Kotimaa

Yön uutiskooste: Esperi Care sulkee osaston Helsingissä, yksi loukkaantui ri­vi­ta­lo­pa­los­sa ja yli 400 000 suomalaista käyttää ma­senn­nus­lää­ket­tä

Masennuslääkkeitä syödään masennuksen lisäksi myös ahdistuneisuuteen, krooniseen kipuun ja unihäiriöihin. KUVA: Jari Laurikko
Kotimaa 10.2.2019 8:21
STT

Lue koosteesta tärkeimmät uutiset aamuksi.

Valvira pohtii rikosilmoituksia hoitajamitoitusta kiertävistä hoitokodeista

Sosiaali- ja terveysalan lupavirasto Valvira harkitsee niin sanottujen haamuhoitajatapausten viemistä rikosprosessiin. Haamuhoitajilla tarkoitetaan tässä tapauksessa sitä, että esimerkiksi hoitokodissa paisutetaan todellista hoitajien määrää laskemalla hoitohenkilökuntaan muita kuin hoitotehtäviä tekeviä työntekijöitä.

Valvirassa on törmätty lukuisiin tapauksiin, joissa hoitavan henkilöstön työvuorolistaan on merkitty hallintohenkilöstöä. Tällaisia listoja toimitetaan myös Valviralle, eli valvovaa viranomaista vedätetään merkitsemällä listoihin ihmisiä, jotka eivät osallistu hoitotyöhön.

HS: Esperi Care sulkee nuorille vammaisille tarkoitetun osaston Helsingissä - tarkastus paljasti epäkohtia

Hoivayhtiö EsperiCare sulkee nuorille vammaisille tarkoitetun osaston Helsingissä tarkastuskäynnillä paljastuneiden epäkohtien takia, uutisoi Helsingin Sanomat.

Esperi Yhteiselon yhden osaston sulkemisen taustalla on kaksi kaupungin tekemää tarkastuskäyntiä, kertoo sosiaali- ja terveystoimialan toimialajohtaja Juha Jolkkonen lehdelle.

Kaupungille on tullut puutteista palautetta omaisilta. Siksi yksikköön tehtiin yllätystarkastus ja sen perään toinen sovittu tarkastuskäynti tällä viikolla. Jolkkosen mukaan epäkohtia havaittiin tiloissa, apuvälineissä, henkilömitoituksessa ja laadussa. Koulutettuja työntekijöitä ei ollut hänen mukaansa riittävästi.

Yhteiselossa on lyhytaikaisessa hoidossa vammaisia ja kehitysvammaisia lapsia ja nuoria aikuisia. Alle 18-vuotiaiden osasto jää auki, mutta nuorten aikuisten osasto suljetaan toistaiseksi.

Loton ennätyspotti meni jakoon - 15,5 miljoonan euron voitto pelattiin Lohjalla

Loton kaikkien aikojen suurin yksittäinen voitto meni lauantaina jakoon, kun 15,5 miljoonan euron potille löytyi voittaja. Illan arvonnassa löytyi vain yksi täysosuma, joka oli pelattu Lohjalla MK Market Routionmäessä Kalliomäentiellä, Veikkaus kertoo tiedotteessa.

Tätä ennen seitsemää oikein ei saatu 15 peräkkäiseen arvontakertaan. Veikkauksen mukaan näin pitkä putki ilman täysosumia esiintyy laskennallisesti harvemmin kuin kerran kymmenessä vuodessa. Toiseksi pisin putki Lotossa on ollut yhdeksän peräkkäistä arvontakierrosta ilman täysosumaa.

Edellinen ennätyspotti oli 14,5 miljoonaa euroa. Voitto meni viime vuonna Ruokolahdelle.

Yksi ihminen loukkaantui rivitalopalossa Pöytyällä, asukkaat evakuoitiin neljästä asunnosta

Yksi ihminen on loukkaantunut rivitalopalossa Pöytyän Yläneellä Varsinais-Suomessa.

Palo syttyi saunassa, mutta tarkka syttymissyy ei ole tiedossa. Päivystävän palomestarin mukaan asukkaat olivat heränneet kopsahdukseen ja havainneet savua saunatiloissa. Asukkaat pääsivät poistumaan, mutta toinen asukkaista sai vammoja ja on viety sairaalahoitoon.

Kaikkien rivitalon neljän asunnon asukkaat on evakuoitu. Palo ei kuitenkaan levinnyt syttymisasunnosta muihin asuntoihin.

