Kulttuuri

Arvio: Matin ja Liisan trippi tulevaan nähdään Oulun kau­pun­gin­teat­te­ris­sa

Yksi esityksen vahvimpia kuvia on robotti-imuri ja yksinäinen SOL-siivooja (tanssija Milla Virtanen). KUVA: Jussi Tuokkola
Kulttuuri 15.9.2017 13:19
Eeva Kauppinen

Oulun kaupunginteatteri ja JoJo – Oulun Tanssin Keskus: Rautatie. Alkuperäisteos Juhani Aho. Ohjaus Heta Haanperä. Dramatisointi Jukka Heinänen ja Heta Haanperä. Koreografia Hanna Poikela. Lavastus Kalle Nurminen. Puvut Tellervo Syrjäkari. Valot Mika Ryynänen. Äänet Olli Paakkolanvaara. Videot Tuomo Kalajanniska. Musiikin suunnittelu Anne-Mari Kanniainen. Suuri näyttämö ensi-ilta 2.9.

Klisee tai ei, mutta Oulun kaupunginteatterin suuren näyttämön uutuus alkaa väen vängällä soittaa päässä Ismo Alangon klassikkoa Kun Suomi putos puusta (1990). Biisi kiteyttää pariin minuuttiin samoja kulttuurisia, sosiaalisia ja teollisia loikkia kuin Heta Haanperän ja Jukka Heinäsen dramatisoima Juhani AhonRautatie.

Laulussa Suomi on toinen käsi utareella, toinen kaukosäätimellä. Päähenkilöt Matti ja Liisa ovat toinen jalka navetassa, toinen rautatiellä.

Heta Haanperän ohjaus on kuin Paluu tulevaisuuteen osa VR. Teatterin illuusiot saavat aikaan vaikutelman, kuinka maailma ympärillämme muuttuu kovin äkkiä. Alussa on kylmää ja bläckiä. Lopussa Matti ja Liisa alkavat näyttää ihan alieneilta.

Tanssia, teatteria ja musiikkia sekaisin vispaava esitys on leikkimielinen ja hyväntuulinen. Kokonaisuus avautuu esitystaiteellisena hybridinä – kuin aikakoneena, jonka kyydittää katsojaa aikajanalla kahteen suuntaan.

Katsomossa istuva postmoderni tarkkailija pudotetaan ensin sääty-yhteiskunnan aikaan ja teollistumisen ensiaskeliin. Sieltä löytyvät lypsyjakkaralta ja pollen valjaista Juhani Ahon Matti ja Liisa (Mikko Leskelä ja Merja Pietilä).

Toisella puoliajalla matkataan Lapinlahden asemalta liian pitkälle etelään. Aikapyörteessä siirrytään mustavalkokuvien ajasta värilliseen ja tupsahdetaan lopulta futuristiselle steissille, joka paikkana muistuttaa Helsinki-Vantaan lentokentän uusia asemia ja heijastaa ikonisiksi muuttuneita Fritz Langin tai Stanley Kubrickin tieteiselokuvia.

Yksi vahvimpia kuvia on robotti-imuri ja yksinäinen SOL-siivooja (tanssija Milla Virtanen) punakeltaisessa työasussa matkan päätepisteessä. Is this The End?

Uusi tekniikka, uusi ihminen -ajattelu kantaa Bauhaus-ideologiaa. Rautatiessä vanha ihminen, Matti, on uuden äärellä yhdessä vaimonsa Liisan ja toisten kanssa. Muuttuuko ihminen tekniikan mukana?

Ensimmäinen puoliaika kuluu ällistelyn ja äimistelyn merkeissä. Mikko Leskelä on ilmeikäs aholainen ihmettelijä. Matin naiivilta vaikuttava maatiainen logiikka naurattaa yleisöä ja ylempää säätyä: rovastia (Pentti Korhonen), ruustinnaa (Tuula Väänänen) ja ruotsinkielistä herskapia.

Ohjaaja Heta Haanperä ja koreografi Hanna Poikela pelaavat hyvin yhteen, siksi hauskoiksi muuttuvat sosiaaliset kuviot ja keekoilu.

Yleisöstä huokuu lempeä myötätunto, jota varmasti reunustaa aito myötähäpeä, niin jokapäiväisiä ovat kohtaamisemme kehittyvien teknologioiden kanssa.

Pukusuunnittelija Tellervo Syrjäkarilla on käsissään yli sadan vuoden paletti. Lisäksi hän pääsee leikkimään Meksikon pikajunaa. Etenkin Matin ja Matlienan (Anneli Niskanen) asuissa on ripaus Lännen lokaria ja cowgirl-lookia.

Rautatie valittiin Suomen Kulttuurirahaston Taidetestaajat-hankkeeksi. Turvavyöt kiinni kasiluokkalaiset ja muut katsojat! Tällä matkalla voi mätkähtää hevosenpaskaan ja ajautua hämmentävälle tripille tulevaan. Vahva suositus.

Kriitikko kiteyttää

Huomattavaa:

Oulun kaupunginteatterin ja JoJo – Oulun Tanssin Keskuksen yhteistuotanto Rautatie valittiin mukaan Suomen Kulttuurirahaston Taidetestaajat-suurhankkeeseen, joka tuo tällä talvikaudella ison joukon Oulun alueen kahdeksasluokkalaisia opettajineen esitystaiteen pariin suurelle näyttämölle.

Huomautettavaa:

Tämänkaltaiset tekstien uudelleen luennat – kuten Haanperän ja Heinäsen Rautatie sekä Tanssiteatteri Minimin ja Mikko Roihan Sulaketta lainaamassa – maistuvat paremmalle kuin pakollinen klassikoiden pänttääminen. Teatteri voi toimia elokuvien tavoin sisäänheittäjänä kirjallisuuteen.

MAINOS

Kommentoi

Uutisvirta

125
Oulun pääposti lähtee Hallituskadulta – uudesta paikasta ei ole vielä tietoa
62
Naureskelua päin naamaa, pojittelua istuntosalissa, "suosikkijärjestelmä" ja töiden hankaloittamista – liki 20 kansanedustajaa kertoo kiusaamisesta eduskunnassa
35
Huipputuloisten päästöt omassa luokassaan - mitä köyhempi, sitä ilmastoystävällisempi
32
Edesmennyt fyysikko Stephen Hawking: Superihmisten rotu syrjäyttää tavalliset ihmiset
29
Antti Rinne: "Surkuhupaisammin ei pääministeri Sipilä voi sanoa" – demarien puheenjohtaja vakuuttaa olevansa valmis pääministeriksi
20
Suomalaiset eivät ole turhan optimisteja – Kyselyssä vain neljän asian 30:stä uskotaan kehittyvän paremmaksi
20
Hallituksen tiedonanto julki: Irtisanomislain valmistelu jatkuu, jos eduskunta antaa luottamuksen keskiviikkona

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

KUINKA ALAS HALLITUS VOIKAAN MENNÄ

181 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Sipilän ylimielisyys syöksee keskustan oppositioon!

Sipilä on täysi tunari, jonka tuhoja joutuu kokonainen sukupolvi suomalaisia korjailemaan. Onneksi ei saa enempää aikaan... Lue lisää...
Touho-serkun sukua, ...

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

15.10.

Fingerpori

15.10.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image