Kulttuuri

Antti Hyry ja uunit

Antti ja Maija Hyry kesäpaikassaan Kuivaniemellä.
Kulttuuri 25.4.2010 0:00
Pekka Karjalainen
Orsileipää, rieskaa. Metvurstia, juustoa. Pieniä tomaatteja. Margariinia. "Mutta ei kielileikettä. Sitäkin kyllä löytyy", Maija Hyry hymähtää ja katsahtaa mieheensä, kirjailija Antti Hyryyn. "Vai niin", mies vastaa. Hänen kirjoittamansa Uunin päähenkilö Pietari söi usein kielileikettä. Maija Hyryn leipoma leipä paistui kaksi ja puoli vuotta sitten valmistuneessa uunissa.

Seinäkello raksuttaa Hyryjen vapaa-ajan pirtin seinällä meren rannassa Kuivaniemellä, lähellä Merihelmeä. Iin Olhavasta ostettu pitkä ruokapöytä odottaa kutsuvasti kahvinjuojia ja leivän syöjiä. "Orsileipä sitten murenee", emäntä varoittelee.

Pala metvurstia ja rieskaa. Hyvää, kotitekoista rieskaa. Paljon ohuempaa kuin äidin tekemä. Pakko maistaa orsileipääkin. Oivallista, rapeaa.

Uuni seisoo kaikessa rauhassa viereisessä huoneessa, pirtissä. Vanhanmallinen, ensin sokeeraava, häkellyttävä, mutta sitten koko ajan yhä paremmin ympäristöönsä, ulkoilman ahavoittamiin hirsiseiniin, sopiva, mellevä uuni. 1,90 metriä kertaa 2,70, ensin muurari Risto Päkkilän arvioimana, sitten Hyryn etsimällä mitalla tarkistettu. Suuri, vanhoista tiilistä muurattu uuni.

"Ensin käykkärät laudanpätkät, holvia vasten kaikki neljä samalla lailla käykkäriä. Kanavien suojaksi, että jäävät auki, sisäpuolille, vaikka seitsemän sentin leveät käykkärät, jotka alapäistä sopivat valmiina oleviin liekinreikiin, ulkopinnoille vanerinpalaset taivutetaan ja pannaan kiinni pienillä kolmen millin ruuveilla, ylälaudat puristimilla kiinni holviin. Puristimet voi ottaa pois, kun valu nousee lähelle."

"Laatuunkäypä, etenkin kun kyseessä on vasta kuudes uuni ja vanhoista tiilistä muurattu. Ei nokea otsassa. Toimiva. Istuu juuri tähän ympäristöön", Päkkilä arvioi. Hän tietää, koska on muurannut 30 vuoden aikana parituhatta uunia.

Päkkilää arveluttaa Hyryn ratkaisu muurata piippu uunin etuosan päälle perinteisten uunimuuraajien tapaan. "Nykyisten rakennustarkastajien käytäntö vähän vaihtelee. Vaatiko hän lujuus- ja rakennelaskelmia? Tukevasti näyttää pysyvän pystyssä. Epäilemättä kestää."

Kirjailija ja ammattimuurari keskustelevat pitkään oikeasta uunin holvin korkeudesta. "Onko uuni liian hupa lämmölle?" Miehet ovat eri mieltä holvin korkeuden vaikutuksesta ylälämpöön.

"Vähän harmittaa nyt, kun pyöristin uunin toisenkin nurkan, vaikka Hökän pirtin mallissa seinän puoleinen etunurkka oli terävä", Hyry kertoo. "Muuten olen uuniin tyytyväinen."

Kirjassa Pietari asettelee huolellisesti linjalangat joka tiilikerralle. "Käyttääkö ammattimies lankoja?" Hyry kysyy. "Kyllä yleensä silloin, kun muuraan puhtaaksi. Mutta jos uunin pinta rapataan, vatupassi riittää. Jotenkin vain laastia tuppaa tulemaan oikea määrä."

Miesten mielestä muuraus on periaatteessa helppoa. Siihen paikkaan, mihin ei tule laastia, tulee tiiltä. Ja päinvastoin. "Mutta muuraus vaatii hyvää muistia. Pitää muistaa ensin panna laastia", Päkkilä heittää.

Hyry ei suostu arvioimaan, kuinka monta työtuntia uunin rakentaminen vei. "Kauanko sinulta veisi", hän kysyy Päkkilältä. "Iso uuni. Puolitoista viikkoa."

