Kulttuuri

Ää­ni­suun­nit­te­li­ja innostuu sateen lorinasta – oululaisen Paavo Impiön läpimurtoteos muodostui lehtipainossa nau­hoi­te­tuis­ta äänistä

KUVA: Jukka Leinonen
Kulttuuri 9.7.2018 19:24
Riitta Taulavuori

Oululainen Paavo Impiö teki läpimurtoteoksensa lehtipainossa nauhoittamistaan äänistä.

– Olen kiinnostunut äänestä sen kaikkine ilmenemismuotoineen, sanoo oululainen äänisuunnittelija, säveltäjä ja muusikko Paavo Impiö.

Tätä haastattelua tehdessä on sateinen päivä, ja Impiö ehdottaa, että siirrymme hetkeksi ulos hänen Karjasillalla sijaitsevasta kotistudiostaan.

– Sateen äänihän on rauhoittava ja staattinen, Impiö kuulostelee pihalla veden lorinaa ja kohinaa – ja alkaa miettiä, miten siitä voisi tehdä vähemmän rauhoittavaa ja staattista ääntä.

Niinpä. Impiön kaltainen, akustisen ja keinotekoisen äänen kollaaseista sekä musiikin ja melun rajapinnoista syttyvä alan ammattilainen ei kulje kotipihassaankaan laput korvilla.

Impiö kiinnostui musiikista alle kouluikäisenä.

– Aloin soittaa rumpuja kuusivuotiaana ja kitaraa vähän myöhemmin.

Vaan mikä mahtoi olla heinäpääläisen, kouluikää lähestyvän vekaran viikoittain toistuva kohokohta? No se, kun yläkerran naapurin poika halusi tehdä vaihtokaupat, joissa hän sai Impiön He-Man-lelun ja Impiö taas naapurin pojan kosketinsoittimet.

Omaa musiikkia Impiö alkoi tehdä tietokoneella ollessaan alun toisella kymmenellä.

Ensimmäisen oman syntetisaattorinsa hän osti vasta täysi-ikäisyyden kynnyksellä, jolloin hän oli elektronimusiikin lehtori, säveltäjä Jukka Ruohomäen oppilaana elektronimusiikin studiolla Oulun konservatoriossa.

Musiikin tyylisuunnista Impiötä ovat kiinnostaneet nuoresta asti rap, elektroninen tanssimusiikki, punk ja metalli.

– En siis ponnista mistään taidepiireistä ja taidemusajutuista, urbaanin rytmimusiikin parissa muusikkona toimiva mies lisää.

Ainakin jossain määrin ”taidemusapuolelle” Impiö luiskahti 1990-luvun loppupuolella kuultuaan kaverinsa tekemän elektroakustisen kappaleen. Se oli hämmentävä, mutta samalla koukuttava kokemus.

– Olin ihan ihmeissäni, mitä tämä on. Biisissä ei ollut mitään rytmiä eikä melodiaa. Silloin päätin, että minunkin pitää päästä samaan paikkaan, missä kaveri oli.

Ruohomäen luotsaamalla studiolla ei noudatettu kiinteää opetussuunnitelmaa. Lehtori pikemminkin kuunteli, mitä hänen opiskelijansa halusivat tehdä, ja tuki heitä näissä pyrinnöissä, sekä tähtäsi siihen, että opiskelijat myös haastaisivat itseään.

Myös Impiö haluaa noudattaa samoja periaatteita opettaessaan äänitaidetta ja elektronista säveltämistä Oulun taidekoulun nuorille.

Impiön näytelmiin, kuunnelmiin, lyhytelokuviin, tanssiesityksiin ja taideinstallaatioihin liittyvä työmenetelmä, musiikin korvakuulolta tekeminen, on sekin Jukka Ruohomäen oppeja.

Teoksissa käytetyt äänet voivat Impiön mielestä olla periaatteessa mitä tahansa luonnonäänistä runonlausuntaan ja ambient-suhinaan.

Elektronimusiikin studiolla opiskellessaan Paavo Impiö sävelsi muun muassa Kaleva-nimisen teoksen, jolla hän voitti Bourgesin kansainvälisen elektronimusiikkikilpailun. Kahdeksanminuuttisen nauhateoksensa Impiö oli koostanut Kalevan kirjapainossa nauhoittamistaan äänistä.

Teos herätti laajaa kiinnostusta, ja kilpailun jälkeen Impiö pyydettiin soittamaan se festivaalille Ranskaan. Lisäksi kilpailun järjestäjä I.M.E.B. tilasi nuorukaiselta teoksen, jota tämä pääsi tekemään residenssiin Bourgesiin.

Kalevaa esitettiin myöhemmin muuallakin ulkomailla.

– Kansainvälistä menestystähän tuli myös muille studiossa opiskelleille, Impiö lisää.

– Ruohomäen jäätyä eläkkeelle vuonna 2015 Oulun konservatoriossa ei ole ollut enää elektronimusiikin studiota, mikä on iso menetys. Täällä ei ole tajuttu, kuinka iso juttu se aikoinaan oli.

Paavo Impiö

Syntynyt Jyväskylässä 1982. Asuu ja työskentelee Oulussa.

Äänisuunnittelija, säveltäjä ja muusikko. Opettaa äänisuunnittelua ja elektronista säveltämistä Oulun taidekoulussa, on myös mukana äänisuunnittelua hyödyntävässä hyvinvointiteknologiayrityksessä.

Läpimurto 18-vuotiaana, kun teki Oulun konservatorion elektronimusiikin studion opiskelijana nauhateoksen sanomalehti Kalevan kirjapainossa nauhoittamistaan äänistä ja voitti sillä Bourgesin kansainvälisen elektronimusiikkikilpailun.

Tehnyt äänisuunnittelua muun muassa näytelmiin, kuunnelmiin, lyhytelokuviin, taideinstallaatioihin ja tanssiesityksiin.

Valmistunut teatteritaiteen maisteriksi Teatterikorkeakoulusta 2012, opiskellut Tampereella ja Helsingissä.

Perheessä vaimo ja kaksi lasta.

MAINOS

Kommentoi

Uutisvirta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Tuulivaroitus maa-alueille: Maan länsiosassa, Kymenlaakson maakunnassa, Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Koillismaata sekä Lounais-Lapissa lounaistuuli on voimakasta päivällä, tuulen nopeus puuskissa 15 m/s.

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Hyvätuloisten asumistuki

Ei muuta, kuin ala teettämään remonttia ja palkkaa remonttia tekemään joku firma, niin saat sinäkin kotitalousvähennykse... Lue lisää...
OLD ENOUGH

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla. 24.6. - 26.9.

Naapurit

20.9.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image