Kotimaa

Yl­lä­tys­kään­ne: Vau­va­sur­ma­ju­tun tuomio muuttui rajusti hovissa

Arkistokuva. KUVA: Kaleva
Kotimaa 10.6.2016 12:30 | Päivitetty 10.6.2016 17:48
Susanna Kemppainen

Rovaniemen hovioikeus on muuttanut merkittävästi niin sanotun vauvasurmajutun tuomiota.

Oulun käräjäoikeus tuomitsi viime vuoden kesäkuussa oululaisen naisen elinkautiseen vankeusrangaistukseen viidestä murhasta ja viidestä hautarauhan rikkomisesta.

Hovioikeus katsoo tänään antamassa ratkaisussa, että teot eivät olleet käräjäoikeuden arvioimalla tavalla murhia vaan tappoja.

Hovioikeuden mielestä henkirikokset tehtiin erityisen julmalla tavalla, sillä ne kohdistuivat naisen omiin puolustuskyvyttömiin ja hänen huolenpidostaan riippuvaisiin lapsiin. Mutta hovioikeus katsoo toisin kuin käräjäoikeus, että yksikään teko ei sen mielestä ollut tehty vakaasti harkiten saati erityisen raa’alla ja julmalla tavalla. Hovioikeuden mielestä teoista yksikään ei myöskään ollut kokonaisuutena arvostellen törkeä, mitä murhasta tuomitseminen edellyttäisi.

Tuomioistuin on sitä mieltä, että naisen menettelyssä oli havaittavissa jopa huomattavasti tappoa lievemmin rangaistavan lapsensurma-nimikkeisen rikoksen piirteitä. Nainen ei kuitenkaan hovioikeuden arvion mukaan toiminut synnytyksestä johtuvassa uupumuksessa tai ahdistustilassa, kuten lapsensurmasta tuomitseminen vaatisi. Teot eivät sen mielestä olleet myöskään surmia, sillä niitä ei tehty lieventävien asianhaarojen vallitessa. Näin ollen hovioikeus tuomitsi hänet viidestä taposta.

Mielenterveyden häiriö vaikutti alentavasti rangaistuksen pituuteen

Hovioikeus hylkäsi kokoaan syytteet hautarauhan rikkomisesta. Sen mielestä naisen tarkoituksena ei ollut käsitellä ruumiita pahennusta herättävällä tavalla kuten syyttäjä väitti, vaan hän kätki ruumiit salatakseen tekemänsä rikokset.

Tuomioistuimen mielestä naiselle tulisi lähtökohtaisesti tuomita viidestä taposta maksimirangaistus eli 15 vuotta vankeutta. Hovioikeus päätyi kuitenkin tuomitsemaan hänet 13 vuodeksi vankeuteen, sillä mielentilatutkimuksen perusteella hänen mielenterveyden häiriönsä vaikutti hänen käyttäytymiseensä ja selitti osaltaan hänen tekojaan vaikka se ei alentanutkaan hänen syyntakeisuuttaan.

Oulun poliisi löysi kesäkuussa 2014 Heinäpäässä sijaitsevasta kellarikomerosta kahden poikavauvan ja kolmen tyttövauvan ruumiit. Oululaisnainen oli synnyttänyt vauvat vuosina 2005–2013.

Häämöttääkö KKO?

Osapuolilla on 9. elokuuta saakka aikaa hakea mahdollista valituslupaa ja valittaa KKO:een. Itä-Suomen yliopiston rikos- ja prosessioikeuden professori Matti Tolvanen Tolvasen mukaan tappoja on muuttunut korkeimmassa oikeudessa murhiksi ja päinvastoin.

”Tuomioistuimet tekevät erilaisia tulkintaratkaisuja. Se kuuluu oikeudenkäynnin luonteeseen.”

Rikosoikeuden emeritaprofessori Terttu Utriainen huomauttaa, että KKO antaa ennakkopäätöksiä muiden vastaavien tapausten varalle, jotta niissä annettaisiin jatkossa samanlaisia ratkaisuja.

”Ei voi kuvitellakaan, että tällaisia tapauksia tulee ilmi useita. Tämä on täysin poikkeuksellinen, uniikki.”

Utriaisen mukaan tapaus herättää pohtimaan tarvetta muuttaa lainsäädäntöä esimerkiksi henkirikosten määritelmän osalta. Tappoa pidetään perinteisesti perusmuotoisena henkirikoksena, kun taas murha on törkeä tappo ja surma on lievä tappo.

