Kotimaa

Yliopisto ja am­mat­ti­kor­kea­kou­lu eivät yhdisty Oulussa, yhteinen kampus riittää

Suurin osa Oulun yliopiston ja Oulun ammattikorkeakoulun opinnoista keskittyy jatkossa Linnanmaan kampukselle. KUVA: Oinas Sara
Kotimaa 1.11.2017 6:09
Antti Ervasti

Ammattikorkeakoulun ja yliopiston on parempi pysyä erillisinä organisaatioina, ja molemmilla on syytä olla omat roolinsa, linjaa Oulun yliopiston rehtori Jouko Niinimäki.

– Ammattikorkeakouluilla se on käytännönläheinen, työelämälähtöinen korkeakoulutus ja yliopistoilla vastaavasti teoreettisempi, tutkimukseen perustuva lähestymistapa, hän sanoo.

Muun muassa Tampereella ja Lappeenranta-Lahdessa on muodostumassa ammattikorkean ja yliopistojen muodostamia konserneja. Vastaavasta on keskusteltu myös Oulussa.

Niinimäki sanoo, että koska yliopistojen ja ammattikorkeakoulujen yhteinen lakihanke ei edennyt, se oli selvä viesti siitä, että korkeakoulutuksen kehittämistä jatketaan syventämällä ja selkiyttämällä duaalimallia. Se tarkoittaa, että molemmilla tulee olla erilliset omat tehtävänsä ja toimintatapansa.

– Uskon, että Oulussa molemmat ovat tämän etenemisen kannalla, Niinimäki sanoo.

Oulussa kuitenkin lähdettiin pari vuotta sitten yhdistämään fyysisesti ammattikorkeakoulua ja yliopistoa, kun suuri osa edellisen toiminnoista muuttaa yhteiseen kampukseen Linnanmaalle. Samalla suunnitellaan monenlaisia yhteisiä palveluja ja toimintoja.

Lue lisää 01.11.2017 Kalevasta.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (35)

Olen samaa mieltä. Ammatillinen koulutus on syytä pitää erillään yliopistosta. Ihmettelen kuitenkin sitä, että samaan aikaan kun oppilaitoksia yhdistetään ja opiskelumahdollisuuksia heikennetään, valtio rahoittaa yksityisiä oppilaitoksia. Diakonia-ammattikorkeakoulu Oy kouluttaa sairaanhoitajia ja sosionomeja mm. Helsingissä, Porissa ja Oulussa, vaikka ko. paikkakunnilla on samaa koulutusta tarjoava julkisen sektorin ylläpitämä ammattikorkeakoulu.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Varsin tyypillisesti homma Suomessa toimii seuraavalla tavalla. Jos joku on liian hyvä täytyy hänen suoritustaan saada huonommaksi ja huonomman suoritusta puolestaan täytyy keinotekoisesti saada paremmaksi. Näinhän kaikilla motivaatio lisääntyy. Onhan tavoitteena se että "kaikilla on tasa-arvoisesti yhtä surkeaa." Olisin Bruce Oreckin kanssa samaa mieltä siitä että yhä tehokkaammalla ja tasa-arvoisemmalla surkeuden jakamisella ei homma kehity. Pitäisi tukea erityisesti nitä joilla on kykyä luoda uusia menestystarinoita. Lopulta nämä tarinat satavat meidän kaikkien laariin.

OAMK on jäänyt täysin käytännön elämän junasta. Jos se nyt on siinä junassa koskaan ollut. Jatkuva tason ja vaatimusten pudottaminen ei yksinkertaisesti riitä kilpailluilla markkinoilla. Niin hyvä OAMK ei ole koskaan ollut että sillä olisi tähän varaa. Yliopisto on sitkeämmin menestynyt kansainvälisissä vertailluissa. Se on luonut selkeästi suurimman osan myös alueemme yrityselämän vaikuttajista vaikka OAMK onkin yrittänyt omia "käytännön elämän" osaajan leimaa itselleen. Surkea yritys. Nyt sitten homman pitäisi parantua sillä että OAMK nostaa profiiliaan siirtymällä "oikealle yliopistokampukselle." Taitaa käydä niin että yliopiston arvo laskee kun se alkaa kaveeraamaan OAMKn kanssa, "oppii uusia kuvioita" ja unohtaa oman roolinsa. NHL ja AHL ovat ihan eri asioita. Siirtämällä AHL pelaajat NHLään, seurauksena on kyllä NHLn romahtaminen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Maisterit käykööt yli opistonsa, mutta kyllä paras koulu on ammatti korkea koulu!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Amkit pitäs lakkauttaa yliopistopaikkakunnista. Saataisiin korkeakoulutus tasaisemmin koko maahan. Pohjois-Suomessa yliopisto Rovaniemellä ja Oulussa, Amkit Kemissä ja Kajaanissa, muualle opistotasoiset koulutukset (Sodankylä, Kuusamo, Kuhmo, Raahe ja Ylivieska).

