Kulttuuri

Aikuiset lapset hämmentyvät, kun omasta isästä tulee vauvan isä vaari-iässä

Tanskalaisessa dokumentissa selvitetään, mitkä ovat iäkkäiden isien vahvuudet ja heikkoudet. Yksi haastatelluista on suomalainen Lauri, joka on yhden aikuisen pojan ja kahden pikkulapsen isä Tampereelta.
Kulttuuri 9.11.2018 7:00
Pirjo-Liisa Niinimäki

Kun isoisästä tulee isä

★★★★ Dokumentti iäkkäistä isistä on kiinnostava – etenkin nyt, kun Suomessa on presidenttinäkin seitsemänkymppinen pikkuvauvan isä.

Tanskalainen ohjaaja Johann Dammert on antanut puheenvuoron miehille, jotka ovat olleet yli 50-vuotiaita tullessaan isäksi. Heidän määränsä on dokumentin mukaan kolminkertaistunut parina viime vuosikymmenenä.

Haastatellut miehet saavat kertoa, miten he jaksavat pikkulapsia, kun omat voimat ja kroppa ovat jo kuin isoisällä. Mitä sellaista annettavaa heillä on lapsilleen, jota nuorena ei ollut? Aikaa? Viisautta?

Entä onko itsekästä tehdä lapsia, vaikka voi käydä niin, ettei heidän aikuistumistaan näe?

Yksi dokumentin keskushahmoista on 64-vuotias suomalainen Lauri. Hän on 28-vuotiaan ohjaajan Johann Dammertin isä. Hän erosi Johannin äidistä yksitoista vuotta aiemmin ja muutti Tanskasta takaisin Suomeen.

Nyt hänellä on uudesta liitostaan kaksi pientä poikaa. Johann haluaa tutustua heihin ja selvittää välit isänsä kanssa.

Ohjelmassa monet aikuiset lapset miettivät, miksi isä hylkäsi heidät. Toiset julistavat, etteivät aio tuoda omia lapsiaan isoisän luo, koska tällä on kädet täynnä työtä pikkulastensa kanssa.

– Ideahan on se, että isovanhempien kanssa tehtäisiin joitain muita juttuja kuin omien vanhempien kanssa. Mutta pikkusisarukseni ovat nyt kuin serkkuja lapsilleni, eräs tytär moitti.

Toisin kuin naisilla, miehillä ei ole biologista yläikärajaa isäksi tulemiselle. Haastatellut isät puhuvat rakkaudesta, yksilön valinnasta ja oikeudesta elää siten kuin oikealta tuntuu.

Johannin, Laurin ja pikkupoikien kohtaaminen on hellyttävä. Omakohtaisuus tuo ohjelmaan syvyyttä.

Yle Teema & Fem perjantai 9.11. klo 18.30

Onko itsekästä tehdä lapsia isoisäikäisenä? Silloin ehkä näe heidän kasvamistaan aikuisuuteen.

MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (21)

