Kotimaa

Yön uutiskooste: Nuori motoristi kuoli ulosajossa Sa­von­lin­nas­sa, Suomessa käytetty kannabis entistä voi­mak­kaam­paa, Trump vierailee paloalueella

Donald Trump vierailee Kalifornian palojen tuhoalueella. KUVA: RON SACHS / POOL / EPA
Kotimaa 17.11.2018 8:33
STT

Lue koosteesta tärkeimmät uutiset aamuksi.

Suomessa käytetty kannabis entistä voimakkaampaa

Suomessa nykyään käytetty kannabis näyttää olevan entistä voimakkaampaa. Asian ovat havainneet sekä käyttäjät että aihetta seuraavat viranomaiset ja tutkijat. Koska aine on laiton, käyttäjillä ei ole mahdollisuuksia ennakoida hankkimansa päihde-erän vaikutuksia.

Jos kannabis dekriminalisoitaisiin eli sen käytön ja hallussapidon rangaistavuudesta luovuttaisiin, käyttäjillä olisi nykyistä paljon paremmat mahdollisuudet tuntea käyttämänsä päihde.

Dekriminalisointi voisi mahdollistaa esimerkiksi testauspalvelut, sanoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) tutkimusprofessori Pekka Hakkarainen.

Suomi ei ole huono sijaintipaikka Euroopan suurimmalle lipputangolle

Haminaan pystytettiin äskettäin Euroopan suurin lipputanko, jolla on korkeutta sata metriä. Jättitangon kestävyydestä on herännyt epäilyjä.

Pitkään rakenteiden mekaniikan professorina ollut Juha Paavola sanoo, että Suomi ei ole Euroopassa hankalimpia alueita korkeiden, kapeiden rakennelmien sijaintipaikkana.

Oleellinen tekijä on Paavolan mukaan suurlipputankoon kohdistuva tuulikuorma. Kovempia tuulia kuin Suomessa koetaan Länsi-Euroopassa, missä Atlantti on vieressä. Emeritusprofessorin mukaan tämän osoittaa esimerkiksi se, että Suomen rannikkoalueilla aallot ovat pienempiä kuin Atlantin itärannikoilla.

16-vuotias kevytmoottoripyörän kuljettaja kuoli ulosajossa Savonlinnassa

Savonlinnan Kerimäellä 16-vuotias moottoripyöräilijä on kuollut ulosajossa, kertoo Itä-Suomen poliisi tiedotteessa.

Etelä-Savon tilannekeskuksesta kerrotaan STT:lle, että nuori ajoi kevytmoottoripyörää.

Poliisin mukaan kuljettaja oli ajanut Hälväntietä Kerimäen suunnasta kohti Hälvää. Hän oli ajautunut ajautunut ajosuunnassaan vasemmalle ulos tieltä ja törmännyt tien vieressä kasvaneisiin puihin. Kuljettaja todettiin kuolleeksi tapahtumapaikalla.

Poliisi tutkii tapahtunutta tällä hetkellä liikenneturvallisuuden vaarantamisena. Tapahtuneesta on luvassa lisätietoja aikaisintaan iltapäivällä.

Helsingissä linja-auton ja henkilöauton nokkakolari - henkilöauton kuljettaja loukkaantui vakavasti

Henkilöauto ja linja-auto ajoivat nokkakolarin Helsingissä Latokartanontiellä noin puoli yhdeltätoista perjantaina illalla. Pelastuslaitoksen mukaan henkilöauton kuljettaja loukkaantui vakavasti, ja hänet kuljetettiin sairaalaan.

Linja-auton matkustajia ei loukkaantunut.

Latokartanontie oli onnettomuuden takia poikki noin tunnin ajan.

Onnettomuuden syystä ei ole tietoa, mutta poliisi tutkii asiaa.

San Franciscossa asuva suomalaisnainen ilmanlaadusta: Aurinko paistaa oranssin harson takaa

Yhdysvalloissa San Franciscossa asuva suomalaisnainen kertoo STT:lle, että Kalifornian maastopaloista leviävä savu näkyy kaupungissa usvaisena ilmana. Sen näkee jo korttelin mittaisella matkalla.

Hengitysilma on muuttunut kaupungissa epäterveellisen huonoksi, ja ihmisiä on kehotettu pysyttelemään kotonaan.

Lähes kymmenen vuotta San Franciscossa asunut Aino Vornanen kuvailee, että aurinko paistaa kaupungissa oranssin harson takaa. Ihmiset käyttävät ulkona kulkiessaan hengityssuojaimia, ja ne ovat loppuneet useimmista kaupoista.

