Kotimaa

Yön uutiskooste: Trump vakuutti lin­ja­pu­hees­saan saavansa kiistellyn Meksikon rajamuurin rakennettua

MTV Uutisten Yhdysvaltain kirjeenvaihtaja Mari Karppinen kertoo, mitkä olivat reaktiot presidentti Donald Trumpin linjapuheeseen.
Kotimaa 6.2.2019 6:17
STT

Lue koosteesta tärkeimmät uutiset aamuksi.

Trump linjapuheessaan: "Meidän pitää hylätä vastustuksen ja koston politiikka"

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump on avannut State of the Union -linjapuheensa korostamalla maansa yhtenäisyyttä ja suuruutta. Trump peräänkuulutti yhteistyön ja kompromissien tarvetta. Kongressiin kokoontunut yleisö osoitti suosiota presidentin avaukselle.

Trump kehui vuolaasti myös hallintonsa taloudellisia saavutuksia viimeisen kahden vuoden ajalta ja sanoi onnistuneensa luomaan miljoonia uusia työpaikkoja ja nostamaan palkkoja.

Trump vakuutti saavansa kiistellyn Meksikon rajamuurin rakennettua. Hän kuvasi tilannetta rajalla hälyttäväksi ja vaati kongressilta kompromissia kiistan ratkaisemiseksi.

Nato ja Pohjois-Makedonia allekirjoittavat liittymispöytäkirjan

Naton ja Pohjois-Makedonian edustajat allekirjoittavat tänään Brysselissä pöytäkirjan Pohjois-Makedonian liittymisestä sotilasliiton jäseneksi. Lopullisesti jäsenyys toteutuu sitten, kun Naton 29 nykyistä jäsenmaata ovat vahvistaneet liittymisen.

Pohjois-Makedonian liittyminen Natoon tuli mahdolliseksi sen jälkeen, kun Kreikka ja Makedonia saivat sovittua lähes 30 vuotta jatkuneen kiistan maan nimestä. Kreikka oli torjunut Makedonian Nato- ja EU-pyrkimykset, koska se katsoi pelkän Makedonia-nimen kuuluvan pohjoiselle maakunnalleen.

Pohjois-Makedoniasta odotetaan tulevan Naton täysivaltainen jäsen ensi vuonna. Matka EU:hun kestää pidempään, sillä jäsenyysneuvotteluja ei ole vielä edes aloitettu.

Arabiemiraatit vienyt länsimaisia aseita sotarikoksiin syyllistyneille joukoille Jemeniin, kertoo Amnestyn tutkimus

Yhdistyneet arabiemiirikunnat on jakanut maahan vietyjä länsimaisia aseita edelleen keskelle Jemenin sotaa, ihmisoikeusjärjestö Amnestyn uusi tutkimus kertoo.

Aseita on jaettu puolisotilaallisille joukoille, joiden tiedetään syyllistyneen sotarikoksiin ja muihin vakaviin ihmisoikeusloukkauksiin.

Arabiemiraatit on jakanut eteenpäin panssaroituja ajoneuvoja, kranaatinheitinjärjestelmiä, kivääreitä, konekivääreitä ja pistooleita.

Aseita vastaanottavat joukot ovat Arabiemiraattien kouluttamia ja ylläpitämiä, mutta joukot eivät ole vastuussa yhdellekään hallitukselle.

Norsunluurannikon ex-presidentti pääsi Belgiaan odottamaan rikosjutun mahdollista seuraavaa vaihetta

Norsunluurannikon entinen presidentti Laurent Gbagbo on päästetty ehdolliseen vapauteen Belgiaan odottamaan rikosjuttunsa mahdollista seuraavaa vaihetta, kertoo Haagin kansainvälinen rikostuomioistuin. Rikostuomioistuin vapautti Gbagbon syytteistä tammikuun puolivälissä. Häntä syytettiin rikoksista ihmisyyttä vastaan.

Belgia on luvannut antaa Gbagbon olla maassa toistaiseksi siltä varalta, että kansainvälisen rikostuomioistuimen ratkaisusta valitetaan. Ehtona on, että Gbagbo luovuttaa passinsa belgialaisviranomaisille ja palaa vaadittaessa oikeuteen.

Syytteet juonsivat vuoden 2010 presidentinvaaleihin, joiden tulosta Gbagbo kieltäytyi hyväksymästä. Tätä seuranneissa väkivaltaisuuksissa kuoli tuhansia ihmisiä. (Lähde: AFP)

Useita kaukojunia peruttu pakkasen ja lumen takia

VR on perunut useita kaukoliikenteen junavuoroja jo etukäteen tältä päivältä sään vuoksi. Kova pakkanen ja runsas lumen määrä hankaloittavat VR:n mukaan junien kulkua.

