Kotimaa

Yritykset kysyvät Ilmatieteen laitokselta neuvoja il­mas­ton­muu­tok­sen torjuntaan – naiset ja miehet suhtautuvat uhkaan eri tavoin

"Lakisääteisenä tehtävänämme on tiedon vieminen eteenpäin. Koemme vastuullisuutta, kun yrityksistä ollaan meihin yhteydessä ja halutaan priorisoida toimia ja ymmärtää tilannetta", Ilmatieteen laitoksen pääjohtaja Juhani Damski sanoo.
Kotimaa 16.7.2019 13:23
Ossi Rajala

Ilmastonmuutoksen torjunta vaikuttaa kiinnostavan ainakin osaa suomalaisista yrityksistä toden teolla, koska ne kysyvät Ilmatieteen laitokselta neuvoja.

– Saamme todella paljon yhteydenottoja yrityksiltä siitä, mitä ne voivat tehdä ilmastonmuutoksen ehkäisemisen eteen omalla alallaan, Ilmatieteen laitoksen pääjohtaja Juhani Damski kertoi tiistaina Suomi-Areena tapahtumassa.

Ilmatieteen laitos pyrkii myös apua antamaan.

– Lakisääteisenä tehtävänämme on tiedon vieminen eteenpäin. Koemme vastuullisuutta, kun yrityksistä ollaan meihin yhteydessä ja halutaan priorisoida toimia ja ymmärtää tilannetta, Damski sanoi.

Suomi-Areena -keskustelussa hyviksi keinoiksi nostettiin muun muassa lentomatkustamisen vähentäminen, välttämättömien matkojen kompensointi, paperittomat toimistot, kasvisruokailut ja kulutuksen vähentäminen.

– Monet ihmiset haluavat tehdä ilmastonmuutoksen ehkäisemiseksi tekoja, mutta eivät tiedä tarkasti miten ja tuntevat olonsa yksinäiseksi muutoksen edessä, pohti Helsingin yliopiston ilmakehätieteiden keskuksen tutkijatohtori Laura Riuttanen.

Akavan järjestämässä keskustelussa kerrottiin Akavan jäsenilleen teettämästä kyselystä, jossa kysyttiin akavalaisten mietteitä ilmastonmuutoksen ehkäisemisestä.

Kyselyssä 91 prosenttia naisista oli osittain tai täysin samaa mieltä siitä, että ilmastonmuutoksen pysäyttäminen on myös työpaikkojen vastuulla.

Miesten kohdalla vastaava prosenttilukema oli 73 eli jonkin verran vähemmän.

Sama ilmiö on havaittavissa muutenkin.

– Se on huolestuttavaa, että yliopistolla ilmastonmuutos-kursseilla on enemmän naisia kuin miehiä, Riuttanen kertoi.

– Se on kummallista, miksi naiset ja miehet suhtautuvat ilmastonmuutokseen eri tavoin, Damski totesi.

Tingitäänkö elintasosta?

Ilmastotekoihin ryhtyminen tarkoittaa osaksi sitä, että omasta elintasosta ja kulutustottumuksista tingitään. Tutkijatohtori Riuttanen on työssään huomannut, että kysymys on tietyltä osin vaikea myös nuorille.

– Opiskelijat ovat reflektoinneissaan valmiita luopumaan lukuun ottamatta lentämistä. Siitä luopuminen on heille erittäin vaikeata, koska maailmaa halutaan nähdä, Riuttanen kertoi.

Ääri-ilmiöt voivat yleistyä

Suomessa ilmastonmuutos nostaa lämpötiloja erityisesti talvella, kovat pakkaset harvinaistuvat, hellejaksot yleistyvät ja pidentyvät kesällä, sademäärät kasvavat ja myrskytuulet voimistuvat.

Sään ääri-ilmiöiden mahdollinen yleistyminen tuo painetta Ilmatieteen laitokselle, jonka tehtävänä on myös varoittaa vaarallisesta säästä.

Pääjohtaja Damski kertoo, että varoitusten ja ennusteiden laadinnan laatu paranee.

– 20 vuotta sitten käytössä olleesta varoitusrepertuaarista on menty valtavasti eteenpäin. Ennusteet paranevat, joten asiakkaiden vaatimukset kovenevat. Tiedän, että varoitusten ja ennusteiden laatijat kokevat sen hyvänä, että laatua joudutaan parantamaan, hän toteaa.

MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (22)

Vai faktat pöytään, hahha. Siinä taas joku harhauskoinen lyö pöytään toisten kuvitelmia. Minusta pitäisi nopeasti tehdä jotain ilmastonmuutoksen eteen, mutta ei me kai ehditä enää tämän kesän ilmoja pelastaa- kylmää pitänee edelleen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ihan kuin lapset keskustelisivat, voisiko joku "asianruntija" hieman tuoda faktoja esiin?
Aikuiset ihmiset Suomessa näpertevät ilmastoasioissa ja ilmeisesti ihan tosissaan!
Suomenkin päättäjät pitivät Kiinan "sitoutumista" Pariisin ilmastosopimuksen hienona juttuna, mutta eipä suomalaisille kerrottu kaikkea.
Kiina on vapaamatkustaja Pariisin ilmastosopimuksessa. Vaikka Kiinan hiilidioksidipäästöt (CO2) ovat suurimmat maailmassa (10,6 GtCO2, USA 5,2 GtCO2 vuonna 2015), se ei ole sitoutunut päästöjensä leikkaamiseen, vaan saa kasvattaa päästöjään vapaasti. Kiina on lupaillut, että päästöjen kasvu taittuisi vuonna 2030,
No mitä tämä sitten tarkoittaa, kiinalainen asiantuntija kertoo Kiinan päästöjen kasvavan vielä noin 30 %, eli Kiinan päästöt kasvavat vielä yli 50 kertaa Suomen kokonaispäästöjen verran ja samaan aikaan täällä näperrellään päästöjen vähentämiseksi ja ollaan pelastavinaan maailma.
Yhdysvaltoja ja etenkin Trumppia syytetään siitä, kun Yhdysvallat lipesi ilmasosopimuksesta, mutta samaan aikaan Kiina kasvattaa päästöjään lähes saman verran, mitä Yhdysvaltojen kokonaispäästöt ovat.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nyt olisi ollut yrityksillä tuhannen taalan paikka saada sulkia hattuun esiintymällä omalla nimellä. Mitä nämä yritykset olivat? Kyseliko yritykset vain jotkut yksittäiset viherpiipertäjät firman sähkopostilla?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

"Ääri-ilmiöt voivat yleistyä." Mietipä tätä lausetta nyt oikein ajatuksella, mitä se tarkoittaa? Ensinnäkin ääri-ilmiöt ovat mm. rankkasateita, ukkosmyrskyjä, lumimyrskyjä, rankkoja raekuuroja ja hellejaksoja. Ne eivät voi yleistyä, koska ne OVAT jo yleisiä sään ääri-ilmiöitä. Niitä on paljon joka vuosi, ollut jo yli neljä miljardia vuotta. Tällä hetkellä maapallolla eletään hirmumyrskyjen suhteen itse asiassa kohtuullisen rauhallista aikaa, joka ei siis ole tavanomaista pitkällä tähtäimellä eli voipi olla että myrskyjä tulee lisää. Luonnollinen ilmiö siis.
Se mikä on lisääntynyt, on kauhu-uutisointi jokaisesta lumituiskusta kuin se olisi jotain ennenkuulumatonta. On ollut kuumia helteisiä kesiä, ja sitten välillä tää on niin tätä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sään ääri-ilmiöt ovat jo yleistyneet ihmisen aiheuttaman ilmastonmuutoksen ansiosta. Niiden tiheys on suurempi ja ne ovat aiempaa rankempia.
Helteet pahempia, kuivuudet pahempia, myrskyt rajumpia, tulvat rajumpia. Alaskassa on tavallisestikin ollut metsäpaloja, mutta ilmiö on tänä vuonna pahentunut, alaskassa lämpötila ollut epätavallisen korkea. Intiassa 50 asteen lämpötiloja, Ranskassa yli 40 astetta, Himalajalla monsuunikausi poikkeuksellisen raju. Viime vuonna lämpö ja kuivuus uhkasivat vakavasti meidän ruuantuotantoa. Näistä pitää uutisoida ja näitä uutisia tulee olemaan yhä enemmän ja enemmän

