Kotimaa

Yön uutiskooste: Kärhämä Valkoisen talon videosta jatkuu, kerrostalosta evakuoitiin väkeä ja kau­no­kir­jal­li­suu­den Finlandia-ehdokkaat julki

Valkoisen talon lehdistöpäällikön julkaisema video CNN:n toimittajasta keskiviikkona Valkoisen talon lehdistötilaisuudessa oli ammattilaisten mukaan muokattu. KUVA: ERIK S. LESSER
Kotimaa 9.11.2018 6:56
STT

Lue koosteesta tärkeimmät uutiset aamuksi.

Kerrostalon asukkaita evakuoitiin Järvenpäässä, rappukäytävän paloa epäillään tahallaan sytytetyksi

Järvenpäässä on jouduttu evakuoimaan kerrostalon asukkaita yöllä syttyneen tulipalon takia. Kaikkiaan kymmenen ihmistä evakuoitiin seitsenkerroksisesta talosta parvekkeiden kautta, pelastuslaitoksesta kerrotaan.

Palo syttyi rappukäytävässä, jossa oli alakerran portaiden luona putkiremontin jäljiltä remonttitarvikkeita, mukana myös palavaa materiaalia. Pelastuslaitoksen mukaan on syytä epäillä, että remonttitarvikkeet oli sytytetty palamaan tahallaan.

Itse palo saatiin varsin nopeasti sammumaan, mutta koko rappukäytävä täyttyi savusta ja savua pääsi myös sisään huoneistoihin.

Osa evakuoiduista ihmisistä oli altistunut savulle, ja yksi on kuljetettu savualtistuksen takia sairaalaan.

Junasta kaatuneiden vetyperoksidikonttien vuodot saatiin tukittua Kouvolassa

Suurin osa maahan vuotaneesta vetyperoksidista on saatu otettua haltuun Kouvolassa torstai-illan onnettomuuden jäljiltä.

Noin sata litraa vetyperoksidia pääsi vuotamaan, kun neljä junan kyydissä ollutta konttia kaatui kahden junanvaunun suistuttua teollisuusraiteelta Kullasvaaran teollisuusalueella.

Päivystävä palomestari kertoi aamuneljän jälkeen, että kaksi neljästä kontista on saatu siirrettyä pois ja kolmannen nostotyöt ovat parhaillaan käynnissä. Kaikki vuodot on saatu tukittua. 90 litraa vuotanutta vetyperoksidia saatiin otettua haltuun.

Pelastuslaitoksen mukaan vuotanut määrä on niin pieni, ettei siitä aiheutunut merkittävää haittaa ympäristölle.

Virkarikossyytteessä oleva Helsingin hyllytetty poliisipäällikkö oikeuden kuultavana tänään

Poliisijohdon virkarikoskäräjillä kuullaan tänään Helsingin entistä poliisikomentajaa, hyllytettyä Helsingin poliisipäällikkö Lasse Aapiota. Jutussa on kyse Helsingin poliisin tietolähderekisterin järjestämisestä ja valvonnasta.

Jari Aarnion johtama Helsingin huumepoliisi tuhosi tietolähteet rekisteristä viime vuosikymmenen vaihteessa, minkä jälkeen tietolähteet jätettiin vuosikausiksi rekisteröimättä. Aapio on syytteessä ajalta, jolloin hän toimi Helsingin poliisin apulaispäällikkönä.

Syytteessä on joukko entistä ja nykyistä korkeaa poliisijohtoa. Kaikki syytetyt kiistävät syyllistyneensä virkavelvollisuuden rikkomiseen.

Kaunokirjallisuuden Finlandia-ehdokkaat julki tänään

Kaunokirjallisuuden Finlandia-palkintoa tavoittelevat ehdokkaat julkistetaan tänään aamupäivällä.

Palkinnon saajan valitsee ehdokkaiden joukosta kirjallisuustoimittaja, Turun kirjamessujen ohjelmajohtaja Seppo Puttonen. Voittaja julkistetaan 28. marraskuuta.

Finlandia-kirjallisuuspalkinto on perustettu vuonna 1984, ja ensimmäisen palkinnon sai Erno Paasilinnan teos Yksinäisyys ja uhma.

