Kotimaa

Yliopistoihin kolmas lakkovaroitus – työtaisteluun liittyisivät muun muassa Turun, Jyväskylän ja Oulun yliopistot

Lakko koskisi myös Oulun yliopistoa. KUVA: Sara Oinas
Kotimaa 27.2.2018 14:16 | Päivitetty 27.2.2018 17:17
STT, Kaleva

Sivistystyönantajat on hylännyt yliopistoalan työriitaa koskevan sovintoehdotuksen. Vuorokauden kestävä pistelakko Helsingin yliopistossa toteutuu huomenna keskiviikkona. Työtaistelu on historiallinen, sillä ensimmäistä kertaa myös professorit ovat Suomessa lakossa.

Työriitojen sovittelija Janne Metsämäki jätti sovintoehdotuksen viime yönä. Sivistystyönantajien mukaan ehdotus ei huomioinut tarpeeksi työnantajan tavoitteita.

Keskeisenä kysymyksenä on ollut erimielisyys palkoista. Sivistystyönantajien työmarkkinajohtaja Anne Somer kertoo työnantajapuolen olevan huolissaan kustannusten kasvusta.

–  Tässä tilanteessa olisi virhe lisätä yliopistojen kustannuksia yli kantokyvyn, Somer sanoo tiedotteessa.

Hylättyyn sovintoehdotukseen olisi sisältynyt kaksi yleiskorotusta, joista ensimmäinen olisi ollut 1 prosentin ja toinen 1,1 prosenttia. Lisäksi olisi ollut paikalliset järjestelyerät, joita olisi käytetty palkkausjärjestelmän muuttamiseen.

Ehdotuksessa olisi esitetty myös askelmerkit palkkausjärjestelmän uudistustyölle, jossa henkilökohtaisia palkanosia olisi korvattu suoritusperusteisilla kategorioilla.

Työntekijäpuoli olisi ollut valmis hyväksymään sovintoehdotuksen. Julkisalojen koulutettujen neuvottelujärjestön Jukon puheenjohtaja Olli Luukkainen pitää tilannetta erikoisena.

–  Tämä osoittaa hurjaa välinpitämättömyyttä työnantajalta, Luukkainen sanoo STT:lle.

–  He potkivat nyt oikein teräskärkisellä saappaalla sivistysalaa päähän, hän jatkaa.

Keskiyöstä keskiyöhön

Työnseisaus alkaa keskiyöllä ja kestää 24 tuntia. Lakossa ovat Helsingin yliopiston työntekijät, jotka ovat Jukon, JHL:n tai Pardian jäseniä.

Työntekijäpuoli järjestää aamupäivällä Helsingin yliopiston Porthania-rakennuksen edessä mielenilmauksen.

Yliopistojen henkilöstöä edustavat pääsopijajärjestöt Juko, JHL ja Pardia antoivat tänään kolmannen lakkovaroituksen. Uuteen työtaisteluun osallistuisivat Itä-Suomen, Jyväskylän, Lapin, Oulun ja Turun yliopistot sekä Lappeenrannan teknillinen yliopisto ja Åbo Akademi. Lakko toteutuu 14. maaliskuuta, jos sovintoa ei saavuteta sitä ennen.

Työntekijäpuoli on antanut aiemmin toisen lakkovaroituksen, jonka kohteena 7. maaliskuuta olisivat Aalto-yliopisto, Hanken, Tampereen yliopisto, Tampereen teknillinen yliopisto, Taideyliopisto sekä Vaasan yliopisto.

