Kotimaa

Ym­pä­ris­tö­ri­kos­ten määrä on kasvussa – Laiton jätekauppa rehottaa, sillä sen tuotot ovat jo samaa luokkaa huu­me­sa­la­kul­je­tuk­sen kanssa

Luonto- ja ympäristöarvojen merkitys ja niiden suojelu ovat viime aikoina korostuneet johtuen ilmastonmuutoksesta, Poliisihallituksessa arvioidaan. KUVA: Eila Kilpeläinen
Kotimaa 30.7.2019 21:04
Tanja Nuotio

Suomen kansallisen ympäristörikosten seurantaryhmän mukaan viime vuonna tuli tutkintaan yli 500 ympäristörikosta. Valtaosa törkeistä tekomuodoista liittyy erilaisten jätteiden muodossa tapahtuneeseen ympäristön pilaamiseen sekä lupaehtojen vastaiseen toimintaan.

Ympäristörikosten määrä on kasvussa. Suomen kansallisen ympäristörikosten seurantaryhmän mukaan esitutkintaviranomaisille tutkintaan tulleiden ympäristön turmelemiseen (202 kappaletta), törkeään ympäristön turmelemiseen (12), ympäristörikkomuksiin (246) ja luonnonsuojeluun (53) liittyvien rikosten määrä oli kasvussa viime vuonna.

– Luonto- ja ympäristöarvojen merkitys ja niiden suojelu ovat viime aikoina korostuneet johtuen osaltaan ilmastonmuutoksesta, poliisitarkastaja Arto Hankilanoja Poliisihallituksesta arvioi.

Hankilanoja toimii kansallisen ympäristörikosten seurantaryhmän puheenjohtajana. Hänen mukaansa törkeät ympäristön turmelemisen tekomuodot toteutetaan tyypillisesti liiketoiminnan yhteydessä.

Valtaosa törkeistä tekomuodoista liittyvät erilaisten jätteiden muodossa tapahtuneeseen ympäristön pilaamiseen sekä osin tai kokonaan lupaehtojen vastaiseen toimintaan. Esimerkiksi laittoman jätekaupan tuotot arvioidaan jo nyt olevan samaa suuruusluokkaa kuin huumausaineiden salakuljetuksella saatavat tuotot

– Ilmastonmuutoksen voidaan jo nykyisellään arvioi­da vaikuttavan Suomen luontoon sekä eläin- ja eliökantaan haitallisesti. On odotettavissa, että ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi tullaan antamaan uutta tiukkenevaa sääntelyä, joka tuo päästöjen vähentämiseen ja jätteiden käsittelyyn liittyviä teknisiä ja taktisia kustannuksia nostavia vaatimuksia. Tämän johdosta ympäristörikokset, joissa laistetaan päästöjen ja jätteiden asianmukaisesta käsittelystä minimoiden suojelutoimista aiheutuvat kustannukset, muodostuvat toimijoilleen yhä tuottoisammaksi rikoshyödyksi, Hankilanoja sanoo.

Terveyttä ja turvallisuutta vaarantavia rikoksia lisää

Ympäristörikoskatsauksessa on esitetty poliisin, Tullin ja Rajavartiolaitoksen tietoon tulleet ympäristörikokset rikosnimikkeittäin vuosilta 2014–2018. Ympäristörikostilastot perustuvat siihen, millä rikosnimikkeellä tapausta on tutkittu esitutkintavaiheessa. Jos asia etenee syyteharkintaan ja tuomioistuinkäsittelyyn, rikosnimike on voinut muuttua.

Esitutkintaviranomaisten kirjaamien rikoslain luvussa 48 tarkoitettujen ympäristörikosten, ja rikoslain 48a -luvun luonnonvararikosten määrä on vuonna 2018 ollut kokonaisuutena suurempi edellisiin vuosiin verrattuna.

Rikoslain 44 luvun terveyttä ja turvallisuutta vaarantaviin rikoksiin sisältyy tekoja, joilla voi olla huomattavia vaikutuksia ympäristöön, ja myös näiden rikosten määrä on vuonna 2018 lisääntynyt.

Myös muita ympäristöä säänteleviä lakeja koskevat rikokset ovat nousseet 2018. Kokonaisuutena voidaan todeta, että ympäristörikoksiksi luokiteltujen rikosten määrä on vuonna 2018 noussut.

Luvun 48 ympäristörikoksista, luvun 48a ja 44 luvun ympäristöön liittyvistä rikoksista siirtyy syyttäjille vuosittain noin kolmannes. Ympäristörikosten vakavuutta arvioitaessa huomioidaan tavoitellun rikoshyödyn suuruuden lisäksi haittavaikutukset luonnolle. Ympäristörikoslainsäädännön suojeluobjektina on monimuotoisen ja puhtaan luonnon säilyttäminen.

