Kulttuuri

Arvio: Baletti viimeisen syleilyn kaipuusta Oulussa – Saivo on tiivis ja visuaalisesti vahva kokonaisuus

Kosti Niemelä (oikealla) on kaapannut lempeään syleilyynsä rakastettunsa (Maria Åvist). Taustalla Oulun esittävän taiteen koulu Lenninsiiven aikuisbalettiryhmän tanssijoita. KUVA: Juha Heimovirta
Kulttuuri 20.5.2019 14:09
Elena Vuoksiola

Valvesalin seinästä työntyy esiin jylhän rotkojärven tumma kiviluola. Saivo-baletin mystinen maailma piirtyy katsojan verkkokalvoille ja värähtelee tärykalvoilla intensiivisenä ensi hetkistä lähtien. Kokonaisuus pitää yleisön visusti otteessaan.

Tanssikoulu Lenninsiiven aikuisbalettiryhmän edistyneistä harrastajista välittyy intohimo lajiin. Naisen pääroolin tanssi kantaesityksessä Maria Åvist, jonka roolityö menehtynyttä rakastaan (Kosti Niemelä) kaipaavana naisena on uskottava. Jenni Harjun Lapinnoita tarjoaa naiselle mahdollisuuden astua Pakasaivo-järven pohjaan kohtaamaan rakkaansa vielä kerran.

Baletin on säveltänyt oululainen, lahjakas säveltäjälupaus Niilo Korsulainen. Korsulaisen musiikki tukee ja täydentää kerrontaa. Välillä musiikki sävyttää teoksen maailmaa hillitysti, välillä värjää runsain vedoin.

Teoksen toisessa osassa hyppy uumeniin kuljettaa katsojan kuolleiden luokse. Myös musiikki sukeltaa saivokansan vedenalaiseen maailmaan.

Reetta Hellgrenin puvustuksen hennon sinivihreät helmat, verkot ja Janne Räisäsen maskeerauksissakin kimaltelevat veden värit täydentävät järvenpohjan utuista unenomaisuutta. Lämpimät sävyt puhkeavat musiikkiin ja tilaan, kun rakastavaiset kohtaavat toisensa.

Klassisen baletin perinteinen liikekieli muodostaa perustan Alexandra Tigerin koreografialle. Kaivaten ojentautuvasta kädestä muodostuu keskeinen liikkeellinen motiivi.

Eeva Pesosen ja Eemeli Saastamoisen ensimmäinen duetto on herkkä ja intiimi kuvaus kahden rakastavaisen välisestä siteestä, jota kuolemakaan ei ole voinut murtaa.

Pesosen ja Saastamoisen keskinäinen kontakti on luontevaa.

On ilo seurata myös viiden parin yhteistä pas de deux -työskentelyä, vaikka täydellistä symmetriaa ja harmoniaa ei liikelaajuudessa ja liikkeen yhtäaikaisessa rytmittämisessä saavutetakaan.

Saivo-baletin draaman kaari on tarpeeksi suoraviivainen, jolloin myös tarinan vertauskuvallisia tasoja on helppo seurata. Kun lempeiden syleilyiden jälkeen nainen on valmis hyvästelemään rakkaansa, sininen kangas peittää saivokansan. Kiivaasti aaltoileva, suorastaan myrskyävä, vedenpinta on visuaalisesti upean näköinen. Naisen löytämä sisäinen rauha ja menetyksen hyväksyminen saavat lopulta myös Pakasaivon vedenpinnan tyyntymään herkkään väreilyyn.

Teoksen sanoma on lohduttava. Alkukohtauksessa järven syvyyksiin halajaa menetystään kipuileva uhri, mutta lopussa rotkon seinämää nousee omilla jaloillaan jälleen seisova nainen, selviytyjä.

Saivo-baletti on tiivis ja visuaalisesti vahva kokonaisuus.

Komea taidonnäyte oululaisesta balettikulttuurista.