”Aiemmin katsottiin, että murha on vakain tuumin ja harkiten tehty henkirikos, kun taas tappo on tehty pikaistuksissa. Se jako oli parempi.”

Kihlakunnansyyttäjä Sari Kemppainen aikoo perehtyä hovioikeuden perusteluihin tarkasti, minkä jälkeen hän harkitsee, ryhtyykö hän mahdollisiin jatkotoimiin. Tämän tarkemmin hän ei ratkaisua tässä vaiheessa kommentoi.

Myös tuomittua puolustanut asianajaja Meeri Palosaari aikoo perehtyä hovioikeuden ratkaisuun rauhassa yhdessä päämiehensä kanssa ennen kuin he päättävät, lähdetäänkö valituslupaa hakemaan.

 

Lue lauantain Kalevasta lisää asiantuntijoiden arvioita tapauksesta!

Lue lisää 11.06.2016 Kalevasta.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (46)

Ei Korkein oikeus ole valitustuomioistuin, eikä sinne siis voi valittaa. Muutoksenhakulupaa sieltä voi hakea, jos kyseinen tapaus näyttää tarvitseva tulkinnan lain soveltamisesta muita samankaltaisia tapauksia varten.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eiköhän tämä narsismia ihaileva selfiellä ja blogeilla
mässäilevä yhteisömme ole mainio kasvualusta
monenmuotoisiin muihinkin persoonallisuuden
häiriöihin.Hoitopaikat vähenevät ja avunsaanti
vaikeutuu kaiken aikaa. Mitä lie seuraavaksi?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mielenterveyden häiriöiden tausta on osin geneettinen, osin ympäristön aikaansaamaa. Tärkeimmässä roolissa on varhaislapsuus ja suhde hoivaaviin aikuisiin. Jos suhde on hyvä, luotettava ja turvallinen, jos perustarpeet kuten levon, ravinnon ja hoivantarve tulevat tyydytetyiksi, voi viallisen geeninkin perineestä kasvaa tasapainoinen aikuinen.

Todella tärkeää olisi, että mielenterveys- tai päihdeongelmia tai muita vakavia ongelmia kohtaavat saisivat (löytäisivät ja olisi tarjolla) riittävää ja oikeanlaista apua. Tätä apua tarjoaa vain julkinen sektori ja kolmas sektori, yksityisesti sitä ei juuri myynnissä ole, eikä monilla olisi siihen varaakaan. Mielenterveys- ja sosiaalisten ongelmien hoito on nähtävä niin tärkeänä ja olennaisena sijoituksena lukemattomien ihmisten hyvään elämään ja tulevaisuuteen sekä työkykyyn, että siihen on löydyttävä riittävästi rahaa. Tästä on pihdattu ja säästetty vuosikymmenet ja nyt seuraukset näkyvät yhä nuorempien ihmisten syrjäytymisenä koulusta ja työstä ja elämästä, mikä maksaa jokaisen kohdalla yhteiskunnalle miljoonia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eiköhän tätäkin väännetä ja käännetä moooooonta vuotta ja sitten vapautetaan asianomainen ja maksetaan hänelle korvaukset hyvinkin tuntuvasti.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei tuo nyt mikään yllätys ollut, pikemmin käräjäoikeuden murhatuomio oli yllätys.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei voi olla totta!! Nyt meni usko viimeistään suomalaiseen oikeuslaitokseen!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uskomatonta!!! Laitokseen tuommonen eikä ikinä pois,eihän herranen aika tuo ole millään muotoa täysissä järissään,todella sairas teko! Vai vielä vähentämään tuomiota,ei jaksa ymmärtää suomen oikeuskäytäntöä ollenkaan ,miettinyt eräänkin kerran,,,kun pitää matkia amerikkaa kaikessa muussa hömpötyksessä(yst.pv,halloween ym joutavat) niin miksei sitten siinäkin.....että elinkautinen tarkoittaa ELINKAutinen,ei ikinä pois! Siellä sentään tuomiot kohillaan,täällä silitellään päätä teit mitä teit,voivoi kun oli lapsena vähän leluja,tiukka pipo ja ikkunatkin vielä mettään päin...ei mulla muuta

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kannattaa perehtyä tarkemmin amerikkalaiseen oikeuskäytäntöön ennen kuin huutelee sen "kovuudesta". Myös siellä saattaa tuomio olla todella lyhyt vakavastakin rikoksesta. Lähinnä Jammu Siltavuoren tekemistä rikoksista saisi todellisen elinkautisen, mutta eipä Jammu Suomessakaan vapaalle enää päässyt.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tuomio ei ole yllättävä. Rovaniemen hovioikeus lähes aina lieventää tuomioita !