Palo on saatu pääosin sammutettua, mutta jälkiraivaustyöt kestävät iltapäivään asti.

Hälytys palosta Vainionperäntiellä tuli ennen puoli neljää yöllä.

Kuljettaja loukkaantui vakavasti ulosajossa Luumäellä

Yksi ihminen on loukkaantunut vakavasti ulosajossa Luumäellä Etelä-Karjalassa, kertoo pelastuslaitos.

Onnettomuus sattui yöllä kahden jälkeen Haminantiellä Tainankylän kohdalla. Poliisin mukaan henkilöauto törmäsi rautatiesillan kannatinpilariin.

Kuljettaja loukkaantui vakavasti, autossa ei ollut muita matkustajia.

Valtatie 26 oli onnettomuuspaikan pelastus- ja raivaustöiden takia suljettuna reilun tunnin ajan.

Yli 400 000 suomalaista käyttää vuosittain masennuslääkkeitä

Yli 400  000 suomalaista saa vuosittain sairausvakuutuskorvauksia masennuslääkkeistä, kerrotaan Tampereen yliopistolta.

Lääkkeiden käyttäjistä noin 50–70 prosenttia hoitaa niillä masennustaan. Muita syitä masennuslääkityksen käyttöön ovat ahdistuneisuus, krooninen kipu tai unihäiriöt, sanoo Tampereen yliopiston professori emeritus Esa Leinonen.

Masennuslääkitys tulee usein ajankohtaiseksi siinä vaiheessa, kun masennus alkaa selvästi vaikuttaa ihmisen toimintakykyyn, arjesta selviytymiseen sekä työn ja sosiaalisten velvollisuuksien hoitamiseen.

Demokraatit ja republikaanit lähestyvät kompromissia, jolla vältettäisiin uusi hallinnon sulku

Yhdysvalloissa demokraatit ja republikaanit ovat päässeet lähemmäksi kompromissia liittovaltion budjetista, kertoo Wall Street Journal. Osapuolilla on ensi viikon perjantaihin asti aikaa saavuttaa kompromissi, jolla saataisiin vältettyä uusi hallinnon sulku.

Neuvottelujen kuuma peruna on rajaturvallisuus, johon näyttää olevan tulossa lisärahoitusta. Kongressiedustajien mukaan neuvotteluissa liikutaan 1,3 ja 2 miljardin dollarin haarukassa. Kompromissiratkaisu olisi siis jäämässä kauaksi presidentti Donald Trumpin hamuamasta 5,7 miljardin dollarin rahoituksesta rajamuurille.

Edellinen hallinnon sulku kesti viisi viikkoa ja päättyi tammikuun lopussa.

Bafta-gaalassa palkitaan parhaita elokuvia, The Favourite on suosikki

Britanniassa jaetaan tänään elokuva-alan tärkeimpiin kuuluvat palkinnot Bafta-gaalassa. Gaalan on usein katsottu ennakoivan sitä, ketkä pokkaavat myöhemmin tänä vuonna jaettavia Oscar-palkintoja. Palkinnot jaetaan Royal Albert Hallissa Lontoossa.

Eniten Bafta-ehdokkuuksia kahmi Yorgos Lanthimoksen ohjaama historiallinen draama The Favourite. Samainen elokuva on saanut myös kymmenen Oscar-ehdokkuutta.

Gaala järjestetään tänä vuonna 72. kerran.

Rinnekangas eteni slopestylen MM-finaaliin

Rene Rinnekangas on selviytynyt slopestylen finaaliin lumilautailun MM-kisoissa Park Cityssä Yhdysvalloissa.

Karsintojen kuusi parasta pääsi suoraan finaaliin, mutta Rinnekangas joutui hakemaan paikkaa loppukilpailuun semifinaalin kautta. Hän oli semifinaalin kolmas, kun neljä parasta pääsi finaaliin.

Rinnekangas epäonnistui semifinaalin ensimmäisellä laskullaan, mutta sai toisestaan pisteet 78,50.

Kymmenen miehen loppukilpailu lasketaan Suomen aikaa sunnuntai-iltana.

Enni Rukajärvi ei selviytynyt naisten slopestylen finaaliin.

Ristolaisen pisteputki venyi Buffalon voitossa

Rasmus Ristolainen pääsi tehoille neljännessä ottelussa perättäin, kun hänen joukkueensa Buffalo kaatoi Detroitin kotonaan 3–1 jääkiekon NHL:ssä.