Se mikä on myös lisääntyntynyt, on ilmastokriisin kieltäjien uskomattoman vaarallinen länkytys. Mitä ajattelee ihminen joka hekumoi kriisillä ja haluaa estää maapallon pelastamisen? Sen haluaisin tietää, mikä motiivi on käyttäytyä niin lapsellisesti. Miksi jotkut haluavat oikein varmistaa tuhon?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kuten sanoin, sään ääri-ilmiöt ovat aina olleet yleisiä. Ilmenemistiheys ei ole noussut, kuten sanoin, nyt eletään harvinaisen rauhallista aikaa. Ilmastonmuutos sitäpaitsi tapahtuu tuhansien vuosien aikana, ei parissa vuodessa. On todella surullista katsoa, kun ihmisillä menee ilmasto ja paikallissää näin pahasti sekaisin. Ilmastotieteilijätkin sanovat, että kaikki mikä tapahtuu 30 vuoden sisällä on normaalia säätä. Kuivuuskausia on esiintynyt aina, eivät ne ole mikään viimeisten vuosikymmenten juttu. Tarkka digitaalinen mittaaminen on ollu käytossä todella lyhyen aikaa, mutta nyt nillitellään asteen kymmenysosien muutoksilla ja yritetään verrata niitä sata vuotta sitten oleen teknologian kanssa. Jos nyt teknologiasta voi silloin edes puhua. Toulusessa Ranskassa oli vuonna 1923 yli 44 astetta lämmintä.
Oletan, että ole aika nuori henkilö, kun luulet näiden ilmiöiden alkaneen hiljattain.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nyt puhutaan viimeisen 200 vuoden aikana kehittyneestä ihmisen aikaansaamasta ilmastonmuutoksesta, joka on nostanut lämpötiloja merkittävästi ja suunta näyttää jatkuvan pahinta skenaariota myöten. Viime vuodet ovat olleet tämän ajanjakson kuumimpia. Voit ottaa matsia vaikkapa Maailman ilmatieteen järjestön kanssa, joka sanoo että ilmastonmuutos lisää sään ääri-ilmiöitä. Riittääkö tieteellinen kompetenssisi? Mihin tutkimuksiin vetoat, kun kumoat Maailman ilmatieteen järjestön lausunnot?

Kyse ei ole siitä, että joskus 1930-luvulla oli kerran semmoset ja semmoset lämpötilat myös. Kyse on siitä että korkeat lämpötilat, pahat kuivuudet, tulavt, hirmumyrskyt lisääntyvät, tapahtuvat enstistä useammin ja muuttuvat aina voimakkaammiksi. Koska viim 200 vuoden aikana ihmisen toiminta on lisännyt (siihen asti vakaina pysyneitä) kasvihuonekaasupitoisuuksia merkittävästi, pitoisuudet kohavat yhä ja se taas on aiheuttanut lämpötilan nousun (joka jatkuu yhä).

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Asiasta keskustelu kanssasi herättää enemmän uusia kysymyksiä kuin antaa niihin vastauksia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Oletko tietoinen tulivuorten aktiivisuuden huomattavasta lisääntymisestä? Tulivuorista purkautuvat kuumat kaasuthan ovat pääosin vesihöyryä ja hiilidioksidia. Ei siis ihme, että Mauna Loankin havaintoasemalla hiilidioksidipitoisuus on nousussa, kun kalderat sylkevät hiilidioksidia ilmaan ennätystahtia. Valtamerien pohjassa on vielä enemmän aktiivisia tulivuoria kuin maan pinnalla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Voi "Faktat pöytään".
Sanoit, että "Kyse on siitä että korkeat lämpötilat, pahat kuivuudet, tulavt, hirmumyrskyt lisääntyvät, tapahtuvat enstistä useammin ja muuttuvat aina voimakkaammiksi." Tämä on pelkkää arvailua. Tietokoneiden ilmastomallit ovat menneet systemaattisesti pieleen arvailuissaan. Ei ole mitään varmuutta moisista kauhuskenaarioista. Ne ovat vain kauhuskenaarioita, joilla joku tekee hyvää tiliä. On tenhyt jo hyvän aikaa. 10000 vuotta sitten jääkauden jälkeen alkanut lämpeneminen on ollut paljon enemmän kuin muutama aste ja meren pintakin nousi noin 70 metriä. Kaikki tämä tapahtui, ennenkuin Euroopassa asui ketään.
200 vuotta sitten eli vuonna 1819 ei oltu keksitty edes sähköä. Lämpömittarit olivat mitä olivat, eikä mittauspisteitäkään ollut kovin montaa maailmassa. Luotettavaa dataa on siltä ajalta hyvin vähän. On siis turha verrata vuosia 1819 ja 2019.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