Peruutukset koskevat muun muassa Helsingin ja Turun, Helsingin ja Tampereen sekä Helsingin ja Lappeenrannan välisiä vuoroja. Peruttuja junavuoroja korvataan busseilla, ja joissakin tapauksissa matkustajia ohjataan toisiin juniin.

VR kertoo pyrkivänsä liikennöimään 95 prosenttia junista normaalisti, mutta matkustajia kehotetaan varautumaan myöhästymisiin.

VR:n mukaan lumi ja jää ovat viime päivinä aiheuttaneet pieniä vaurioita junakalustoon, jonka huoltaminen ja sulattaminen vie aikaa.

Uudenkaupungin tuhoisa rivitalopalo saatiin hallintaan - vaaratilanne ohi

Uudessakaupungissa tiistaina alkuiltapäivästä asti riehunut rivitalopalo saatiin miltei sammumaan myöhään illalla, kertoi pelastuslaitos. Pienten palopesäkkeiden sammutus jatkui vielä, mutta suurimmat liekit saatiin sammutettua kello yhteentoista mennessä, kertoi päivystävä päällikkö STT:lle.

Raivaustyöt jatkuvat aamuun asti. Keskustassa sijaitsevassa vanhan puisen rivitalon palossa tuhoutui kolme asuntoa. Palossa kuoli kaksi ihmistä ja lisäksi yksi ihminen loukkaantui vakavasti ja yksi lievästi.

Ylinenkadulla sijaitsevasta rakennuksesta evakuoitiin 12 ihmistä.

Alueelle annettiin savun vuoksi vaaratiedote, joka oli voimassa melkein puoli kahteentoista asti illalla.

Sikalan katon romahduksessa Salossa kuoli 30 sikaa

Salossa Varsinais-Suomessa 30 sikaa on kuollut, kun osa sikalan katosta romahti lumikuorman alla. Sikalassa oli 300 eläintä, joista 270 saatiin pelastettua. Päivystävän palomestarin mukaan siat kävelivät omin jaloin kuljetusautoon, joka vei ne saman omistajan toiseen sikalaan.

Hälytys romahduksesta Halolantielle tuli eilen iltayhdeksän aikaan. Palomestarin mukaan romahtaneen katonosan päällä oli noin 70 senttiä lunta.

Kolme ihmistä sairaalaan häkämyrkytyksen vuoksi Lieksassa

Kolme ihmistä joutui sairaalaan häkämyrkytysoireiden vuoksi Lieksassa tiistain ja keskiviikon välisenä yönä, kertoo Pohjois-Karjalan pelastuslaitos.

Asunnossa oli lämmitetty iltapäivällä uunia ja pellit oli suljettu, minkä jälkeen häkäpitoisuus oli noussut vaaralliselle tasolle. Pelastuslaitokselta kerrotaan, että asunnossa oli ollut aluksi neljä ihmistä, joista yksi oli lähtenyt myöhemmin kotiinsa. Apua hälytti yksi kolmesta asuntoon jääneestä. Kaikilla oli häkämyrkytyksen oireita, mutta kaikki olivat tajuissaan, kun heitä lähdettiin viemään sairaalaan.

Myös neljännen asunnossa olleen kunto käytiin tarkistamassa, mutta hän jäi kotiinsa.

Hallitus vastaa tänään välikysymykseen vanhustenhoidon tilasta

Hallitus vastaa tänään opposition välikysymykseen vanhustenhoidon tilasta. Koko oppositio vaatii hallitukselta muun muassa hoitajamitoituksen kirjaamista lakiin.

Asiasta keskustellaan tänään eduskunnan täysistunnossa ja äänestetään perjantaina.

Opposition vaatimus siitä, että vanhustenhoidon hoitajamitoitus tulisi kirjata velvoittavana lakiin, on saanut tukea myös hallituspuolueilta. Aiemmin hallituspuolueista vain kokoomus vastusti sitä, mutta tiistaina puolue avautui ajatukselle. Se vastustaa kuitenkin yhä yhteen lukuun perustuvaa yleistä hoitajamitoitusta.

Fortum-kauppaa vastustanut Uniperin toimitusjohtaja jättää tehtävänsä

Saksalaisen energiayhtiö Uniperin toimitusjohtaja Klaus Schäfer ja talousjohtaja Christopher Delbrück jättävät tehtävänsä yhtiön johdossa elokuun loppuun mennessä, yhtiö kertoo.

Schäfer on näkyvästi vastustanut suomalaisen Fortumin Uniper-kaupan toteutumista. Fortum sai kesäkuun lopulla päätökseen järjestelyt, joiden seurauksena siitä tuli Uniperin suurin osakkeenomistaja reilun 47 prosentin osuudella. Viime viikolla Fortum kertoi kasvattaneensa omistusosuuden 49,99 prosenttiin.

Fortumin toimitusjohtaja Pekka Lundmark kertoi olevansa tyytymätön yhteistyöneuvottelujen etenemiseen. Uniperin mukaan kumppanuutta ryhdytään nyt rakentamaan uudelta pohjalta.

