Kotimaa

Yli puolet alle 35-vuotiaista tuntee jonkun, joka käyttää huumeita – työpaikkojen huu­me­tes­teil­le laaja tuki

Poliisin takavarikoimaa kannabista. Arkistokuva. KUVA: Jarno Moisala
Kotimaa 13.1.2020 9:28
Anna Leinonen

Uusimman vuonna 2018  tehdyn Huumekyselyn mukaan yli puolet alle 35-vuotiaista suomalaisista tuntee henkilökohtaisesti jonkun huumeiden käyttäjän, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL). Yli kolmasosalle suomalaisista on myös joskus tarjottu huumeita käytettäväksi tai ostettavaksi.

– Yhä useammalla on henkilökohtaista kosketuspintaa huumeiden käyttöön joko oman tai tuntemiensa ihmisten kokemusten kautta, kertoo tutkimusprofessori Pekka Hakkarainen THL:stä.

Kyselyn perusteella huumeiden kokeilu ja käyttö ovat jatkuvasti yleistyneet. Yhä useampi kannabista kokeillut on myös jatkanut sen käyttöä. Tämä näkyy erityisesti 25–34-vuotiaiden joukossa ja erityisesti naisten kohdalla.

Vuonna 2010 kahdella prosentilla 25–34-vuotiaista oli terveysongelmia huumeiden vuoksi. Vuonna 2018 niiden osuus oli noussut viiteen prosenttiin. Aiemmin miehet olivat olleet hoidossa hieman useammin kuin naiset, mutta vuonna 2018 ero oli tasoittunut. 

– Vaikka huumeiden käyttöön liittyvistä haitoista raportoivien osuus ei toistaiseksi kovin korkea olekaan, kehityssuuntaan on syytä kiinnittää huomiota. Jos huumeiden käyttö yleistyy edelleen, todennäköisesti myös erilaiset haitat ja palvelutarpeet lisääntyvät, sanoo THL:n erikoistutkija Karoliina Karjalainen.

Huumekontrolli hyväksytään

Suomalaiset hyväksyvät laajasti huumekontrolliin liittyvät toimet. 90 prosenttia vastaajista hyväksyy esimerkiksi työpaikkojen huumetestit.

Suurin osa vuoden 2018 kyselyyn vastanneista hyväksyy vakiintuneet huumehaittoja vähentävät toimet. Huumeiden käyttäjille tarkoitettuja terveysneuvontapisteitä kannattaa 79 prosenttia ja korvaavien lääkkeiden käyttöä opioidiriippuvaisten hoidossa 65 prosenttia.

Uudempiin huumehaittoja vähentäviin toimiin, kuten huumeiden käyttöhuoneisiin, suhtaudutaan hieman varauksellisemmin. Kuitenkin noin puolet suomalaisista pitää niitä täysin tai osittain hyväksyttävänä.

Hakkaraisen toteaa, että huumeiden käyttäjien lisääntyminen tuttavapiirissä on todennäköisesti vaikuttanut myös huumeiden käyttäjiin liittyviin pelkoihin.

Huumekyselyn mukaan suomalaisten pelko joutua väkivallan kohteeksi muiden ihmisten huumeiden käytön vuoksi on vähentynyt 2000-luvulla merkittävästi. Vuoden 2018 Huumekyselyssä 19 prosenttia vastaajista pelkäsi joutuvansa väkivallan kohteeksi muiden ihmisten huumeiden käytön vuoksi, kun vuosituhannen alussa niin koki peräti 40 prosenttia vastaajista.

Vuoden 2018 Päihdetutkimukseen vastasi 3 229 iältään 15–69-vuotiasta suomalaista. THL on toistanut postitse tehtävää Päihdetutkimuksesta noin neljän vuoden välein vuodesta 1992 alkaen. 

MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (35)

Kylläpähän 100 % yli 15-vuotiaista tuntee jonkun joka käyttää huumeita, sitä vaan ei poliisin porsastelun takia paljon mainosteta..

