Kulttuuri

Arvio: Call Me By Your Name on kiireetön, kesäinen rakkaustarina – ja hyvin kaunis elokuva

Timothée Chalamet on Oscar-ehdokkaana pääosaroolistaan Call Me By Your Name -elokuvassa.
Kulttuuri 2.2.2018 6:00
Anssi Juntto

Elokuvat Call Me by Your Name, Italia/Ranska/Brasilia/Yhdysvallat 2017. Ohjaus: Luca Guadagnino. Käsikirjoitus: James Ivory perustuen André Acimanin romaaniin. Kuvaus: Sayombhu Mukdeeprom. Pääosissa: Timothée Chalamet, Armie Hammer, Michael Stuhlberg. – Star, Oulu.

Italialaisen Luca Guadagninon viimeisin ohjaustyö Call Me by Your Name jatkaa elokuvien Rakkautta italialaisittain (2009) ja A Bigger Splash (2015) aloittamaa sarjaa halua käsittelevistä elokuvista.

Homoteemainen aikuistumis- ja rakkaustarina perustuu egyptiläissyntyisen professorin ja kirjailijan André Acimanin romaaniin vuodelta 2007.

Tapahtumat sijoittuvat Pohjois-Italiaan kesälle 1983. 17-vuotiaan Elion (Timothée Chalamet) kesäloma mullistuu, kun amerikkalainen opiskelija Oliver (Armie Hammer) tulee Elion professori-isän (Michel Stuhlberg) tutkimusassistentiksi ja majoittuu perheen luo.

Elio viettää paljon aikaa karismaattisen Oliverin seurassa käyden läpi melkoisen kirjon tunteita. Lopulta veljellinen rakkaus muuttuu romanttiseksi rakkaudeksi. Mutta tunteeko tai ajatteleeko Oliver samalla tavalla?


Neljällä keskeisellä
Oscar-ehdokkuudella huomioitu Call Me by Your Name on ihastuttavan pienimuotoinen ja hyvin kaunis elokuva.

Se kertoo universaalin rakkaustarinansa verkkaisen viipyilevästi puolihuolimattomiin katseisiin ja pieniin eleisiin luottaen. Kompleksisia asioita ei selitetä puhki, vaan katsoja ikään kuin pääsee kokemaan ne itse.

Kaikilla kohtauksilla ei välttämättä edes ole sen kummempaa kerronnallista merkitystä. Ne vain ilmentävät aurinkoista kesää ja sen kiireettömyyttä.

Pääosia näyttelevät Chalamet ja Hammer tekevät erinomaisen hienovaraista jälkeä. Heidän välillään on kemiaa.

Käsikirjoittaja James Ivory on rajannut elokuvan yhteen muutaman viikon ajanjaksoon. Mukana on vain yksi myöhempään aikaan sijoittuva kohtaus, kun Acimanin kirja seuraa henkilöitään pitemmälle.

Guadagnino on jo paljastanut valmistelevansa elokuvalle jatko-osaa. Parhaillaan hän kuitenkin viimeistelee uusintafilmatisointia Dario Argenton kauhuklassikosta Suspiriasta.

MAINOS

Kommentoi

Kuulostaa kyllä todella mielenkiintoiselle. Kohtauksia kesäpäivästä muuten vaan, jes.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

14:08
Tukholmasta Berliiniin matkalla ollut bussi suistui moottoritieltä Saksassa - useita loukkaantuneita
13:59
Miksei lentokoneessa ole alkolukkoa vaikka koulutakseissa on? – "Jos tällaisia ikäviä tapauksia alkaisi olla enemmän, se olisi varmaan yksi keskustelunaihe"
13:27
Päivärinta kertoo pistemenetyksen MM-sivuvaunuluokassa johtuneen kahden bensiinilaadun sekoittamisesta
13:16
Jari Sillanpäälle 10 kuukautta ehdollista vankeutta – "hovihankkijalle" eli pääsyytetylle neljän vuoden vankeus
13:05
Jari Sillanpää tuomittiin 10 kuukauden ehdolliseen vankeuteen
13:03
Japanin merivoimien alukset rantautuivat Helsinkiin näyttävästi - 87 000 hevosvoimaa
13:00
Sinisten Terho: Neljä viidestä ministeristä varmasti ehdolla kevään eduskuntavaaleissa - Soini panttaa yhä päätöstään
62
Lasaretinsaaren rakentamissuunnitelmat eivät lämmittäneet oululaisia – kuulemistilaisuudessa täystyrmäys kaavahankkeelle
56
Hallitus vie asiantuntijoiden kritisoimaa irtisanomissuojan heikennystä eteenpäin – Katso esimerkit potkujen syistä
31
Oulun Kuivasjärvellä haeskeltiin illalla karhua - poliisille ilmoitettiin havainnosta hevostallin lähellä
23
Vasemmistoliiton uuteen ilmeeseen kuuluu pinkkiä ja sinistä, mutta puolueen toiveena on punavihreä hallitus - katso uusi tunnus
21
Paljonko tienaa sirkkatuottaja, ja voiko hyönteisfarmi saada maataloustukea? "Kun tuotanto tehostuu, hinnat muuttuvat kuluttajaystävällisemmiksi"
21
Kupari kiidätti Kärpät lentoon
18
Pesis lyö yhä läpi maakunnissa kunnarin arvoisesti – helteinen kesä on hellinyt lyöjiä ja katsojia

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan maakunnissa sekä Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Pudasjärven, Taivalkosken ja Kuusamon kuntia kehittyy illalla ukkoskuuroja, joiden yhteydessä esiintyy voimakkaita ukkospuuskia, yli 15 m/s. Tuulivaroitus maa-alueille: Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan, Keski-Pohjanmaan, Pohjois-Pohjanmaan ja Lapin maakunnissa etelätuuli on tänään voimakasta, tuulen nopeus puuskissa 15 m/s.

Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan maakunnissa sekä Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Pudasjärven, Taivalkosken ja Kuusamon kuntia kehittyy illalla ukkoskuuroja, joiden yhteydessä esiintyy voimakkaita ukkospuuskia, yli 15 m/s. Tuulivaroitus maa-alueille: Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan, Keski-Pohjanmaan, Pohjois-Pohjanmaan ja Lapin maakunnissa etelätuuli on tänään voimakasta, tuulen nopeus puuskissa 15 m/s. Metsäpalovaroitus annetaan tänään klo 12 Etelä-Karjalan maakuntaan. Metsäpalovaroitus on edelleen voimassa Satakunnan, Pirkanmaan, Etelä-Pohjanmaan ja Pohjanmaan maakunnissa.

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Millainen auto pitäisi laittaa ettet olisi kateellinen?

Tuo auton jumalointi on vain sinun näkemyksesi autoista sinua enemmän ymmärtävistä. Neutraloidaanpa keskustelu siirtäm... Lue lisää...
Pannarimies

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

17.8.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image