Kotimaa

Ym­pä­ris­tö­kes­kus torjuu öljypuomien lähettämisen Mek­si­kon­lah­del­le

Ympäristökeskuksen mielestä suomalaisia öljypuomeja ei riitä Meksikonlahdelle. KUVA: Timo Myllykoski
Kotimaa 2.6.2010 19:01
STT
Suomen ympäristökeskus tuomitsee öljyntorjuntaan käytettävien pelastuslaitosten puomien lähettämisen Suomesta Meksikonlahdelle.

Oulu-Koillismaan pelastuslaitos lähetti puomeja öljy-yhtiö BP:n käyttöön porauslautalla sattuneen vuodon vuoksi, uutisoi Savon Sanomat keskiviikkona. Lehden mukaan laitos saa vanhojen puomien tilalle myöhemmin uusia suomalaiselta öljyntorjuntayritys Lamorilta, joka toimittaa puomeja Meksikonlahdelle.

--?Suomessa on vajaat 100 kilometriä puomia, joka ei edes riitä maan omiin tarkoituksiin, jos Itämerellä tapahtuisi öljyonnettomuus, arvostelee STT:lle Suomen ympäristökeskuksen yli-insinööri Kalervo Jolma, joka on erikoistunut öljyntorjuntaan.

Hänen mukaansa avovesikaudella ei öljypuomeja voida missään tilanteessa lähettää ulkomaille. Rikkonaisella rannikolla jo 100 kilometrin puomitus jää nopeasti liian lyhyeksi.

Talvisin kalustoa lainattu ulkomaille

Ympäristökeskus on lähettänyt kaikille maan elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskuksille (ELY) kirjeen, jossa muistutetaan, että pelastuslaitokset eivät voi omin päin lähettää pelastuskalustoa pois Suomesta. Luvan voi saada ELY-keskuksilta. Oulu-Koillismaan pelastuslaitokselta lähetettiin vajaat 800 metriä puomeja.

--?Öljyntorjuntavalmius pysyy meillä riittävänä, joten saimme vaihtoon luvan ELY-keskukselta, kertoi palopäällikkö Tauno Toivanen Savon Sanomissa.

Talvisin kalustoa on lainattu Suomesta toisinaan sillä ehdolla, että kalusto palautuu kevääksi takaisin. Jolman mukaan kalustoa lainattiin muun muassa Exxon Valdezin öljyturmaan Alaskaan.

Meksikonlahteen on vuotanut öljyä jo puolentoista kuukauden ajan öljy-yhtiö BP:n porauslautalla sattuneen onnettomuuden vuoksi.

Yhdysvalloissa öljy-yhtiöt vastaavat itse öljyntorjunnasta. Suomessa siitä vastaavat viranomaiset.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Kommentoi

Niin mutta tämä päätös onkin tehty ookkonoitten maassa.Muualla suomessa osataan ajatella oman maan turvallisuutta mutta ei oulussa.Nyt kun pääliköt on otettu muualta kuin oman laitoksen sisältä niin tällaisen päätöksen voi tehdä vain nykyinen aivoton päälystö.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Vaikka olisivat vanhanaikaisiakin, niin ovat ne silti varmaankin parempia kuin ei mitään. Ja BP on osoittanut, ettei sillä itsellään ollut millään ilveellä mitattuna riittävästi kalustoa eikä edes suunnitelmia vahingon rajoittamiseen. Joten nyt sitten harovat oljenkorsia mistä vain voivat.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Rahat Kreikkaan ja öljypuomit Meksikonlahdelle. Mitä muuta hölmöä nykyhallitus vielä keksiikään?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eikös nuo muoviset puomit ole aika tehottomia ja vanhanaikainen systeemi varastointiongelmineen. Eikö olisi täysin mahdollista tehdä paineella vaahdottamalla ja puhaltamalla sopivasta aineksesta puomia paikanpäällä proomusta kilometritolkulla kun puomikemikaalia vain riittää. Pinta puomista tai estematosta voisi olla hyvin öljyä imevää sienimäistä ainetta ja sen sisällä olisi kellukekuplia jotka pitävät sen pinnalla vaikka pintaosat olisi kyllästyneet vedestä ja öljystä. Syntynyt puomi voisi olla metrin levyistä nauhaa joka estäisi öljyn ylikulkeutumista.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Myöhäistähän se on ympäristökeskuksen enään torjua öljypuomien lähettämistä, koska nehän on jo kohta Meksikonlahdella perillä !

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

No totta se BP maksaa niistä käyvän hinnan? Ettei olisi takana idea rahastaa vanhoilla puomeilla ja ostaa niistä saaduilla rahoilla heti riittävästi uusia?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

170
"Sotkun munkkeja" myynyt yrittäjä Vesa Mustakangas: "Tavoitteena oli myydä puhdasta lähiruokaa" – Savilaakson leipomo lopetti munkkien toimituksen
35
Puola ja Unkari pääsivät Suomen EU-kokouksessa helpolla – Suomi ja EU-komissio haluavat tulevaisuudessa sulkea demokratiaa halveksivien maiden rahahanat
35
Sarjakärki oli liian kova Lipolle – pesisleiri ja ilmaiskampanja täyttivät Raksilan lehterit
25
Liikenneministeri Sanna Marin Helsingin Sanomissa: "Tampereen ja Turun tunnin juniin on suhtauduttu aivan liian optimistisesti"
20
Qstockin rakentaminen alkaa viikonloppuna – katso kartasta, miten festivaali muuttaa liikennejärjestelyjä
19
The Guardian: Persianlahden tilanne kiristyi dramaattisesti – Pidätetyn brittitankkerin miehistö on nyt Iranissa satamassa ja yhä laivassa
15
Kaakkurissa juostaan portaita ja poljetaan maastossa – Liikuntamaassa riittää treenaajia, vaikka alue ei ole vielä läheskään valmis

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Metsäpalovaroitus on voimassa Päijät-Hämeen ja Keski-Suomen maakunnissa, Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Pudasjärven, Taivalkosken ja Kuusamon kuntia sekä seuraavissa Lapin kunnissa: Simo, Kemi, Keminmaa, Tornio ja Tervola.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Vihaan juttutupaa, tai sitten en

87 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Hakkaraisen Teuvo on kyllä aika äijä sanon minä

Pienellä paikkakunnalla kykenee toimia vaikka sahayrityksessä ym. ammateissa, mutta miten on toiminta hieman laajemmin k... Lue lisää...
Hakkarainen on äijä,...

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

20.7.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image