" Monet ihmiset haluavat tehdä ilmastonmuutoksen ehkäisemiseksi tekoja, mutta eivät tiedä tarkasti miten ja tuntevat olonsa yksinäiseksi muutoksen edessä." Minäkin koen voimattomuutta kun en pysty vaikuttamaan heinäkuun keskiläpotilaan tai siihen tuleeko ukkosmyrsky vai ei. Hei, relatkaapa nyt, ottakaa lasillinen kuohuvaa ja nauttikaa tästä ihanasta pallosta ja luonnon vihreydestä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jep se oli päivän hubbabubba-pläjäys 100-0. Vai että mitä yritykset voivat tehdä ilmastonmuutoksen torjumiseksi. No miten olisi, että eivät voi tehdä yhtään mitään? Aivan samoin yritykset eivät voi jarruttaa Kuun etenemistä kiertoradallaan. Nimittäin Kuun eteneminen ja ilmastonmuutoksen eteneminen ovat molemmat täysin luonnollisia asoita joihin ihminen ei voi vaikuttaa mitenkään. Ilmastonmuutoksen tulee antaa edetä ja Luojan kiitos se myös etenee, sillä ilminen ei voi asiaan vaikuttaa, vaikka eliitti tässä kovasti yrittää asialla rahoiksi lyödä. Eipä onnistu ei.

Ilmastonmuutos tekee hyvää luonnolle ja on sitä aina tehnyt. Välillä tulee jäätä ja toisinaan taas ei. Vielä koittaa aika tulevaisuudessa kun Grönlanti (Vihreämaa) vapautuu jääpeitteestään ja tarjoaa käsittämättömälle määrälle eläimiä ja kasveja uuden kasvualusta tuhansiksi vuosiksi kunnes taas aikanaan jäätyy uudelleen. Se on luonnollista ja sitä kutsutaan "luonnolliseksi elämäksi planeetalla nimeltä Maa".

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Se vain on tosiasia että 5 miljoonaa kylähullua ei voi pelastaa maailmaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sehän se on ilmastomuutoksen kuplan tarkoituskin, että saadaa yrityksiltä pumpattua rahaa. Ette vain voi ilmasoa muuttaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ilmastomme suurin uhka on väestöräjähdys, joka tapahtuu Afrikassa, Aasiassa ja Etelä-Amerikassa. Miksi tähän ei haluta puuttua? Paras ilmastoteko suomalaiselta on olla ostamatta Kiinasta ja muualla suurin päästöin tuotettuja tuotteita. EU voisi tehdä ilmastoteon määräämäällä näille tuotteille hiilitullin. EU tekee samaan aikaa ilmastolle tuhoisia sopimuksia mm. vapaakauppasopimuksen Etelä-Amerikan maiden kanssa, joista aletaan tuoda suurin päästöin elintarvikkeita. Globalisaatio on itse asiassa tuhoisaa ilmastolle. Yksi hyvä ilmastoteko on myös jättää pois Etelän lämpöön suunnatut lomalentomatkat. Lähiruoka ja lähituotanto on ilmastoteko.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Se tutkimus, johon Erkki twistaa viittaa, on todettu pseudotieteeksi. Tutkimuksessa on käytetty 6 lähdettä, joista 4 on ollut kirjoittajan omia. Tutkimus on vertaisarvioimaton eli muu tiedeyhteisö ei ole arvioinut sitä. Turun Yliopiston kommentti kuuluu: "UniTurku yhtyy tiedemaailman vallitsevaan käsitykseen ilmastonmuutoksen ja ihmisen toiminnan suhteesta. Artikkeli on vertaisarvioimaton eikä vielä valmis tieteellinen julkaisu."