Kantaesitys Balettituotanto Tenho: Saivo. Koreografia, ohjaus ja valosuunnittelu Alexandra Tiger. Sävellys Niilo Korsulainen. Koreografin ja ohjaajan assistentit Eeva Pesonen, Sanna Pistemaa. Puvustus Reetta Hellgren. Maskeeraus Janne Räisänen. Lavastus Pauliina Vilmi, Jouko Tiger, Alexandra Tiger. Tanssijat: Oulun esittävän taiteen koulu Lenninsiiven aikuisbalettiryhmä. Valvesali, seuraavat esitykset 24.5. klo 19, 25.5. klo 15 ja 17.

Kriitikko kiteyttää

Plussaa: Teos on visuaalisesti kiehtova ja varsin ehyt kokonaisuus.

Huomioitavaa: Balettituotantoryhmä Tenho on tuonut oululaista balettikulttuuria esille jo kuuden vuoden ajan. Saivo on ryhmän kolmas kokoillan teos. Aiempia teoksia ovat Hirvenmetsästysbaletti ja Pelto-baletti.

MAINOS

Kommentoi

Uutisvirta

11:46
Jo yksi aktiivinen murtaja tai rikollisporukka voi kääntää asuntomurtojen määrän kasvuun – "Rajat ylittävä rikollisuus on suuri haaste", poliisi muistuttaa
11:00
Kahdeksan Kalevan yleisöarvijoijaa liikkuu Oulun juhlaviikoilla
11:00
Pihlajalinna aloittaa yt-neuvottelut – vähennyksiä tehdään 380 henkilötyövuoden verran
10:51
Kolme oululaismiestä kuuli syytteet teloitustyyliin tehdystä murhasta – Soramontulla surmatun ruumis löydettiin vasta kuukausien kuluttua
10:32
Oulu kasvaa keskimäärin 1 000 asukkaalla vuodessa – enemmistö poismuuttaneista voisi harkita palaavansa Ouluun
10:09
Rovaniemeläiselle mönkijäkaksikolle kultaa maailman suurimmassa Off Road -kilpailussa
10:01
Suomussalmella poltetaan maanantaina metsää kymmenen hehtaarin alueella – poltosta nouseva savu voi näkyä kauas
21
Kaupunkiviljely siirtyy kohti Oulun keskustaa: Palstoja saatetaan jopa lakkauttaa, kun taas viljelylaatikot ovat täynnä vuodesta toiseen
17
Pohjantien remonttisumaan tulossa helpotusta: Alennettuja nopeusrajoituksia puretaan kesän aikana, siltatyömaa vaikuttaa liikenteeseen vasta syksyllä
16
Lipolta lipsahti piste Pöytyälle – voitto irtosi vasta kotiutuslyöntikilpailussa
10
Rinteen hallitus tekee paluun 1970-luvulle Lukijalta
10
Puolustusministeri Kaikkonen väläyttää 2-3 kuukauden kansalaispalvelusta – Päätökset kuitenkin jäämässä seuraavalle hallitukselle
8
Suomen muuttovoitto pieneni viime vuonna – maahanmuutto väheni ja maastamuutto kasvoi
7
Oulu kasvaa keskimäärin 1 000 asukkaalla vuodessa – enemmistö poismuuttaneista voisi harkita palaavansa Ouluun

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Metsäpalovaroitus annetaan tänään klo 12 Keski-Suomen, Pohjois-Savon, Etelä-Pohjanmaan ja Kainuun maakuntiin sekä seuraaviin Pohjois-Pohjanmaan kuntiin: Pudasjärvi,
Taivalkoski ja Kuusamo ja seuraaviin Lapin kuntiin: Posio, Kemi, Keminmaa ja Ylitornio. 
Metsäpalovaroitus on voimassa Varsinais-Suomen,
Satakunnan, Uudenmaan, Kanta-Hämeen, Päijät-Hämeen, Kymenlaakson, Etelä-Karjalan, Pirkanmaan, Etelä-Savon ja Pohjois-Karjalan maakunnissa sekä Pohjois-Pohjanmaan
maakunnan länsiosassa.


Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

onnea kaaharit nyt se on tullut

EVVK. Jos tavoitan hitaamman, menen ohi. Jos nopeampi tavoittaa minut, päästän edelle. Ei ongelmaa. Lue lisää...
Pannarimies

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

17.6.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image