Kotimaa

Ylimääräinen liputus voi maksaa taloyhtiölle parisataa eu­roa – ­vi­ral­li­set ja vakiintuneet liputuspäivät kuuluvat yleensä kiinteään veloitukseen

KUVA: Kaleva
Kotimaa 12.7.2018 6:13
Tapani Iivanainen

Lippu liehui viime viikolla Eino Leinon eli runon ja suven päivänä usean talon pihassa. Lipun nostaminen ja laskeminen on useissa kiinteistössä työtä, joka kirjataan ylös. Taloyhtiöissä liputus on tavallisesti ulkoistettu huoltoyhtiölle.

Suomessa on liputusvapaus, joten lipun voi nostaa salkoon myös muulloin kuin virallisina ja vakiintuneina liputuspäivinä.

Miten liputuksesta veloitetaan, Lassila & Tikanoja Oyj:n Oulun yksikönpäällikkö Teemu Salo?

– Alan käytäntö on se, että virallisten ja vakiintuneiden liputuspäivien liputukset kuuluvat kiinteistön huoltosopimukseen. Ylimääräisistä liputuspäivistä laskutetaan erikseen.

– Jos kiinteistössä on useita lipputankoja, sovitaan, kuinka moneen niistä nostetaan lippu. Kauppakeskuksissa on tavallista, että mainoslippu otetaan alas muutamasta tangosta ja korvataan Suomen lipulla.

Kuinka paljon ylimääräinen liputus maksaa?

– Tavallisena liputusaikana, eli aamukahdeksasta auringonlaskuun, se maksaa 120 – 150 euroa. Jos lippu vedetään puolitankoon, hintaan tulee noin 50 euroa lisää.

– Lisäksi kustannuksia tulee lipun ja lipputangon pesemisestä. Lippu ei maksa paljoa, mutta tanko on jo isompi operaatio.

Liputuksesta on Suomessa paljon ohjeistuksia. Miten sen hinnoista tulisi sopia, Kiinteistöliiton päälakimies Jenni Hupli?

– Liputus taloyhtiöissä on täysin sopimuksenvarainen asia. Yleensä viralliset ja vakiintuneet liputuspäivät kuuluvat kiinteistöhuollon kiinteän veloituksen piiriin. Liputuksesta voidaan kuitenkin vapaasti sopia, koska laki ei ohjeista sitä, miten liputus tulisi hinnoitella.

– Suruliputuksessakaan ei ole yhtä vakiintunutta käytäntöä. Jotkut toimijat perivät siitä erillisveloituksen, toiset eivät. Ratkaisu riippuu täysin siitä, mitä asiasta on kiinteistöhuoltosopimuksessa sovittu.

MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (24)

Siinä yksi iso tekijä joilla aktiiviset taloyhtiöt säästävät ison summan vuodessa. Laiskemmat maksavat ja valittavat isoista kustannuksista. Kilpailuttaa kiinteistöpalvelu yhtiön liputuksineen ja sitten tarkentaa liputuksen pois, 120-150 Eur/ kerta :) .

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kennostalojen kommuuniasukit ovat helposti nenästä vedettävissä, joita kiinteistöhuoltoyhtiöt käyttävät surutta hyväkseen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Täysin turhaa koko liputus...yhdellä kiinteistönhoitajalla voi olla 35 kohdetta kuten eräällä huoltoyhtiöllä Oulussa, mikä sekin on liikaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Aikoinani päätin, ettei meille ikinä lipputankoa laiteta. Johtuu siitä, koska isäni joutui työnsä puolesta useammassa paikassa liputtamaan. Omakohtaisesti sitten liputusriesa koettiin, kun talkoilla toimivassa taloyhtiössä liputuspäiviä sattui usein vielä useampi omalle liputusvuorolle. Turha kampe on lipputanko. Siitä kannattaa hankkiutua eroon.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Taloyhtiössä suuri piharemontti. Kiinteistöhuolto saa kaikki kuukausi korvaukset vaikka ei ole työtä heille. Ei nurmikon leikkuuta, liputuksia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

erikoista: Meillä on OIKEUS vapaana maana kunnioittaa kansallisia juhlapäiviä ja yksityisiä tapahtumia laittamalla oman maan lippu salkoon. Nyt tästäkin jotkut ovat ottaneet hyödyn ja rahastetaan ylimääräistä! Ei ole kohta mitään, mitä ei rahastettaisi!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Oletkohan ollut oikeissa töissä päivääkään, kato kun palkkaa maksetaan niin ei se tyhjästä se raha tule. Mutta minäpä ehdotan että seuraavassa taloyhtiön kokouksessa vaadit että sinä hoidat tämän asian seuraavan vuoden ajan ja et veloita siitä yhtään. Win-win -tilanne; sinä saat liputtaa ja taloyhtiö säästää senkin rahan. Vai että ei ole sitä mitä ei rahastettaisi? Kerro meillekin paljonko teet vapaaehtoistöitä vai rahastatko heti kun jotain jonkun eteen (ehkä) teet

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Talonmiehet takaisin ja kiinteitönhoidon työt asuntoa vastaan, ei maksa mitään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei nykyään kukaan tule enää asuntoa vastaan yleiseksi taloyhtiön rengiksi. Vai ryhtyisitkö kentie sinä?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

kiinteistöyhtiöt veloittavat liputuksesta joten pitäisi myös velvoittaa noudattamaan liputussääntöjä , nostetaan ja lasketaan lippu miten sattuu , ylös klo 8:00 ja lasketaan auringon laskiessa viimeistään klo 21:00

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kallista on. Eikö taloyhtiöiden osakkaiden kannattaisi puhaltaa yhteen hiileen ja sopia, josko omistajat vuorollaan suorittaisivat lipun noston.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jos kiinteistöhuolo hoitaa muut hommat talonyhtiössä, pelkän liputuksen poisottaminen ei vaikuta hintaan juuri mitään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Olihan se Koiviston hautajaispäivän liputuksen hinta aikamoinen yllätys. Erillinen sunnuntaikorvaus lipun nostosta aamulla, sen laskusta puolitankoon päivällä ja lipun laskusta illalla, hintaa n. 250 € ! Kiinteistöhuolto teki hyvän tilin olettaen, että yhdellä miehellä oli vaikkapa viisi kohdetta. Tuskin kiinteistöhuollon palkat ovat noin korkeita.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kiinteistönhoitajien talomäärä on ennemminkin 20 kohdetta /hlö. Huoltosopimuksien hinnat poljettu alas kovan kilpailun vuoksi. Lisälaskutukselle tehdään tuotto. Liputuksessa voi olla jopa >30 lippua nostettavana, riippuu miten nostolenkki toteutettu.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eipä vois turhempaa touhua olla kuin liputus. Suomen nykymeno vaatisi muutenkin jatkuvan suruliputuksen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (24)

Uutisvirta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Tuulivaroitus maa-alueille: Maan länsiosassa, Kymenlaakson maakunnassa, Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Koillismaata sekä Lounais-Lapissa lounaistuuli on voimakasta päivällä, tuulen nopeus puuskissa 15 m/s.

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Suomessa on 60 000 työssäkäyvää köyhää

Kyllä. Uskallanpa väittää, että ne samat ihmistyypit, jotka täällä tuvassa valittavat ja kitisevät lähes kaikesta ovat ... Lue lisää...
TRJ

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla. 24.6. - 26.9.

Naapurit

20.9.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image