Oscar-gaalassa ei nähdä tänä vuonna juontajaa

Tämänvuotinen Oscar-gaala järjestetään ilman juontajaa. Järjestäjät ovat yrittäneet etsiä korvaajaa tehtävästä jättäytyneelle näyttelijä Kevin Hartille, mutta eivät lopulta valinneet ketään hänen tilalleen.

Amerikkalaisnäyttelijä Hart luopui tehtävästä joulukuun alkupuolella. Syynä olivat hänen vanhat homovastaiset tviittinsä, jotka nousivat julkisuuteen uudelleen.

Uutistoimisto AFP:n lähteiden mukaan ohjelman tuottajat suunnittelevat uutta formaattia, jossa useat Hollywoodin eturivin näyttelijät juontavat yksittäisiä ohjelmaosuuksia.

Oscar-gaala järjestettiin edellisen kerran ilman juontajaa vuonna 1989.

MAINOS

Kommentoi

Aika hapan tuo takana olevan noita-akka. Mikään ei ole hankalampi ja äkäisempi kuin demarinainen

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

"Meidän pitää hylätä vastustuksen ja koston politiikka" ... Ai siis kenen :) ... Älä vastusta MINUA niin kaikki on hyvin ... Kuulostaa dikt..... eikun siis demokratialta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

No kun muut eivät ole siihen oikeutettuja. Ihan samanlainen ilmiö on myös kotimaan politiikassa, on yksi puolue joka saa omasta mielestään mölistä mitä tahansa sananvapauden nimissä, mutta ei kestä pienintäkään kritiikkiä parkumatta vainosta. Kohdistettua sananvapautta ja vaihtoehtoisia totuuksia molemmissa suunnissa...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

9:18
Uusi ryhmä ehdolla kirkolliskokousvaalissa Oulun hiippakunnassa
9:06
Metallirockin suurnimi Volbeat on Qstockin lauantain pääesiintyjä ensi heinäkuussa
8:59
Poliisi: Mies katosi Pallastunturilla – liikkui ilmeisesti laskettelusuksilla ja liitovarjolla
8:42
Yksi ihminen kuoli ja seitsemän loukkaantui ampumisessa pikaruokaravintolan edessä Seattlessa ruuhka-aikaan – kahta ampujaa etsitään
7:49
Mopoauto syttyi palamaan ja tuli levisi myös viereiseen henkilöautoon Ylivieskassa – pelastuslaitos esti palon leviämisen taloon
7:00
Päivän leffapoiminnat: 1970-luvun salaliittojännäri muistuttaa, että Warren Beatty oli aikanaan karismaattinen tähti
7:00
Lentoturmatutkinta kiinnostaa ja opettaa – sarjaa on esitetty vuosituhannen alkupuolelta saakka eikä sen tenho ole laantunut vieläkään
21
Eri puolueet odottavat Niikolta selvityksiä esille nousseista Kiina-yhteyksistä – epäluottamusta ei kuitenkaan ole tässä vaiheessa
14
Volkswagenille Kanadassa miljoonasakot päästöhuijauksesta – päästöhuijaus maksanut autonvalmistajalle yhteensä kymmeniä miljardeja
10
Suomen pääministerin hehkuttajien "kerho" täydentyi Davosissa – Marinin kannattaisi käyttää nyt Davosin-nostetta hyväksi, jotta julkisuus tulisi teoista
8
Kiinalaismatkailijat täyttävät nyt Rovaniemen, mysteerivirus saanut matkailuyrittäjät tarkkailulinjalle – "Eihän siitä vielä kovin paljon tiedetä", sanoo Joulupukin kammarin yrittäjä
8
Kyllästetyn puun kierrätyksestä vastaava Demolite Oy ihmettelee Kiertokaaren hinnoittelua – pelkää korkean jätemaksun johtavan puun ohjautumiseen jatkossa vääriin paikkoihin
8
Kemiin kaavailtu tehdas ei jää väylistä kiinni – Meri-Lapissa vieraillut ministeri Timo Harakka vakuutteli, että valtio kantaa kortensa kekoon Tilaajille
7
Lasketaan puuttumiskynnys matalalle, ettei yksikään urheileva lapsi ja nuori joudu kokemaan epäasiallista kohtelua Lukijalta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli muuttuu huonoksi iltapäivästä alkaen maan pohjoisosassa sekä Keski-Suomen, Etelä-Savon, Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan, Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan maakunnissa lumisateen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Miksi vetää maalle sähköjä?

130 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Viikot töissä toisella paikkakunnalla ja viikonloput kotona

On tietenkin kokemuksia. Melko avartavia myös ammatillisesti. Se tämä meidänkin valtakunnan väki on melko erilaista, voi... Lue lisää...
Pontus.

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

23.1.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image