Viime vuonna palkinnon pokkasi Juha Hurme kirjastaan Niemi.

Washington Post: Valkoisen talon julkaisema video CNN:n toimittajan mikrofonikärhämästä oli muokattu

Valkoisen talon lehdistöpäällikön julkaisema video CNN:n toimittajasta keskiviikon lehdistötilaisuudessa oli muokattu, kertoo Washington Post.

Valkoinen talo perui CNN:n Jim Acostan lehdistöpassin pian sen jälkeen, kun tällä oli ollut tiukkaa sananvaihtoa lehdistötilaisuudessa Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin kanssa. Lehdistöpäällikkö Sarah Sanders perusteli lehdistöpassin perumista sillä, että Acosta oli kajonnut Valkoisen talon harjoittelijaan, joka yritti ottaa tältä mikrofonia pois.

Sandersin Twitterissä jakama video tilanteesta on asiantuntijoiden analyyseissä paljastunut muokatuksi. Acostan käden liikettä oli nopeutettu, jolloin se näytti todellista aggressiivisemmalta.

Valkoisen talon uutiskuvaajien yhdistys tuomitsi tiedotteessa manipuloidun videon ja tähdensi, että kyse on totuuden manipuloimista.

Yhdysvallat kiristää turvapaikkakäytäntöjään siirtolaiskaravaanin lähestyessä

Yhdysvallat kiristää turvapaikkakäytäntöjään samaan aikaan kun tuhansien siirtolaisten karavaani lähestyy maan etelärajaa Meksikosta. Vastedes siirtolaiset, jotka ylittävät Yhdysvaltojen rajan luvattomasti, eivät saa hakea maasta turvapaikkaa. Turvapaikkaa voivat hakea vain ne, jotka saapuvat maahan virallisten rajanylityspaikkojen kautta.

Sisäisen turvallisuuden ministeriö ilmoitti uudesta käytännöstä torstaina, ja presidentti Donald Trumpin on määrä vahvistaa muutos pian.

Washington Postin mukaan käytäntö joutunee heti juridiseen testiin, sillä maahanmuuttojärjestöjen mukaan Yhdysvaltain lainsäädäntö sallii selvästi oikeuden turvapaikanhakuun kaikille maahanpyrkijöille, riippumatta siitä, millä tavoin he saapuvat maahan. (Lähde: AFP)

Kymmeniätuhansia ihmisiä paennut maastopalojen tieltä Pohjois-Kaliforniassa

Yli 30  000 ihmistä on joutunut jättämään kotinsa maastopalojen takia Paradisen kaupungissa Pohjois-Kaliforniassa, kertoo San Francisco Chronicle.

Maastopalot levisivät torstaina muutamassa tunnissa yli 70 neliökilometrin alueelle. Useat asuin- ja liikerakennukset ovat jo joutuneet liekkien tuhoamaksi. Paikallinen sairaala on tyhjennetty palon tieltä. Mahdollisista henkilövahingoista ei vielä ole kerrottu.

Alueelle on saapunut satoja palomiehiä.

Paradise sijaitsee noin 130 kilometriä pohjoiseen Kalifornian pääkaupungista Sacramentosta.

Mies loukkaantui vakavasti ampumisessa Uppsalassa

Yhtä ihmistä on ammuttu Ruotsin Uppsalassa torstai-iltana. Ampumisen uhriksi joutunut 30-vuotias mies on poliisin mukaan loukkaantunut vakavasti.

Ampuminen tapahtui ennen kello yhtätoista Heidenstamintorilla Uppsalan pohjoisosassa. Silminnäkijöiden mukaan ampuja oli naamioitunut mies. Poliisi ei ole vielä pidättänyt ketään.

Todistajat kuulivat Aftonbladetin mukaan kolme laukausta, ja myös poliisin mukaan uhria on ammuttu useita kertoja. Uhri on viety sairaalahoitoon. (Lähde: TT)

Saksassa muistetaan kristalliyötä

Saksassa vietetään tänään kristalliyön 80-vuotismuistopäivää. Vuonna 1938 riehuvat väkijoukot tuhosivat tuhansia juutalaisten koteja ja liikkeitä sekä polttivat synagogia marraskuun 9. ja 10. päivän välisenä yönä.

