Kulttuuri

Antti Hyry ja uunit

Antti ja Maija Hyry kesäpaikassaan Kuivaniemellä.
Kulttuuri 25.4.2010 0:00
Pekka Karjalainen
Orsileipää, rieskaa. Metvurstia, juustoa. Pieniä tomaatteja. Margariinia. "Mutta ei kielileikettä. Sitäkin kyllä löytyy", Maija Hyry hymähtää ja katsahtaa mieheensä, kirjailija Antti Hyryyn. "Vai niin", mies vastaa. Hänen kirjoittamansa Uunin päähenkilö Pietari söi usein kielileikettä. Maija Hyryn leipoma leipä paistui kaksi ja puoli vuotta sitten valmistuneessa uunissa.

Seinäkello raksuttaa Hyryjen vapaa-ajan pirtin seinällä meren rannassa Kuivaniemellä, lähellä Merihelmeä. Iin Olhavasta ostettu pitkä ruokapöytä odottaa kutsuvasti kahvinjuojia ja leivän syöjiä. "Orsileipä sitten murenee", emäntä varoittelee.

Pala metvurstia ja rieskaa. Hyvää, kotitekoista rieskaa. Paljon ohuempaa kuin äidin tekemä. Pakko maistaa orsileipääkin. Oivallista, rapeaa.

Uuni seisoo kaikessa rauhassa viereisessä huoneessa, pirtissä. Vanhanmallinen, ensin sokeeraava, häkellyttävä, mutta sitten koko ajan yhä paremmin ympäristöönsä, ulkoilman ahavoittamiin hirsiseiniin, sopiva, mellevä uuni. 1,90 metriä kertaa 2,70, ensin muurari Risto Päkkilän arvioimana, sitten Hyryn etsimällä mitalla tarkistettu. Suuri, vanhoista tiilistä muurattu uuni.

"Ensin käykkärät laudanpätkät, holvia vasten kaikki neljä samalla lailla käykkäriä. Kanavien suojaksi, että jäävät auki, sisäpuolille, vaikka seitsemän sentin leveät käykkärät, jotka alapäistä sopivat valmiina oleviin liekinreikiin, ulkopinnoille vanerinpalaset taivutetaan ja pannaan kiinni pienillä kolmen millin ruuveilla, ylälaudat puristimilla kiinni holviin. Puristimet voi ottaa pois, kun valu nousee lähelle."

"Laatuunkäypä, etenkin kun kyseessä on vasta kuudes uuni ja vanhoista tiilistä muurattu. Ei nokea otsassa. Toimiva. Istuu juuri tähän ympäristöön", Päkkilä arvioi. Hän tietää, koska on muurannut 30 vuoden aikana parituhatta uunia.

Päkkilää arveluttaa Hyryn ratkaisu muurata piippu uunin etuosan päälle perinteisten uunimuuraajien tapaan. "Nykyisten rakennustarkastajien käytäntö vähän vaihtelee. Vaatiko hän lujuus- ja rakennelaskelmia? Tukevasti näyttää pysyvän pystyssä. Epäilemättä kestää."

Kirjailija ja ammattimuurari keskustelevat pitkään oikeasta uunin holvin korkeudesta. "Onko uuni liian hupa lämmölle?" Miehet ovat eri mieltä holvin korkeuden vaikutuksesta ylälämpöön.

"Vähän harmittaa nyt, kun pyöristin uunin toisenkin nurkan, vaikka Hökän pirtin mallissa seinän puoleinen etunurkka oli terävä", Hyry kertoo. "Muuten olen uuniin tyytyväinen."

Kirjassa Pietari asettelee huolellisesti linjalangat joka tiilikerralle. "Käyttääkö ammattimies lankoja?" Hyry kysyy. "Kyllä yleensä silloin, kun muuraan puhtaaksi. Mutta jos uunin pinta rapataan, vatupassi riittää. Jotenkin vain laastia tuppaa tulemaan oikea määrä."

Miesten mielestä muuraus on periaatteessa helppoa. Siihen paikkaan, mihin ei tule laastia, tulee tiiltä. Ja päinvastoin. "Mutta muuraus vaatii hyvää muistia. Pitää muistaa ensin panna laastia", Päkkilä heittää.