Uutistoimisto AFP:n mukaan Kalifornian paloissa kadonneiden määrä on noussut jo yli tuhanteen. Kuolonuhreja on yli 70.

Trump vierailee Kalifornian palojen tuhoalueella

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump vierailee tänään Kaliforniassa riehuneiden maastopalojen tuhoalueella.

Uutistoimisto AFP:n mukaan Kalifornian paloissa kadonneiden määrä on noussut jo yli tuhanteen. Kuolonuhreja on yli 70.

Valtaosa kadonneista on eläkeläisten suosimasta Paradisen kaupungista ja sitä ympäröivästä piirikunnasta. Kaupunki on palanut käytännöllisesti katsoen kokonaan.

Washington Postin lähteet: CIA:n mukaan Saudi-Arabian kruununprinssi antoi käskyn murhata toimittaja Khashoggi

Yhdysvaltain keskustiedustelupalvelu CIA:n mukaan Saudi-Arabian kruununprinssi antoi käskyn murhata sauditoimittaja Jamal Khashoggi, kirjoittaa Washington Post asiaa tunteviin lähteisiinsä vedoten.

Saudi-Arabian johdosta kriittisesti kirjoittanut Khashoggi murhattiin Saudi-Arabian Istanbulin-konsulaatissa viime kuussa. Maan johto on myöntänyt surman mutta kiistänyt, että kruununprinssillä on mitään tekemistä tapahtuneen kanssa.

CIA perustaa näkemyksensä lukuisista tiedustelulähteistä saamiinsa tietoihin. Washington Postin mukaan viranomaiset pitävät CIA:n arviota erittäin luotettavana.

Trump on vastannut osaan Venäjä-tutkintaan liittyviä kysymyksiä

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump kertoo kirjoittaneensa vastaukset sarjaan kysymyksiä, joita Venäjä-tutkintaa johtava erikoissyyttäjä Robert Mueller on esittänyt hänelle. Asiasta kertoo muiden muassa Washington Post.

Trump sanoi myös, että hän ei ole vielä välittänyt kysymyksiä eteenpäin.

Mueller johtaa tutkintaa, jossa selvitetään Venäjän sekaantumista vuoden 2016 presidentinvaaleihin.

Trumpin lakimiesten oli tarkoitus välittää kysymykset eteenpäin torstaina. Tätä kuitenkin siirrettiin, koska lakimiestiimi pohtii yhä, aiheuttaako joihinkin kysymyksiin vastaaminen presidentille lakiin liittyviä ongelmia.

Toyotan kuljettajilla kaksoisjohto Australian MM-rallissa - Jari-Matti Latvala kärjessä

Jari Matti-Latvala johtaa Australian MM-rallia kolmentoista erikoiskokeen jälkeen. Tallikaveri Ott Tänak on toisena 3,2 sekunnin päässä Latvalasta. Kolmatta sijaa pitää Citroenin Mads Östberg, jonka ero kärkeen on 9,2 sekuntia. Östberg johti rallia avauspäivän jälkeen.

Toyotan Esapekka Lappi on viidentenä 36,3 sekuntia Latvalan perässä.

Perjantain erikoiskokeella Lapin auto sammahti hetkeksi vesilammikon ylityksen jälkeen, minkä vuoksi pieksämäkeläinen putosi kärkitaistosta.

Winnipegin voittoputki katkesi, Laine ansaitsi syöttöpisteen

Jääkiekon NHL:ssä Winnipeg Jetsin kolmen ottelun voittoputki on katkennut 1–2-tappioon Buffalo Sabresille. Winnipegissä pelattu ottelu ratkesi voittolaukauskisassa.

Jetsin Patrik Laine nappasi syöttöpisteen joukkueensa toisessa erässä tekemästä maalista.

Dallasissa kotijoukkue Stars on voittanut Boston Bruinsin 1–0. Kamppailun ainoa osuma tuli jatkoajalla. Tuukka Rask torjui Bostonin maalilla 36 kertaa.

Tyttöjen jalkapallomaajoukkue koki MM-turnauksessa toisen tappion

Tyttöjen jalkapallomaajoukkue hävisi alle 17-vuotiaiden MM-kisoissa Ghanalle maalein 1–3 Uruguayn Montevideossa jatkuvassa A-alkulohkossa. Suomi on aloittanut turnauksen kahdella tappiolla, sillä se hävisi avausottelussa Uudelle-Seelannille.

