Kotimaa

Yliopiston rehtori: Huhtasaaren gradu loukkaa hyvää tieteellistä käytäntöä, mutta loukkaus ei ole erityisen vakava

Laura Huhtasaaren (ps.) gradu hyväksyttiin vuonna 2003. KUVA: Joel Maisalmi
Kotimaa 16.4.2018 17:06 | Päivitetty 16.4.2018 19:03
STT

Jyväskylän yliopiston mukaan perussuomalaisten kansanedustaja Laura Huhtasaaren pro gradu -tutkielma rikkoo joltain osin hyvää tieteellistä käytäntöä. Tähän päätyi yliopiston rehtori Keijo Hämäläinen esiselvityksen sekä Huhtasaaren oman vastauksen pohjalta.

Plagiointiepäilyjen vuoksi käynnistetyn esiselvityksen teki yliopiston ulkopuolinen asiantuntija, professori emeritus Jarkko Hautamäki. Hän katsoi, ettei hyvää tieteellistä käytäntöä ole noudatettu johdonmukaisesti.

Rehtorin päätöksen mukaan ilman viitteitä tehtyjä suoria lainauksia on tutkielman kirjallisuusosiosta noin kymmenesosa. Sen sijaan empiirisessä aineistossa ei ole havaittu merkkejä plagioinnista.

Päätöksen mukaan kyseessä on hyvän tieteellisen käytännön loukkaus, vaikka se onkin Huhtasaaren mukaan tahatonta.

- Ottaen huomioon, että kyseessä on ollut pro gradu -työ ja sen rajattu osio, ei loukkaus kuitenkaan ole luonteeltaan erityisen vakava.

Esiselvityksessä ei ilmennyt epäilyä laajemmasta vilpistä, ja rehtori lopettaa asian käsittelyn omalta osaltaan tähän. Rehtorin päätös liitetään gradun yhteyteen yliopiston kirjaston arkistoon, ja tutkielman viitetietoihin kirjastotietokantaan merkitään tieto rehtorin päätöksestä.

Jos Huhtasaari on tyytymätön rehtorin päätökseen, hänellä on puoli vuotta aikaa pyytää lausuntoa tutkimuseettiseltä neuvottelukunnalta.

Huhtasaari: "Kohtuutonta"

Huhtasaari pitää graduunsa kohdistunutta plagiointiepäilyä ja sen tutkintaa kohtuuttomana. Huhtasaari myöntää blogissaan, että hänen tutkielmassaan on virheitä.

- Kyllä, työssäni on huolimattomuusvirheitä, silti koen, että tämä on ollut minua kohtaan kohtuutonta, Huhtasaari kirjoittaa.

Hän kritisoi muun muassa sitä, että 15 vuotta vanhaan graduun sovelletaan nykyisiä ohjeita vilppiepäilyistä.

Huhtasaari totesi rehtorille antamassaan lausunnossa, että hänen tekemissään virheissä ei ollut kyse vilpistä. Hän arvioi lausunnossaan myös, että tutkielman puutteet on jo huomioitu tutkielman arvostelussa.

Epäilyt esille presidentinvaalien alla

Plagiointiepäilyt nousivat esille tämän vuoden tammikuussa, kun liberaalipuolueen puoluesihteeri Tuomas Tiainen väitti, että gradussa on plagioituja kohtia. Hän esitteli blogissaan kolme lyhyttä tekstikatkelmaa, jotka Huhtasaari näyttää hänen mukaansa kopioineen suoraan muista lähteistä.

Huhtasaari on kiistänyt plagioinnin ja sanonut epäilyn olevan pelkkää peliä, koska se tuli esille vain pari viikkoa ennen presidentinvaaleja, joissa Huhtasaari oli ehdokkaana.

Huhtasaari teki opinnäytetyönsä vuonna 2003 Kokkolan yliopistokeskuksessa, jonka toimintaa koordinoi Jyväskylän yliopisto.

Rehtorin päätöksestä uutisoi tänään aiemmin Keskisuomalainen.

Linkki juttuun

MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (26)

Jos "kokeilija" saa gradunsa läpi, ei se ole tekijän vika, vaan kyllä se on arviointiprosesin vika, jos se ei käy töitä läpi ja arvioi todella niitä oikein. Onhan niitä aina ollut kakenlaisia kokeilijoita, jotka yrittävät päästä mahdollisimman vähällä. Siitähän on kysymys. Väitän, että jos kaikki gradut nyt tänään avattaisiin ja tutkittaisiin olisi niistä joku 10 %, jotka eivät täyttäisi nykykriteereitä, voi olla jopa 20 %.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Täysin kohtuuton prosessi ja lisäksi turha ja kallis. Virheitä jää raporttiin aina jonkin verran. Todellisia vilpin tekijöitä ovat ne, jotka teetättävät maksusta muilla jopa väitöskirjansa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ainahan on olemassa eri kokoisia rikoksia ja plagiarismi kuuluu tutkimustyössä niihin isompiin. Kysymys ei ole "virheestä".

