Kulttuuri

Antti Hyry ja uunit

Antti ja Maija Hyry kesäpaikassaan Kuivaniemellä.
Kulttuuri 25.4.2010 0:00
Pekka Karjalainen
Orsileipää, rieskaa. Metvurstia, juustoa. Pieniä tomaatteja. Margariinia. "Mutta ei kielileikettä. Sitäkin kyllä löytyy", Maija Hyry hymähtää ja katsahtaa mieheensä, kirjailija Antti Hyryyn. "Vai niin", mies vastaa. Hänen kirjoittamansa Uunin päähenkilö Pietari söi usein kielileikettä. Maija Hyryn leipoma leipä paistui kaksi ja puoli vuotta sitten valmistuneessa uunissa.

Seinäkello raksuttaa Hyryjen vapaa-ajan pirtin seinällä meren rannassa Kuivaniemellä, lähellä Merihelmeä. Iin Olhavasta ostettu pitkä ruokapöytä odottaa kutsuvasti kahvinjuojia ja leivän syöjiä. "Orsileipä sitten murenee", emäntä varoittelee.

Pala metvurstia ja rieskaa. Hyvää, kotitekoista rieskaa. Paljon ohuempaa kuin äidin tekemä. Pakko maistaa orsileipääkin. Oivallista, rapeaa.

Uuni seisoo kaikessa rauhassa viereisessä huoneessa, pirtissä. Vanhanmallinen, ensin sokeeraava, häkellyttävä, mutta sitten koko ajan yhä paremmin ympäristöönsä, ulkoilman ahavoittamiin hirsiseiniin, sopiva, mellevä uuni. 1,90 metriä kertaa 2,70, ensin muurari Risto Päkkilän arvioimana, sitten Hyryn etsimällä mitalla tarkistettu. Suuri, vanhoista tiilistä muurattu uuni.

"Ensin käykkärät laudanpätkät, holvia vasten kaikki neljä samalla lailla käykkäriä. Kanavien suojaksi, että jäävät auki, sisäpuolille, vaikka seitsemän sentin leveät käykkärät, jotka alapäistä sopivat valmiina oleviin liekinreikiin, ulkopinnoille vanerinpalaset taivutetaan ja pannaan kiinni pienillä kolmen millin ruuveilla, ylälaudat puristimilla kiinni holviin. Puristimet voi ottaa pois, kun valu nousee lähelle."

"Laatuunkäypä, etenkin kun kyseessä on vasta kuudes uuni ja vanhoista tiilistä muurattu. Ei nokea otsassa. Toimiva. Istuu juuri tähän ympäristöön", Päkkilä arvioi. Hän tietää, koska on muurannut 30 vuoden aikana parituhatta uunia.

Päkkilää arveluttaa Hyryn ratkaisu muurata piippu uunin etuosan päälle perinteisten uunimuuraajien tapaan. "Nykyisten rakennustarkastajien käytäntö vähän vaihtelee. Vaatiko hän lujuus- ja rakennelaskelmia? Tukevasti näyttää pysyvän pystyssä. Epäilemättä kestää."

Kirjailija ja ammattimuurari keskustelevat pitkään oikeasta uunin holvin korkeudesta. "Onko uuni liian hupa lämmölle?" Miehet ovat eri mieltä holvin korkeuden vaikutuksesta ylälämpöön.

"Vähän harmittaa nyt, kun pyöristin uunin toisenkin nurkan, vaikka Hökän pirtin mallissa seinän puoleinen etunurkka oli terävä", Hyry kertoo. "Muuten olen uuniin tyytyväinen."

Kirjassa Pietari asettelee huolellisesti linjalangat joka tiilikerralle. "Käyttääkö ammattimies lankoja?" Hyry kysyy. "Kyllä yleensä silloin, kun muuraan puhtaaksi. Mutta jos uunin pinta rapataan, vatupassi riittää. Jotenkin vain laastia tuppaa tulemaan oikea määrä."

