Kulttuuri

ARS-kesässä mukana oleva Jenni Yppärilä saa inspiraatiota rakennuksista – Kärsämäellä esillä olevien teosten esikuvat ovat Berliinistä ja New Yorkista

– Minulle on ilo ja kunnia, että kutsutaan mukaan kesänäyttelyyn. Tässä kävi vielä niin onnekkaasti, että olin tehnyt teoksia Turun taidenäyttelyyn ja töitä riitti myös ARS Kärsämäelle, kertoo Yppärilä. KUVA: Heli Nurkkala
Kulttuuri 19.6.2019 19:00
Heli Nurkkala

Palkittu taiteilija Jenni Yppärilä on jättänyt taidesaralle oman persoonallisen kädenjäljen.

Talot eivät ole vain rakennuksia rakennusten joukossa Jenni Yppärilälle. Ne ovat pysäyttäviä ja puhuttelevia kohteita, joista taiteen maisteri ammentaa aiheita teoksiin.

Vuodesta 2012 lähtien rakennukset ovat Yppärilän käsissä saaneet, eivät taiteellisia kopioita, vaan kolmiulotteisia maalauksia, jotka eivät ole yhteneväisiä alkuperäisten rakennusten kanssa.

– Mielessäni irrotan rakennuksen sen todellisesta ympäristöstä. Tarkastelen, millaisia toimintoja siinä on ollut tai on ja millaisia ihmisiä rakennuksessa asuu tai on asunut. Siitä tulee tarina, jonka perusteella teoksen teen. Yleensä en tee teoksesta yhtä siloteltua ja pikkutarkkaa kuin se todellisuudessa on, vaan saatan vääristellä ja tehdä siitä kuluneemman näköisen, Yppärilä vertaa.

Parasta aikaa Yppärilän kuusi teosta on esillä viime perjantaina avautuneessa ARS Kärsämäki -näyttelyssä.

– Minulle on ilo ja kunnia, että kutsutaan mukaan kesänäyttelyyn. Tässä kävi vielä niin onnekkaasti, että olin tehnyt teoksia Turun taidenäyttelyyn ja töitä riitti myös ARS Kärsämäelle.

ARS-näytteillekutsun antaa jokaiselle kesälle valittava taidekuraattori, joka on tänä vuonna kuvataiteilija Konsta Huusko

Kärsämäelle Yppärilä valitsi esille teokset, joiden esikuvallisista rakennuksista kaksi sijaitsee Berliinissä ja neljä New Yorkissa.

– En tarkoituksella ota etukäteen selvää rakennuksista, vaan kiertelen paikkoja ja kuvaan mitä eteen tulee. Yleensä käy niin, että kiinnostun jostain kohteesta ja koen, että tästä on tehtävä teos.

ARS-näyttelyn rakennukset hän kuvasi vuonna 2016 viettämällään resistenssijaksolla.

– Minun on koettava paikka aina henkilökohtaisesti. Mistään internetissä satunnaisesti näkemistäni kohteista en teoksia tee, Jenni Yppärilä linjaa.

Näillä tutkimusmatkoilla taiteilija on saanut ihastua, yllättyä ja järkyttyäkin.

Samalla hylätyt rakennukset ovat vertauskuvallisesti heränneet uudelleen eloon.

– Kiertelin Viipurissa ja näin hylätyn ja täysin rappeutuneet rakennuksen. Rakennus herätti mielenkiinnon ja googletin, mitä siitä kerrotaan.

– Selvisi, että paikalla oli toiminut Emil Lehtovaaran vuonna 1916 perustama ravintola. Lehtovaara myi ravintolan 1922 tukholmalaiselle Ragnar Hanssonille, joka siirsi ravintolan sodan jaloista Helsinkiin. Lehtovaara-ravintolahan toimii samalla paikalla edelleen Helsingissä, Yppärilä selvittää yhden rakennuksen tarinaa.

Kuvataiteilija niputtaakin, että yleensä hänen mielenkiintonsa saa heräämään rappioromanttinen rakennus, joskin funktionalismi ja kliinisyyskin pysäyttävät.

Yppärilälle on myönnetty vuodesta 2009 lähtien useita apurahoja ja palkintoja. Tänä vuonna hän sai Uudenmaan taidetoimikunnan ja Alfred Kordelinin säätiön apurahat.

MAINOS

Kommentoi

Uutisvirta

22.7.
Henkilöauto romuttui lunastuskuntoon ulosajossa Sodankylässä, autossa olleet katosivat paikalta
22.7.
Inarijärvellä kuultu avunhuutoja – pelastuslaitos selvittää asiaa helikopterin avulla
22.7.
Lacrosse on hurja laji, jossa pallo viuhuu 180–190 kilometriä tunnissa – Arttu Ylilauri löysi lajin pariin 33-vuotiaana
22.7.
Eurooppaan odotetaan taas ennätyshelteitä: 40 astetta voi mennä rikki Saksassa saakka
22.7.
Britannia haluaa eurooppalaiset joukot turvaamaan merenkulkua Hormuzinsalmella
22.7.
Maailmalla megasuosiota nauttiva kriketti on pyristellyt itselleen jalansijan Oulussa – "Laji sekoitetaan krokettiin" Tilaajille
22.7.
Lokkisiimat pyritään saamaan Kauppurienkadulla valmiiksi ennen Qstock-viikonloppua – "Nyt on positiivisen odottava fiilis"

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Metsäpalovaroitus on voimassa Päijät-Hämeen, Kymenlaakson, Keski-Suomen ja Keski-Pohjanmaan maakunnissa, Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Pudasjärven, Taivalkosken ja Kuusamon kuntia sekä seuraavissa Lapin kunnissa: Simo, Kemi, Keminmaa, Tornio, Tervola, Pello ja Rovaniemi.

Hellevaroitus: Lähivuorokauden aikana on odotettavissa tukalaa hellettä Uudenmaan, Kanta-Hämeen, Päijät-Hämeen, Kymenlaakson, Etelä-Karjalan, Pirkanmaan, Keski-Suomen, Etelä-Savon, Pohjois-Savon, Etelä-Pohjanmaan, Keski-Pohjanmaan, Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa sekä Lapin maakunnassa lukuun ottamatta Enontekiön kuntaa.

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Hakkaraisen Teuvo on kyllä aika äijä sanon minä

Ajatelkaapa tilannetta, että eduskunnassa olisi 100 Hakkaraista ja 100 Huhtasaarta, noin kuvaannollisesti. Kävisikö niin... Lue lisää...
Tenavatähti

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

23.7.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image