Onko sinulla antaa esimerkkejä muilla teetetyistä väitöskirjoista?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ongelma on enemmän gradun ohjaajan, kuin Huhtasaaren. Tapauksia, joissa proffa ei edes vaivaudu lukemaan arvosteltavana olevaa gradua, löytyy huomattavan lähelläkin olevasta yliopistosta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

No ei silloin 15 vuotta sitten ollut tieteessä eri sääntöjä kuin nyt. Lähteet on kuulunut merkitä ihan kuten nytkin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä jo läpi menneen työn puutteiden vierittäminen tekijän niskoille on äärimmäisen epäreilua. Professori on kuitenkin aina viime kädessä se, joka tekee tulkinnan mikä on hyväksyttävää ja mikä ei. Siksi professorin kuuluisi myös kantaa vastuu virheistä.

Nykyään plagiointia testataan koneellisesti. Tämä on muuttanut asioita. Tulkinta riippuu kuitenkin yhä professorista. Tulkinnan ei käytännössä edes tarvitse olla samanlainen eri opinnäytetöiden välillä. Valittaa voi, mutta käytännössä auktoriteettien haastajaa ja lisätyön teettäjää ei näillä lakeuksilla palkita.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ja jos sama tarkastus tehtäisiin muille saman aikakauden graduille, vähintään puolessa löytyisi samoja "rikkeitä"

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mitenkähän muiden? Vasemmistolla ja demareilla ainakin on täysin puhtaasti tieteellisiä kaikki eikä piisaakaan! Joka muuta väittää on oikeiston ja taantumuyksen provokaattori ja valehtelijakin tietty...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Miksi vain Huhtasaaren gradu tutkitaan ,mutta Presidentti Niinistön loppututkielmaa ei saa kukaan piirongin laatikosta pois .

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Valvonta ja opinnäytetyön hyväksyntävastuu on ollut yliopistolla. Onko siellä ollut epäpätevää henkilökuntaa?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ilmianto oli tarkoitushakuista mustamaalaamista, sitä josta V Vennamo sanoi "pelin poliitikkaa. Voisi sanoa ilmiannosta, jotta pikkusielun näpertelyä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Äh ajojahtia. Sama homma kuin Trumpin kanssa eli silloin kun valtaeliitti hyökkää kaikista kulmista kimppuun, niin tietää että ehdokas on kansan puolella ja eliittiä vastaan. Huhtasaari on 100% ei-eliittin jäsen ja meillä on nyt riittävästi näyttöä tästä. Huhtasaari on todistanut minulle olevansa aito.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Moniakin graduja on jo tätä ennen epäilty vaikka mistä ja yhtä kaikki, ne on hyväksytty. Myös useita väitöskirjoja on voimakkaasti arvosteltu ja silti hyväksytty. Monasti arvostelun syynä onkin arvattavasti enempi lopputyön tekijän "sopimaton" maailmankatsomus kuin muut painavat syyt.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Koittakaapa selittää tämä ajojahdiksi tai tahalliseksi väärinymmärtämiseksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (26)

Uutisvirta

62
Soinia kohtaan esitys epäluottamuksesta aborttikannanottojen takia – "Sanan- ja mielipiteenvapaus koskee minuakin"
38
Jo yli 400 turvapaikanhakijaa on työllistynyt ja saanut oleskeluluvan Suomeen, vaikka turvapaikkahakemus on hylätty
20
Niinistö kummastelee Mykkäsen kaksoiskansalaislinjaa – ehdottaa Rajavartiolaitoksen siirtoa puolustusministeriön alle
16
Kauppaopiston rakennus Oulun Maunonkadulla halutaan purkaa – tontille suunniteltu seitsemänkerroksista kerrostaloa
15
Leveäkaistatien maalaukset sotkivat liikenteen Haukiputaalla – autoilijat ovat ajaneet erehdyksessä pientareen puolella
11
Supon ex-päällikkö: Tiedot Rauma-Repolan sukelluspalloista hukattiin Pentagonissa - CIA puuttui tilanteeseen jälkikäteen 1980-luvun lopulla
11
Oppositiosta epäluottamusesitys Soinille aborttikannanottojen vuoksi

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Etelä-Lapissa ja Keski-Lapissa kehittyy ukkoskuuroja, joiden yhteydessä esiintyy voimakkaita ukkospuuskia, yli 15 m/s. Tuulivaroitus maa-alueille: Maan länsiosassa, Kymenlaakson maakunnassa sekä Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Pudasjärven, Taivalkosken ja Kuusamon kuntia lounaistuuli on voimakasta, tuulen nopeus puuskissa 15 m/s.

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Hyvätuloisten asumistuki

Esimerkiksi pienistä eläkkeistä ei makseta juuri ollenkaan veroja. Kotitalousvähennyksen saa vain suoraan verosta vähent... Lue lisää...
Stop miettimään

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla. 24.6. - 26.9.

Naapurit

20.9.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image