Kristalliyön katsotaan aloittaneen natsien juutalaisvainot.

Liittokansleri Angela Merkel osallistuu kristalliyön 80-vuotismuistotilaisuuteen synagogassa Berliinissä.

Hradeckyn Leverkusen voitti ja varmisti jatkopaikan Eurooppa-liigassa

Lukas Hradeckyn seura Bayer Leverkusen varmisti torstaina jatkopaikkansa jalkapallon Eurooppa-liigassa. Suomen maajoukkuevahti piti maalinsa puhtaana Leverkusenin voittaessa FC Zürichin kotonaan 1–0.

Hradecky sai olla suurimman osan ottelusta rauhassa, sillä kotijoukkue Leverkusen hallitsi pelitapahtumia eikä Zürich saanut avauspuoliajalla aikaiseksi yhtään laukausta maalia kohti. Ottelun ainoan maalin puski kulmapotkusta tunnin kohdalla kroatialaispuolustaja Tin Jedvaj.

Pistemenetys oli Zürichille ensimmäinen tämän syksyn Eurooppa-liigassa. Leverkusen ja Zürich ovat nyt tasapisteissä A-lohkon kärjessä ja selviävät molemmat varmuudella pudotuspeleihin.

MAINOS

Kommentoi

Uutisvirta

20:26
Pikkulapsen pelättiin joutuneen veden varaan Torniossa – etsintä päättyi onnellisesti, poika löytyi kunnossa
19:54
Kattokaa te nyt tuota! Tiernapojat palaavat Oulussa takaisin kirkkosaliin
19:30
Näkökulma: Sampo Terho käänsi kysymyksen perussuomalaisten hallituskelvottomuudesta sdp:hen – yritysjohtajat purskahtivat nauruun
19:16
"Jo silloin oli selvää, että tästä tulisi minun työni" – Tapani Kansan juhlakiertue päättyy Ouluun, viihdemusiikin kiintotähti nousi listakärkeen jo 1968
19:02
Loviisassa sijaitsevan koulun ruokalan katto romahti – Rakennuskonserni Skanska aloittaa korjaustyöt
18:26
Kymmenen vuoden työ palkittiin, Kasitie kohosi ykköskastiin – "Totta kai tuntuu hyvältä"
18:15
Nordea palkkaa 200 työntekijää viiteen ympärivuorokautiseen asiakaspalvelukeskukseen – työntekijöitä tarvitaan myös Ouluun
137
Kysyimme: Onko ajokortista kohta lainkaan tunnisteeksi?
77
Hehkut katoamassa katukuvasta, yhtiö aloittaa koko henkilöstöä koskevat yt-neuvottelut – Oulussa kaksi myymälää
54
Taksien sadan vuoden kehitys taivaan tuuliin Lukijalta
52
Kärpät nousi tuhkasta ja marssi CHL:n puolivälieriin – Kärppäsankari Koblizekin pelipaikka ykkösketjussa uhattuna: ”Luultavasti Osku tulee siihen”
51
"Suomeen pitää houkutella 20 000 – 35 000 ulkomaalaista töihin" – EK esittää myös 70 prosentin palkkatukea, jos yritys työllistää turvapaikan saaneen
43
Illinsaaren ilkivalta suututtaa ja harmittaa frisbeegolfaajia – "Tämä ilkivalta kohdistuu kaikkiin, ja se on todella ikävää"
41
Pikaruokaketju Hesburger avaa pian jo kymmenennen ravintolansa Ouluun – "Avaamme uusia hyvien paikkojen löytyessä"

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

miten syntyvyys nousuun

118 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

oletko pettänyt tai harkinnut sitä

Jahas, muistin virkistämiseksi. Uskollisuus lähtee kunnioituksesta. Kunnioitus puolestaan rakkaudesta. Sanat kertoo, mi... Lue lisää...
TRJ

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

21.11.

Fingerpori

21.11.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image