Kulttuuri

Arvio: Kingston Wall revitteli Club Teatrialla laulaja-kitaristinsa muistoksi – esitystä leimasi miellyttävän vapautunut vaarantuntu

Kingston Wallin tutut kappaleet kajahtivat ylevän suurieleisesti viisihenkisen tribuuttikokoonpanon käsittelyssä. KUVA: Pekka Peura
Kulttuuri 24.3.2019 14:38
Aino Isojärvi

Kingston Wall by JJylli, Kuoppis & VHB. Club Teatria Oulu 23.3.2019.

Club Teatria täyttyi lauantaina yleisömassoista, kun takavuosien psykedeelisen rockin suomalaissuuryhtye Kingston Wall vyöryi lavalle kosmisine äänimaailmoineen.

Laulaja-kitaristi Petri Wallin muistoksi järjestetyn juhlakiertueen konserttiin myytiin ennakkolippuja lähes 3000 kappaletta. Rikkoutuneen bussikuljetuksen vuoksi keikan alku viivästyi, ja Teatrian ilmapiiri suorastaan sähköistyi kiihkeän jännittyneestä odotuksesta.

Kun viisihenkiseksi päivitetty tribuuttikokoonpano sai lopulta luvan aloittaa, pitkään pedattu utuinen mystiikka taipui härkäpäisiksi villin idän rytmeiksi ja hämyisiksi unkarilaismolleiksi.

Yksitellen tutut kappaleet syntyivät uudelleen, poukkoillen hennon huokailun ja myrskyisän mahtipontisten kitaravallien välillä, ahmien laajennetusta jäsenistöstä uutta voimaa.

Vaikka von Hertzenin veljesten tavaramerkiksi tullut stemmalaulu kajahtikin komeasti, konsertin karisma ja dynaaminen käskevyys puhkuivat basisti Jukka Jyllin ja rumpali Sami Kuoppamäen painokkaassa ilmaisussa. Esimerkiksi kitaristi Kie von Hertzenin sooloissa oli aistittavissa jonkin verran toistoa, mitä pidemmälle konsertin draaman kaaressa edettiin.

Bändin tarttuessa yllätyksellisesti Konevitsan kirkonkellojen säveliin alkoi vaistomaisesti toivoa, että kainuulaislähtöinen etnomuusikko Sakari Kukko olisi myöhemmin ilmestynyt sopraanosaksofoneineen tähdittämään Shine on Me -maalailua alkuperäislevytyksen mukaisesti. Sävelmä oli kuitenkin tarkoitettu intertekstuaaliseksi viitteeksi, ei ennakoivaksi vihjeeksi, ja suli hetkeä myöhemmin pateettisen hassuttelevaan Kuusamo-pastissiin ja siitä edelleen lennokkaaseen I Feel Loveen  kuin käsikirjoitetussa rock-oopperassa.

Vaikka kappaleet olivatkin huolellisesti sovitettuja, siitä huolimatta esitystä leimasi miellyttävän vapautunut vaarantuntu, kokonaisvaltainen pyrkimys leijailla intuitiivisen tajunnanvirran johdattelemana.

Sitä voisi luonnehtia vetäväksi, yhteenhitsautuneen porukan luontevaksi jammailusessioksi, mutta sekä Jyllillä, Kuoppamäellä että von Hertzeneillä oli silminnähden niin hauskaa, että osuvampaa olisi puhua aikuisten miesten leikittelyn- ja kujeiluntäytteisestä temmellyskentästä. Sellaista räjähdysmäistä hurmosta ja primitiivistä enigmaa oli antoisaa sekä kuunnella että katsoa.  

Konsertti ei silti eksynyt vakavamielisen kunnioittavasta tarkoitusperästään. Oli puhutteleva ele, ettei kukaan yhtyeestä pyrkinyt ottamaan edesmenneen Petri Wallin paikkaa. Lavan keskikohdan valokeila oli jätetty tarkoituksella tyhjäksi. Tilaa koristi albumien kansista tuttu etninen matto ilman lentäjäänsä. Walli olisi täyttänyt tänä talvena 50 vuotta. Musiikin energia on kuitenkin ajatonta.

Kriitikko kiteyttää

Tunnelmannostatusta. Raivokkaan eloisa, pitkä ja intensiivinen konsertti kesti reilut kaksi tuntia ja sisälsi tuplaencoret. Yhtyeen houkuttelevan kutsuva hauskanpito ei jättänyt ainuttakaan katsojaa kylmäksi.

Kehityskelpoista. Teatrian parkkipaikka-alue joutui kovalle koetukselle yleisöryntäyksen seurauksena. Paikan sijainti ei ollut kulkuyhteyksienkään puitteissa otollinen suurtapahtumalle: keikan päätyttyä ihmiset liukastelivat kevyen väylän puutteessa autojen lomassa ajotietä pitkin.  

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Toimittaja on jutun kielikuvien perusteella pyrkiytynyt intuiitiviseen tajunnanvirtaan sangen onnistuneesti... Mutta oli kyllä mielettömän hieno keikka! Toivottavasti tuolta poppoolta saadaan jotain live DVDn tapaista julkaisua.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kovasti oli odotettu keikka. Soundien puolesta ei kyllä ihan onnistunut, mutta harvoin halleissa onnistuu. Kie kyllä soitti hyvin ja Mikko lauloi kelvollisesti, mutta Jyllin ja Kuoppiksen hieno työskentely olisi kaivannut parempaa miksausta. Mieluiten olisin nähnyt Kingston Wallin pienemmällä klubilla missä soundit ovat luonnostaan peremmat, mutta toisaalta hieno, että mahdollisimman moni näki bändin. Biisithän on täyttä timanttia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ensimmäistä kertaa kävin uudella teatrialla. Samaa mieltä soundeista.. mutta en tiedä olisiko miksaaja voinu asiaa paljo paremmin tehdä luulen että täysin akustoimaton peltikatto on se suurin ongelma - ja osin seinät myös. Varsinkin katto tuollaisena kaiuttaa kaiken ja tuloksena on liikaa hallikaikua joka peittää alleen pienimmät nyanssit jotka muutoin kyllä kuuluisi.

