Kotimaa

Yrittäjät vaativat vuok­ran­alen­nuk­sia ko­ro­na­vai­keuk­sis­sa oleville pie­ny­ri­tyk­sil­le - "Samassa veneessä ollaan", sanoo suuren kiin­teis­tö­si­joit­ta­jan Cityconin johtaja Sanna Yliniemi

Citycon omistaa 12 kauppakeskusta Suomessa suurimmissa kaupungeissa. Yksi niistä on Koskikeskus Tampereella. KUVA: Eriika Ahopelto
Kotimaa 22.3.2020 20:38
Pekka Mauno

Suomen yrittäjät vaati viikonvaihteessa vuokranalennuksia, etteivät yrittäjät ajaudu koronakriisin aiheuttamien vuokranmaksuvaikeuksien vuoksi konkurssiin.

Toimitusjohtaja Mikael Pentikäisen sormi osoitti erityisesti ulkomaisten kiinteistösijoitusyhtiöiden suuntaan.

– Vuokramarkkinoilla on paikoin käynnissä härski isomman kumppanin sanelu, jossa pienet jauhautuvat hengiltä. On myös monia vuokranantajia, jotka eivät ole joustaneet tai jousto on ollut mitätön. Näitä on erityisesti kansainvälisten kiinteistösijoittajien joukossa, sanoi Pentikäinen.

Käytännössä kyse on Suomen kauppakeskusten omistajista, sillä kansainväliset kiinteistösijoitusyhtiöt ovat niissä suuria omistajia.

– Samassa veneessä ollaan, eivät kauppakeskusomistajatkaan ole kriisin ulkopuolella, vastaa Cityconin liiketoiminnan kehittämisestä vastaava johtaja Sanna Yliniemi.

Citycon on suurin kauppakeskusomistaja Suomessa. Sillä on kauppakeskuksia Itämeren alueella myös Virossa, Tanskassa, Norjassa ja Ruotsissa. Yhtiön hallinnoiman kiinteistöomaisuuden arvo on yhteensä noin 4,5 miljardia euroa.

– Kauppakeskusten liikkeenharjoittajat ovat erilaisessa tilanteessa ja eri lähtökohdissa. Harkitsemme tapauskohtaisesti jokaisen kanssa erikseen, Yliniemi sanoo.

Cityconin linjaus koskee myös muissa maissa olevia kauppakeskuksia. Koronaviruksen vaikutukset ovat osuneet voimakkaasti kaikkien kauppakeskusten myynteihin.

– On mahdotonta arvioida, millaisia koronakriisin vaikutukset tulevat pitemmällä tähtäimellä olemaan. Toistaiseksi kriisiä on eletty vasta niin vähän aikaa, hän sanoo.

Sanna Yliniemi on myös Suomen kauppakeskusyhdistyksen hallituksen puheenjohtaja

Yliniemi sanoo, että vuokra-asiat ovat kauppakeskuksen omistajien ratkaistavia asioita eikä yhdistyksellä ole asiassa roolia.

Suomen kauppakeskusyhdistys on noin 100 kauppa- ja ostoskeskuksen ammatillinen yhdistys, joka järjestää koulutusta ja jakaa vuosittain muun muassa Vuoden kauppakeskusteko -palkinnon.

Viime vuosi oli kauppakeskuksille kasvun vuosi. Yhteinen myynti kasvoi 2,2 prosenttia. Parasta kasvu oli loka-marraskuussa. Sen sijaan joulukuun myynti jäi jälkeen edellisvuoden joulukuusta lähes kaikissa kauppakeskuksissa.

Kauppakeskukset kotimaisten ja ulkomaisten kiinteistösijoittajien hallussa

Suomen kauppakeskusten suurin omistajaryhmä ovat kotimaiset (28 prosentin osuus kauppakeskusten omistuksesta) ja ulkomaiset (19 prosenttia) kiinteistösijoitusyhtiöt.

Citycon on niistä suurin. Se omistajaa 12 kauppakeskusta eri puolilla Suomea.

Cityconin suurimmat omistajat ovat Gazit-Globe Ltd ja CPP Investment Board European Holdings. Niiden hallussa on 64 prosenttia Cityconin äänivallasta.

Gazit-Globe Ltd on maailman suurimpia kauppakeskusten kiinteistösijoittajia.

Suomen Yrittäjät toivoo vuokra-alennuksia kaikilta vuokranantajilta

Vuokrat ovat monelle kaupan, ravintola-alan ja muiden palvelualojen yritykselle iso kustannuserä.

– Palvelualoja uhkaa koronan aiheuttama konkurssitsunami. Tuhansia yrityksiä uhkaa kaatua. Pitää käyttää kaikki keinot tuhon estämiseen, Suomen Yrittäjien toimitusjohtaja Mikael Pentikäinen sanoo järjestön tiedotteessa

Hän vetoaa kaikkiin vuokranantajiin, että vuokrissa tullaan heti vastaan.