Lisäksi Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL on kertonut aikovansa vauhdittaa käynnissä olevia neuvotteluja omien sanojensa mukaan merkittävillä tukitoimilla. Liiton hallitus päättää toimista perjantaina.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Palkka alle 3000e/kk - siinäpä sitä koulutuksen avulla saatua etua. Kannattaako enää edes kouluttautua; paremmin tienaa, kun menee melkein minne vaan töihin. Työpaikassa, jossa ei tarvita mitään koulutusta, voi hyvinkin saada parempaa palkkaa kuin tohtori tai maisteri. Lopetetaanko koko Suomen koululaitos turhana rahareikänä. Mitä me sillä enää teemme, kun oppivathan ne ihmiset kuitenkin - sosiaalisessa mediassa ja pelejä pelatessa ja ties missä. Ja koululaitos kun vielä on niin vanhanaikainen, että siellä saatetaan - huom. saatetaan - vielä vaatia jonkin asian tietämistä. Miksi pitäisi? Ainahan voi googlettaa. Pois vain turha koululaitos.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tämähän sopii hyvin, sillä kesä on tulossa ja voivat ihan hyvin lakkoilla koko kesän ihan sydämensä kyllyydestä, kun kesällä on opiskelijat ovat muualla. Syksyllä sitten kun ovat kyllästyneitä lakkoilemaan, niin voivat aloittaa taas työt. Näin säästyy yhteiskunnan varoja, kun palkanmaksu katkeaa kesän ajaksi ja henkilökunta on tyytyväisiä, kun saivat lakkoilla koko kesän. Tämä on niin sanottu win-win tilanne eli kaikki voittavat.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kesä on myös opetuksen aikaa. Opetan kesällä itsekin. Siksi toisekseen, kun opetusta on syys- ja kevätkausilla aika paljon, monella tutkimus jää sitten kesällä tehtäväksi. Joten hommia piisaa kyllä ympäri vuoden. Ilmeisesti sinulla ei ole oikeaa tietoa ja kokemusta asiasta joten jää ihan naiivin heiton tasolle tämä ”kommentti”.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

tästä viestistäsi, koska se on tehty kieli poskella, niin ainakin toivon sinun kannaltasi. Eipä siinä tarvitse kuin selvittää, kuinka paljon esim. paperitehtaan konehuoneen käyttäjä ansaitsee verrattuna perusyliopistolaiseen, niin duunarin ja duunarin käsite horjuu. Jos sinusta herra on sellainen ihminen, joka on käynyt kouluja, maksanut opintolainansa, ehkä hankkinut vähän yleisivistystäkin, niin kyllä minä siinä tapauksessa mielelläni herran tittelin vastaan otan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Olen käynyt yliopiston ja jopa väitellyt tohtoriksi. Teen yliopiston ulkopuolella tutkimustyötä yksityisellä sektorilla. Oletko miettinyt siirtymistä yksityiselle sektorille? Palkka paranee ja työsuhde on vakituinen. Kannattaa ainakin harkita työpaikan vaihtoa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kaikki eivät voi siirtyä yksityiselle sektorille. Yhteiskunta tarvitsee julkista sektoria, esimerkiksi yliopistoa. Ne ovat yhteiskuntaa kantava voima, jonka ei tule tehdä tuottoa, vaan olla yhteiskunnan perusta.
Aika yksinkertaista ajattelua tuo, että kaikki vain siirtyisivät yksityiselle.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kaikki tohtorit eivät voi työllistyä yliopistoihin tai julkiselle sektorille, koska kaikille ei ole työpaikkoja. Silloin osan täytyy työllistyä yksityiselle sektorille. Tämä on fakta. Kannattaa jo tohtoriopinnoissa pitää tämä mielessä, ettei tule sitten yllätyksenä, jos yliopistolta ei väittelyn jälkeen löydy enää töitä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tietenkin osa työllistyy yksityiselle. Olen itsekin yksityisellä sektorilla jo töissä.
En vain vähättele julkista sektoria, vaan arvostan sitä ja siellä työtä tekeviä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Yliopiston työntekijät ovat herroja, eikä heillä mielestäni ole oikeutta lakkoilla. Duunareilla on oikeus lakkoilla pääoman omistajia vastaan. Esim. paperityöntekijät ja ahtaajat ovat oikeita duunareita, ja ovatkin laittaneet kapitalistit polvilleen monta kertaa. Mutta yliopistojen tutkijat ovat virkamieseliittiä, siis HERROJA!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Yliopistolla ei kukaan ole pitkään aikaan ollut virkamiehiä. Työsuhteisiin siirryttiiin jo aikoja sitten. Sen jälkeen on menty alamäkeä jo pitkään, siksipä tämä lakon uhka.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Sinisilmäinen Suomi ja tonnttikaupat

167 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Venäläisiä syrjitään Suomessa.

Kaksoiskansalainen ei pääse venäjällä armeijan palvelukseen, korkeimpiin virkoihin eikä muuallakaan, paitsi suomessa täm... Lue lisää...
veteraanin jälkeläin...

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla. 24.6. - 26.9.

Naapurit

26.9.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image