Kotimaa

Yön uutiskooste: Tänään juhlitaan it­se­näi­syyt­tä, pu­he­lin­val­mis­ta­ja Huawein talousjohtaja pidätettiin Kanadassa

Tänään liputetaan itsenäisyyspäivän kunniaksi. Tampere-talon edessä liputettiin Suomen itsenäisyyspäivänä vuonna 2013. KUVA: Tomi Vuokola
Kotimaa 6.12.2018 8:27
STT

Lue koosteesta tärkeimmät uutiset aamuksi.

Itsenäisyyspäivää juhlitaan tutussa tahdissa - aamulla lippu nousee Tähtitorninmäellä, illalla tanssitaan Linnassa

Suomi viettää tänään itsenäisyytensä 101-vuotisjuhlaa. Päivää juhlistetaan tutuin perintein.

Valtakunnallinen lipunnosto järjestetään aamulla Helsingin Tähtitorninmäellä, jossa juhlapuhujana on eduskunnan puhemies Paula Risikko. Puoliltapäivin Helsingin tuomiokirkossa pidetään ekumeeninen juhlajumalanpalvelus, johon myös presidentti Sauli Niinistö osallistuu. Valtakunnallinen itsenäisyyspäivän paraati marssitaan Mikkelissä.

Päivä huipentuu illalla presidentin juhlavastaanottoon, jossa teemana on yhteinen ympäristömme.

Merivoimien uusi komentaja Jori Harju ylennettiin lippueamiraaliksi

Tasavallan presidentti on ylentänyt kommodori Jori Harjun lippueamiraaliksi. Harju on Merivoimien uusi komentaja ensi vuoden alusta lähtien.

Presidentti nimitti marraskuussa Harjun myös amiraalin virkaan viiden vuoden määräajaksi 2019–2023.

Vuonna 1964 syntynyt Harju on palvellut Merivoimien operaatiopäällikkönä vuodesta 2016. Kommodoriksi hänet ylennettiin vuonna 2014.

Presidentti on myös ylentänyt kenraalimajuri Timo Rotosen kenraaliluutnantiksi. Rotonen on toiminut Puolustusvoimien sotatalouspäällikkönä tämän vuoden alusta lähtien.

Kaupat ovat pääosin auki, Alkot kiinni, julkisessa liikenteessä sunnuntain tahti ja poikkeuksia

Tänään itsenäisyyspäivänä suuri osa ruokakaupoista on auki. Alkot sen sijaan ovat kiinni.

VR:n mukaan junat kulkevat tänään sunnuntain aikatauluin, mutta joukossa on muutamia poikkeuksia. Myös bussien osalta kaukoliikenteessä noudatetaan poikkeusaikatauluja, jotka kannattaa tarkistaa Matkahuollon verkkosivuilta.

Helsingissä paikallisliikenne kulkee sunnuntain aikatauluissa. Juuri avattu kirjasto Oodi on auki, sillä sen avajaisjuhlallisuudet jatkuvat.

Itsenäisyyspäivä tuo muutoksia ja katkoksia Helsingin keskustan liikenteeseen

Pääkaupungin liikenteessä on tänään poikkeuksia ja katkoksia itsenäisyyspäivän tapahtumien vuoksi, kertoo poliisi. Muutoksia ja katkoksia on luvassa puolestapäivästä puoleenyöhön asti. Yksityisautoilua kehotetaan välttämään keskustassa.

Liikennekatkoksia aiheutuu esimerkiksi ylioppilaiden soihtukulkueesta. Kulkue alkaa Hietaniemestä viideltä iltapäivällä ja päättyy noin kuudelta Senaatintorille.

Itsenäisyyspäivän vastaanotto Presidentinlinnassa aiheuttaa muutoksia julkisen liikenteen reitteihin iltakuudesta lähtien.

Lisäksi Helsingissä järjestettävät suuremmat mielenosoitukset voivat vaikuttaa liikenteeseen.

Pikkupakkasta koko maassa, kelivaroitus yhä voimassa

Itsenäisyyspäivää juhlitaan koko maassa pikkupakkasessa. Vain lounaisrannikolla voidaan päästä hieman plussan puolelle.

Maan etelä- ja keskiosissa sää on laajalti poutainen ja osittain selkeä. Aamulla tosin Pohjois-Savon ja Pohjois-Karjalan alueella voi olla runsaampaa pilvisyyttä ja heikkoa lumisadetta. Maan pohjoisosissa saadaan lumisateita, jotka kuitenkin väistyvät iltapäivästä alkaen kohti itää.

Tänäänkin on annettu kelivaroitus koko maahan. Pohjoisemmassa liikennettä haittaavat lumi- ja räntäsateet ja etelämpänä tienpintojen jäätyminen.

Pasilan sähköratavaurio korjattu - aamujunat kulkevat normaalisti

Helsingissä Pasilan asemalla sattunut sähköratavaurio on saatu korjattua, kertoo Liikenneviraston rataliikennekeskus.

Vaurio sattui puoli yhdeksän aikaan keskiviikkoiltana ja aiheutti myöhästymisiä Helsingin lähiliikenteen A- ja P-junille.

Aamun junaliikenne toimii normaalisti Helsingin seudun lähiliikenteessä, rataliikennekeskus tiedottaa.

Janakkalassa tulipalo tuhosi rivitalon purkukuntoon, henkilövahingoilta vältyttiin

Janakkalassa Kanta-Hämeessä rivitalo meni purkukuntoon tulipalon takia. Myöhäisillasta syttynyt tulipalo lähti viiden huoneiston rivitalon keskimmäisestä asunnosta.

Päivystävän palomestarin mukaan henkilövahingoilta vältyttiin. Huoneistossa ollut henkilö oli onnistunut poistumaan talosta omin päin.