Ristolainen antoi syötön Kyle Okposon ylivoimalla laukomaan 3–1-maaliin toisen erän lopussa. Suomalainen nousi NHL:n puolustajien pistepörssissä 15:nneksi.

Ensimmäisestä pudotuspelipaikastaan kahdeksaan vuoteen taisteleva Buffalo nousi kahden pisteen päähän pudotuspeliviivasta.

Tehoille pääsi myös Winnipegin Patrik Laine, joka kirjautti syöttöpisteen Jetsin 2–5-häviössä Ottawan vieraana. Laine on nyt ensimmäistä kertaa NHL-urallaan pelannut kymmenen ottelua ilman maalia.

Markkasen Bullsille jo kymmenes perättäinen kotitappio

Lauri Markkasen Chicago Bulls ei vieläkään onnistunut katkaisemaan kotitappioiden putkeaan koripallon NBA:ssa. Chicago taipui kotiparketillaan Washingtonille 125–134 ja on nyt ensimmäistä kertaa seurahistoriassaan hävinnyt kymmenen kotiottelua perättäin.

Chicago voitti kotonaan viimeksi 21. joulukuuta.

Markkanen oli joukkueensa toiseksi paras pistemies 20 pisteellä. Hän kirjautti lisäksi 11 levypalloa ja neljä koriin johtanutta syöttöä. Markkanen on nyt ensi kertaa NBA-urallaan tehnyt vähintään 20 pistettä neljässä perättäisessä ottelussa.

Chicagon tehokkain oli 26 pistettä tehnyt Zach LaVine. Washingtonin Bradley Beal upotti 31 pistettä.

MAINOS

Kommentoi

Miehille, joilla on veto pois alhaisen testosteroiini tason syötetään ennemmin 100% keinotekoisia masennuslääkkeitä, kuin että annettaisiin korvaushoitoa. Kohtuullisen järjetöntä homma, mutta toki se on lääketehtaille kannattavaa myydä ennemmin patentin alaisia kalliita pään sekoittavia lääkkeitä, kuin antaa halpaa korvaushoitoa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Masennuslääkkeet on miljardibisnes lääke-teollisuudelle. Käytännössä tämä on laillistettua huumekauppaa jossa jokainen veronmaksaja on pakotettuna olemaan maksumiehen roolissa. Ei taida kansa tietää miten korruptoitunut ala on lääketeollisuus. Lääkärit lahjotaan/kiristetään määräämään "oikeat" lääkkeet potilaille. Kelakorvauksien turvin imetään valtiot kuiviin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

"Yli 400 000 suomalaista käyttää vuosittain masennuslääkkeitä"

No niin maailman onnellisin kansa, eikös se ole lottovoitto syntyä suomeen?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

"Maailman onnellisin" kansa popsii masennuslääkkeitä. Ei kai onnellinen ihminen masennu, oletettavasti siihen on jokin syy.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Joitain masennuslääkeitä käytetään myös nukahtamislääkkeenä (annostelu on huomattavan pieni verrattuna. masennukseen)
Liekköhän ne lääkkeenottajat ovat mukana tilastossa?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mulle sanottiin että varma sijoitus.
Ostin PKLE osakkeita ja ajattelin nousevan köyhälistöstä alempaan keskiluokkaan.
Osakkeiden arvo putoaa kuin lehmän häntä. Onko mua ku.. pissatettu.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sitä työttömältä ollaan tinkaamassa vastiketta saamastaan työttömyysturvasta vaikka se turvan saannin ehdot on laissa määritelty, ja saamalla sitä turvaa on ne ehdot vastikkeeksi siitä turvasta täytetty. Milloin tuo vastikkeen vaatiminen milloin mistäkin ulottuu myös hyväosaisiin? Esim onko Esperi Caren miljoonia alle 10 vuoden työllä ansainnut äsken eronnut hoivatieteen tohtori pääjohtaja tosiaan antanut vastiketta niille palkkoina ja palkkioina saamilleen miljoonille? Vai onko hänen työnjälkensä ilmennyt käytännössä olevan yhtä prk**n bluff-sisteröintiä?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

paljonkohan se esperin pääjohtaja on siitä 10 miljoonasta maksanut veroja todella huomattavan summan.monelleko hoitajalle se on antanut töitä.monellekko vanhukselle se on antanut hoitopaikan niin eiköhän tuossa vastiketta ole tullut.ja mitä tulee suomen työttömiin niin kyllä ne pitää saada vaikka väkisten töihin ja elämän syrjästä kiinni ja ohan se aivan hirveää jos sillä 18tunnin aktiivi näytöllä sattuukin nappaan loppu elämän ura sehän työtön menee esitteleen itseään sinne työ paikalle.toki onhan päättäjillä pikku murhe puolet työttömistä on sellaisia joista ei ole koskaan töihin mihin ne laitetaan pois työkkäri listoilta eihä niitten paikka siellä ole

