Kulttuuri

Alma Lehmuskallion ohjaama Nora valittiin Teat­te­ri­ke­sään – Oulun teatterin uusi johtaja saa hienosti näkyvyyttä työlleen

Alma Lehmuskallion ohjaamassa Teatteri Jurkan Norassa on yhtä aikaa kaksi Noraa: Kreeta Salminen (vas.) ja Rosanna Kemppi. Oululaisille Rosanna Kemppi on tuttu musikaalista My Fair Lady. Hän vuorotteli siinä Eliza Doolittlen roolissa. KUVA: Marko Mäkinen
Kulttuuri 7.6.2019 20:00
Eeva Kauppinen

Pohjoismaiden vanhin ammattiteatterifestivaali Tampereella tarjoaa rohkeuden teatteria. Esiin nousevat kotimaasta myös Milja Sarkolan Harriet, Johanna Freundlichin Kissani Jugoslavia, Mikko Roihan Miehen kylkiluu ja Saara Turusen Medusan huone.

Tampereen Teatterikesän kesän 2019 pääohjelmiston yhteinen nimittäjä on vastaansanomaton rohkeus.

– Esitykset kohtaavat ja purkavat pelkoja. Tekijät käyvät kaikenlaisen rasismin kimppuun ja päivittävät länsimaisen kulttuurin pohjalla olevia myyttejä uuteen uskoon, festivaalin johtotroikka Hilkka-Liisa Iivanainen, Aleksis Meaney ja Tanjalotta Räikkä luonnehtii.

Kotimaasta kolmikko nostaa esiin useita naisohjaajien töitä.

Pääohjelmistoon valittiin Oulun teatterin tulevan taiteellisen johtajan Alma Lehmuskallion ohjaus Nora. Henrik Ibsenin Nukkekoti-näytelmästä irtautuva Nora on Alma Lehmuskallion ja Marie Kajavan dramatisointi. Esitys kertoo kulisseista, rooleista ja rajoista, joiden sisään nainen ei mahdu.

Näyttämöllä on kaksi Noraa: Rosanna Kemppi ja Kreeta Salminen. Lehmuskallion ohjaama Nora sai kantaesityksensä Teatteri Jurkassa Helsingissä syyskuussa 2018.

Vallankäyttöä naisnäkökulmasta

Suomen Kansallisteatterin tuotannosta Teatterikesässä nähdään Johanna Freundlichin ohjaus Kissani Jugoslavia. Pajtim Statovcin esikoisromaaniin perustuva näyttämöteos seuraa erään perheen kohtaloita Suomessa ja Kosovossa.

Milja Sarkolan Ryhmäteatterille kirjoittama ja ohjaama Harriet vie vuoteen 1918. Esitys ammentaa Sarkolan oman suvun tositarinasta. Harrietissa hän pohtii historiankirjoitusta, totuutta ja muistamista.

Kahdeksan teatterin yhteistyö Miehen kylkiluu on Mikko Roihan ohjaama komedia rakkaudennälästä.

Kolme suomenruotsalaista teatteria – Klockriketeatern, Sirius Teatern ja Teater Mestola – tarttui yhdessä Peter Weissin näytelmään Marat/Sade. Thalia-palkitun esityksen on ohjannut Juha Hurme.

Saara Turusen Q-teatterille kirjoittama ja ohjaama Medusan huone on saanut innoituksensa Medusan myytistä. Esitys on unenomainen kuvaus sukupuoleen liittyvästä vallasta ja hiljentämisen käytännöistä. Rooleissa ovat Elina Knihtilä, Tommi Korpela, Katja Küttner, Aksinja Lommi ja Ylermi Rajamaa.

Teatterikesän jälkeen Medusan huone vierailee myös Kansallisteatterissa kolmen näytöksen verran tammikuussa 2020.

Myös Red Nose Companyn Babylon käsittelee vallankäyttöä naisnäkökulmasta. Marielle Eklund-Vasaman ohjaus ottaa kantaa sukupuolten välisiin valtarakenteisiin.

Kärkinimi Milo Rau ja esitys La Reprise

Kansainvälisiä vieraita Teatterikesään saapuu Isosta-Britanniasta, Australiasta, Kanadasta, Sveitsistä, Saksasta, Belgiasta ja Ruotsista.

Euroopan kärkiohjaajiin lukeutuva Milo Rau tuo Suomeen esityksen La Reprise. Se on tositapahtumiin perustuva viisinäytöksinen rikoskertomus, joka pohtii esittämisen ja todellisuuden välistä suhdetta. Sveitsiläissyntyinen Rau sai Euroopan teatteripalkinnon 2018.

Sveitsiläisen Basel-teatterin Medeassa äidin hirvittävää tekoa katsotaan tragedian sivuhenkilöiden, lasten näkökulmasta.

Britti Keisha Thompson pohtii sooloteoksessaan Man on the Moon, millaista on elää mustaihoisena naisena Isossa-Britanniassa.

Ruotsalainen näyttelijä, tanssija, koreografi ja dj Sofia Södergård tuo festivaalille teoksensa SLICK, jossa Södergård on drag-kuningas Qarl Qunt.

Iranista kotoisin oleva, Berliinissä asuva Nassim Soleimanpour tutkii nimeään kantavassa esityksessä, miten kieli yhdistää ja erottaa ihmisiä.

Teatterikesä tuo Suomeen australialaisen Hot Brown Honey -ryhmän show'nWorld Pollination Tour,jossa yhdistyvät rap-keikka, burleski, sirkus ja poliittinen kabaree.

