Kulttuuri

Arvio: Kaikki saavat kimaltaa tavallaan – hie­no­va­rai­ses­ti Louna-Tuuli Luukka kiteyttää muun­su­ku­puo­lis­ten ja transihmisten tarinat seik­kai­lu­hen­ki­sik­si di­no­sau­rus­faa­be­leik­si

Näyttelijät Anu Enqvist (edessä) ja Sirpa Grip esittävät leikkien kaikki roolihenkilöt. Näytelmän kahden dioraamaharrastajan identiteetiltään yksilölliset saurukset syntyvät käden käänteessä vaikka muovisista keittiövälineistä. KUVA: Tiina Wallin
Kulttuuri 19.11.2019 12:46
Eeva Kauppinen

Minun näköiseni dinosaurus leikkii identiteettileikkiä, millainen dinosaurus sinä olisit. Lastenesityksen katsojat saavat tutustua moniin yksilöllisiin ja ylen harvinaisiin dinosauruksiin tanssivista acrocanthosauruksista ruskakitapasiin eli patikkasaurukseen ja marjattasauruksesta bambiraptoreihin. Esityksen eetos on olla tyrkyttämättä tai pakottamatta ketään tai mitään esiin.

Ensi-ilta Liskoliitto-työryhmä ja Akseli Klonk: Minun näköiseni dinosaurus. Ohjaus ja dramaturgia Louna-Tuuli Luukka. Tila- ja valosuunnittelu Ville Aunola. Puvustus ja tarpeisto Heidi Kesti. Musiikki Tuuli Jartti. Rooleissa: Sirpa Grip ja Anu Enqvist. Valvenäyttämö Oulu 16.11. Ikäsuositus 6–106-vuotiaat.

Minun näköiseni dinosaurus on riemastuttavan kekseliäs, leikkien etenevä teatteriesitys. Se leikkii identiteettileikkiä, millainen dinosaurus sinä olisit.

Muunsukupuolinen tai transsukupuolinen ovat sanoina ja määritelminä vieraita varsinkin lapsille. Näitä termejä ei esityksen ymmärtämiseen tarvita. Identiteettien neuvottelijoiksi on kutsuttu paikalle kirjava joukko dinosauruksia.

Lue myös: "Tule sellaiseksi kuin olet" – Minun näköiseni dinosaurus -teatteriesitys kertoo lapsille sukupuolen moninaisuudesta

Erityisiä dinoja on aina ollut ja tulee olemaan, esitys muistuttaa. Katsojat saavat tutustua moniin yksilöllisiin ja ylen harvinaisiin dinosauruksiin tanssivista acrocanthosauruksista ruskakitapasiin eli patikkasaurukseen ja marjattasauruksesta bambiraptoreihin.

Dino syntyy puuhkasta, viuhkasta ja sokeripihdeistä

Identiteetit ovat ainakin aluksi hauraita. Siksi tarvitaan tunnustelua, kätkemistä ja piilotteluakin. Oman oloisen itsensä löytäminen voi olla vaikeaa, jopa tuskallista, sisältä ja ulkoa tulevissa paineissa.

Minun näköiseni dinosaurus lähestyy identiteettejä hyvin hellästi. Ohjaaja ja käsikirjoittaja Louna-Tuuli Luukka kokee oikeudenmukaisuuden ja eettisyyden tärkeäksi omassa taiteilijuudessaan.

Esityksen eetos onkin olla tyrkyttämättä tai pakottamatta ketään tai mitään esiin. Liittolaisen asemasta tekijät ehdottavat ja näyttävät asioita. Mahdollisia identiteettejä testataan ja rakennetaan jäätelöpurkista, muovikauhasta, puuhkasta, viuhkasta ja sokeripihdeistä.

Vapaus ja oikeus olla omanlaisensa

Taitavasti ja hienovaraisesti Luukka kiteyttää haastateltujen muunsukupuolisten ja transihmisten tarinat seikkailuhenkisiksi dinosaurusfaabeleiksi. Kaikki roolit esittävät leikkien Muuse (Anu Enqvist) ja Varma (Sirpa Grip).

