Kulttuuri

Agit Prop -yhtyeestä tunnettu Pekka Aarnio kuoli 72-vuotiaana – musiikkialan tärkeä taus­ta­vai­kut­ta­ja tuotti levyjä Tuomari Nurmiosta Ultra Brahan ja Baddingiin

Kulttuuri 14.5.2019 20:34
STT

Pitkän linjan musiikkialan ammattilainen Pekka Aarnio kuoli 72-vuotiaana Helsingissä maanantaina. Aarnio kuoli pitkällisen sairauden jälkeen.

Hänet muistetaan parhaiten Suomen tunnetuimman poliittisen lauluyhtyeen Agit Propin jäsenenä. Uransa aikana hän myös tuotti lukuisia levyjä ensin Love Recordsilla ja myöhemmin Atte Blomin kanssa perustamassaan Johanna-levy-yhtiössä.

Tiedon kuolemasta vahvisti STT:lle Monna Kamu Agit Prop -yhtyeestä.

Aarnio oli monipuolinen tuottaja ja iso taustavaikuttaja musiikin kentällä. Hänen tuottamiaan albumeja ovat muun muassa Tuomari Nurmion debyytti Kohdusta hautaan ja Ultra Bran Vapaaherran elämää, Kalifornia ja Kroketti. Lisäksi hän tuotti esimerkiksi Rauli Badding Somerjoen, Pelle Miljoonan ja Leevi and the Leavingsin musiikkia.

Gösta (Sundqvist) oli hyvin määrätietoinen sovituksia ja studiota myöten, sama juttu Ultra Bran Kerkko Koskisen kanssa, Aarnio kertoi Helsingin Sanomien 70-vuotishaastattelussa vuonna 2017.

Hän myös tähdensi haastattelussa, että Ultra Bran mahdolliset Agit Prop -vaikutteet ovat Koskisen kädenjälkeä.

Kertakokoonpanosta huikeaan suosioon

Aarnio perusti Agit Propin vuonna 1970 yhdessä ystäviensä Martti Launiksen ja Sinikka Sokan kanssa. Vuonna 1972 mukaan tuli vielä yhtyeen neljäs vakituinen jäsen Monna Kamu.

Alun perin Agit Prop perustettiin kertaluontoiseksi kokoonpanoksi Uudenmaan Sosialistisen Nuorisoliiton edustajaksi Berliinin II poliittisen laulun festivaaleille. Kvartetti jatkoi toimintaansa saatuaan innostuneen vastaanoton festivaaleilla ja kotimaassa. Myöhemmin yhtye keikkaili ulkomaillakin.

Aarnio on itse perustellut yhtyeen suosiota sillä, että "ei tätä muut oikein tee".

Helsinkiläinen Aarnio aloitti uransa folk-buumin innostamana vitsikkäästi nimetyssä ja omaperäisessä Guldgurkorna-triossa käydessään Ressun poikalyseota. Yhtyeen jäsenet pukeutuivat boheemisti ja tulivat tunnetuiksi varsin viisastelevista välispiikeistä, jotka Aarnio vei mukanaan Agit Propiinkin.

–  Samalla kun oli mielestään hyvinkin arvokkaalla asialla, saattoi ruokkiakin snobismia, hän on tunnustanut.

MAINOS

Kommentoi

Uutisvirta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Metsäpalovaroitus on voimassa Uudenmaan, Päijät-Hämeen, Kymenlaakson, Etelä-Karjalan, Keski-Suomen, Etelä-Savon, Pohjois-Savon, Etelä-Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan maakunnissa, Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Taivalkosken ja Kuusamon kuntia sekä seuraavissa Lapin kunnissa: Simo, Ranua, Kemi, Keminmaa, Tornio, Ylitornio, Tervola, Pello, Rovaniemi, Kolari, Sodankylä, Enontekiö ja Inari.

Hellevaroitus: Lähivuorokauden aikana on odotettavissa tukalaa hellettä koko maassa lukuun ottamatta Pohjois-Karjalan ja Etelä-Karjalan maakuntia sekä Enontekiön kuntaa.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Naton kannatus hurjassa nousussa

183 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Demokratia on tuhon tiellä somen takia

Äänioikeus olisikin korkea aika muuttaa maksulliseksi ja kaupallisesti oikeudeksi. Tulisi harkintaa äänestyskäyttäytymis... Lue lisää...
Dick Nordic

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

24.7.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image