Kaikissa asunnoissa ei tulipalon aikaan ollut asukkaita, sillä osassa taloa oli käynnissä remontti.

Kahden aikaan aamuyöstä palo oli saatu sammutettua ja siirrytty raivausvaiheeseen. Päivystävän palomestarin mukaan rivitalo kärsi mittavia vesivahinkoja ja talo meni purkukuntoon.

Syttymissyystä ei vielä aamuyöstä ollut tarkempaa tietoa.

Kiinalaisen Huawein talousjohtaja pidätettiin Kanadassa Yhdysvaltojen pyynnöstä

Kiinalaisen puhelinvalmistajan Huawein talousjohtaja on pidätetty Kanadassa Yhdysvaltojen viranomaisten pyynnöstä. Kanadan oikeusministeriön mukaan kiinalaisyhtiön globaali talousjohtaja Meng Wanzhou pidätettiin Vancouverissa 1. joulukuuta.

Ministeriö ei kerro pidätyksen syytä. Pidätetty on Huawein perustajan tytär.

Yhdysvaltalaisviestimet ovat kertoneet aiemmin, että Yhdysvallat epäilee Huawein rikkoneen Yhdysvaltojen talouspakotteita Irania vastaan. Kiinan valtion on myös epäilty käyttävän Huawein laitteita ja teknologiaa Yhdysvaltojen vakoiluun.

Huawei vakuuttaa noudattavansa kaikkia vaadittavia lakeja. Kiina puolestaan vaatii pidätetyn välitöntä vapauttamista. (Lähde: AFP)

George H.W. Bush haudataan tänään Teksasissa

Yhdysvaltojen 41. presidentti George H.W. Bush lasketaan tänään hautaan Teksasissa. Arkku lennätettiin takaisin Teksasiin keskiviikkona Washingtonissa pidettyjen valtiollisten hautajaisten jälkeen.

Bush haudataan huhtikuussa kuolleen vaimonsa ja heidän kolmevuotiaana leukemiaan kuolleen tyttärensä viereen Bushin presidentillisen kirjaston maille College Stationissa Teksasissa. (Lähde: AFP)

Ranskan hallitus pelkää uusia väkivaltaisuuksia lauantaille kaavailluissa mielenosoituksissa

Ranskan hallitus pelkää isoja väkivaltaisuuksia lauantain mielenosoituksiin, joissa protestoidaan kohonneita elinkustannuksia ja presidentti Emmanuel Macronin hallitusta vastaan.

Keskiviikkona maan ympäristöministeri Francois de Rugy kertoi Ranskan peruneen kaikki polttoaineiden verojen korotukset ensi vuodelta.

Ranskan pääministeri Edouard Philippe kertoi jo tiistaina polttoaineveron korotusten lykkäämisestä puolella vuodella.

Alun perin korotusten oli tarkoitus tulla voimaan vuodenvaihteessa. Polttoaineveron nostaminen oli alkusysäys Ranskan viime viikkojen keltaliivimielenosoituksille. (Lähde: AFP)

Jemenin sodan rauhanneuvottelut alkavat Ruotsissa

Rauhanneuvottelut Jemenin hallituksen ja huthikapinallisten välillä alkavat tänään Ruotsissa, kertoo YK.

Osapuolten ensimmäisestä tapaamisesta vuoden 2016 jälkeen ei odoteta läpimurtoa. Edellisen kerran neuvottelut kestivät yli sata päivää, mutta eivät riittäneet lopettamaan sotaa.

Analyytikoiden ja YK-lähteiden mukaan neuvotteluiden tavoitteena on rakentaa luottamusta vihollisten välille, jotka ovat sotineet vuodesta 2015.

Tähän mennessä yli 10  000 ihmistä on kuollut ja 14 miljoonaa näkee nälkää sodan seurauksena. YK on kuvannut sodan aiheuttamaa humanitaarista kriisiä maailman pahimmaksi. (Lähde: AFP)

MAINOS

Kommentoi

Tietääkö oululaiset ja muu Suomen kansa sen, että yksi pahimmista Suomen sortajista oli Englannin "Söötsilli", joka määräsi ns. valvontakomision kostamaan Suomelle oikein kunnolla, kun Suomi säilytti itsenäisyytensä ns Jatkosodassa NL:a vastaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

8:00
Essee: Ihminen on sama aina ja kaikkialla – Jos ihmiset lukisivat enemmän, suvaitsemattomuutta, rasismia ja vihaa olisi vähemmän Tilaajille
7:00
Päivän elokuvapoiminnat: Kuinka Päätalosta tuli kirjailija? Kai Lehtinen on mainio tulkki uraansa aloittelevalle Kallelle
7:00
Tapani Brotheruksen talo täyttyi pakolaisista Chilessä 1970-luvun, sankaritarina nousi julkisuuteen kunnolla vasta nyt
7:00
Miksi äiti saa olla puhelimella, mutta lapsi ei? Suosittu bloggari vetää tiukkaa linjaa ja potee huonoa omaatuntoa – Kokosimme vinkit ruutulasten vanhemmille Tilaajille
7:00
Poistuuko yksityisen osakeyhtiön vähimmäis­pääomavaatimus? Kaupallinen yhteistyö
21.4.
Ukrainan presidentiksi nouseva Volodymyr Zelenskyi on oligarkin tukema näyttelijä ja yrittäjä
21.4.
Pikkuleijonien taival MM-mitalipeleihin mutkistui entisestään – tappioputki kolme ottelua

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

ISMO LEIKOLA SEURAAVA PRESIDENTTI.

Paljon sitä metsää ole, mutta nyt on varmaa, että ei oo paljon älliäkään. Lue lisää...
Ei sulla

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

22.4.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image