Kotimaa

Yritystukia karsivan työryhmän työ loppusuoralla – sadan miljoonan euron vähennyslista julki huomenna

Yritystukia karsivan työryhmän työ on valmistumassa perjantaina.
Kotimaa 12.9.2019 12:00
Kirsi Turkki

Valtiosihteereistä koostuva työryhmä on saanut pikavauhtia kootuksi listan karsittavista yritystuista. Hallitus pääsee listan kimppuun ensi viikon budjettineuvotteluissa.

Elinkeinoministeri Katri Kulmuni (kesk.) asetti elokuussa valtiosihteerien työryhmän valmistelemaan yritystukien vähentämistä. Hallitusohjelmassa sovittiin, että työryhmän pitää laatia ehdotus yritystukia koskevasta sadan miljoonan euron vähennyksistä 2023 tasolla. Työryhmän määräaika on hallituksen ensi viikon budjettiriihi 16-17. syyskuuta.

– Työ on tarkoitus saada valmiiksi perjantaina ja myös julkistaa silloin, työryhmän puheenjohtajana toimiva valtiosihteeri Jari Partanen työ- ja elinkeinoministeriöstä kertoo.

Valtiosihteerien työryhmä kokoontuu vielä kerran perjantaiaamuna. Jos kaikki menee suunnitellusti, työryhmän esitys julkistetaan Partasen mukaan perjantaina iltapäivällä.

Hallitusohjelmaan kirjattiin, että jos vähennyksistä ei päästä yksimielisyyteen, niin sitten alennetaan kaikkia yritystukia niiden kustannusten suhteessa.

– Kovasti on tehty töitä, ettei juustohöylää tarvitsisi käyttää, Partanen sanoo.

Listan sisältöä Partanen ei paljasta.

Yritystukien karsimisen lisäksi ryhmä tekee esityksen myös päästökauppakompensaation jatkosta. Siihen työryhmä on tarjoamassa Partasen mukaa useita vaihtoehtoisia malleja hallituksen valittavaksi.

Erityisesti metsäteollisuus on ollut huolissaan siitä, että hallitusohjelmasta puuttui nyt selkeä maininta päästökauppakompensaation jatkosta. Se loi metsäteollisuuden mukaan suurta epävarmuutta energiaintensiivisten toimialojen yrityksille. Päästökauppakompensaatio on kohdentunut pääasiassa suurille paperiteollisuuden, kemianteollisuuden ja metallien perusperusteollisuuden yrityksille.

Yritystukia perkaava työryhmä on päässyt työssään eteenpäin varsin nopeasti, mutta varsinaisen ratkaisun karsimisesta tekee hallitus, jossa näkemykset voivat olla erilaisia. Yritystukia yritettiin vähentää myös viime hallituskaudella keskustan Mauri Pekkarisen johtamassa työryhmässä. Työryhmä ei silloin päässyt yhteisymmärrykseen yritystukien leikkauksesta.

MAINOS

Kommentoi

Pitäisi ehdottomasti vähentää keskustan puoluetuki. Näin luki yhdellä keskustelupalstalla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sata miljoonaa on suorastaan rikollista teatteria.
Se on luokkaa yksi naurettavan vaivainen prosentti ( 1 % ) koko yritystukien määrästä.
Mitä riivatun hyötyä suomalaisille tällaisesta ala-arvoisesta pelleilystä muka on?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kuinka 100 miljoonaa olisi 1% 4,5 miljardista, joka on yritystukien kokoluokka?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

100 miljoonaa 4,5 miljardista on n. 2,2%, joten ei se hirveän iso osa ole. Jos olisi vaikkapa 500 miljoonaa niin alkaisi tuntua.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Toimin aiemmin vuosia töissä keskikokoisessa firmassa, joka nosti vuosittain miljoonia Tekes-tukiaisia. Käytännössä tuilla kasvatettiin firman voittoja, jotta osakkeenomistajille voitiin maksaa parempaa osinkoa. Yksikään hanke, jolla Tekesiä kupattiin, ei tuottanut yhtään mitään konkreettista, ne vain olivat olemassa tukiaisten keräystä varten.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ja höpö höpö - tekes (Business Finland) myöntää tuotekehityslainaa - ei avustusta. Lisäksi lainan saanti edellyttää sitä, että asianmukaiset kustannukset on maksettu ja raportoitu tekesille ja vieläpä tilintarkastajan lausunto pitää olla loppuraportissa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tuo vähennyshän ei riitä, kun muutaman ryyppyillan juomisiin. Vähintään 30% täytyy yritystkia leikata.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

100 m€ on pieni osa koko yritystuen määrästä. Ottakaa Postin johto mukaan, niin saadaan heti 50-80% säästöä, tosin pieni bonus pitää johdolle maksaa työryhmätyöstä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kaikki tukiaiset tulisi poistaa. Mm. yritystuet, maataloustuet, asumistuet, työttömyystuet jne. Joka ei tuetta pärjää, saa kaatua. Kyllä EU meidät elättää.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ainakin Tallinnaan seilaavilta kaljalaivoilta voisi tuet poistaa, siinä veron makssjien rahat menee hukkaan .

