Kotimaa

Yökukkujilla laajemmat sosiaaliset verkostot kuin aamuvirkuilla

Yökukkujat pitävät yhteyttä muihin. KUVA: Sanne Katainen
Kotimaa 7.12.2017 15:18
STT

Yökukkujien sosiaaliset verkostot ovat laajempia kuin aamuvirkkujen, käy ilmi tuoreesta väitöstutkimuksesta. Talayeh Aledavood selvitti Aalto-yliopistossa ihmisten käyttäytymismalleja anonyymin puhelindatan avulla.

Tutkijan saamien tulosten mukaan ihmisten ”kronotyypillä” eli luontaisella vuorokausirytmillä on yhteys heidän sosiaalisten verkostojensa laajuuteen ja siihen, miten tiiviisti he pitävät yhteyttä muihin. Sosiaalisen verkoston laajuuden lisäksi iltavirkut ovat myös aamuihmisiä keskeisempiä omissa verkostoissaan. Yökukkujat ovat lisäksi selvästi valikoivammin yhteydessä omaan kronotyyppiinsä eli niin ikään myöhään valvoviin.

Nukkumisajat pääteltiin tutkimuksessa ajanjaksoista, jolloin älypuhelinta ei käytetä.

MAINOS

Kommentoi

Aika onnettomasti päätelty nukkumisajat. Tuon perusteella minä nukkuisin parhaimmillaan jo ilta viidestä eteenpäin. Todellisuudessa nukun 01.00-06.30. Eikä sitä puhelinta tule useinkaan heti 6.30 vilkuiltua vaan vasta lounastauolla 11-12 välisellä ajalla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kun lopetin työt eläkkeelle pääsyn vuoksi niin verkkooni repesi suuri ukko enkä enää ole tekemisissä monenkaan ihmisen kanssa vaikka vuorokausirytmini on pahasti vinksallaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

perin kummallista, että yökukkujat tapaavat enemmän kaltaisiaan kuin aamuvirkkuja.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tottakai, sehän on selvä tutkimattakin. Yökukkujat ovat joutilaita vetelehtijöitä, joitten ei tarvitse aamulla aikaisin herätä töihin. Tuleehan siinä sosiaalisia suhteita, kun ei ole muutakaan tekemistä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Oletko kuullut semmoisesta kuin ilta/yötyö jotkut joutuvat myös semmoista tekemään. Kaikki eivät voi olla töissä 8-16.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä. Monet tekevät jatkuvasti yötyötä, koska se sopii heille paremmin. Ovat todella virkeitä yöllä. Esim. eräs bussinkuljettaja sanoi olevansa täysin virkeä yövuorossa. Hyvä niin! Voi matkustajat koisata rauhassa. Näin yhteiskunta tarvitsee monenlaisia ihmisiä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

"tuntematon" hei mitäpä ajattelet kun osa meistä yökukkujista onkin yövuorolaisia tai iltatuurissa olijoita. Joten vetelehdi vain sinä rauhassa päivät pitkät. Ei taitaisi sinulta onnistua nuo yövuorot??

Jos valvon yöllä niin en kyllä hillu missään ravintolassa vaan aivan rauhassa kotona lueskellen joten se siitä sosiiaalisesta puolesta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mitä jos kerron että voi valvoa vaikka käy töissä? Kaikilla ei ole yhtä suurta unentarvetta ja voi valvoa vaikka yhteen vaikka herätys on ois kuudelta. Valtaosa yökukkujista on töissä, ei pelkästään yötyössä ja osa kärsii siitä tosi paljon koska se 8-16 ei sovi kehon omaan rytmiin ollenkaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Juu olen iltavirkku. Töitä teen 10 - 12 tuntia päivässä. Aloitan työt 9 ja 10 välillä "päivällä" ja lopettelen joinakin päivinä aamu kolmen aikoihin päivän töitä. Tiesitkö ettö iltavirkkujen on tutkittu olevan keskimäärin aamuvirkkuja älykkäämpiä.
Kommenttisi todistaa kyllä tuon.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Vain niin on tutkijat havainneet. No se hyvä, sitten on jotain positiivista tässä yö valvomisessa😁

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

14:02
Diplomaattilähde: Turkin viranomaiset aikovat tänään tutkia Saudi-Arabian konsulaatin Istanbulissa - konsulaattikäynnin yhteydessä kadonneen toimittajan kohtalosta tarjolla vain spekulaatioita
13:55
Oulun kierrätyskeskus suljettuna kahden viikon ajan
13:54
Eduskunnan jättävä Antero Vartia on perustanut säätiön torjumaan ilmastonmuutosta
13:49
Ilmastonmuutos tuo eteläisiä sienilajeja pohjoiseen - suppilovahvero on hivuttautunut vuosien saatossa Lappiin asti
13:28
Poikapingviinipari sai lahjaksi aidon munan ja alkoi hautoa sitä
13:23
Airiston Helmi -tutkinnassa vangitut vaativat vapauttamistaan – asianajajan mukaan vangitsemisen jatkaminen olisi kohtuutonta
13:21
Kärpät risteilee fanien kanssa marraskuussa – Odotukset maltilliset: ”Jos saamme yli sata kannattajaa mukaan, niin se olisi jo hieno asia”

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

KUINKA ALAS HALLITUS VOIKAAN MENNÄ

225 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Sipilän ylimielisyys syöksee keskustan oppositioon!

Sipilä on täysi tunari, jonka tuhoja joutuu kokonainen sukupolvi suomalaisia korjailemaan. Onneksi ei saa enempää aikaan... Lue lisää...
Touho-serkun sukua, ...

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

15.10.

Fingerpori

15.10.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image