Heti sisään tullessa kuuli kuinka paljon hallissa kaikuu. Paikka tuntui tätä lukuunottamatta oikein hyvältä. Teatrian tyypit vois käydä esim siinä lähistöllä olevassa HopLopissa kattomassa ja kuuntelemassa miten katto akustoidaan onnistuneesti.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Oli kyllä ihan mielettömän mahtava keikka!!! Tila toimi loistavasti, hyvät soundit, tarjoilu pelasi ja vessajonokin eteni niin liukkaasti ettei siitäkään tullut tunnelman pilaajaa. Elämys, jota muistelen hymyssä suin vielä pitkään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Koska autoliikenne oli täysin jumissa alussa ja lopussa voisi logistiikka toimia paremmin jos autot ohjattaisiin voudintien kautta krouvintielle, jolloin asiakkaat voitaisiin jättää/ottaa siten että liikenne ei puuroutuisi

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Oli mahtava keikka eikä tiloissakaan mitään valittamista, palvelu pelasi jouhevasti. Tuon lähemmäs originaalia ei liene mahdollista edes päästä ilman Petri Wallia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä olen samaa mieltä, toinen kerta kuluvana vuonna Teatrialla ja mielestäni kaikki osatekijät pelasi hyvin. Vaikuttaa, että Teatrialle on löydetty ammattilaistasoista henkilökuntaa, onnittelut siitä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

En päässyt paikalle mutta Petrille terkut sinne missä ikinä lennätkään. Kingston wallin albumit on reilusti kotimaamme parhainta rokkia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Keikka oli viimeisen päälle hieno ja keikkapaikka mielestäni hyvin toimiva. Ihmettelin että miksi osa p-alueesta oli lippusiimoilla suljettu. Teatrian olisi hyvä myös panostaa edes jonkinlaisen ruokailun järjestelyyn. Ymmärrän hyvin että valtavaa keittiötä ei pelkästään viikonlopuiksi kannata rakentaa. Olisiko vaihtoehtoja?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Lippusiimoilla tehdään reitti Otaksin takseille. Hyvä idea sinänsä.

Jalkakäytävien puute on kyllä häpeällistä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jospa ne liikennejärjestelyt muuttuu jahka saavat sen uuden rautatielinjauksen siihen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

17:31
Kolumni: Kun pääministeri lupasi pelastaa Paavo Posteljoonin, on hänen pelastettava ensi keväänä myös Sari Sairaanhoitaja
16:51
Suomi ei saa rangaistusta "pitch invasionista" – UEFA armahti kannattajien kentälle ryntäyksen, joka johtui historiallisesta miesten EM-kisapaikasta
16:50
Yle: Rami Hietaniemen painiura päättyy itsenäisyyspäivän Ruotsi-otteluun –  "Se on vähän niin kuin yhden elämän hautaisi"
16:34
Pääministeri Antti Rinne: Työehtoshoppailun kitkeminen työryhmiin – "Tietenkin tämä on työmarkkinatoimijoiden asia"
16:34
Pohjantien rampin ja Poikkimaantien risteyksessä peräänajo – liikenne jonoutunut
15:10
Hallitus esittää kolmen miljoonan euron lisämäärärahaa Oulun pääpoliisiaseman väliaikaistilojen kustannuksiin
15:05
Kokoomuksen Talvitie: Hallituksen latauspistevaatimus kaatuu yritysten ja taloyhtiöiden niskaan
56
"Siihen loppui kasvilihan tarina" – Poutun käyttämä termi joutui pannaan, päätöksestä isot kulut ja toimitusjohtajalta kova purkaus
54
"Haastava, haastava" – Postilakon selvitysryhmällä on edessä hikinen viikonloppu, sillä maanantaina voi rysähtää tukilakkojen suma
33
Pääministeri Rinne: Postin pakettilajittelijoiden työehdot turvataan ja työehtoshoppailu loppuu
32
Oulun poliisi muuttaa suurilta osin Linnanmaalle – keskustaan tila asiakaspalvelulle, putkat pysyvät vielä Haukiputaalla
14
Rekat seisovat terminaaleissa ja jotkin aluksetkin satamissa – postilakon tukitoimet vaikuttavat varsinkin Pohjoismaiden ja Länsi-Euroopan liikenteeseen
13
Haapavedeltä lähtöisin oleva sketsiryhmä tekee paluun Yle Areenassa – Justimus lyö ronskisti sovinnaisuuden yli
13
Telian matkapuhelinverkossa perjantaina laajoja häiriöitä – ongelmat saatiin korjattua ennen viittä

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Sinun valintasi - eroa AY-liitosta!

194 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Sinun valintasi - eroa AY-liitosta!

Mistähän johtuu kaunasi oikeasti ay-liikettä kohtaan? Olet työnantaja joka on määrätty lakituvassa maksamaan lain mukais... Lue lisää...
tämä on jo vainoamis...

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

22.11.

Fingerpori

22.11.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image