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Huumeidenkäyttäjä on päätoiminen homma. Huumeita käyttävien joukossa päätoimiset on pieni vähemmistö, ehkä kahdesta viiteen %.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Juuri näin. Polpon PR-osasto tekee kyllä kaikkensa estääkseen tämänkin vaarallisen totuuden leviämistä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Onneksi nuorisolle ei tahdo viina enää samoissa määrin maistua kun meille 70/80 -luvun nuorille. Olisipa saanut pilvee niin kymmenet tai sadat krapula-aamut olisi jääneet kärsimättä... Nyt kun kuulostelee nuorisoa niin hyvin tuntuu kannabis maistuvan, mistä lie saavat, moottoripyöräkerholaisilta vai ihanko itse kasvattavat?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kävin Amsterdamissa, ei se ollut kaaoksessa vaikka pilvikauppoja ja bordelleja oli koko keskusta täynnä. Ihmiset kävivät samalla tavoin töissä ja elo vaikutti muutenkin kuten meillä, ehkä kannabis ja ostoseksi ei olekaan pahasta - kunhan verot maksetaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

On tarjottu huumepaskaa mutta enpä ole ottanu enkä ota.. En tarvihte tuollasta :)

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Helposti tulee mieleen, että testit työpaikalla ok.
Tällä hetkellä siihen on tarkka lainsäädäntö. Mikä on ok.
Jos työnantajalle annetaan oikeus pakottaa henkilöstö huumetesteihin, niin seuraava kysymys on, mitä muuta työnantaja voi henkilöstön verikokeista tutkia. Ja meneekö tulokset suoraan työnantajalle.
Ei kiitos. Ei missään tapauksessa työnantajalle lisää oikeuksia.
Nykyinen lainsäädäntö riittää.
Jutussa olisi myös voinut selittää, mikä on nykylainsäädäntö ja käytäntö.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Artikkeli johdattelee selkeästi siihen, että ihmiset olisivat kovinkin halukkaita antamaan työnantajalle lisää oikeuksia, vaikka tutkimuksessa oikeasti viitataankin nykytilanteeseen ja sen säilyttämiseen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Pitäisi myös tuolla perusteella testata ne jotka ovat käyttäneet viime kuukausina alkoholia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Työnantajan suosikit huumetesteihin ois hyvä asia välttääkseen kaikki rikkeet ja laiminlyönnit työpaikoilla jossa on paljon ihmisiä töissä jotka huolehtivat perheistään.Huumeissaan tehdään paljon virheitä jotka potilaat ja muut joutuvat maksamaan hengellään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Se vain, että kannabis poistuu elimistöstä aiheuttamasta ns humalaa (ei voi verrata räyhäkänneihin) muutamassa tunnissa. Eli jos pössyttelet illalla klo 21, olet käytännössä täysin selvä puolen yön aikoihin.
Sinänsä en ota kantaa tarvisiko kannabista vapauttaa, mutta toivoisin että ihmiset jotka eivät tiedä faktoja olisivat hiljaa tai ottaisivat selvää.
Suomessa on jo ihan nokko tunteella vetäviä silakkaparvia, joille todellisuus on sivuseikka.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Juttu jättää mainitsematta, että 25-34-vuotiaista miehistä lähes puolet on kokeillut kannabista elämänsä aikana.

Kaikista elossa olevista suomalaisista noin 700 000 on kokeillut kannabista.

Valtavia lukuja. Mitä näille rikollisille ihmisille pitäisi tehdä?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Niiltä pitäisi kieltää työnteko ikiajoiksi ja myöntää niille kaikki kelan etuudet joka kuukausi niitä erikseen hakematta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mitä näille pitäisi tehdä? No, periä veroa saman verran kuin oluesta, tupakista, karkeista, bensiinistä, dieselistä, jne. Verokarhu rakastaa iloista(?) maksajaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hyvä että testataan.On paljon ammatteja joita ei voi missään nimessä antaa huumeita käyttävälle henkilölle.Positiivinen näyte pitäisi automaattisesti johtaa että ei saa työpaikkaa tai jos on jo töissä/virassa niin irtisanomiseen.Mutta toisekseen on myös sellaisia ammatteja joiden hoitamiseen on aivan sama onko narkkari,juoppo tai muuten riippuvainen jostain aineesta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Työpaikkojen huumetestit - mitä tarkoitusta varten? Erotetaanko positiivisen näytteen antanut? Mahdollisuus B-näytteeseen? Haiskahtaa fasismilta, noitavainolta tai vähintäänkin narkofobialta. Osa huumeiden käytöstä kuitenkin on ongelmatonta työnteon kannalta eikä työnantajalla ei ole oikeutta puuttua työntekijän vapaa-aikaan.