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Yritystuet saisi lopettaa kokonaan. Ne eivät ole tarpeellisia ja jos katsotaan kenelle niitä on myönnetty, niin saajina on yrityksiä, jotka eivät tarvitse tukea. Nämä yritystuet menevät voitonjaon kautta omistajille ja jäävät veronmaksajien tappioksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Rinteen hallituksen tulisi toimia agressiivisemmin noissa asioissa ja tehdä päätökset nopeasti loppuun välittämättä vastustuksesta. Niin Sipiläkin teki. Lempelyllä ei päästä tuloksiin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sipilän hallitus sai aikaiseksi yritystukien poistamisen suhteen. Ei sitten mitään.
Yritukia eivät tarvitse hyvin pärjäävät osakeyhtiöt. Sieltä tuet valuvat osinkoina suoraan omistajille. Jossain vaiheessa yhtiöt siirtävät tuotantonsa halpamaihin. Yhtiöille rakennetut hallit ammottavat tyhjyyttään ja suomalaiset työntekijät joutavat kortistoon.
Tukea eivät tarvitse ökyrikkaat maatalouden harjoittajat eikä harrastelija viljelijät, jotka vuosittain tekevät tappiota.
Näistä voisi aloitella...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kolme miljardia on sopiva summa leikata yritystukia, koska Porvarihallitus nosti ne valtaan päästyään kaksinkertaiseski eli 4,5 miljardia euroa vuodessa x 4 vuotta= 18 miljardia euroa.
3 miljardia leikkaus, vieläkin yritystukiin jäisi 1,5 miljardia euroa.
Yritystuet on sellainen asia ettei mm. äärioikeistolainen Perussuomalaiset ole valittamassa keskustelupalstoilla ja mediassa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Huvittuneena popkornit mikrossa odotan yrittäjäjärjestöjen valitusta siitä, kuinka Suomi kaatuu tähän..

Viestinnän linjana heillä on häivyttää sitä faktaa, että yritystukia maksetaan 4 miljardia, joista valtionvarainministeriön omissa selvityksissä 3 miljardin verran on todettu menevän hukkaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eikö voi vaan päättää että leikataan vaikka 3 miljardia, näinhän toimittiin esim. koulutuksenkin suhteen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Koulutuksesta leikattiin noin miljardi vuositasolla.

Eli toisin sanoen koulutusbudjetti palautui muutaman vuoden takaiselle tasolle.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

25.1.
Emmi Peltonen luisteli EM-kisoissa viidenneksi, Linnea Ceder sijalle 12
25.1.
Manner tuskaili Kärppien johtoasemassa pelaamista – Kolmanneksen kauden tehopisteistään turkulaisia vastaan tehnyt Jokinen laittoi TPS-tehot sattuman piikkiin
25.1.
Kärpät kaatoi TPS:n Raksilassa lauantai-iltana, katso kuvia ottelusta
25.1.
Huippuhetket: Kärpät-TPS
25.1.
Pohjantiellä jopa 160 kilometrin tuntivauhtia ajanut henkilöauto kiinnitti poliisin huomion – kortiton kuljettaja kaahasi humalassa
25.1.
Finnair lentää normaalisti Kiinaan koronaviruksesta huolimatta – kiinalaisten ryhmämatkojen perumisen vaikutus Lapin-matkailuun ei vielä tiedossa
25.1.
Ulkoministeri Haavisto suunnitelmasta tuoda Al-Holin naiset oikeuden eteen Syyriassa: "Mielellään kuulemme, mitä kurdit suunnittelevat"

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on huono maan itäosassa sekä Päijät-Hämeen, Pirkanmaan, Keski-Suomen, Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan maakunnissa lumisateen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Keskusta korottamassa lapsilisiä!

134 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Ay-liike mahdollistaa sen, että voin ylipäätään kulkea töissä

Hyvä kirjoitus.👍 Lue lisää...
Pekkaxy54

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

25.1.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image