Esitystaiteilija, queerfeministi Emilia Kokko totesi Ylen haastattelussa, että kovat rakenteet edellyttävät tietynlaista olemista ja onnistumista vaikkapa sukupuolen esittämisessä. "Hauraat rakenteet ovat sellaisia, joissa saa olla rikki, ja joissa pätevät erilaiset lait, tai oikeastaan vapaus." Tätä vapauden, luovan irrottelun ja itsensä kuuntelemisen oikeutta Minun näköiseni dinosaurus suihkauttelee virkistävästi kohti yleisöä. Voimme olla samanlaisia ja omanlaisia yhtä aikaa.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Mielestäni teatteriesitys on askel parempaan suuntaan. On tärkeää näyttää lapsille, mutta myös aikuisille, että sukupuoli ei ole niin yksinkertaista kuin ajatellaan. Lasten on hyvä kasvaa nähden maailma enemmän todenmukaisena eikä heteronormatiivisena. Varmaan pitemmälle katsottuna tämä johtaa myös siihen, ettei ketään kiusata enää ”erilaisuuden” vuoksi. Muunsukupuolisuutta tai transsukupuolisuutta ei pitäisi edes nähdä poikkeavana. Teatteriesitys on vielä tehty niin, ettei se tuputa kenellekään mitään tai ole mitenkään sopimaton lapsille. Esitykseen ei kuulu monimutkaista sanastoa jota lapset eivät ymmärrä, joten on itsellä vaikea nähdä jokin ongelma kyseisen esityksen pitämisessä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tämä on vain mahtava tapa lisätä jo pienille lapsille ymmärrystä erilaisia ihmisiä kohtaan. Turhaa täällä kommenteissa on ottaa nokkiinsa, heteronormatiivisuutta näkee valmiiksi normaalissa elämässä, mutta jotta voitaisiin elää yhdessä ja kaikki hyväksyen, täytyy näitä asioita käsitellä. Kun se tehdään näin arkisesti, ei lapsi välttämättä edes ajattele sitä “erilaisena”.  Eikä niille lapsille nyt mitään olla tuputtamassa, transsukupuolisia on ollut aina, siitä ei vain ole ollut hyväksyttävää puhua.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Muun sukupuolinen. Käsittääkseni sukupuolia on vain kaksi. naaras ja uros. Mitähän niitä muita enää voisi olla ?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Syntyy joskus ihan vanhempien pyytämättä lapsi, joka on ja tuntee olevansa tyttö vaikka on ulkoisesti poika tai toisin päin. Niin vain voi olla, ja eikö silloin pitäisi läheisten ymmärtää eikä kieltää tai ainakaan rangaista?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Lapsella on juuri se sukupuoli, mikä hänellä on syntyessään. Kaikki muu löytyy psyykkiseltä puolen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Voi syntyä lapsi, jolla on sekä naispuolisen että miespuolisen ihmisen lisääntymiselimet, tai lapsi, jonka ulkoiset sukupuolielimet ovat tytön, mutta kehon sisältä löytyy esimerkiksi kivekset. Tai tyttö, jolla on pojan lisääntymiselimet. Tai poika, jolla on tytön. Ja kaikkea siltä väliltä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Siis lapsille tuputetaan ”taiteen” varjolla kaikenlaista utopistista ideologiaa. Vaikea ymmärtää nk aikuisen aikaansaannokseksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jep. Eipä ole aikaa tuollaiseen kun pitää olla töissä ja hoitaa perhettä ja kasvattaa lapsia. Ei ole tuollaista vapautta miettiä turhia. Ei kuulkaa ihmiskunta olisi ikinä kehittynyt tähän pisteeseen ilman meitä heteroita. Valitettavasti meitäkin tarvitaan...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kerkesit kuitenkin tämän verran vapaasti miettiä turhia töitten, perheen hoidon ja lasten kasvatuksen lomassa?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Pakko miettiä ja pitää huoli lasten tulevaisuudesta, että mitä heille tuputetaan totuutena ja normaalina. Lasten mieli on herkkä ja totuudessa pitäisi pysyä. Ei voida opettaa vähemmistön ehdoilla ketään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nyt on mennyt kommentoijalla kaksi ihan eri asiaa sekaisin. Heterous on seksuaalisen kiintymyksen määritelmä. Tässä yhteydessä puhutaan sukupuolista. Tärkeää ymmärtää ero varsinkin kun asioita esitellään lapsille. Sukupuolten moninaisuudesta on hyvä puhua pientenkin lasten kanssa mutta seksuaalisuudesta kannattaa keskustella vasta vähän myöhemmällä iällä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