Monilla työpaikoilla on laaja työterveyshuolto. Alkoholinkäyttönsä ongelmaksi kokeva työläinen voidaan ohjata hoitoon työnantajan kustannuksella. Samaa menettelyä kai voisi soveltaa huumeidenkäyttönsä ongelmaksi kokeviin. Ja narkofobiasta kärsivät voisivat käydä vaikka psykologilla keskustelemassa suvaitsevaisuudesta ja erilaisuuden hyväksymisestä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suurinosa laittomien päihteiden käytöstä on pitkälti ongelmatonta. Toki osa aineista muodostaa nopeasti voimakkaan riippuvuuden, mutta niin sen voi muodostaa alkoholikin. Ja eihän kaikkille alkoholistakaan muodostu ongelmakäyttöä vaikka se yksi voimakaimmista päihteisä onkin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Huumetyyppejä ei tarvitse työpaikalla sietää. Semmoset pössytyypit on lähinnä työturvallisuusriski, kun tullaan töihin pössyttelyjen jälkeenä. Silmät punottaa ja päänuppi käy hitaalla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sehän on ongelmakäyttäjä sitten jos aamulla ennen töihinlähtöä pitää pää saada sekaisin. Ja ihan yhtä paha on se joka tulee krapulassa/pienessä maistissa töihin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (35)

Uutisvirta

28.1.
Kiinalainen matkailija on tuotu eristykseen Lapin keskussairaalaan koronavirusepäilyn vuoksi – potilas oli tullut Wuhanista
28.1.
Oulun ammattikorkeakoulussa ultralujasta teräksestä rakennetulla autolla pyritään parantamaan autojen energiatehokkuutta – "Tavoitteena oli suunnitella mahdollisimman luja ja kevyt auton runkorakenne"
28.1.
Karibianmerellä voimakas maanjäristys, useille maille annettiin tsunamivaroitus – Vedenalainen järistys oli voimakkuudeltaan 7,7 richteriä
28.1.
Lin­ja-au­to suistui ojaan Enon­te­kiöl­lä
28.1.
Oulun keskustan Snellmaninpuistolle laadittiin rakennussuunnitelma – puistoon suunnitellaan oleskelumahdollisuuksia ja taidepolkua
28.1.
Trump: Palestiinalle itsenäinen valtio, Israelin miehittämät siirtokunnat tunnustetaan, Jerusalem säilyy "jakamattomasti" Israelilla, Palestiinalle pääkaupunki Itä-Jerusalemiin
28.1.
Hiihtosuunnistuksen kuusinkertainen nuorten maailmanmestari Liisa Nenonen muutti Ouluun opiskelemaan: "Lunta on pitänyt etsiä" Tilaajille

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on huono maan itäosassa sekä Päijät-Hämeen, Keski-Suomen, Keski-Pohjanmaan, Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa lumisateen, lumisten teiden ja sohjoisten teiden vuoksi.
Ajokeli on huono Lapin länsiosassa sekä seuraavissa Lapin kunnissa: Posio ja Kemijärvi pöllyävän lumen vuoksi.
Ajokeli muuttuu huonoksi aamusta alkaen maan etelä- ja keskiosassa lukuunottamatta Ahvenanmaan maakuntaa lumi- tai räntäsateen vuoksi.

Lukijakuvat

Katsotuin tänään

Iitaz

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Hinnoittelevatko selluköpit itsensä työttömäksi?

Ei mitään rajaa taas suomalaisen työntekijän haukkumisella. Ylen telkemän tutkimuksen , Yle uutiset Politiikka 28.2.201... Lue lisää...
taas aivan bullshitt...

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

29.1.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image