Esitutkinta- ja valvontaviranomaisista muodostettu moniviranomaisryhmä on toiminut kansainvälisesti vertaillen edelläkävijänä viranomaisyhteistyössä toteutetussa toiminnan kehittämisessä ja seurantatietojen raportoinnissa. Vuosikatsaus on toiminut Interpolin suosittelemana malliraporttina. Seurantaryhmä on toiminut yhtäjaksoisesti 20 vuoden ajan.

MAINOS

Kommentoi

Muuta ei ole saaatu aikaan kun sairaille mummoille pakolliset vedenpuhdistimet jonnekin Puolangan korpeen, että Itämeri pelastuu, eikä kaliiden purjeveneiden pohjaan tartu inhottavaa levää.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ymp.rikoksia ei ole edes haluttu tutkia. Omassa pihapiirissäni on rikos joka on kohdistunut henkeen ja omaisuuteen, mutta rikosilmoitukset muuttuu kanteluiksi Arto hankilanojan toimesta. Lupa ehtojen vastaisesti louhittu arvokas kallio ja jossa räjähdysaineita käytettiin asutuksen vieressä lain vastaisesti.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ympäristön pilaaminen on jo ulottunut televisiomainoksiinkin. Jatkuvalla syötöllä tuutista suolletaan hermoja raastavaa rahalaitostrivagotyyppistä ympäristömyrkkyä. Myös jokapäiväinen peruutuspiipparikonsertti ajaa isompien kaupunkien keskusta-asukkaat hulluuden partaalle. Linnutkin ovat lopettaneet sirkutuksen, kiljuvat enää vain piip piip piip piip.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

18:53
Suuta ei hoideta tarpeeksi – hammaslääkäriin pitäisi mennä kahden vuoden välein eikä kuin kampaajalle "tarvittaessa" Tilaajille
18:45
Suomen ampumahiihtäjät jäivät 20 parhaan ulkopuolelle MM-parisekaviestissä
18:20
EU:n rahoituskehysneuvottelut alkoivat – Emmanuel Macron: "Tämä voi viedä useita tunteja, useita öitä ja useita päiviä"
18:17
Naisten maailmancup-kauden pisin kisa oli tuskien taivalta Pärmäkoskelle – "Olisi pitänyt juoda useammin"
18:04
Miksi sosiaalinen media tulvii kuvia, joissa kilistellään skumppalaseja? "Alkoholi on helppo luksus, koko kansan mindfullness ja timanttikoru" Tilaajille
17:49
Mat­kai­li­ja putosi kelkan kyy­dis­tä ja louk­kaan­tui Ro­va­nie­mel­lä
17:04
Riisitunturin lähtöpisteessä Posiolla paha ruuhka – matkailijoita kehotetaan käyttämään kimppakyytejä tai vaihtamaan kohdetta
44
Nyt se on tutkittu – moni pitää vihreään kuluttamiseen kannustamista vastenmielisenä tuputtamisena
39
Karjasilta on kaikesta huolimatta vielä yksi maamme yhtenäisemmistä jälleenrakennusalueista – joitain käsittämättömiä kötöstyksiä löytyy Lukijalta
28
Kärpät säilytti sarjataulukon piikkipaikkansa nihkeähköllä voitolla sarjajumbosta – Sportin Dufva: ”Paras tänään näkemäni maalintekijä oli Hannu Hilli Oulun Värisilmästä”
25
Uudet liikennemerkit tulevat Suomen teille – keltainen viiva vaihtuu valkoiseen
24
Lehto Group aloittaa yt-neuvottelut, yhtiön koko vuoden tulos reilusti tappiolla – neuvottelujen piirissä 400 ihmistä, yli sadan työt vaakalaudalla
21
Oulun joukkoliikenteen lippuja voi pian ostaa automaateista seitsemästä eri paikasta – Lentokentälle tulossa kaivattu yhden bussimatkan ostomahdollisuus
14
Keskustan puheenjohtaja Kulmuni Mikko Kärnän seksiviesteistä: "Kaikille sattuu välillä myös tyhmyyksiä"

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli muuttuu erittäin huonoksi aamusta alkaen Etelä-Lapissa lumipyryn vuoksi.
Ajokeli muuttuu huonoksi yöstä alkaen Uudenmaan, Kanta-Hämeen, Päijät-Hämeen, Pirkanmaan, Keski-Suomen ja Etelä-Pohjanmaan maakunnissa lumi- tai räntäsateen vuoksi.
Ajokeli muuttuu huonoksi aamusta alkaen maan itäosassa, Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa sekä Keski-Lapissa ja Pohjois-Lapissa lumi- tai räntäsateen ja sään lauhtumisen vuoksi.

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

20.2.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image