Kulttuuri

50 vuotta täyttävä Santeri Kinnunen perehtyi näytelmän vuoksi viit­to­ma­kie­leen: "Tämä on ensimmäinen kerta, kun Suomessa kuurot ja kuulevat näyttelevät yhdessä"

Santeri Kinnunen jäi elokuussa vuoden mittaiselle virkavapaalle pitkäaikaisesta työpaikastaan Helsingin Kaupunginteatterista. KUVA: Antti Aimo-Koivisto / Lehtikuva
Kulttuuri 19.8.2019 19:29
Reima Rautiainen, STT

– Kuurojen yhteisö on ollut innoissaan siitä, etteivät kuurot näyttele pelkästään kuuroille, Santeri Kinnunen sanoo.

50-vuotias

Santeri Kinnunen on luonteeltaan ilmeisen kiintyväistä sorttia. Sen Helsingin Etu-Töölössä perheineen asuva näyttelijä on itsekin valmis myöntämään.

– Tuossa taustalla Mehiläisen sairaalassa synnyin. En ole siis pitkälle päässyt, Kinnunen naurahtaa alkuilta-auringon lämmittämällä töölöläisravintolan terassilla.

Samanlaista uskollista kiintymystä hän on osoittanut näyttelijänä. Kolmenkymmenen palvelusvuoden rajapyykki Helsingin Kaupunginteatterissa lähestyy.

– Vuonna 1992 silloinen teatterinjohtaja Raija-Sinikka Rantala kysyi, tulisinko taloon pysyvällä kiinnityksellä. Kyllä se kelpasi, ja oli loppujen lopuksi nuorelta mieheltä fiksu veto ottaa pesti vastaan.

Vuoden virkavapaalla olevan Kinnusen työmatka suuntautuu Helsingin Kaupunginteatterin sijasta Espoon Tapiolaan. Espoon Kaupunginteatterissa saa 19. syyskuuta ensi-iltansa näytelmä Sanaton rakkaus, joka kertoo kuuron naisen ja kuulevan miehen välisen rakkaustarinan.

Sanaton rakkaus tuli 1980-luvun puolivälissä tutuksi elokuvana, kun toisen pääosan esittäjän William Hurtin lähes täyskuuro vastanäyttelijä Marlee Matlin sai suorituksestaan Oscarin.

– Ensimmäiset varsinaiset harjoituksemme olivat elokuun alussa. Kun kanadalainen vastanäyttelijäni Dawn Jani Birley ei vielä viime keväänä ollut käytettävissä, treenasimme kohtauksia, joissa ei ole viittomia, toista pääosaa näyttelevä Kinnunen kertoo.

Sanaton rakkaus on monessa mielessä poikkeuksellinen produktio Kinnusenkin uralla. Hän on perehtynyt kevään ja kesän aikana viittomakieleen. Näytelmä tekee pienimuotoista kotimaista teatterihistoriaa.

– Tämä on ensimmäinen kerta, kun Suomessa kuurot ja kuulevat näyttelevät yhdessä. Kuurojen yhteisö on ollut innoissaan siitä, etteivät kuurot näyttele pelkästään kuuroille, vaan näytelmässä miksautuu yhteen kaksi kielellisesti erilaista kulttuuria, Kinnunen kertoo.

– Vaikka kuuroilla ja kuulevilla on eri kielet, eivät rakkaus ja ihmisten motiivit muutu miksikään.

Teatteriroolien ohella Kinnunen on kunnostautunut elokuvissa ja televisiossa.

Hän näytteli Yleisradion viime kevättalvella esittämässä M/S Romantic -minisarjassa enoa, jonka on laivaristeilyllä määrä pitää huolta siskonsa pojasta – vaihtelevalla menestyksellä. Enon opastuksella laivan pubit ja taxfree-myymälät tulevat turhankin tutuiksi.

Mustan huumorin ryydittämä M/S Romantic kuvasi suomalaisuutta täsmätarkkuudella ja sai katsojilta haltioituneen palautteen.

– Sarja osoitti, että noinkin voi tv:tä tehdä. Se vaati eritoten kuvausryhmältä jumalattoman satsauksen, taloudellista panostusta ja käsikirjoittajiksi neropatit Tommi Korpelan ja Jani Volasen, jotka uskoivat, että tuollaista tosiaan voi tehdä, Kinnunen kuvailee.

Hieman toisenlainen lähestymistapa oli aikoinaan käytössä MTV3:n 1990-luvun puolivälin Vintiöt-sarjassa.

Kinnusen, Samuli Edelmannin ja muiden näyttelijäkaveriensa sketsisarja teki kunniaa pöhköhuumorille sillä seurauksella, että sen hokemia kuulee Youtube-perintönä viikonloppuarjessa liki neljännesvuosisata myöhemmin.

– Sketsejä tehtiin kädestä suuhun. Käsikirjoitukset syntyivät baarin pöydässä. Etukäteen ajattelimme, että kohdeyleisöä voisivat olla 15–25-vuotiaat, mutta parhaiten Vintiöiden kohellus upposi viisivuotiaisiin, Kinnunen hymyilee.