Siteeraukset Antti Hyryn kirjasta Uuni (Otava 2009)

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Hyvä juttu. Toi entisaikojen tunnelman, pitäsi suorittamisen sijaan alkaa arvostaa rauhallista ja mietiskelevää työtä sekä pitkäikäisiä tavaroita, asioita.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tykkäsin tästä Kalevan jutusta : D Mukavaa, että arvostetaan oikeanlaista kulttuuria ja vanhaa kulttuuriperinnettä. Hieno mies tuo Hyry.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Entis aikaan osattiin uunin teko . Pirtissä lämpiää vielä tänäkin päivänä liki sata vuotias iso leivinuuni josta lähtee piippu uunin etuosan päältä .

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Antti Hyry on mies, jota arvostan ihmisenä, tekijänä ja kirjailijana. Hyry arvostanee menneiden sukupolvien kädentaitoja ja antanee arvon myös nyky yhteiskunnan osaamisvaatimuksille.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Luin itse Hyryn kirjan, kun lapset ostivat eläkeläismuurarille ko. kirjan ja täytyy sanoa, että muurasin koko ajan kirjaa lukiessani. Kirjaa lukiessa tiesin heti, ettei kirjailija ole ns. pistänyt omiaan, vaan on perehtynyt aiheeseen huolellisesti. Hienosti kirjoitettu kirja ja hieno lukukokemus - suosittelen muillekin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

EN VOI MUUTA SANOA,KUIN,että luin kirjan ja jäi hyvä mieli ja tuoreen rieskan kaipuu....

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Loistava kuva Kontiaisen Jarmolta. Paras Kalevan kuva mitä tänä vuonna olen nähnyt

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

13:36
Pärmäkoski onnistui kiertueen päätöskilpailussa, nousi seitsemänneksi
13:28
Norwegianin koneita Kanarian hiekkamyrskyn silmässä – koneet pitää tarkastaa ennen kuin niillä voi lentää
12:57
Henkilöauto ajautui ulos tieltä Siikalatvalla, ajokeli voi olla huono
11:35
Sairaalaklovneilla on sairaalassa tärkeä tehtävä tuoda päiviin leikkiä ja hassuttelua –  mutta pitääkö klovnin olla aina iloinen?
11:00
Italian liigan pelejä siirretään koronaviruksen pelossa - Milanon ja Venetsian matkailu vaarassa: "Tämä ei ole Italian Wuhan", sanoo matkailujohtaja
10:51
Käsittämätön tapaus NHL:ssä: Carolinan maalille nousi kesken pelin jääkoneen kuljettaja, joka torjui sensaatiomaisen voiton – Sebastian Ahon pisteputki jatkuu yhä
10:50
42-vuotias Dave Ayres torjui voiton Torontosta, ilman minkäänlaista ammattilaitaustaa
72
Loppuko hiihto ilmastonmuutokseen? Professori: "Eteläisen Suomen koululaisille luminen talviloma on muisto vain"
29
Lastenpsykiatriaan ohjataan yhä enemmän psyykkisestä häiriöstä kärsiviä lapsia ja nuoria – Oulun yliopiston professori: "Potilaiden määrä on selkeästi lähtenyt kasvuun"
24
Italiassa koronavirustartuntojen määrä nousee nopeasti – hallitus aikoo eristää tartuntakeskittymät ainakin kahdeksi viikoksi, jalkapallo-otteluita peruttu
22
Koulumaailmassa lastensuojeluilmoituksen oltava viimeinen toimenpide Lukijalta
15
Presidentti Niinistö ulkoministeri Haaviston esitutkinnasta Ylellä: "Voi olla hänen itsensä kannalta kiusallinen tilanne"
12
Vorot iskivät Oulun Verkkokauppa.comiin ja veivät huomattavan määrän elektroniikkaa – poliisi kertoi tuntomerkkejä paikalta poistuneesta henkilöstä
11
HS: Kaksi lentokenttää suljettiin Kanariansaarilla hiekkamyrskyn vuoksi, myös Suomen-lentoja peruttu

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on aluksi huono Kainuun maakunnassa, seuraavissa Pohjois-Pohjanmaan kunnissa: Taivalkoski ja Kuusamo sekä seuraavissa Lapin kunnissa: Posio ja Salla lumi- tai räntäsateen vuoksi.

Ajokeli on aluksi huono Kainuun maakunnassa, seuraavissa Pohjois-Pohjanmaan kunnissa: Taivalkoski ja Kuusamo sekä seuraavissa Lapin kunnissa: Posio ja Salla lumi- tai räntäsateen vuoksi.
Ajokeli muuttuu huonoksi yöllä tai aamulla Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Pudasjärven, Taivalkosken ja Kuusamon kuntia lumisateen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Milloin Marinin hallitus kaatuu?

253 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Mikset ole osakkeen omistaja?

Myyntiä tavoittelevalle nyt on tosiaankin hyvä aika myydä. Näin on tosin sanottu jo pian 10 vuotta. Niinä vuosina kun ei... Lue lisää...
Pannarimies

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

22.2.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image