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

No tässähän on yksinkertaisesti kysymys siitä että käki haluaa pesiä aina toisen pesään. Ratsastaa toisen tekemällä työllä mainetta itselleen keräten aina niin pitkälle kuin pääsee.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Veronmaksajan kannalta tämä tulee todella kalliiksi. Tarkoituksenahan on säilyttää mahdollisimman paljon hallinnollisia "suojatyöpaikkoja." Järkevämpää olisi siirtää OAMKn opiskelijat yliopistolle suorittamaan yliopistotutkintoja. Tämän jälkeen irtisanoa kaikki OAMKn työntekijät. Yliopisto saattaisi sitten tarjota joillekin parhaimmille työpaikan ja loput rekrytoitaisiin oikeasti yrityselämän puolelta hoitamaan "käytännön asiatkin kuntoon.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mikä ihmeen vimma on hivuttaa ammattikorkeakoulua lähemmäksi yliopistoa aina vain? Aivan erilaiset vaatimustasoltaan ja opetukseltaan rooleiltaan. Joten onko tässä vaan kyse siitä että halutaan yhdistää amk:t yliopistoon ettei amkkilaisilla olisi paha mieli "huonommasta" koulutuksestaan?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

OAMKssa käytännön elämää opettavilla on parhaimmassa tapauksessa käytännön kokemusta omien kesätöidensä verran. Tämä ei todellakaan vakuuta ketään. Sen ovat opiskeloijatkin huomanneet. Yliopistolle ei kyllä pääse professoriksi ilman omaa merkittävää tutkimuksellista taustaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eri teillä ovat. OAMK keskittyy hallinnointiin ja hallinnon kasvattamiseen. Oulun yliopisto tutkimukseen ja opetukseen. Harmi ettei hallinnon suuruuden perusteella anneta kansainvälisiä palkintoja ja ranking -sijoituksia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tuossa taannoin talouselämä lehti tutki Suomen yliopistojen hallintorakenteita. OAMK oli ihan omalla tasollaan sen hallintokulut olivat yli 2,3 kertaiset keskiarvoon nähden. Jos nämä hallinnoijat joilla on meno muuten hukassa liitettäisiin yliopistoon olisi vaarana koko uuden yliopiston hallintokustannusten "räjähtäminen."

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Oulussa on oikeita lastentarhoja jotka toimivat hyvin ja sitten on OAMK joka on kyllä kallein "lastentarha" muttei toimi ollenkaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Yliopiston perinne tehdä asiat hyvin tuhoutuisi jos tällainen Troijan hevonen tulisi pilaamaan käytännöt.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

OAMKn vetovoima on todella huono. Ei pärjää missään kansainvälisissä rankingeissa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Huvittaa nähdä, kuinka lapsille räätälöity koulutyylinen ammattikorkea ja aikuisten ihmisten yliopisto toimivat saman katon alla. Kulttuurien yhteentörmäykset ovat väistämättömät.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Oisi vain yhdistynyt koska samalla kassalinjalla pikaruokalassa ovat myöhemmin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Aika harvoin sitä yliopistotutkinnon jälkeen pikaruokalassa tulee asioitua, lähinnä fine diningissä, mutta silloin, kun käydään, niin kyseessä on yleensä joku firman virkistysilta, jonka kesken pitää alaisille tarjota hiukopalaa, etteivät ala nuupahtamaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

näin tulee luokkakoot kasvamaan 1.2-2x :D lisää lössiä..ruokalat ei riitä. tilaa ei ole tarpeeksi...kaikkialla on ahdasta.. tästä tullaa viellä lukemaan

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (35)

Uutisvirta

23.10.
Virallista tai ei, Annunen on ennätysmies – "Ehkä ihan hyvä, että se maali tuli, niin asiaa ei tarvitse enää miettiä" Tilaajille
23.10.
Kärpät löysi vihdoin tehoja myös ykkösketjun takaa – Liigan vatulointi Annusen ennätysuutisoinnissa ihmetytti Manneria: ”Henkilökohtainen ennätys on nyt Justuksen, se on fakta”
23.10.
Huippuhetket: Kärpät-Pelicans
23.10.
Kärpät otti kotivoiton Raksilassa vaiherikkaan pelin jälkeen – katso kuvia ottelusta
23.10.
KuPSin mestariluotsi Jani Honkavaara valitsi potkuherkän SJK:n seuraavaksi osoitteekseen
23.10.
Kainuun ely-keskus: Nuasjärven ekologinen tila on hyvä, eikä happikato uhkaa järveä – "Laaja seuranta-aineisto ei tue Helsingin yliopiston tutkijoiden käsitystä"
23.10.
Julius Junttila iskee ottelun voittomaalin

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli muuttuu huonoksi aamupäivästä alkaen Lapin maakunnassa sekä seuraavissa Pohjois-Pohjanmaan kunnissa: Pudasjärvi, Taivalkoski ja Kuusamo lumisateen ja lumisten teiden vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Sähköautot valtaavat vähitellen liikenteen

112 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

En käy töissä!

Ja sinun käytöskö on aikuismaista? Hoh hoijaa. Myötähäpeä. Lue lisää...
Heikki89

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

24.10.

Fingerpori

24.10.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image