Santeri Karl-Henrik Kinnunen

Syntynyt Helsingissä 20. elokuuta 1969.

Asuu Helsingissä.

Naimisissa, yksi poika.

Teatterikorkeakoulu 1987–91.

KOM-teatteri 1990–91, Suomen Kansallisteatteri 1991–92, Helsingin Kaupunginteatteri 1992– (virkavapaalla 2019–2020).

Teatterirooleja muun muassa Suruaika (sokea olympiauimari), Oopperan kummitus (Philippe de Chandon), Mambo Kings (Eugenio Castillo), Kauppamatkustajan kuolema (Biff Loman), Piukat paikat (Joe), Sota ja Rauha (Anatoli Kuragin).

Elokuvissa muun muassa Veturimiehet heiluttaa (Hapa), Esa ja Vesa – auringonlaskun ratsastajat (Vesa Rajala), lukuisia äänidubbauksia elokuviin.

Televisiosarjoissa muun

29

muassa Vintiöt, Trabant Express, Pappia kyydissä, M/S Romantic.

Jussi-kunniakirja 1990 miespääosasta tv-sarjassa Häräntappoase (Allu).

Laulajana albumilla Aallonmurtaja (1993).

Harrastaa valokuvausta.

Ei juhli merkkipäivänään.

MAINOS

Kommentoi

Jutussa on virheellisesti sanottu, että kuulevat ja kuurot esiintyisivät ensimmäistä kertaa yhdessä. Tämä ei ole totta. Aiemmin kuulevat ja kuurot ova näytelleet yhdessä esim. Teatteri Totin esityksessä ”Kukunor ja Unikuu” sekä Svenska Teaternin ja Ursa Minorin yhteistyöesityksessä ”Näktergalen”.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

18:07
Osallistu kyselyyn: Mitä laitat laskiaispullan täytteeksi – vihreitä kuulia, mantelimassaa, hilloa vai salmiakkia?
18:00
Timo Reinikka näyttelee Oulussa muistisairaan isän roolin – Sir Anthony Hopkins esittää saman roolin Florian Zellerin näytelmästään itse ohjaamassa The Father -elokuvassa Tilaajille
17:45
Ilkka Herola taisteli kolmanneksi Trondheimin maailmancupissa – "Oli työmiehen päivä ja hyvin tuli loppuun asti"
17:19
Chelsea sai helpotusta, Tottenhamin taivaalle synkkiä pilviä Valioliigassa
16:43
HS: Oikeuskansleri ryhtyy selvittämään, onko kaksi ministeriötä rikkonut perustuslakia EU-asioista tiedottamisessa
16:20
Pohjois-Italiassa useiden kaupunkien julkisia tiloja suljettu koronaviruksen vuoksi, Etelä-Koreassa tautitapausten määrä singahtanut ylöspäin
16:17
Lauri Vuorinen otti maajoukkueen ainoan välieräpaikan Trondheimin sprintissä, Pärmäkoski toivoo sunnuntaille lumisadetta
141
Vihreät lupaa korvata maaseudulla bensan hinnan korotukset – "Jos ei joukkoliikennettä, jollain tavalla pitää kompensoida"
70
Näkökulma: Suomi ostaa kymmenen miljardin euron palovakuutuksen, jonka pitää olla voimassa pitkälle 2060-luvulle – nämä ovat hävittäjäehdokkaiden näkymät
64
Vihreiden puheenjohtajan uudet ilmastoesitykset: 16-vuotiaille äänioikeus ja hallituksen kanssa samaan pöytään päättämään ilmastotoimista
54
Vorot iskivät Oulun Verkkokauppa.comiin ja veivät huomattavan määrän elektroniikkaa – poliisi kertoi tuntomerkkejä paikalta poistuneesta henkilöstä
25
Elina Lepomäki ei haasta Orpoa, mutta saattaa pyrkiä kokoomuksen varapuheenjohtajaksi – "Oppositiotyössä aletaan niittää tulosta, siitä ei ole kahta sanaa"
24
Presidentti Niinistö ulkoministeri Haaviston esitutkinnasta Ylellä: "Voi olla hänen itsensä kannalta kiusallinen tilanne"
23
Oulun yliopiston professori: "Potilaiden määrä on selkeästi lähtenyt kasvuun kymmenen viime vuoden aikan" – Lastenpsykiatriaan ohjataan yhä enemmän psyykkisestä häiriöstä kärsiviä lapsia ja nuoria

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on huono Etelä-Karjalan, Pirkanmaan, Keski-Suomen, Etelä-Savon, Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan, Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan, Keski-Pohjanmaan, Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa sekä Etelä-Lapissa lumi- tai räntäsateen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Milloin Marinin hallitus kaatuu?

238 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Eläkkeet

Aina on julkisuudessa puhuttu, että eläkkeisiin ei rahat riitä, se on vain kansan huijaamista, kyllä rahaa on. Lue lisää...
näin se on...

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

22.2.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image