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

No varmasti verot on minimoitu, olisko 1 euro. Hänen työpaikoistaan ihmiset sairastuvat elleivät irtisanoudu ja hakeudu muihin töihin. Hoitajat pesevät lattioita ja lämmittävät keittoja ja jatkavat niitä vedellä. Jos joku työtön näihin töihin lähetetään hän ilmeisesti mieluusti downsiftaa vaikka loppuelämänsä ettei tarvii olla töissä vanhusten kuolemanleirillä. Ihan varmasti nämä työpaikat vievät nuorilta työntekijöiltään työhalut, elämänhalun tai kaiken inhimillisyyden.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Vihreitä ja vasemmistoliitto niin maailma ja vanhainkodeissa kituvat pelastuu!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

15:25
Club Teatria ja Hope ry. järjestävät ilmaisen rock-tapahtuman – vapaaehtoisen pääsymaksun tuotot hyväntekeväisyyteen
15:10
Rautasilta suljetaan autoilta keskiviikon ja torstain sekä torstain ja perjantain välisenä yönä
14:58
Antti Häkkänen: On tervettä, että kokoomuksen puheenjohtajasta keskustellaan
14:57
Orpo käyttäisi kolmen miljardin investointirahat ratoihin ja korkeakouluihin – " Ei kannattaisi ripotella vaalilupauksiin"
14:55
Liitovarjoilija tippui veteen Taskilan edustalla, ohikulkija hälytti apua
14:54
Kiikelin Allas Sea Poolin hanke siirtyy vuodelle 2020 ­– ”Varaudutaan siihen, että loppusyksyn aikana ei tehdäkään kaupungin valmistelevia töitä”
14:45
Suomalaisperhe rajussa onnettomuudessa Liettuassa – vanhemmat kuolivat heti, kolme lasta sairaalassa
87
Viinaralli Virosta kiihtynyt rajusti, suurtuojat suhaavat edelleen kauemmas – "Kasvuluvut yllättävät rajuudellaan"
78
Utajärveläisen Attendon hoivakodin asukkaat saivat 750 euron yllätyslaskun – "Attendo tuottaa tukipalvelut ja voi periä niistä mitä haluaa"
39
Kesälomalta palaava Sipilä kertoo saaneensa työtarjouksia – "En ole antanut ymmärtää, että olisin käytettävissä"
31
Orpo ikävöi vanhoja SDP:n vastuunkantajia – "Nyt on tämän vuosituhannen vasemmistolaisin hallitus"
28
Henkilöstöpalvelualalla pulaa työntekijöistä – toimitusjohtaja Merru Tuliaran mukaan työllistämiskynnystä tulisi madaltaa
24
Oulun kaupungin velanotto voi kasvaa tulevina vuosina – kaupunginhallitus pohtii tulevia investointeja
22
OP-ryhmä aloittaa peräti 3 000:a henkilöä koskevat yt-neuvottelut – irtisanomisia voi tulla jopa 250

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Maan itäosassa, Uudenmaan, Kanta-Hämeen, Päijät-Hämeen, Keski-Suomen, Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa sekä Lapin maakunnassa lukuun ottamatta Enontekiön, Inarin ja Utsjoen kuntia kehittyy ukkoskuuroja, joiden yhteydessä esiintyy voimakkaita ukkospuuskia, yli 15 m/s.
Varsinais-Suomen, Uudenmaan, Kanta-Hämeen, Päijät-Hämeen, Pirkanmaan, Keski-Suomen ja Pohjois-Savon maakunnissa kehittyy huomenna ukkoskuuroja, joiden yhteydessä esiintyy voimakkaita ukkospuuskia, yli 15 m/s.

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

No, sossuja äänestäneet, miltä nyt tuntuu

Että meitä älykkäitä demareita on. Maailma on hieno paikka, kun meitä viisaita on. Tuntuu siis tosi hyvältä. Lue lisää...
On se hyvä

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

20.8.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image