Kulttuuri

Alma Lehmuskallion ohjaama Nora valittiin Teat­te­ri­ke­sään – Oulun teatterin uusi johtaja saa hienosti näkyvyyttä työlleen

Alma Lehmuskallion ohjaamassa Teatteri Jurkan Norassa on yhtä aikaa kaksi Noraa: Kreeta Salminen (vas.) ja Rosanna Kemppi. Oululaisille Rosanna Kemppi on tuttu musikaalista My Fair Lady. Hän vuorotteli siinä Eliza Doolittlen roolissa. KUVA: Marko Mäkinen
Kulttuuri 7.6.2019 20:00
Eeva Kauppinen

Pohjoismaiden vanhin ammattiteatterifestivaali Tampereella tarjoaa rohkeuden teatteria. Esiin nousevat kotimaasta myös Milja Sarkolan Harriet, Johanna Freundlichin Kissani Jugoslavia, Mikko Roihan Miehen kylkiluu ja Saara Turusen Medusan huone.

Tampereen Teatterikesän kesän 2019 pääohjelmiston yhteinen nimittäjä on vastaansanomaton rohkeus.

– Esitykset kohtaavat ja purkavat pelkoja. Tekijät käyvät kaikenlaisen rasismin kimppuun ja päivittävät länsimaisen kulttuurin pohjalla olevia myyttejä uuteen uskoon, festivaalin johtotroikka Hilkka-Liisa Iivanainen, Aleksis Meaney ja Tanjalotta Räikkä luonnehtii.

Kotimaasta kolmikko nostaa esiin useita naisohjaajien töitä.

Pääohjelmistoon valittiin Oulun teatterin tulevan taiteellisen johtajan Alma Lehmuskallion ohjaus Nora. Henrik Ibsenin Nukkekoti-näytelmästä irtautuva Nora on Alma Lehmuskallion ja Marie Kajavan dramatisointi. Esitys kertoo kulisseista, rooleista ja rajoista, joiden sisään nainen ei mahdu.

Näyttämöllä on kaksi Noraa: Rosanna Kemppi ja Kreeta Salminen. Lehmuskallion ohjaama Nora sai kantaesityksensä Teatteri Jurkassa Helsingissä syyskuussa 2018.

Vallankäyttöä naisnäkökulmasta

Suomen Kansallisteatterin tuotannosta Teatterikesässä nähdään Johanna Freundlichin ohjaus Kissani Jugoslavia. Pajtim Statovcin esikoisromaaniin perustuva näyttämöteos seuraa erään perheen kohtaloita Suomessa ja Kosovossa.

Milja Sarkolan Ryhmäteatterille kirjoittama ja ohjaama Harriet vie vuoteen 1918. Esitys ammentaa Sarkolan oman suvun tositarinasta. Harrietissa hän pohtii historiankirjoitusta, totuutta ja muistamista.

Kahdeksan teatterin yhteistyö Miehen kylkiluu on Mikko Roihan ohjaama komedia rakkaudennälästä.

Kolme suomenruotsalaista teatteria – Klockriketeatern, Sirius Teatern ja Teater Mestola – tarttui yhdessä Peter Weissin näytelmään Marat/Sade. Thalia-palkitun esityksen on ohjannut Juha Hurme.

Saara Turusen Q-teatterille kirjoittama ja ohjaama Medusan huone on saanut innoituksensa Medusan myytistä. Esitys on unenomainen kuvaus sukupuoleen liittyvästä vallasta ja hiljentämisen käytännöistä. Rooleissa ovat Elina Knihtilä, Tommi Korpela, Katja Küttner, Aksinja Lommi ja Ylermi Rajamaa.

Teatterikesän jälkeen Medusan huone vierailee myös Kansallisteatterissa kolmen näytöksen verran tammikuussa 2020.

Myös Red Nose Companyn Babylon käsittelee vallankäyttöä naisnäkökulmasta. Marielle Eklund-Vasaman ohjaus ottaa kantaa sukupuolten välisiin valtarakenteisiin.

Kärkinimi Milo Rau ja esitys La Reprise

Kansainvälisiä vieraita Teatterikesään saapuu Isosta-Britanniasta, Australiasta, Kanadasta, Sveitsistä, Saksasta, Belgiasta ja Ruotsista.

Euroopan kärkiohjaajiin lukeutuva Milo Rau tuo Suomeen esityksen La Reprise. Se on tositapahtumiin perustuva viisinäytöksinen rikoskertomus, joka pohtii esittämisen ja todellisuuden välistä suhdetta. Sveitsiläissyntyinen Rau sai Euroopan teatteripalkinnon 2018.

Sveitsiläisen Basel-teatterin Medeassa äidin hirvittävää tekoa katsotaan tragedian sivuhenkilöiden, lasten näkökulmasta.

Britti Keisha Thompson pohtii sooloteoksessaan Man on the Moon, millaista on elää mustaihoisena naisena Isossa-Britanniassa.

Ruotsalainen näyttelijä, tanssija, koreografi ja dj Sofia Södergård tuo festivaalille teoksensa SLICK, jossa Södergård on drag-kuningas Qarl Qunt.