Ei ole fyysisestikään oikein, että vanhukset vauvoja tekevät. Valvotut yöt ym. eivät kuulu vanhenevaan kehoon. Tälläisessä rumbassa vanhus itsekin polttaa kynttilää molemmista päistä. Kivikaudella yli 50-v ei ollutkaan, kertoo, että elämä on jo ohi tuon ikäisellä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei ole ikään katsominen! Onnea kaikille miehille ja naisille jotka varttuneempina ja viisaampina kuin hätähousut tekevät lapsia!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä ne lapset pitää tehdä ennen kuin täyttää 40. Sen jälkeen alkaa alamäki ja armoton v*****minen elämän lonkeroita vastaan, ja yhteiskuntaa vastaan. Kehoitankin kaikkia jotka täytää 40. pistämään putket poikki ja kohtu pois.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Oma isäni meni vanhoilla päivillään naimisiin lapsiaan paljon nuoremman naisen kanssa, ja iskä ehti ennen kuolemaansa myös lisääntyä nuorikkonsa kanssa.
Isäni ja äitini alkoivat aikoinaan seurustella opiskeluaikoinaan, ja esikoinen syntyi reilusti ennen kuin kumpikaan oli edes kahtakymmentä. Päälimmäisin muistoni lapsuudestani oli jatkuva rahanpuute, vuorokausia kotonamme jatkuneet opiskelijabileet ja jatkuva keskeneräisyyden tunne, koska muutimme vuokra-asunnosta toiseen pahimmillaan niin usein, ettei muuttolaatikoita oltu ehditty purkaa edellisen siirtymän jäljiltä.
Ikämiehenä isäksitulossa on se hyvä puoli, että elämä on jo vakiintunutta ja talouspuolikin lienee kunnossa. Ikävää tosin on, että saattaa käydä kuten pikkuveljilleni: he menettivät rakastamansa ja ihailemansa isän ollessaan vasta 7- ja 9-vuotiaita. Kuolinvuoteellaan isä ei ollut huolissaan meistä I-sarjan jälkeläisistään, mutta II-sarjan pikkupojistaan kyllä. Oli varmaan katkeraa tietää kuolevansa juuri, kun oli ymmärtänyt kuinka olla isä ja kuinka hienoa on ollut vihdoinkin oppia ilmaisemaan tunteitaan ja rakkauttaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tarinasi vaikuttaa varsin ikävältä. Tunnen samaistuvani, vaikkei isäni koskaan eron jälkeen lapsia tehnytkään, hän silti piti naapuruston lapsosia tärkeimpinä, kuin meitä, jotka vaikeasta riippuvuudesta huolimatta jaksoimme häntä hoivata ja kannustaa.
Päättelin silloin, ettei se veriside ole niin miellyttävää, vaan se tietty ikä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Onhan se ihan kiva juttu, kun saa näin myöhemmällä iällä korjata sitä lastensa hoidon lusmuilua ensimmäisten lastensa kohdalta, jotka nyt aikuisena kiittää karman pitkästä kädestä eli sitä saa mitä tilaa. Ei millään pahalla tietystikkään, sillä lapset ovat ihania ja toivottavasti toivottuja.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Onko myöhään tehdyiltä lapsilta kysytty (myöhemmässä vaiheessa) mielipidettä siitä, mitä iäkäs tai haudassa makaava isä on vaikuttanut heidän elämäänsä?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

no enpä ole koskaan miettinyt että vanhempani olisivat jotenkin "väärän" ikäisiä. Mielipiteeni vanhempiini koostuvat ihan muista asioista.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kiitos kysymästä NIMIEKI, minä ainakin olen kiitollinen elämästäni; mieluummin synnyin, kun jäin syntymättä; riippumatta vanhempieni iästä syntymäni hetkellä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Isäni oli 53 v, kun synnyin. Hän kuoli, kun olin 17 v. Olisin tarvinnut isää senkin jälkeen. Mielestäni on itsekästä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei ole! En väitä, että olisi mitenkään helpompaa, jos äitini olisi yksinhuoltaja, mutta passiivinen, hengästyvä ja etäinen tyyppi olohuoneessa ei ole sitä, mitä muut tyypit isäksi tunnistavat... ja niin! Tulihan toi tutkimuskin just julki, että isän ikä vaikuttaa lapseen! Miettikää ihmiset! Miettikää....

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jospa lapset tehtäisin nuoremmalle iällä,iänmyötä tulee myös sairauksia ja raihnaisuutta,pitää jaksaa huolehtia pienistä lapsista ,antaa niille myös virikkeitä ja toimintaa .jäävätkö ne nuoremman naisen kontolle enempi,,voisi naiset miettiä omaa elämäänsä .

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tässä nähdään tulos siitä viidenkymmenen ( kuuden - seitsemänkymmenen ) villityksestä , aletaan juosta nuorten naisten perässä ja sit hommataan lapsia niiden kans !

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Se on hyvä että nuoremmat "oikean ikäiset" isät ovat siihen kaikin puolin sopivia ja samanlaisia.

"Isyyden mahdollisuutta tulee edelleen ehdottomasti kaventaa".