Näyttelijä Geoffrey Eristan sooloteos N.E.G.R.O. – Nhaga & Erista Growing 'n Reaching Outkäsittelee rodullistettua kehoa, mustaa maskuliinisuutta ja sitä, millaista on kasvaa afrikkalaisten vanhempien lapsena suomalaisessa yhteiskunnassa. Teos on Eristan taiteellinen opinnäytetyö Taideyliopiston Teatterikorkeakouluun.

Tanssiteokset Sisaret, Kenttä ja I'm Liquid

Tampereen Teatterikesän pääohjelmistoon valikoituu yhä useammin nykysirkusta ja tanssia. Tanssitaiteilija Alpo Aaltokosken Sisaret on teos sisarusten välisestä yhteydestä. Koreografi Susanna Leinosen Kenttä pureutuu Suomen sisällissodan jälkeiseen aikaan nykynaisen näkökulmasta.

Jarkko Mandelinin luotsaama Kinetic Orchestra vierailee Teatterikesässä ensimmäistä kertaa esityksellään I'm Liquid. Teoksessa tanssivat Sanni Giordani, Anni Koskinen, Iiro Näkki ja Oskari Turpeinen.

Vuonna 1969 Tampereen Teatterikesän hittiesitys oli paikallisen Popteatterin Hair-musikaali. Tänä kesänä nähdään Tampereen yliopiston, Tampereen ammattikorkeakoulun ja Tampereen konservatorion suurtuotanto Hair. Pauliina Hulkon ohjauksessa pohditaan, mitä annettavaa musikaalilla on tässä ja nyt.

Näyttelijä-miimikko Marc Gassot'n tähdittämä Lion – The Weird And Magical Abracadabra Circus Show kunnioittaa perinteistä sirkusta maustaen sitä mimiikalla, klovnerialla ja taikatempuilla.

Les Dudes -ryhmän katuteatteriesityksen nimi on Stories in the City. Esiintyjät ovat Pikku Kakkosesta tuttu teatterintekijä Senja Meriläinen ja Cirque du Soleilissa työskennellyt Philippe Dreyfuss.

Tampereen Teatterikesä järjestetään 5.–11. elokuuta.

MAINOS

Kommentoi

Ei kai taas. Ei ole uusi teatterinjohtaja päässyt edes ovesta sisään kun toivotetaan ” Tervetulleeksi” Oulun median toimesta. Oilisiko mahdollista antaa henkilön edes astua junasta ennen kuin ryhdytään vähättelemään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Taas on toimittaja onnistunut... Siis Tampereen Teatterikesä saa näkyvyyttä Alman ohjauksella - ei toisinpäin!!! Halloo! Nora sai näkyvyyttä sillä että SE TEHTIIN!!! Ei sillä että on Tampereella. Mitenntämätekijöidenväheksyminenonmahdollistapuolensuomenmediassa??!!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

25.6.
Kieli keskellä suuta, pallo keskellä mailaa – KeKin ulkopeli antoi mahdollisuuden
25.6.
UN Womenin raportti: Suurin osa perheistä ei sovi ydinperhemuottiin, perhepolitiikassa huomioitava erityisesti naisten ja tyttöjen asema
25.6.
Mies etsii alaikäistä seuraa Suviseuroille Youtubeen ladatulla seuranhakuvideolla – poliisi tutkii tapausta
25.6.
Tehtaanmyymälät ovat aarreaittoja automatkan varrella – listasimme Pohjois-Suomessa toimivia myymälöitä
25.6.
Japanin kruununprinssi saapuu Suomeen heinäkuussa – "Tämä on harvinainen vierailu"
25.6.
Apulaisoikeusasiamies pitää kaupunginvaltuutettu Moilasen ihmisroskapuheenvuoroa "epäasiallisena, epäkunnioittavana ja loukkaavana"
25.6.
Reissusa: Isommin suunnittelematta Pyhä-Luoston kansallispuistoon Karhunjuomalammen 10 kilometrin reitille
3
Oulun poliisilaitoksen sisäilmaongelmat jatkuvat, osa väestä välttelee Hiukkavaaran tiloja – Työsuojeluvaltuutettu: "Kyllä siellä aika tyhjää on"
3
Nuorella karhulla on ollut etujalassaan kiinni näätärauta jo yli vuoden – nyt viranomaiset pähkäilevät, mitä eläimelle tulisi tehdä Tilaajille
2
Lisää kylmää vettä niskaan – valmentajaa vaihtanut AC Oulu maalasi kotikentällä kahdesti, mutta menetti hyppysissä olleen voiton lisäajalla
1
Tehtaanmyymälät ovat aarreaittoja automatkan varrella – listasimme Pohjois-Suomessa toimivia myymälöitä
1
Hallitus päätti perustaa eläinasiamiehen viran, mutta koska ja millä nimellä? – Eläinten hyvinvointilaki on myös uuden hallituksen työlistalla
1
Britannian Boris Johnson: Theresa Mayn neuvottelema brexit-sopimus on kuollut
1
Kasvatusalan valintakokeen pisteitä tallentunut väärin Oulun yliopistossa – joukossa viisi hakijaa, joiden todelliset pisteet eivät riitä opiskelupaikan saamiseen

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Juhannusjuhlat 1944

170 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Suomen on aika ottaa markka takaisin

Kansa voisi olla tyytyväinen kunnes ensimmäinen devalvaatio tai muu markan arvon romahdus nostaisi tuontitavaroiden ja p... Lue lisää...
Devalvaatio

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

26.6.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image