Kotimaa

Yli­opis­to­vai­kut­ta­jat: Filosofiaa jo peruskouluihin

Kotimaa 13.4.2010 10:53
STT
Joukko yliopistovaikuttajia esittää filosofian opetuksen aloittamista jo peruskouluissa. Vetoomuksen allekirjoittajien mielestä filosofia opettaisi lapsille ja nuorille muun muassa keskustelutaitoja.

Filosofian perusopetuksen puolesta ovat vedonneet muun muassa professori Matti Klinge, Helsingin yliopiston kansleri Ilkka Niiniluoto ja filosofian dosentti Thomas Wallgren. Vetoomuksen on allekirjoittanut yhteensä vajaa 200 eri alojen vaikuttajaa, pääsääntöisesti eri yliopistoista.

Heidän mielestään peruskoulujen oppilaita pitäisi muutoinkin kannustaa kriittiseen ajatteluun ja omien elämysten arviointiin. Filosofian avulla oppilaat oppisivat paremmin jäsentämään median ja tieteen tuottamaa informaatiota.

Kannanotto on luovutettu Opetushallituksen tuntijakoa pohtivalle ryhmälle. Nykyään filosofiaa opetetaan vasta lukioissa.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222

 

MAINOS

Kommentoi

big black mama from Alabama: Et mahda olla käynyt yhdelläkään filosofian tunnilla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eihä tässä ole mitään järkeä,... Filosofia on tottakai tärkeä asia ja sitä tulee opettaa.. Mutta mitä järkeä on opettaa sen ikäisille joita se ei yleisesti kiinnosta, ja henkinen kasvu ei ole vielä siinä pisteessä että nuori pystyisi ottamaan itseensä näinkin moniulotteista tietoa... Steiner mallia kehiin ja opetetaan asioita sitä myöten miten nuoret sen pystyvät sisäistämään..

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kannatan ehdottomasti. Lapset ovat filosofeja! Esiopetuksessa käyvät keskustelun pohjaksi mm. teokset Nalle Puh ja Muumi-kirjat. On suorastaan omituista, ettei filosofia ole peruskoulun oppiaine.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

"oppilaita pitäisi muutoinkin kannustaa kriittiseen ajatteluun" Joopa joo, käytännössä tämä tarkoittaa että oppilaita "kannustetaan" ajattelemaan "oikein" eli olemaan kritisoimatta "virallisia totuuksia".

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tärkeä päänavaus, ihme kun aiemmin tuota tajuttu. Tyttäreni ollessa ala-asteella (Oulun Nomaalikoulu) hän sai kylpyä filosofiaan. Oli teksti- ja piirtämisjuttuja (tai hän ainakin itse niihin piirsi juttujen havainnollistamiseksi). Hän oli todella innoissaan aiheesta ja uskon, että kipinä kriittiseen ajatteluun ja omien elämysten arviointiin syntyi jo silloin. Tosin uskon hänen pystyvän siihen ilman filosofian kylpyjäkin niitä hetkeäkään aliavioimatta. Myöhemmin ylioppiaskirjoituksissa hän sai täydet pisteet mm. filosofiasta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Huomattavasti paremmin auttaisi nuorta jäsentämään omaa arvomaailmaansa ja perustelemaan mielipiteitään kuin vaikkapa uskonto. Kunhan opetuksessa painotettaisiin myös filosofointia eikä opeteltaisi vain ulkoa nimiä ja ismejä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

23:08
HS: Huoltovarmuuskeskuksen varmuusvarastossa maaliskuun lopussa olleet suojaimet eivät olisi riittäneet edes yhdeksi päiväksi
22:37
Ranskassa koronakuolleita jo lähes 13 200, tehohoitopotilaiden määrä kuitenkin laskenut – Italiassa tartuntoja yli 147 500 ihmisellä
22:18
Pääsiäiskokko aiheutti hälytyksen rakennuspalosta Iissä
21:46
Kajaanilainen Eila Aavakare sairastui koronavirukseen ja toivoo kansalaisten suojaavan läheisiään tartunnoilta – "Tätä ei pidä vähätellä. Olemme kokeneet sen ja käyneet aivan rajalla" Tilaajille
20:30
Vjatsheslav Fandul oli 20 vuotta sitten sankari, jonka maalit takasivat Kärpille liiganousun – "Tiesin, mitä Kärpät ja nousu merkitsivät Oululle" Tilaajille
20:26
Vahvistettuja koronaviruskuolemia koko maailmassa jo 100 000 – USA:n Fauci: Rajoituksia ei pidä purkaa liian aikaisin tai tilanne voi pahentua entisestään
19:00
Nordea listaa yrityksille seitsemän käytännöllistä neuvoa koronan talousvaikutusten torjuntaan Kaupallinen yhteistyö
124
Maskeja sekä Jylhältä että Sarmasteelta tilanneen huoltovarmuuskeskuksen Lounema pahoittelee virheitä – "Jälkipyykin pesu on sitten, kun on saatu akuutti tilanne hoidettua"
57
Pääministeri Marin: HVK:n toimitusjohtaja ei nauti luottamustani – suojainsotkusta annettuun tietoon tyytymätön työministeri Haatainen pitää tiedotustilaisuuden kello 17
36
Suojainhankinnoista tehty kolme kantelua – Oikeuskansleri: "HVK:n selvitettävä tavarantoimittajien ja yhteistyökumppaneiden suhteessa ilmenneet epäselvyydet"
32
Euroryhmä lähestyi sopua koronatukipaketista – Euroryhmän puheenjohtaja: "Me olemme hyvin lähellä sopimusta"
32
Suomessa on todettu 164 uutta koronatartuntaa, Pohjois-Pohjanmaalla määrä kasvoi viidellä – OYSissa 11 koronapotilasta, joista kuusi tehohoidossa
22
Neljän viikon yhtämittainen kesäloma uhkaa jäädä haaveeksi – Hakemusruuhka voi laittaa Kelan lomajärjestelyt uusiksi
12
Järjestöt julkaisivat viralliset ompeluohjeet, joilla syntyy kasvomaski kotoa löytyvistä tarvikkeista – "Tämä on uusi kansalaistaito"

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

PS:n kannatus laskee jatkuvasti

Johan nyt kaikki jotka katsoo Eduskunnan istuntoja, niin huomaa miten persujen edustajat haukkuvat kuin rakkikoirat tois... Lue lisää...
EIKÖ NE ITE HUOMAA

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jarin piirrokset arkistossa.

Naapurit

10.4.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image