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eii muuta kun lapsia hankkimaan 60 senä,elämästä tietää jo enemmän ja tuntee vastuunsa,vasta sitte kannattaa aloittaa perheen perustaminen kun on eläkkeellä ja aikaa pientenlasten hoitoon. Vaipat voi olla yhteisiä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ehkä ei niin selkeää yläikärajaa miehen tulemisessa isäksi ole mutta toki hedelmällisyys heikkenee miehillä merkille pistettävästi keskimäärin 37-vuotiaana saatikka nelikymppisestä lähtien, ja vanhemmat isät siirtävät geenivikoja selvästi enemmän eteenpäin kuin nuoret. Naisten tuottamien geneettisten mutaatioiden määrä on taas aika vakio iästä riippumatta mutta naisen "ylikoodausmekanismi" jolla voi nuorempana korjata miehen munasoluun syöttämiä geenivirheitä heikkenee (miehet voivat myös ilmeisesti ravinto- ja elintapatekijöillä vaikuttaa tähän enemmän kuin naiset). Eli ikä vaikuttaa kyllä tilanteeseen molemmilla sukupuolilla..

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kun lapsen on sitten aika perustaa perhe,joutuu hän huolehtiin iäkkäistä vanhemmistaan samalla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jos isä on lapsen syntyessä lähellä seitsemääkymmentä ikävuotta, ei lapsen tarvitse aikuistuttuaan ainakaan häntä hoitaa. Haudalla käyntiähän se sitten vain on.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (21)

Uutisvirta

14:53
Poliisilla jättiratsia aamulla Oulussa, lähes 2 000 puhallutetun joukossa kaksi rattijuoppoa – toinen oli matkalla Alkoon, toinen äidinsä luota kotiin
14:44
Suuri sammutusajoneuvo hankittiin käytettynä Terrafamen palokunnalle – akkukemikaalitehtaan tuloon varaudutaan
14:30
Vaalikampanjoinnissa oli häirintää – Rinne kehotti kansanedustajia olemaan ihmisiksi
14:20
Presidentti Niinistö korosti kansanedustajille sitoutumista ja kansakunnan yhteistä etuja: "Ken leikkiin ryhtyy, se leikin kestäköön"
13:59
Tukes muistuttaa: Kuumaa kertakäyttögrilliä ei tule heittää roskiin, väärin hävitetty grilli aiheuttanut kymmeniä paloja
13:49
Poliisi järeästi varustautuneena paikalle, kun väkivaltarikoksesta epäilty linnoittautui kerrostaloasuntoon Rovaniemellä – operaatio kesti tunteja
12:03
Kärpät jatkaa tyylilleen uskollisena, ketjut täysin uuteen kuosiin kolmanteen liigafinaaliin – Manner: ”Haemme muutoksilla kollektiivista draivia” Tilaajille
62
Oikeusministeriön vaalijohtaja ei muista Oulun ennakkoäänestyspaikalla sattunutta vastaavaa virhettä – Seurauksena ainakin lain tulkinnan tähdentäminen vaalivirkailijoille
40
Kiinnostus aurinkoenergiaan kasvaa, mutta kunnianhimoisten tavoitteiden toteutuminen epäilyttää – "Ilmastoteko se varmaan meille on"
24
Oulun rakennusvalvonta lisää vuorovaikutusta arkkitehtuurimatkoilla ja aamukahveilla – katso esittelyvideo oululaisesta kulttuuriympäristöstä
24
Harkimo: "Harkitsemme Liike Nytin rekisteröimistä puolueeksi" – Yhden edustajan puolue saisi valtiolta tukea 148 175 euroa vuodessa
24
Kauppuri 5 lopettaa Tampereen ravintolan: "Kiitokset kaikille, oli kivvaa" – ravintola ehti olla auki vuoden päivät
15
Jo lähes miljoona suomalaista täydensi viime vuonna veroilmoitustaan verkossa – Nämä asiat pitää ilmoittaa itse
10
Samalla kun varhaiskasvatus on ottanut huikeita positiivisia harppauksia, se on kärsinyt talouspoliittisista seurauksista Lukijalta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Kommunismi on luonnollinen tapa toimia

232 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Miksi eläkekatto on Suomessa tientynlainen tabu?

Eläkejärjestelmämme on maailman kolmanneksi paras sanoo kansainvälinen tutkimus. Mikäs siinä sitten on niin nerokasta? K... Lue lisää...
JLow

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

25.4.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image