Kulttuuri

110-vuotias Pohjan Laulu kerää eri-ikäisiä laulajia yhteen – "Olen oppinut laulamaan stemmoissa kotona ennen kuin edes menin kuoroon"

Kun ollaan saman asian äärellä, iällä ei ole merkitystä, sanovat Pohjan Laulussa 3 ja 55 vuotta laulaneet Mikael Sipilä (vas.) ja Matti Heikkinen. KUVA: Jarmo Kontiainen
Kulttuuri 5.10.2018 20:24
Hanna Kuonanoja

Toveruuden tunnistaa lempeästä piruilusta. Lauluveljeys ei tee tässä poikkeusta.

– Olisihan noita komeampiakin miehiä löytynyt kuvattavaksi, huikataan mieskuoro Pohjan Laulun harjoituksiin saapuvien joukosta, kun kamera sihtaa kahta kuorotoveria, Matti Heikkistä ja Mikael Sipilää.

Heikkisen kuorouran pituus saa kanssalaulajilta niin ikään huomiota osakseen.

– Harvalla 110-vuotiaalla kuorolla on yhä perustajajäsen riveissään.

Oikeasti Heikkinen on laulanut Pohjan Laulussa puolet sen olemassaoloajasta, 55 vuotta. Sipilä taas on kuoron nuoria toivoja: Pohjan Laulun riveissä on ehtinyt vierähtää kolme vuotta.

Heikkisen varhaisiin Pohjan Laulua koskeviin muistikuviin kuuluu havainto vuodelta 1958. Hänen isänsä Uki Heikkinen täytti 50 vuotta, ja ovesta rupesi lappamaan tämän kuorotovereita onnittelukäynnille.

– Muistan, kun ajattelin, että on se vanhaa tuo Pohjan Laulun porukka ja että kylläpä ne jaksavat laulaa. Monta kertaa olen nauranut, että näin se muuttuu – itseään ei mitenkään miellä niin vanhaksi.

Heikkinen oli 23-vuotias, kun hän seurasi isäänsä Pohjan Lauluun. Samoin ovat aikoinaan tehneet hänen kolme veljeään.

Monella kuorolaisella on Pohjan Laulussa perhetaustaa. Ouluun viisi vuotta sitten muuttaneella, musiikkikasvatusta opiskelevalla Mikael Sipilällä ei ole, mutta se kuuluisa omena ei hänenkään tapauksessaan ole pudonnut kauas.

– Vanhempani ovat molemmat laulaneet ja tavanneetkin kuorossa. Olen oppinut laulamaan stemmoissa kotona ennen kuin edes menin kuoroon.

Heikkisen mukaan Sipilän kaltaiset nuoret, taitavat laulajat ovat mieskuoroille arvokkaita. Kuorot tahtovat ukkoutua, kun uusia harrastajia etsiytyy riveihin harvakseltaan. Ylioppilaskuorot vetävät nuoria laulajia usein enemmän puoleensa.

– Mieskuorokulttuuri ei oikein ole sellainen arjessa näkyvä ilmiö, Sipilä tuumii.

– Mieskuorojen tehtävänä onkin miettiä, miten tätä voitaisiin kääntää niin, että mieskuoro olisi selkeä vaihtoehto muiden rinnalla, Heikkinen toteaa.

Harrastuksen parhaasta puolesta Heikkinen ja Sipilä ovat yhtä mieltä: se on sosiaalisuus. Saman asian äärelle kokoontuu eri-ikäisiä ja eritaustaisia ihmisiä. Yksin ei tarvitse stressata, vaan toisia tuetaan. Tosissaan tekemisen ohella harrastukseen kuuluu myös tietty keveys, mukava yhdessäolo.

– Jos kerran laulaa kuorossa, se helposti jättää jäljen. Kun joku vaikka lähtee kuorosta, koska muuttaa toiselle paikkakunnalle, yleensä aina tulee terveiset, mihin kuoroon hän on liittynyt, Sipilä sanoo.

Pohjan Laulu on kilpaillut pitkään sekä kotimaassa että ulkomailla. Seuraavaksi tähtäin on vuoden 2020 Leevi Madetoja -mieskuorokilpailussa. Kansallisessa sarjassa tuli viimeksi voitto, mutta ensi kerralla sarja vaihtuu kovatasoisimpaan eli kansainväliseen.

Harrastajista koostuvalla Pohjan Laululla tulee olemaan vastassaan käytännössä ammattilaiskuoroja, joten helppoa siitä ei tule, tuumaavat Sipilä ja Heikkinen. Toisaalta he ajattelevat, että ehkä rimaa on joskus hyvä hieman kohottaa.

– Pohjan Laulun marssissa lauletaan, että ”vie voitosta voittoon tiemme”. Sen mukaan kai sitä on mentävä, Heikkinen naurahtaa.

Pohjan Laulun 110-vuotisjuhlakonsertti Madetojan salissa lauantaina 6.10. kello 18. Vierailevana solistina Marzi Nyman.