Hyry ei suostu arvioimaan, kuinka monta työtuntia uunin rakentaminen vei. "Kauanko sinulta veisi", hän kysyy Päkkilältä. "Iso uuni. Puolitoista viikkoa."

Siteeraukset Antti Hyryn kirjasta Uuni (Otava 2009)

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Hyvä juttu. Toi entisaikojen tunnelman, pitäsi suorittamisen sijaan alkaa arvostaa rauhallista ja mietiskelevää työtä sekä pitkäikäisiä tavaroita, asioita.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tykkäsin tästä Kalevan jutusta : D Mukavaa, että arvostetaan oikeanlaista kulttuuria ja vanhaa kulttuuriperinnettä. Hieno mies tuo Hyry.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Entis aikaan osattiin uunin teko . Pirtissä lämpiää vielä tänäkin päivänä liki sata vuotias iso leivinuuni josta lähtee piippu uunin etuosan päältä .

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Antti Hyry on mies, jota arvostan ihmisenä, tekijänä ja kirjailijana. Hyry arvostanee menneiden sukupolvien kädentaitoja ja antanee arvon myös nyky yhteiskunnan osaamisvaatimuksille.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Luin itse Hyryn kirjan, kun lapset ostivat eläkeläismuurarille ko. kirjan ja täytyy sanoa, että muurasin koko ajan kirjaa lukiessani. Kirjaa lukiessa tiesin heti, ettei kirjailija ole ns. pistänyt omiaan, vaan on perehtynyt aiheeseen huolellisesti. Hienosti kirjoitettu kirja ja hieno lukukokemus - suosittelen muillekin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

EN VOI MUUTA SANOA,KUIN,että luin kirjan ja jäi hyvä mieli ja tuoreen rieskan kaipuu....

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Loistava kuva Kontiaisen Jarmolta. Paras Kalevan kuva mitä tänä vuonna olen nähnyt

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

22:20
Seiväshyppääjä Minna Nikkanen, 31, lopettaa uransa – jätti jo aiemmin tämän kauden väliin
22:03
Oululaistaustainen Juhani Järvi päätyi Raahen kautta ison vankilan johtajaksi Turkuun – "Näitä olosuhteita on turha kenenkään kadehtia, vangilla ei ole vapautta"
22:01
Halla-ahon mielestä työministeri Harakan työllisyystoimet vaikuttavat "aika sosialistisilta"– "Painopiste näyttää olevan, että valtio maksaa palkat"
21:12
Hallitukselta pitkä lista työllisyystoimista – aktiivimalli kumotaan ensi vuoden alusta, "vuosisadan palkkatukiuudistus alkaa"
21:06
Tuttu vinkkimies istuu penkin päässä tietokone sylissä – oululainen apuvalmentaja Sami Kurttila kääntää marginaalit Suomen eduksi Tilaajille
20:53
Viisikko hehkuttaa budjetin koulutusrahoja – Kulmuni muisti alueellisuuden ja Andersson perusturvan varassa elävät
19:55
Rinteen hallituksen ensimmäinen budjettiriihi valmis: Työllisyyteen 25 toimenpidettä, kuntatalouden kriisiin varaudutaan, korkeakoulutukseen 60 miljoonaa ensi vuodesta lähtien
92
Oulun kaupunginjohtaja Päivi Laajala hakee Kelan pääjohtajaksi – jätti hakemuksensa maanantai-iltana viikon pohdinnan jälkeen
69
Punainen pyöräbaana jatkuu Raksilasta Mäntylään – kaupunki hakee 1,8 miljoonan euron hankkeeseen valtion avustusta
56
Laiton tappaminen on susien yleisin kuolinsyy – poliisin resurssit ovat edelleen pahin pullonkaula laittoman metsästyksen kitkennässä
36
Pienestä toritapahtumasta paisui Lakeuden suurin yleisötapahtuma – "Perunamarkkinat on näyteikkuna tyrnäväläisyyteen"
33
Ouluntien risteys Tupoksessa saa liikennevalot – risteyksessä on sattunut paljon kolareita
27
Kampuspaikannin vie ovelle, Oulun yliopistolla voi nyt suunnistaa kännykän avulla
26
Hallitukselta pitkä lista työllisyystoimista – aktiivimalli kumotaan ensi vuoden alusta, "vuosisadan palkkatukiuudistus alkaa"

Etusivulla nyt

Paikallissää

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

17.9.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image