Kyseistä tutkimusta revitellään nyt pitkin ja poikin äärioikeiston valeuutisverkoissa. Ne tahot eivät kysele tieteellisen uskottavuuden perään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Väitteesi pseudotieteeksi todetusta tutkimuksesta on pseudoväite, ellei väitettäsi ole julkaistu vertaisarvioituna artikkelina luotetussa tiedejulkaisussa, joka ei ole mustalla listalla. Annapa siis väitteessäsi mainitulle totemukselle lähde.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

En ole juoksupoikasi.

Laita itse se lähde, jossa väittämäsi mukaan sanotaan: Tutkimus[julkaisu] 'No experimental evidence for the significant anthropogenic climate change' on todettu pseudotieteeksi. "

Jos lähde ei ilmesty tähän alle tänä iltana, pudotan julkaisusi alimmalle luotettavuustasolle. Turha venkoilla Turun Yliopiston kommentilla, siinä ei väitetty samaa kuin mitä itse väitit.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

On kysytty ja vahvistettu on nuo tulokset, että mitä vielä haluat tietää?
Soitappa kirjoitetaan soitapa, että sen verran luulisi faktailija osaavan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (22)

Uutisvirta

9:00
Auton lämmitysjohdosta lähtenyt palo tuhosi henkilöauton ja uhkasi sytyttää katoksen Muhoksella
8:24
Suunniteltu tehtaan laajennus vetää jo yrityksiä Kemiin – "Kaupungille tulevien erilaisten kyselyiden määrä on moninkertaistunut" Tilaajille
7:45
Kempeleen Kirin Valtteri Kleemolan elämä jatkuu normaalisti viime kesänä saadusta aivoinfarktista toipumisen jälkeen – "Hieno tunne, kun ensimmäisen kerran sai taas hien pintaan ja pääsi saunomaan" Tilaajille
7:30
Metsäteollisuuden laaja kolmeviikkoinen lakko alkoi – alan tuotanto pysähtyy lähes kokonaan Suomessa
7:00
"Päässä surisi kuin ampiaispesässä" – Markku Toukola on kärsinyt lähes 20 vuotta piinaavasta vaivasta, joka miltei vie yöunet Tilaajille
7:00
Kävimme tapaamassa protestoivia naisia, jotka ovat laulaneet Delhin mummoprotesteissa jo viikkoja – Intian uusi kansalaisuuslaki jätti muslimit ulkopuolelle Tilaajille
6:43
Koripallolegenda Kobe Bryant kuoli helikopterin maahansyöksyssä
33
Lakko pysäyttää työt mekaanisessa metsäteollisuudessa, pelkästään Pyhännällä lakon piirissä on noin 140 työntekijää
14
Metsäteollisuuden laaja kolmeviikkoinen lakko alkoi – alan tuotanto pysähtyy lähes kokonaan Suomessa
8
Pysähtyvätkö paperitehtaat ja seisahtuvatko sellutehtaat? Metsäteollisuuden sovittelusta ei ole tihkunut tietoja, lakko uhkaa alkaa keskiyöllä
5
Metsäteollisuus vastaa lakkoon kolmen päivän työsululla, sovintoa haetaan valtakunnansovittelijan toimistolla
5
Metsänomistajille on suunnitteilla ensimmäinen valtiontuki täysin ja ainoastaan ilmastolähtökohdista – kompensaatioiden taustalla hiilinielujen vahvistaminen
5
Talvinen sää palaa Ouluun: Tällä viikolla taivaalta tulee lunta useampana päivänä, lämpötila pysyy pakkasen puolella
2
Holokaustin tapahtumien läpikäynti on paras tapa vakuuttaa nuoriso: ei koskaan enää Lukijalta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on huono maan keski- ja itäosassa, Uudenmaan, Kanta-Hämeen, Päijät-Hämeen ja Kainuun maakunnissa, Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Kuusamon, Taivalkosken ja Pudasjärven kuntia sekä Enontekiön kunnassa jäätävän tihkusateen ja lumisateen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Keskusta korottamassa lapsilisiä!

226 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Paras asumismuoto?

Kun ei tarvi miettiä raha-asioita, vaan voi keskittyä pelkästään tuohon viihtyvyyteen, niin sehän on tottakai oma OKT, s... Lue lisää...
ESIMERKKI TODELLISUU...

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

27.1.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image