Kulttuuri

50 vuotta täyttävä ohjaaja Liisa Mustonen uskoo, että metoo-keskustelussa on läpäisty vasta pinta

Liisa Mustonen elää kiireistä syksyä. Heti Kolmen kimpan ensi-illan jälkeen hän suuntasi Tampereelle, missä hänen ohjaamansa Niskavuoren Heta nähdään ensi vuoden alussa. KUVA: Markku Ulander
Kulttuuri 13.10.2019 20:39
Jecaterina Mantsinen

Ohjaaja Liisa Mustonen uskoo, että metoo-keskustelu on läpäissyt vasta pinnan.

50 vuotta

– Naisilta jää paljon tekemättä, koska he ajattelevat, että tehdäkseen jotakin pitää olla täydellinen.

Ohjaaja Liisa Mustonen lisää, että hänkin ehkä himmailisi edelleen, ellei elämän rajallisuus olisi tullut niin konkreettisesti päin naamaa perheen lomamatkalla tapaninpäivänä vuonna 2004. Varmaankin hän olisi palannut Teatterikorkeaan ilman tsunamiakin, mutta ei välttämättä niin pian.

– Se heitti kaiken uusiksi. Minulle teki hyvää, että ravisteltiin.

Mustonen uskoo, että häntä esti sama taakka kuin muitakin naisia.

– Kuinka paljon me laitatetaankin itsellemme kapuloita rattaisiin siksi, että voimme epäonnistua tai joku voi olla tykkäämättä tai arvostella. Voi olla, että sama koskee miehiäkin, mutta koen, että erityisesti naiset ovat kiinni perfektionismissa.

Mustonen valmistui Teatterikorkeakoulusta näyttelijäksi 1997 ja ohjaajaksi 2010. Hän on ollut kahdesti ehdolla Jussi-palkinnon saajaksi, ohjannut useille teattereille ja kirjoittanut osan ohjauksistaan itse.

Tällä hetkellä Helsingin Kaupunginteatterissa pyörii hänen ohjaamansa, ranskalaisen Clement Michelin kirjoittama komedia Kolmen kimppa. Seuraava näytelmä Niskavuoren Heta saa ensi-iltansa Tampereen Teatterissa tammikuun lopussa.

Vuosista, tutkinnoista ja töistä huolimatta epävarmuus ei ole kokonaan poistunut. Mustonen sanoo sen vuoksi joskus miettivänsä, onko koko ammatti sen arvoinen.

Mustonen ajattelee, että epävarmuus ei ole naisten itsensä syy, mutta samaan aikaan naiset ovat vastuussa sen murtamisesta.

– Se on tämä patriarkaalinen kulttuuri.

Se selittää Mustosen mukaan esimerkiksi sitä, miksi selvä enemmistö ohjaajista on miehiä.

– Kyllä se jotakin kertoo meidän kulttuurirakenteistamme, että käsikirjoituksissa, tuotannoissa ja ohjaajissa on niin paljon miehiä, miesten tarinoita, miesten näkökulmia.

Vaikka seksuaalista häirintää ja alistamista vastustava metoo-keskustelu on ollut elokuva- ja teatterialalla eräänlainen vallankumous, voi Mustosen mukaan yhtä lailla sanoa, että mitään ei ole tapahtunut.

– Naisten kiusa, alistaminen ja seksualisoiminen, ehkei sitä ole enää niin paljon. Mutta se ajattelu, että naisten aiheet ovat pieniä aiheita, elää edelleen. Paskapuhetta sanon minä.

Mustonen antaa esimerkiksi Niskavuoren Hetan, jonka tarina on hänen mukaansa ennen kaikkea poliittinen.

– Heta hylkää oman feminiinisyytensä ja käyttää vain maskuliinisuuttaan, mikä heijastaa tarkasti myös meidän aikaamme. Vaikka emme elä sisällissodassa, sota on kuitenkin läsnä meidän elämässämme: ei armoa, ei olemista, vaan loputonta tuottamista, pyrkimistä, täyttämistä ja väistämistä.

Kulttuurirakenteiden vinouma ei johdu vain siitä, että miehet osaavat paremmin ottaa tilansa, Mustonen ajattelee. Naiset muodostavat taiteessa ison yleisöjoukon ja voivat äänestää jaloillaan, millaista taidetta haluavat kuluttaa, hän sanoo.

– Me emme voi sysätä sitä vastuuta miehille. Se on ehdottomasti yhteinen työ purkaa sitä rakennetta.

Yhteinen on myös päämäärä. Naisten sivuuttaminen ja alistaminen ei lopu miesten syrjäyttämisellä, Mustonen sanoo.

– Tavoitteena ei ole, että me menemme kohti matriarkaattia (naisten valtaa), vaan kohti kumppanuutta ja kumppanuuskulttuuria.

Liisa Mustonen

Syntynyt 13. lokakuuta 1969 Helsingissä

Valmistunut Teatterikorkeakoulusta näyttelijäksi vuonna 1997 ja ohjaajaksi 2010.

