Kotimaa

Yökukkujilla laajemmat sosiaaliset verkostot kuin aamuvirkuilla

Kotimaa 7.12.2017 15:20 | Päivitetty 7.12.2017 15:50
STT

Yökukkujien sosiaaliset verkostot ovat laajempia kuin aamuvirkkujen, käy ilmi tuoreesta väitöstutkimuksesta. Talayeh Aledavood selvitti Aalto-yliopistossa ihmisten käyttäytymismalleja anonyymin puhelindatan avulla.

Tutkijan saamien tulosten mukaan ihmisten ”kronotyypillä” eli luontaisella vuorokausirytmillä on yhteys heidän sosiaalisten verkostojensa laajuuteen ja siihen, miten tiiviisti he pitävät yhteyttä muihin. Sosiaalisen verkoston laajuuden lisäksi iltavirkut ovat myös aamuihmisiä keskeisempiä omissa verkostoissaan. Yökukkujat ovat lisäksi selvästi valikoivammin yhteydessä omaan kronotyyppiinsä eli niin ikään myöhään valvoviin.

Nukkumisajat pääteltiin tutkimuksessa ajanjaksoista, jolloin älypuhelinta ei käytetä.

MAINOS

Kommentoi

Ei se kontaktien määrä vaan laatu. Yökyöpeli viestittelee virtuaaliystävien kanssa pitkin yötä. Kummallakaan ei oikein ole aikaa tavata mutta kuvitellaan, että ihmiset, jotka peukuttavat kommenteillesi ovat ystäviä. He ovat vain aikansa kuluksi netissä roikkuvia some-riipuvaisia "kontakteja".

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Aamuvirkku ei kohtaa yökukkujaa ja toisinpäin. Suoraan verrannollinen siihen tilastofaktaan, että aamuvirkut ovat terveempiä kuin iltavirkut. Edelleen: sairastavia Suomessa on yhä enemmän verrattuna sairastamattomiin :).

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sosiaalinen verkosto on paljon muutakin kuin some. Siihen kuuluvat kaikki ihmiset, joiden kanssa on tekemisissä jollain tavoin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Osittainen varhennettu vanhuuseläke

Saisipa sitten joskus edes jotain. Ettei vaan jää ilman sitä kaikkea, mitä muut saavat ja minä en. En ala. Mulla nyt su... Lue lisää...
Osittain myöhennetty...

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

20.10.

Fingerpori

19.10.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image