Jenni Kantanen viimeisteli Suomen maalin Ghanaa vastaan. Ghanan maalintekijät olivat Millot Pokuaa, Mukarama Abdulai ja Grace Animah.

Alkulohkon neljäs joukkue on isäntämaa Uruguay, jonka Suomi kohtaa ensi viikon tiistaina.

Tutustu ja tilaa kevättarjous 😎

Kaleva Digi 2 kk vain 9,90 €!
Säästä 67 %! (Norm. 2 kk/31 €)
MAINOS

Kommentoi

Kannabiksen vahvuus ei edelleenkään tarkoita sitä, että käyttäjät voisivat saada yliannostuksen siitä tai kuolisivat sen vuoksi.
Todennäköisesti tämä vahvuuden nousu johtuu siitä, että katukaupassakin oleva tavara saattaa olla paljon puhtaampaa mitä se ennen oli ja siksi myös vahvempaa. Jatkettu kannabis on aina haitallisempaa kuin puhdas koska siihen voidaan lisätä sekalaista jatkeainetta jonka vaarallisuudesta ei ole kenelläkään tietoa.
Suomessa ja maailmalla kannabiksen käytön kasvu on jatkuvasti nousussa ja se on monessa paikkaa ohittamassa alkoholin viihdekäyttöä ajatellen. Suomessakin pitäisi jo päättäjien tajuta, että laillistamalla ja rekisteröimällä kasvatuksen, verottamalla myyntiä ja antamalla oikeaa informaatiota ihmisille, saataisiin monta ongelmaa ratkaistua eikä tämä ongelma tule ikinä poistumaan jos sitä yritetään vain rangaista.
Mutta niin kauan asia on "ongelma" kun päättäjät eivät suostu arkaaisessa ajatusmaailmassa tutkimaan asiaa yhtään enempää vaan antavat jumiin jääneiden stereotypioiden junnata päätöksentekoaan ja pistävät känkkäränkkäkiukuissaan kapuloita rattaisiin joka ikisessä asiassa joka ei heidän henkilökohtaiseen arvomaailmaansa sovi.
Itse en ole ikinä kannabista käyttänyt enkä tule käyttämään, mutta olen tutkinut asiaa sen verran, että tajuan muodostaa oman mielipiteeni asiasta joka perustuu faktoihin ja tilastoihin maailmalla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Näistä kaikista uutisista ällöttävin on tuo kannabiksen kieltolain ylläpitäminen eli että kehtaavat sitä luonnotonta sääntöä vielä ylläpitää. Mikä on tuo pieni mutta pippurinen porukka joka kieltää luonnon oman huumeen käytön meiltä miljoonilta aikuisilta? Me aikuiset saamme käyttää huumeita niin halutessamme ja siihen ei tarvitse minkään THL tai muunkaan puuttua millään tavalla. Sietäisivät hävetä jos ihan rehellinen olen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

39
Eläkeläiset osoittivat mieltään Pudasjärvellä pankin käteisnostojen rajoittamisesta – käteistä saa jatkossa vain neljän tunnin ajan viikossa
38
Kommentti: Hulevesilasku tulee, vaikka ei johtaisi vesitippaakaan ulos tontilta
13
Sulamisvedet ja loska aiheuttavat ongelmia Oulun seudulla – lähetä kuva hankalista paikoista
12
Oulu toivoi paria miljoonaa seksuaalirikosten ehkäisyyn, mutta summa jäänee pienemmäksi – muut kaupungit eivät ole hakeneet yhtä isoja summia
11
Tuore laskelma väläyttää tuntuvia korotuksia työeläkemaksuihin tulevaisuudessa – Suomen eläkejärjestelmä voi kriisiytyä alhaisen syntyvyyden takia
10
Sdp:n etumatka kokoomukseen nähden kasvoi hieman
7
Sulamisvedet tulvivat kaduille viime vuotta pahemmin – yöpakkaset tuovat helpotusta loskainfernoon, mutta tekevät kaduista liukkaita

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Oulun Stora Enson tehdas onko seuraava?

121 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Eläkkeiden OSTOvoimaa on korotettava

Eläkeläiset oli yksi valtavan suuri kansalaisryhmä, jota oikeistohallituksemme kohteli kaltoin. Meillä on yhtäjaksoisti ... Lue lisää...
korjaus helppoa

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

20.3.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image