyölle ja opinnoille. Hyvä, että Jättiläishyppy on tehty. Esitys voi innostaa lapsia sirkusharrastuksen pariin.

Oulun Tähtisirkus: Jättiläishyppy. Esiintyjät Tiina Kumpumäki, Uoti Huotari ja Roni Heimo. Kurkelantie 2, Oulu. Esitys 14.4. kello 14. ikäsuositus 3+.

MAINOS

Kommentoi

Uutisvirta

6:34
Helsinkiläinen Lassi Hurskainen eteni Ilmakitaransoiton MM-finaaliin – oululainen Aapo Rautio karsiutui
6:13
Muovin kierrättäminen on monelle epäselvää – tarkista ainakin pakkausmerkintä ja kokeile rypistystestiä
6:00
Onko kuusivuotias liian vanha aloittamaan uuden harrastuksen? Lukijalta
6:00
Lukiorahoituksen valtionosuusjärjestelmä kohtelee kuntia huonosti – opetusministeri: "Toivon, että pystymme ottamaan tällaisia tapauksia tarkasteluun"
6:00
Kortittomien kuskien määrä on kasvussa, liikenteessä ajaa päivittäin satoja kuskeja ilman korttia – Tällaiset sakot saa kortiton 3000 euroa tienaava Tilaajille
22.8.
60 vuotta täyttävä Tommi Läntinen kaipaa musiikintekoon kapinaa – "Jos minulta kysytään, mitä teen, kerron olevani rockmuusikko"
22.8.
IS: Jyrki Katainen nousemassa Sitran johtoon

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Mikä siinä on, että pitää samat asiat hokea joka käänteessä?

Juuri päinvastoin. Hyvällä itsetunnolla varustetut sanoo ja tekee eikä meinaa. Valittajia täällä kyllä piisaa. Nämä harv... Lue lisää...
Sehän on

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

23.8.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image