Ollut kahdesti ehdolla Jussi-palkinnon saajaksi.

Ohjannut aiemmin muun muassa näytelmät Nukkekoti osa 2, Avoin liitto, Äidin rakkaus, Frankie ja Johnny, Lasinen eläintarha.

Näytellyt useissa sarjoissa, kuten Tummien vesien tulkit, Käen­pesä, Kaverille ei jätetä sekä elokuvissa Pelikaanimies, Mies vailla menneisyyttä ja Kalteva torni.

Perheeseen kuuluu aviomies ja kaksi tytärtä.

MAINOS

Kommentoi

Milloin nostetaan esiin naisten tekemä ahdistelu? Sitä ei kaiketi ole lainkaan vaikka moni kertoo sitä kokeneensa. Miehiin kohdistuva ahdistelu on kaiketi vähäarvoista verrattuna naisten kokemaan, kun se ei nouse esiin. Tasa-arvoaka vai mitä?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei tartte ihmetellä miksi ! syntyvyys laskee suomessa... tulee aika jolloin "metoo" keskustelu kääntyy asianomaisia vastaan.
Tämä on kuin tikittävä aikapommi!! , no minua ei haittaa kun ei tartte olla selittelemässä mihin olen menossa !! poikamiehenä on hyvä olla.
Raapaistu haava paranee nopeasti, kuin että syvä haava.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

#meetoo tullee vielä esille elokuvissa, joissa toksinen maskuliinisuus ei ole ilmeistä kuten Louhimiehen Tuntemattomassa Sotilaassa. Esim. Fingerpori-huumori normalisoi naisen asemaa määrittävät vinoumat. Haluaako "Rivo-Riitta" tulla kutsutuksi rivoksi? Tai Riitaksi ylipäänsä. Lutuisen sympaattiset ja näennäisen aseksuaaliset mieshahmot ovat se naamio, jonka riisumisen aika vielä koittaa. Näennäinen läpinäkyvyys nimittäin paistaa läpi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eli katsot elokuvia ihan vain tämän takia...kö? Yritä nyt hyvänen aika löytää komediasta se hauskakin puoli? Ei kukaan ole pakottanut näyttelijöitä rooleihinsa eikä ottamaan töitä vastaan, jos ne on itseä etovia. Eikä palkkaa ole pakko saada jne.

Annetaan naisille ja miksei miehillekkin vapaus olla sellaisissa rooleissa kuin he haluavat, ja ollaan iloisia että heille riittää kotimaassa töitä?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Naisten ajatusmaailma on hiukan ristiriitainen näissä keskusteluissa. Nuori nainen harvemmin syyllistää ketään, mutta vanhempi nainen syyllistää aina miehet...
Herää kysymys kenen toiminta johtaa mihin, ja miksi?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mikähän lienee se syy, jonka ansiosta ihmiskunta on valinnut miehet johtoon? Miksi matriarkaatit eivät ole jääneet eloon historian myllerryksissä? Ja miksi kumppanuudessakin on aina jonkinlainen työnjako? Kysyn nyt käytännöstä. Teoriat ovat erikseen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

13.11.
Viljo-kissa haluaa saunan lämpimäksi kylmillä keleillä – saunoo lähes päivittäin
13.11.
Trump kertoi olevansa Erdoganin suuri fani – Turkin asekaupat Venäjän kanssa yhä "ratkaistavana"
13.11.
Poikkeuksellinen tulva peittänyt lähes puolet Venetsiasta
13.11.
Ministeri Paatero ripitti Postia "rikkurityövoiman" käytöstä
13.11.
Vuorineuvos uskoo aurinkoenergiaan ja penää vastuuta päättäjiltä: "Tämä on nurinkurista, sillä poliittisten päättäjien pitäisi näyttää esimerkkiä muille"
13.11.
Suomalaisasiantuntijat tekivät maailmanlaajuisesti ainutlaatuisen selvityksen – suomenpystykorvien sukutaulut saatiin selville 1800-luvulle saakka
13.11.
Hiilijalanjäljestä uusi maidon hinnoitteluperuste – ravintoarvoilla mitattuna maidon hiilijalanjälki jää pienemmäksi kuin vaikkapa riisin

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on huono Lapin maakunnassa lumi- tai räntäsateen vuoksi.
Ajokeli muuttuu huonoksi iltapäivästä alkaen Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan, Keski-Pohjanmaan ja Pohjois-Pohjanmaan maakunnissa lumi- tai räntäsateen vuoksi.

Keski-Suomen, Pohjois-Savon, Keski-Pohjanmaan, Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa jalkakäytävät ovat erittäin liukkaita, koska niillä olevan jään päällä on vettä.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Sinun valintasi - eroa AY-liitosta!

263 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Sinun valintasi - eroa AY-liitosta!

Nyt, jos koska pitäisi liittyä ammattiliittoihin. Ammattiliitojen tulisi olla vähintään maanosan kattavia, silla globaal... Lue lisää...
Syke

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

14.11.

Fingerpori

14.11.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image