juurikin näin.Lapsille pitää kertoa tarkasti, että on olemassa kahta eri sukupuolta. tyttöjä ja poikia. Tämä asia ei tästä miksikään muutu.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

11:35
Oululaisen Jesse Kangasniemen kokoelmissa on satoja nukkeja, joita hän hoitaa ja pukee tekemiinsä vaatteisiin
10:34
Eduskuntaryhmät vastaavat Rinteen kysymyksiin tänään – pääministeriehdokkaasta päätös sunnuntaina
9:36
Suomalaiset kuluttavat jouluun reilut 500 euroa – vain joka neljäs kertoi säästäneensä veronpalautuksia joulua varten
9:00
Kolumni: Arjen hyvät teot elävät kilvan juhlapuheissa, mutta arkitodellisuudessa ihmisen annetaan olla syvässä omassa rauhassa ja pärjätä omin voimin
9:00
Hiljaiseloa tragedian jälkeen – Melina-tyttären tapaturmainen kuolema järkytti oululaisen mestaripainijan Mikael Lindgrenin, 50, elämän perusrakenteita: "Suru on arjessa edelleen läsnä" Tilaajille
8:00
Näin Ruotsin puolustus vahvistuu – Ruotsin puolustusvoimat julkaisi raportin, jossa on suoraa puhetta Suomen tärkeästä roolista ja Baltian haavoittuvuudesta
8:00
”Kävin kahdesti käsiksi lapseeni” – Työssään muita auttava äiti olisi kaivannut nopeampaa apua, kun suhde murrosikäisen tyttären kanssa meni solmuun Tilaajille
25
Suomalaiset kuluttavat jouluun reilut 500 euroa – vain joka neljäs kertoi säästäneensä veronpalautuksia joulua varten
11
Itsenäisyyspäivän marsseihin varaudutaan satojen poliisien voimin – Keskiviikkona poliisi kielsi uusnatsien mielenosoituksen, torstaina ilmoitettiin toisesta vastaavasta
10
Tällainen oli pukuloisto 102-vuotiaan Suomen juhlissa – katso kuvakooste illan kiinnostavimmista puvuista
9
Näin Ruotsin puolustus vahvistuu – Ruotsin puolustusvoimat julkaisi raportin, jossa on suoraa puhetta Suomen tärkeästä roolista ja Baltian haavoittuvuudesta
4
Oululaiset koululaiset suunnittelivat ja tekivät kirjailija Katariina Vuoren korut Linnan juhliin – "Olisi ollut ihanaa ottaa heidät mukaan"
4
Puolustuskyvytön pieksettiin Raahessa – Hovioikeus ei pitänyt pahoinpitelyä törkeänä
3
Onko sinulla sanottavaa Kalevalasta? Lukupiiri puhuu muinaiseepoksesta kaksi tuntia

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Ylen gallup: Perussuomalaiset 24,3%

223 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Siinä sen näkee ketä kiinnostaa oikesti köyhät

Perustoimeentulotuella elävä suomalainen kuuluu maailman 20% eliittiin, kun yhteiskunnan palvelutkin huomioidaan. Sietäi... Lue lisää...
Naurettavaa nillitys...

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

7.12.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image