Pohjan Laulu

Vuonna 1908 perustettu oululainen mieskuoro. Vuoteen 1912 asti Nuorsuomalainen mieskvartetti.

Toiminta hiipui pula- ja sotavuosina, mutta sotien jälkeen oululaiset laulumiehet kokoontuivat ja päättivät jatkaa sitä. 1950-luvulla jo miltei sata jäsentä.

Kilpaillut ja menestynyt useissa kansallisissa ja kansainvälisissä kisoissa. Viimeksi voittanut kansallisen sarjan vuoden 2015 Leevi Madetoja -kuorokilpailussa.

Tehnyt useita pidempiä konserttimatkoja Eurooppaan, Pohjois-Amerikkaan, Aasiaan ja Afrikkaan.

Tällä hetkellä noin 60 aktiivilaulajaa. Kuoroa johtaa Mihkel Koldits.

MAINOS

Kommentoi

Viimeisen Madetoja-kilpailun kv-sarjassa taisi olla vain yksi ulkomainen kuoro. Eli vanhat A- ja B- sarjat jatkuvat.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Vähän Heikkisellä hypettää. Eivät oikeat ammattikuorot näissä harrastajien kilpailuissa käy.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kuoro harrastus on huippua. Kun ukkoporukoissa on hyvä toverillinen yhteishenki niin sen tunnistaa juuri tuosta lempeästä piruilusta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Niin, yleisön puolestavtoivoisin, että kuoroihin ei tultaisi enää opettelemaan stemmoissa laulua. Jos ei osaa niin pitää mennä vaikka lennokkikerhoon, eikä kulttuurinnälkäisen yleisön taidenautintoa pilaamaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Missäs sitä normi ihiminen stemmalaulua oppii jollei kuorossa, sitä vartenhan sinne mennään että opetellaan ja opitaan kuorolaulantaa! :)

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Aikoinaan kuorossa laulamista pidettiin "nössönä" tai "nössöjen juttuna". Onneksi ajat ovat muuttuneet. Aivan "huippu" harrastus.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Onnea kuoropojille!
Saisivat kylläkin päivittää nettisivunsa: kun siellä klikkaa kohtaa "Konsertit" aukeaa mainos Suomi 100 -konsertista, jota mainostetaan vuoden 2017 joulukonserttisarjan avaustapahtumana.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

17:26
Sovittelu EU:n talousarviosta jatkuu joulukuussa – Parlamentti ja neuvosto eivät päässeet vielä yhteisymmärrykseen
17:21
Kalajoen kaupunginjohtaja palkittiin kunniakirjalla
17:03
Vuokko Väyrynen pääsi sairaalasta kotihoitoon – Paavo Väyrynen toimii lähiajat omaishoitajana
16:25
Potkosen MM-nyrkkeilyt päättyivät puolivälieriin, mutta "paniikkinappulalle ei ole tarvetta"
16:19
GPS-häiriköinnistä Venäjää huomauttanut Suomi odottaa vastuullista käyttäytymistä – "Haluamme varmistaa, ettei tällaista tapahdu tulevaisuudessa"
16:03
Illinsaaressa toistuvaa ilkivaltaa: Frisbeegolfrataa on turmeltu, kuntoladun pohjaan kaivettu kuoppia ja valvontakameroita teipattu – kunta tehnyt rikosilmoituksia
15:36
Siniset ja Kansalaispuolue solmivat vaaliliiton Oulun ja Vaasan vaalipiireissä – "Eduskuntavaalit ovat kaikille iso ponnistus"
65
Liikenneministeri Berner Suomen Kuvalehdelle: ”Dieselautojen myynti tullaan jollain aikavälillä kieltämään”
61
Tulli: "Nyt rysähti!" – Virolainen nuuskajengi salakuljetti Suomeen tuhansia kiloja, miljoonien eurojen tapaus
40
Kiire ja suorituspaineet uuvuttavat lapsia ja nuoria – asiantuntijat penäävät lisää lepoa ja vaatimusten vähentämistä
39
"Suomeen pitää houkutella 20 000 – 35 000 ulkomaalaista töihin" – EK esittää myös 70 prosentin palkkatukea, jos yritys työllistää turvapaikan saaneen
38
Oululaiset ruokakaupat myyvät hävikkiruokaa ResQ-sovelluksen kautta – ruokakasseille ollut kova kysyntä
29
Lakeuden EKO tekee uudet jätehuoltomääräykset – "Niissä tiukennetaan lajitteluvelvollisuuksia"
23
Kokoomus esittää osin maksutonta varhaiskasvatusta, ryhmäkokoja ei pienennetä – perhevapaisiin 6+3+3-malli

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

miten syntyvyys nousuun

104 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Osittainen varhennettu vanhuuseläke

Nyt itket kun eläkkeitä leikataan? Yritä nyt päättää y.... Kyseessä ei ole mikään suuren ikäluokan salaliitto. Olethan o... Lue lisää...
ööh....

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

20.11.

Fingerpori

20.11.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image