Miesten mielestä muuraus on periaatteessa helppoa. Siihen paikkaan, mihin ei tule laastia, tulee tiiltä. Ja päinvastoin. "Mutta muuraus vaatii hyvää muistia. Pitää muistaa ensin panna laastia", Päkkilä heittää.

Hyry ei suostu arvioimaan, kuinka monta työtuntia uunin rakentaminen vei. "Kauanko sinulta veisi", hän kysyy Päkkilältä. "Iso uuni. Puolitoista viikkoa."

Siteeraukset Antti Hyryn kirjasta Uuni (Otava 2009)

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Hyvä juttu. Toi entisaikojen tunnelman, pitäsi suorittamisen sijaan alkaa arvostaa rauhallista ja mietiskelevää työtä sekä pitkäikäisiä tavaroita, asioita.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tykkäsin tästä Kalevan jutusta : D Mukavaa, että arvostetaan oikeanlaista kulttuuria ja vanhaa kulttuuriperinnettä. Hieno mies tuo Hyry.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Entis aikaan osattiin uunin teko . Pirtissä lämpiää vielä tänäkin päivänä liki sata vuotias iso leivinuuni josta lähtee piippu uunin etuosan päältä .

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Antti Hyry on mies, jota arvostan ihmisenä, tekijänä ja kirjailijana. Hyry arvostanee menneiden sukupolvien kädentaitoja ja antanee arvon myös nyky yhteiskunnan osaamisvaatimuksille.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Luin itse Hyryn kirjan, kun lapset ostivat eläkeläismuurarille ko. kirjan ja täytyy sanoa, että muurasin koko ajan kirjaa lukiessani. Kirjaa lukiessa tiesin heti, ettei kirjailija ole ns. pistänyt omiaan, vaan on perehtynyt aiheeseen huolellisesti. Hienosti kirjoitettu kirja ja hieno lukukokemus - suosittelen muillekin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

EN VOI MUUTA SANOA,KUIN,että luin kirjan ja jäi hyvä mieli ja tuoreen rieskan kaipuu....

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Loistava kuva Kontiaisen Jarmolta. Paras Kalevan kuva mitä tänä vuonna olen nähnyt

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

99
Puheenaihe: Pitäisikö rahapeliautomaatit poistaa kauppojen yleisistä tiloista ja siirtää esimerkiksi pelisaleihin?
72
Sisäministeri Ohisalo: ”Väkivaltaa yhteiskuntaa kohtaan” – Viikonlopun aikana jo kolmea poliisia ammuttu
52
Nopea sähköpyörä kulkee mopon vauhtia ja sen kuljettaminen ei käy ilman korttia – Pohjois-Pohjanmaalla niin sanotut S-pedelecit ovat vielä harvinaisia
46
Oulun joukkoliikenteen matkustajamäärät nousevat yhä, oululaiset tekivät alkuvuonna yli 5 miljoonaa bussimatkaa – syksyllä joukkoliikenteelle tulossa oma sovellus
24
Kuuska soi -festivaaleilla juhlittiin seurassa ja iloiten – "Jatkamme tästä Oulun yöhön"
21
Oulussa työllistetään EU:n rahoilla – leijonaosan EU:n rakennerahastomiljoonista saa Pohjois-Pohjanmaa
21
Porvoon ampujat ovat vaarallisia, mutta poliisin mukaan konkreettista uhkaa sivullisille ei ole – karkuteillä olevia epäiltyjä on kaksi, molemmat miehiä

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Työeläkkeisiin on myös puututtava

230 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Itsensä peukuttavat ja itsensä kanssa keskustelut

Minäpä nostanki molemmat peukut pystyyn kun keksin hyvän jutun jonka sitte jaan muiden kans. Mitäpä kyttääjänä olet siit... Lue lisää...
Mitäs siihen sanot, ...

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

24.8.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image