– Valtion, kuntien, eläkeyhtiöiden ja muiden instituutioiden on näytettävä esimerkkiä, sanoo Pentikäinen.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Saadaan Zeppeliiniin kriisin jälkeen uusia PopUp myymälöitä. Zeppeliinissä on amerikkalainen eläkesäätiö vuokranantajana joka pitää tilat mieluummin tyhjinä kuin neuvottelee. Ei niitä vähemmän voisi kiinnostaa Jonkun maalais- kauppakeskuksen yksittäiset vuokralaiset.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Miksi kasvoton - varsinkaan ulkomainen - pääomasijoittajayhtiö antaisi mitään alennuksia tai muitakaan joustoja siirtomaan vuokralaisilleen?

Omistaja päättää aivan miten haluaa ja koska ...
'' Yrityksen AINOA tehtävä on tuottaa mahdollisimman paljon voittoa omistajilleen. ''
... niin miten luulisitte niiden päättävän ruikuttavien tsunhnien suhteen?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Miten vuokranantajat eroavat yrittäjistä, eivät mitenkään.
Todella ihmeellinen ulostulo yrittäjä järjestöltä.
No en ole järjestön jäsen, enkä halua olla jatkossakaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Onneksi duunarit on joustanut jo kapitalistille vuositolkullla. Lisää joustetaan taas. Kiva antaa yrittämisen riski työntekijän kannettavaksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei ulkomaiset kiinteistöyhtiöt pudota vuokriaan, siinähän salkun arvo pienenee. Ehkä keino voisi olla vuokranmaksun kieltäminen ulkomaille, jos ei viesti mene muuten perille.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Onhan se kumma, että kiinteistösijoittaja on ainoa, joka ei jousta. Pitäisi poikkeuslakiin kirjata tulevien epidemioiden varalta momentti kiinteistöomaisuuden sosialisoinnista tapauksissa, joissa vuokranantaja kehtaa poikkeustilan käynnissä ollessa ajatella vain vuokratuottojaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Israelilainen Citycon muka siis uskoo, että vaatimalla maailmanlaajuisesti normivuokria, se pärjäisi?

Jos sen vuokralaiset tekevät konkurssin ja kilpailijoiden ei, niin kun Coronasta selvitään. se saa antaa aika hyviä alennuksia saadakseen ylipäänsä vuokralaisia. Eiköhän nyt kannata olla hyvä vuokraisäntä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

8:03
SPR avaa valtakunnallisen auttavan puhelimen, jossa voi keskustella koronan aiheuttamista murheista
7:57
Päivän kotoiluvinkki: Tällainen on marttojen kotivara – ruokaa koko perheen tarpeisiin ainakin 72 tunniksi
7:00
Päivän leffapoiminnat: Taiteilija kipuilee sosialismin pakkopaidassa – Andzrej Wajda latasi viimeiseen elokuvaansa asennetta
7:00
Enkeli pelastaa itsemurhaa yrittäviä – nuorten nettisarja liittyy projektiin, jonka tavoitteena on ennaltaehkäistä psyykkistä pahoinvointia
7:00
Pohdinta tehohoitopotilaiden siirtämisestä Uudeltamaalta maakuntiin on käynnistetty Suomessa
7:00
Ruoan verkkokauppojen kotiinkuljetuspalveluiden kysyntä on kasvanut viime viikkoina ruuhkaksi asti – Keskon verkkokaupan myyntijohtaja: "Tavallisen kuukauden tilausmäärä on tullut viikossa" Tilaajille
6:30
Maapallon valtakeskukset ovat koronaviruksen armoilla – pandemia sammuttaa valot EU:sta ja syrjäyttää Trumpin, selviääkö Kiina voittajana?
37
Se hiihdetään sittenkin! Tervahiihto suksitaan lumella, joka tuodaan Ouluun etuajassa suljetuista Lapin hiihtokeskuksista
11
Valtioneuvoston muistio ravintoloiden sulkemisesta kertoo: Koronaa tavattu Pohjois-Pohjanmaalla kuudessa kunnassa – "Oulussa on havaittu useita COVID-19 -tapauksia"
8
Kaikkiin koululaisiin ei ole saatu yhteyttä etäopetuksen aikana – "Aika näyttää, tuleeko tästä isompi ilmiö"
5
Maapallon valtakeskukset ovat koronaviruksen armoilla – pandemia sammuttaa valot EU:sta ja syrjäyttää Trumpin, selviääkö Kiina voittajana?
3
Kunta-alan kolme kuukautta kestäneet neuvottelut tyssäsivät umpisolmuun – osapuolet pyytävät valtakunnansovittelijaa apuun
3
Pohdinta tehohoitopotilaiden siirtämisestä Uudeltamaalta maakuntiin on käynnistetty Suomessa
2
Muhoksen kunta aloittaa yt-neuvottelut – vielä ei selvillä, kuinka suurta henkilöstömäärää lomautukset koskevat

Etusivulla nyt

Mainos

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Tornitalot ja korona

Hissit on tosiaan melkoisia viruspesiä. Kun joku sairas tai piilosairas aivastaa hississä, jää sinne leijumaan viruksia ... Lue lisää...
Ätshii

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jarin piirrokset arkistossa.

Naapurit

1.4.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image