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

ei oikeutta ole olemassakaan!

Kaikin mahdollisin keinoin koitetaan vaan saada ns. "tuomiot" olemattomiksi!

Kenen etuja tällainen meno palvelee?
Eliitin otaksuttavasti jotain kautta, sillä muuten toimittaisiin toisin...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Yllätys olisi, jos nykySuomessa jotakuta tekojensa mukaan rangaistaisiin!

Vankipäivä maksaa noin 200 €, joten annetaan lyhyitä "tuomioita" tai sakkoa, jota ei kuitenkaan maksamattomana voi muuttaa vankeudeksi.
Vankilassa on monella paremmat olot kuin kotonaan.

Elinkautinen tarkoittaa muualla maailmalla loppuiän kestävää, mutta Suomessa ilmeisesti keskimääräinen elinikä on hyvin lyhyt, koska "elinkautiset" ovat täällä noin 10 vuotta paperilla.

Koska jos on ns. " ensikertalainen" eli ei ole jäänyt kolmeen vuoteen kiinni mistään, lyhenee "tuomio" puoleen ja nuorkriminaaleilla kolmannekseen!

Näin säästyy valtiolla vankeinhoidosta ja kriminaalien ammattitaito taas ei pääse liikaa ruostumaan "tiilenpäitä lukiessa"...
Eli kaikki voittavat!

Ai niin, tavallinen rikoksen uhriksi joutuva kansalainen jää kyllä nuoleskelemaan näppejään, mutta hehän ovat vain yksittäistapauksia...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hehheh... Se on se 15 vuotta kulunut, ennen kun ripeä oikeuslaitoksemme saa aikaiseksi päätöksen tässä asiassa. Liekö ongelma resursseissa vai lainsäädännössä?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Puolet istuu ensikertalaisena, eli 6,6-vuotta ja tästähän on jo kulunut aikaa, joten kohta on taas keskuudessamme...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

no oikeus on puhunut,pulinat pois!Ei meidän maallikkojen tulekkaan käsittää,mitä oikeuden tuomarit ajattelevat ,tapon ,surman eroista ,mehän vain käsitetään että olipa se kumpi tahansa niin toisen ihmisen hengen lähöstä on kysymys.ihmettelemmepä vaan!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sarjatappaja? Eikä sarjamurhaaja? Ilmeisesti oikeus on tarkastellut tapauksia yksittäisinä, sillä yksittäisinä ne näyttävät tapoilta. Tappojen jatkuminen ei ole saanut tuomiossa tarpeeksi huomiota.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tapot kuitenkin lakkasivat vasta kun tekijä jäi kiinni... Että kyllä ne on sarjassa tehtyjä murhia siinä mielessä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (46)

Uutisvirta

23.1.
Ruotsin sprinttitykin takareidessä repeämä – MM-kisat jäävät todennäköisesti väliin
23.1.
Norjan poliisi: Viimeisen lumivyöryn suomalaisuhrin etsinnät lopetetaan – "Valitettavasti on odotettava nyt kevättä"
23.1.
Oppositiojohtaja julistautui Venezuelan presidentiksi – Trump tunnusti uuden johtajan vain minuuteissa
23.1.
Kapinaryhmä ehdottaa brexitin siirtämistä vuoden loppuun – May tiukkana: "Ei ratkaise mitään"
23.1.
Pieni vauva jäi pakkasella autoon Iskon Nesteellä – äiti oli tankkaamassa ovien napsahtaessa lukkoon, palokunta ja hinauspalvelu hätiin
23.1.
Hailuodon jäätie työn alla, avaamiseen vaadittavasta jään paksuudesta puuttuu vielä kymmenisen senttiä
23.1.
Meiju Suvas kasvoi Frederikin taustalaulajasta lavatähdeksi – "Minun tekisi mieli sanoa, että opin Frederikiltä, mitä ei pidä tehdä"

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Pakkasvaroitus: Maan itä- ja pohjoisosassa lukuun ottamatta Pohjois-Lappia esiintyy lähivuorokauden aikana kireää pakkasta.

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Eläkeläiset töissä

Eli rahan perässä olet elämäsi juossut. Oletko osannut nauttia elämästä, Oikeasti? Minä kunnioitan ihmisiä jotka jäävät... Lue lisää...
Raukka

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

24.1.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image