Iranista kotoisin oleva, Berliinissä asuva Nassim Soleimanpour tutkii nimeään kantavassa esityksessä, miten kieli yhdistää ja erottaa ihmisiä.

Teatterikesä tuo Suomeen australialaisen Hot Brown Honey -ryhmän show'nWorld Pollination Tour,jossa yhdistyvät rap-keikka, burleski, sirkus ja poliittinen kabaree.

Näyttelijä Geoffrey Eristan sooloteos N.E.G.R.O. – Nhaga & Erista Growing 'n Reaching Outkäsittelee rodullistettua kehoa, mustaa maskuliinisuutta ja sitä, millaista on kasvaa afrikkalaisten vanhempien lapsena suomalaisessa yhteiskunnassa. Teos on Eristan taiteellinen opinnäytetyö Taideyliopiston Teatterikorkeakouluun.

Tanssiteokset Sisaret, Kenttä ja I'm Liquid

Tampereen Teatterikesän pääohjelmistoon valikoituu yhä useammin nykysirkusta ja tanssia. Tanssitaiteilija Alpo Aaltokosken Sisaret on teos sisarusten välisestä yhteydestä. Koreografi Susanna Leinosen Kenttä pureutuu Suomen sisällissodan jälkeiseen aikaan nykynaisen näkökulmasta.

Jarkko Mandelinin luotsaama Kinetic Orchestra vierailee Teatterikesässä ensimmäistä kertaa esityksellään I'm Liquid. Teoksessa tanssivat Sanni Giordani, Anni Koskinen, Iiro Näkki ja Oskari Turpeinen.

Vuonna 1969 Tampereen Teatterikesän hittiesitys oli paikallisen Popteatterin Hair-musikaali. Tänä kesänä nähdään Tampereen yliopiston, Tampereen ammattikorkeakoulun ja Tampereen konservatorion suurtuotanto Hair. Pauliina Hulkon ohjauksessa pohditaan, mitä annettavaa musikaalilla on tässä ja nyt.

Näyttelijä-miimikko Marc Gassot'n tähdittämä Lion – The Weird And Magical Abracadabra Circus Show kunnioittaa perinteistä sirkusta maustaen sitä mimiikalla, klovnerialla ja taikatempuilla.

Les Dudes -ryhmän katuteatteriesityksen nimi on Stories in the City. Esiintyjät ovat Pikku Kakkosesta tuttu teatterintekijä Senja Meriläinen ja Cirque du Soleilissa työskennellyt Philippe Dreyfuss.

Tampereen Teatterikesä järjestetään 5.–11. elokuuta.

MAINOS

Kommentoi

Ei kai taas. Ei ole uusi teatterinjohtaja päässyt edes ovesta sisään kun toivotetaan ” Tervetulleeksi” Oulun median toimesta. Oilisiko mahdollista antaa henkilön edes astua junasta ennen kuin ryhdytään vähättelemään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Taas on toimittaja onnistunut... Siis Tampereen Teatterikesä saa näkyvyyttä Alman ohjauksella - ei toisinpäin!!! Halloo! Nora sai näkyvyyttä sillä että SE TEHTIIN!!! Ei sillä että on Tampereella. Mitenntämätekijöidenväheksyminenonmahdollistapuolensuomenmediassa??!!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

75
Mielikuvat, populismi ja politiikan ääripäät puhuttivat keskustalaisessa kesäillassa – Sipilä: "Maailmankirjat ovat eri asennossa kuin neljä vuotta sitten"
52
Pääministeri Rinne uskoo, että sivu suun menneet johtopaikat edesauttavat Jutta Urpilaisen pääsyä komissaariksi
50
Puheenaihe: Tarvitaanko Suomeen kaivosvero?
30
Törkeästä veropetoksesta epäilty mies pakeni nuuskalastin kanssa, oli ajaa tullimiesten päälle Tervolassa – poliisi tutkii asiaa murhan yrityksenä
28
Vuodetut asiakirjat luovat karun kuvan sopimuksettoman brexitin vaikutuksista – Britanniaa saattaa uhata pula polttoaineesta, ruuasta ja lääkkeistä
18
Sammaltien muuttaminen yleiskaavassa työpaikka-alueeksi huolettaa asukkaita – "Uusia rakennuslupia voi nykytilanteessa saada, mutta hakijaa informoidaan yleiskaavasta, ympäröivästä alueesta ja siihen liittyvistä riskeistä"
14
Lapsen ei tarvitse opettaa itseään, muistuttaa Opetushallitus – opetusneuvos teroittaa opettajien roolia: "Kaiken pitää olla suunniteltua"

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Tuulivaroitus maa-alueille: 
Maan pohjois- ja länsiosassa etelätuuli on voimakasta aamulla ja aamupäivällä, tuulen nopeus puuskissa 15 m/s.

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Hoitajien palkkoja pitää leikata

Tuollaisia juttuja tulee, kun tietyt ihmisrymät ei käytä kondomia Lue lisää...
Skeptikko

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

17.8.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image